MAZDA BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sajber87
#1 MAZDA BiH
Pozdrav prije svega, a sad imam jedno pitanje za forumase. Zasto je jedino Mazda u Bosni skuplja nego mazde u Srbiji i Hrvatskoj? Svi ostali automobili su za jedno 10% jeftiniji kod nas osim naravno vec pomenute mazde. Da li je u pitanju cijenovna politika f-autocentra koji je generalni zastupnik iuli nesto drugo? Da im je cijena u rangu aurisa, nove astre, novog megana, seat leona itd mislim da bi i imali uspjeha u prodaji, dok ovako mislim da nece prodati nista. pozdrav jos jednom.
-
emko1234
#2 Re: MAZDA BiH
to sam i ja bas primjetio neki dan kad sam gledao test nove trice na indexu i bas reko da pogledam koliko kosta taj japanac kod nas i iskreno sjebem se kad sam vidio cijene..dizel je cini mi se skuplji od golfa setice dizela..puno para..sajber87 wrote:Pozdrav prije svega, a sad imam jedno pitanje za forumase. Zasto je jedino Mazda u Bosni skuplja nego mazde u Srbiji i Hrvatskoj? Svi ostali automobili su za jedno 10% jeftiniji kod nas osim naravno vec pomenute mazde. Da li je u pitanju cijenovna politika f-autocentra koji je generalni zastupnik iuli nesto drugo? Da im je cijena u rangu aurisa, nove astre, novog megana, seat leona itd mislim da bi i imali uspjeha u prodaji, dok ovako mislim da nece prodati nista. pozdrav jos jednom.
a kako objasnit?pa nemam pojma..ne pratim cijene mazde inace al moguce je da je i do f-aca nemam pojma..samo steta..bas dobro auto..
- shlauf
#3 Re: MAZDA BiH
Mogli bi malo pogledati i uporediti cijene SEAT-a u Hrvatskoj i kod nas. Znam da je prije 2 i pol godine masa raje iz Sarajeva išlo u Zagreb i tamo kupovali aute. Plate carinu i porez i ostane im love u odnosu da su kupili u ASA-auto.
Možda se sad nešto promjenilo pa su isti u cijenama.
Aleeee aleeeeeeeeeeee
Možda se sad nešto promjenilo pa su isti u cijenama.
Aleeee aleeeeeeeeeeee
-
sajber87
#4 Re: MAZDA BiH
Ma kazem vam svi, ali bas svi novi automobili su kod nas trenutno jeftiniji za 10% nego u Srbiji i Hrvatskoj osim mazde koja je 10% skuplja i to ne da je skuplja nego se njena cijena granici sa bezobrazlukom.
-
emko1234
#5 Re: MAZDA BiH
joj ova mazda 2.2dizel je prejaka..ja mislim da je pravo zara..al je jedno od boljih auta u klasi trenutno na trzistu
- Better Man
#6 Re: MAZDA BiH
Kad sam prije 3 godine kupovao Clia, gledao sam koliko isti model, tj sa istim motorom i opremom kosta u Hrvatskoj i vidio sam da je drasticno bio skuplji nego sto sam ga ja ovdje platio.
- AmADin_gospo
#7 Re: MAZDA BiH
zato što je "naše" vlasnike salona napravio gladan kurac, eto što.
dokaz:
nazovite F-autocentari i pitajte ih za cijenu nekog dijela npr. Bosch pumpa za Fokusa 2 1.8T, sljedeči dan otiđite u salon i lično pitajte za cijenu i otiđite, a treči dan pošaljite nekoga u isti salon za isti dio, samo neka pukne neku socijalu i moljaka za popust, vidiče te da se cijene razlikuju u rasponu od 500 do 1000 KM za isti dio.
provjereno

dokaz:
nazovite F-autocentari i pitajte ih za cijenu nekog dijela npr. Bosch pumpa za Fokusa 2 1.8T, sljedeči dan otiđite u salon i lično pitajte za cijenu i otiđite, a treči dan pošaljite nekoga u isti salon za isti dio, samo neka pukne neku socijalu i moljaka za popust, vidiče te da se cijene razlikuju u rasponu od 500 do 1000 KM za isti dio.
provjereno
- johntra
#8 Re: MAZDA BiH
odgovor treba potražiti u tome što Japan nema nikakve potpisane ugovore o carinskim olakšicama ili bescarinskom trgovanju sa BiH, dok Srbija i Hrvatska imaju nekakvih olakšavajućih ugovora..a, kao što je poznato, Mazda nema svoju fabriku u EU ili u nekoj u zemalja sa kojima BiH ima potpisane takve ili slične sporazume...zato je Mazda značajno skuplja u odnosu na Nissan, Suzuki ili Toyotu, koje imaju svoje fabrike po Evropi...
-
sajber87
#9 Re: MAZDA BiH
Cisto sumnjam da je velika razlika u cijeni razlog carinskih olaksica kod komsija jer mazda 2 u osnovnoj verziji kosta isto i kod nas i npr u Srbiji. Prije ce biti da je do F-autocentra i njihove sulude cijenovne politike. Ljudi pa avensis je jeftiniji od trojke, sta dalje reci.
- johntra
#10 Re: MAZDA BiH
Mazda 2 se donedavno proizvodila u Španiji, u istoj fabrici gdje se proizvodio i Ford KA...kako je ta fabrika zatvorena, Mazda više ništa ne proizvodi u EU ili bilo gdje u Evropi...moguće da je zbog toga cijena ovog modela jeftinija...
- vozač
#11 Re: MAZDA BiH
ja sam prestao voziti moju bombonu od forda upravo zbog ovih iz f-autocentra, još mi onaj zvuk motora stoji u ušima
mijenjaju mi dio, kod njih košta 180 maraka i moram čekati 7 dana jer ga nemaju na stanju
odem u radnju za prodaju autodijelova (da ne reklamiramo koja), čovjek otvori katalog i kaže biće dio ovdje prekosutra, ostavi 20 km avansa i dođi u subotu, dio košta manje od 80 km, u pitanju je bilo najobičnije gumeno crijevo, nekakvo trokrako, ako se sjećam
kupio termostat kod njih originalni, 35 km, dođem kod mehaničara da mi zamijeni kaže čovjek fali neki dio, jel dihtung ili tako nešto, ne znam ni ja, uglavnom taj djelić je srećom mogao iskoristiti sa ovog starog koji je crko
na servis te naruče u 8 ujutro, a auto uzmu da rade u 3 sata poslije podne i kad dođeš poslije posla u pola 5 po auto, kažu ti dođite sutra upravo zatvaramo, nije mi se jednom desilo
dolazim da kupim novo auto kod njih, gledam fokusa, pitam jednog od "managera" koliki mu je gepek, kaže legenda "samo da pogledam u papirima", hvala jarane, ne treba, doviđenja
a o tome kako su nafurani i kako te gledaju šta god upitaš, knjigu napisati, nekad je kod njih bio momak mislim da se zvao kemal, super poslovan i fin, kad je on otišao, ne možeš ni s kim progovorit, sve nešta s visine, ostavite auto i isparite se, javićemo vam se, ma mrš u ...
malo je reći da su bezobrazni i neprofesionalni, tako da me ne čudi i ovo sa mazdom, ko zna šta su skontali
mijenjaju mi dio, kod njih košta 180 maraka i moram čekati 7 dana jer ga nemaju na stanju
odem u radnju za prodaju autodijelova (da ne reklamiramo koja), čovjek otvori katalog i kaže biće dio ovdje prekosutra, ostavi 20 km avansa i dođi u subotu, dio košta manje od 80 km, u pitanju je bilo najobičnije gumeno crijevo, nekakvo trokrako, ako se sjećam
kupio termostat kod njih originalni, 35 km, dođem kod mehaničara da mi zamijeni kaže čovjek fali neki dio, jel dihtung ili tako nešto, ne znam ni ja, uglavnom taj djelić je srećom mogao iskoristiti sa ovog starog koji je crko
na servis te naruče u 8 ujutro, a auto uzmu da rade u 3 sata poslije podne i kad dođeš poslije posla u pola 5 po auto, kažu ti dođite sutra upravo zatvaramo, nije mi se jednom desilo
dolazim da kupim novo auto kod njih, gledam fokusa, pitam jednog od "managera" koliki mu je gepek, kaže legenda "samo da pogledam u papirima", hvala jarane, ne treba, doviđenja
a o tome kako su nafurani i kako te gledaju šta god upitaš, knjigu napisati, nekad je kod njih bio momak mislim da se zvao kemal, super poslovan i fin, kad je on otišao, ne možeš ni s kim progovorit, sve nešta s visine, ostavite auto i isparite se, javićemo vam se, ma mrš u ...
malo je reći da su bezobrazni i neprofesionalni, tako da me ne čudi i ovo sa mazdom, ko zna šta su skontali
-
emko1234
#12 Re: MAZDA BiH
ovo sam cuo jos od par ljudi..a sam se licno uvjerio u dio price kad je bio dan otvorenih vrata prije 3 god..mjesec il dva prije nego sam pazario u asi bio sam kod njih..dobro se sjecam tek izasao redizajn 6-ice,zelena bila na beckim tablama cini mi se..i imala reklamu na sebi..nova mazda 6..vozač wrote:ja sam prestao voziti moju bombonu od forda upravo zbog ovih iz f-autocentra, još mi onaj zvuk motora stoji u ušima![]()
aj reko da je probamo..ful oprema je bila i cijena negdje oko 56 000..znaci u voznji od pola sata sam vise ja pricao o autu nego lik koji je bio samnom..jedina konstatacija mu je bila da je bose audio sistem i odlican i da dobro lupa..tim rijecima je opisao snagu sistema..stari bio samnom ja vozim,ne mozemo da vjerujemo..i kad smo se vracali kaze lik aj molim te do pekare as..frajer hladno izadje i kupi nekih peciva i pite za raju u salonu..pa jebote ko da smo u kirgistanu i testiramo volovsku zapregu..a stav svih uposlenih je ko da prodaju aston martine..jedino sam se ruznije osjecao kad sam usao u porche-ov salon ovdje kod nas..lik prica na telefon,ja krenem prema careri frajer hladno izvadi daljinski..zakljuca auto i nastavi pricat na telefon..fuuuj znaci..
-
sajber87
#13 Re: MAZDA BiH
Druze ako je to istina onda je to zalosno, jednostavno nemam rijeci. I onda od njih ocekivati neku uslugu.emko1234 wrote:ovo sam cuo jos od par ljudi..a sam se licno uvjerio u dio price kad je bio dan otvorenih vrata prije 3 god..mjesec il dva prije nego sam pazario u asi bio sam kod njih..dobro se sjecam tek izasao redizajn 6-ice,zelena bila na beckim tablama cini mi se..i imala reklamu na sebi..nova mazda 6..vozač wrote:ja sam prestao voziti moju bombonu od forda upravo zbog ovih iz f-autocentra, još mi onaj zvuk motora stoji u ušima![]()
aj reko da je probamo..ful oprema je bila i cijena negdje oko 56 000..znaci u voznji od pola sata sam vise ja pricao o autu nego lik koji je bio samnom..jedina konstatacija mu je bila da je bose audio sistem i odlican i da dobro lupa..tim rijecima je opisao snagu sistema..stari bio samnom ja vozim,ne mozemo da vjerujemo..i kad smo se vracali kaze lik aj molim te do pekare as..frajer hladno izadje i kupi nekih peciva i pite za raju u salonu..pa jebote ko da smo u kirgistanu i testiramo volovsku zapregu..a stav svih uposlenih je ko da prodaju aston martine..jedino sam se ruznije osjecao kad sam usao u porche-ov salon ovdje kod nas..lik prica na telefon,ja krenem prema careri frajer hladno izvadi daljinski..zakljuca auto i nastavi pricat na telefon..fuuuj znaci..
- AmADin_gospo
#14 Re: MAZDA BiH
moj jarane, trebao si ti da potrošiš jedno 10 kerma telefona, nazvati kratko porsche u njemačku, tražiti odgovornog za distribuciju il tako nešto, samo im reči "gospodo, zovem se XY i upravo se nalazim pred vašim salonom u Sarajevu, daošao sam sa 200k KM u kešu da kupim poršea, vaš zaposlenik je pričao telefon i zaključao automobila kako ga nebih mogao pogledati, hvala vam na tome, samo da vam kažem, odoh u salon Mercedesa kupiti novi CLK, hvala"emko1234 wrote:.jedino sam se ruznije osjecao kad sam usao u porche-ov salon ovdje kod nas..lik prica na telefon,ja krenem prema careri frajer hladno izvadi daljinski..zakljuca auto i nastavi pricat na telefon..fuuuj znaci..
da vidiš kako bi telefonđija odma otkaz dobio u roku 2 sata... nebi mu ni nihad imamović pomogao
-
emko1234
#15 Re: MAZDA BiH
ma ne stvarno..kod nas je usluga u salonima auta na vrlo niskom nivou..prije kupovine auta sam obisao par ovih jacih salona i stvarno mogu reci bez iznimke da je situacija katastrofa..ako si iole normalan i normalno razgovaras s uposlenim oni te nekako s visoka gledaju..recimo moj stari koji se svega nagledao u zivotu nema zivaca za te sstvari i ako vidi da je usluga neprofesionalna ne libi se da im to u lice kaze sto je po meni ispravno..mozda sam trebao nazvat prvo nihada pa porche al to ne bi promjenilo puno nazalost..il s njima stvarno moras bit drzak i bezobrazan da bi oni onda spustili loptu..
pouzdano znam da se kod bunje moras narucit za servis..ok..al isto znam da lakirer koji radi za bunju ima obicaj da auto koje mu dodje preko bunje na lakiranje prodjira malo po gradu..mislim..kupis lagunu od 70 milja i odvedes je na lakiranje blatobrana i vidis kako ti neki balavac przi auto po gradu..il u mom slucaju prije par mjeseci..dovedem auto u asu na servis i vratim se pola sata ranije i vidim kako su likovi stavili svoj cd i iz auta grmi radmila manojlovic i ostale zvezde granda
bezobrazluk nema kraja kod nas ...
pouzdano znam da se kod bunje moras narucit za servis..ok..al isto znam da lakirer koji radi za bunju ima obicaj da auto koje mu dodje preko bunje na lakiranje prodjira malo po gradu..mislim..kupis lagunu od 70 milja i odvedes je na lakiranje blatobrana i vidis kako ti neki balavac przi auto po gradu..il u mom slucaju prije par mjeseci..dovedem auto u asu na servis i vratim se pola sata ranije i vidim kako su likovi stavili svoj cd i iz auta grmi radmila manojlovic i ostale zvezde granda
-
vnm
#16 Re: MAZDA BiH
bunjo je prica za sebe. ja s njima imam loseg iskustva i sa onim levatima koji rade u salonu a i sa servisom.
meni se uvijek cinilo ko da je ovima u f-ac svejedno hoce li prodati koju mazdu tu i tamo, sve dok im se ford dobro prodaje oni su zadovoljni.
meni se uvijek cinilo ko da je ovima u f-ac svejedno hoce li prodati koju mazdu tu i tamo, sve dok im se ford dobro prodaje oni su zadovoljni.
-
AdnanSA
#17 Re: MAZDA BiH
Ja jednom prilikom uđoh u Auto Agent (Škoda) da razgledam malo.
Nisam nikakav balavac imam 35 godina i pristojno sam obućen. Parkirao ispred Škodu Fabiu staru par godina i hajde rekoh da vidim šta ima novo. Unutra 5-6 nazovi trgovaca drkaju po telefonima i svi ko fol u nekom poslu.
Ja tako 5-6 minuta razgledao auta niko ni da priđe ni a ni be da kaže.
Okrenem se i izađem.
Kod mene kad crni cigo uđe u radnju a i ja se bavim prodajom tehničke robe svakom kupcu pružim ruku i predstavim se i pitam ga što je došao kod mene i šta mogu uraditi za njega.
Rijetko koji utekne a da ne kupi nešto.
Nisam nikakav balavac imam 35 godina i pristojno sam obućen. Parkirao ispred Škodu Fabiu staru par godina i hajde rekoh da vidim šta ima novo. Unutra 5-6 nazovi trgovaca drkaju po telefonima i svi ko fol u nekom poslu.
Ja tako 5-6 minuta razgledao auta niko ni da priđe ni a ni be da kaže.
Okrenem se i izađem.
Kod mene kad crni cigo uđe u radnju a i ja se bavim prodajom tehničke robe svakom kupcu pružim ruku i predstavim se i pitam ga što je došao kod mene i šta mogu uraditi za njega.
Rijetko koji utekne a da ne kupi nešto.
- johntra
#18 Re: MAZDA BiH
Nažalost, Mazda se i ne može bolje prodati zbog već nabrojanih faktora...ipak, zatekne su tu i tamo neka akcija sa finim popustom Mazdi koji se ne mogu prodati zbog skupoće...samo treba pratiti štampu i net, zna F-AC dati dobrog popusta na Mazde, na kraju krajeva, to i moraju, bar da vrate pare koje su zijanili na kupovini nekog modela...
-
sajber87
#19 Re: MAZDA BiH
Pa zna li neko da li je do sada bila ijedna akcija za novi model mazde 3
-
emko1234
#20 Re: MAZDA BiH
ja koliko pratim novine i net nisam dosad vidio bilo kakve akcije i popuste za mazga sto bi moj stari rekao..al kad bi se ljudi malo upristojili i poceli vise da brinu o negativnom imidju koji imaju kod kupaca ja mislim da bi ti itekako popravilo prodajne rezlutate..sajber87 wrote:Pa zna li neko da li je do sada bila ijedna akcija za novi model mazde 3
al jebote kd skontas na zapadu ti ljudi tj prodavaci ljube dupe samo da kod njih ostavis pare a kod nas imaju stav ko da oni tebi plate na kraju da vozis njihovo auto..nas seljacki mentalitet je u vecini slucajeva neizostavan u svakoj grani privrede..
- chelo
#21 Re: MAZDA BiH
To je nama nasa borba dala. Da su bogdom generali uzeli vlast.emko1234 wrote: al jebote kd skontas na zapadu ti ljudi tj prodavaci ljube dupe samo da kod njih ostavis pare a kod nas imaju stav ko da oni tebi plate na kraju da vozis njihovo auto..nas seljacki mentalitet je u vecini slucajeva neizostavan u svakoj grani privrede..
A ne Bunjo lize prste, dok ga pitas za veliki servis...
- johntra
#22 Re: MAZDA BiH
bilo je akcija za tricu, bude akcija i za šesticu...za dvicu nisam siguran...
-
samsa25
#23 Re: MAZDA BiH
Ja imam mazdu 3 1.6 dizel 2007 god, uvezena iz Holandije, tj. dobijena od sestre i zeta iz Holandije
Do sada sam odradio 2 redovna servisa, jedan u Zagrebu, drugi u Beogradu, stalno putujem pa sam tako to i nacentriro. U f-ac nisam htio nista namjerno, ali nista, ma ni znak da porucim kad su mi ga marnuli jer su nevjerovatno nezainteresovani, neinformisani, kilavi, mrgudi, nigdje vedrine, hitrosti, profesionalnosti, samo neke face ubijene u pojam, ono da ti prisjedne sto si usao. Istina je ovo za cijene, mazda 3 1.6 dizel nova u bgd izadje oko 17 milja eura, kod nas skoro 20. U svakom slucaju mazda je u kanalu u BiH. Steta.