jel 60 ili 90?
Mazda All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
caseytron
#7152 Re: Mazda All About
Svabo ceskih korijena
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#7153 Re: Mazda All About
bjezi mi s teme

- Evolution_IV
#7154 Re: Mazda All About

my25
ostale iste cijene, promjenile se opreme
homuru bi izdvojio kao najbolji odabir za hatch, ima sve sto treba..
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7155 Re: Mazda All About
X skuplji za 3800 KM.
Koji je rezon, trosi litru manje ima 45 konja i 20ak Nm vise pa bi ta cijena bila isplativa?
Koji je rezon, trosi litru manje ima 45 konja i 20ak Nm vise pa bi ta cijena bila isplativa?
- Evolution_IV
#7156 Re: Mazda All About
2NM vise od 2.5izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑14/09/2024 18:42 X skuplji za 3800 KM.
nema ga, osim za co2 penale, 2.5 je za nju pun pogodak, i ovaj 2.0 prati tedejie i tesije bez problema, al nemoj pricat nikom
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7157 Re: Mazda All About
A da, ja poredio Nm sa 2.0 G verzijom.
Dobro su odigrali ovo, kad vec odbijaju ici s turbinama ovo ce im ipak bolje izgledati nego ponuda dizela 116 KS i benzinca 120 KS il kolko vec.
Ima dovoljno jak benzinac i malo jaci "polubenzinac" (u smislu potrosnje i nizeg broja obrtaja u kojima pocne hvatati).
Dobro su odigrali ovo, kad vec odbijaju ici s turbinama ovo ce im ipak bolje izgledati nego ponuda dizela 116 KS i benzinca 120 KS il kolko vec.
Ima dovoljno jak benzinac i malo jaci "polubenzinac" (u smislu potrosnje i nizeg broja obrtaja u kojima pocne hvatati).
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Evolution_IV
#7159 Re: Mazda All About
Nisu svi strunjeni...

-
izbjeglica_iz_besmisla
#7160 Re: Mazda All About
E vala ...izvrsni direktor wrote: ↑21/09/2024 17:57 Ma sto ne smijes, ovim si postao tipicni ljubitelj mazde sa ovog foruma, parola "Mazdu hvali, u kvalitetnog europljana se uvali"
![]()
Evo da prijavim da sam i ja sjeo u Octaviu, sluzbeno je dobio a ne licnim izborom. Nije ona losa, recimo da je prakticna i ne djeluje hafifno, ali je barem klasu ispod mazde 3 sedan.
Ova octavia je bila 56.000 KM (neke dvije hiljade dodatne opreme), znaci cjenovno je bare-bare s mazdom 3 sedan, al stvarno je nonsens stavljati to dvoje u istu recenicu, ako ti je voznja vise od "tacka A-tacka B". Napisem malo detaljnije poredjenje kasnije, ako koga zanima
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 21/09/2024 20:34, edited 3 times in total.
- Evolution_IV
#7161 Re: Mazda All About
samo je u ponudi prostora bolji auto...sreca nije skupa za III brend u porodici 
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7162 Re: Mazda All About
Octavia je tamno siva, srednji paket opreme (+navigacija, veci infotainment ekran, adaptivni tempomat, elektricni gepek), 150 KS, TSI, MHEV, DSG7. Evo tacno ovakva, samo nije dizel: https://olx.ba/artikal/63179407
-----------
VANJSKI IZGLED (licni dojam, ovo mozemo i zanemariti):
Mazda 3 sedan: 8.5
Škoda Octavia: 6.5
Ovo je jos i najljepsa octavia sto je skuckana, al je vrlo neutralna - valjda je to i namjerno, VAG ocito preferira klasicni izgled i manje ekstravagantnija rjesenja. Meni licno je to presterilno, isto kao VW. Mazda 6 bi mi imala ocjenu 9 ovdje, pa trici dajem pola ocjene manje jer joj fali detalja.
INTERIJER:
Sivo sivo sivo. Tek ponegdje ima koze u Octaviji, ostalo je tekstil i ona gruba siva plastika. Nije vise dojam jeftinoce, al tacno malo iznad toga. A ovo je cak i najljepsa octavia unutra do sada. Meni se licno dopada digitalna instrument tabla, pa je tu minus pola poena mazdi.
POGON:
Mazda 3 sedan: 8
Škoda Octavia: 9
Octavia ima vise konja, osjeti se to, i lakse ju je voziti s pola mozga (4 cilindra ima, nije mlin). Mazda jeste nekako linearnija, manje laga ima, al trazi vise angazmana. To vecina ljudi nece voljeti.
PROSTOR:
Veci je gepek, i generalno ima vise nekih prakticnih dzepova i isl od mazde. Vidi se da ciljaju na porodicne ljude kojima treba prostor i prijevoz. Kod mazde mi je gepek relativno mali za jedan sedan.
OPREMA:
Škoda Octavia: 7.5
Dodje u facelift verziji solidna oprema i u Octaviji, al to je i dalje za trecinu manje nego kod Mazde u osnovnoj opremi jos 2019 kad je izasla. Kao plus Octaviji pisem USB-C uticnice jacine 45W.
VOZLJIVOST:
Škoda Octavia: 6
Ovo je stvarno tanko. Pa bolje mi se dosadasnji P3008 vozio od octavije. U krivinama rolinga koliko hoces, pri nizim brzinama je volan tezak a pri vecim lagan - koja je tu logika? Mazdi sam dao isto mrvu nizu ocjenu, jer su makli multilink zadnji ovjes u ovoj verziji - prve trice su se nesto bolje vozile.
INFOTAINMENT/MULTIMEDIJA.
Mazda 3 sedan 7.5
Škoda Octavia: 8.5
Skoda ima dosta veci ekran, dosta razradjeniji dizajn i, sto mi se dopalo, dosta vise mogucnosti za izmjenu kako nesto radi. To nisam vidio cesto drugdje. Mazda je OK, ali vise je to klasicnije iskustvo auta u kojima je softver sekundarna stvar.
Plus, Octavia ima i live traffic update u navigaciji, bezicni mirror link i cak upozorenja za radare isl koja unose drugi vozaci (dzaba samo prvu godinu, al mislim da je jeftino to produziti). VAG je ovo dobro odigrao, iskoristio siru bazu korisnika svih svojih auta da unose informacije - to vecina konkurencije nece moci izvesti osim mozda Stellantisa. Jedino je malo razbacana logika, vidi se da je frisko izaslo, pa minus pola poena.
SVJETLA:
Mazda 3 sedan 8
Skoda ima LED svjetla kao standard, sto je plus kad vozis auto dok je novo. Ali i uporedjenju s mazdinim LED svjetlima, bolje su razradjena - pogotovo zadnje stopke. Mazdina su nekako u tankim linijama/krugovima, ovdje je to bogatije.
OSTALO:
Kod Octavije mi se dopadaju neke random sitnice, tipa unutrasnja LED svjetla na touch, filc u vratima da ne letaju boce, indikatori za prazan spremnik tecnosti za sajbu te za potrosene kocnice, i mali drzac za parking listic na sajbi. Imaju i onaj skidac leda i kisobran/cetku za snijeg u vratima, al to je vise gimmick.
Kod mazde mi je bolja ergonomija, pozicija vozaca. Lakse se namjestiti, iako sam sasvim normalne visine. I najvaznije, osjecaj kvaliteta kad sjedis unutra je drasticno bolji nego u Skodi. Cak i kad ove brojke ne pokazuju da je Mazda dosta bolja, da sjednes unutra i skontas da si potrosio 56.000 KM na sivilo i plastiku i tekstil - meni to ne bi sjelo.
-----------
VANJSKI IZGLED (licni dojam, ovo mozemo i zanemariti):
Ovo je jos i najljepsa octavia sto je skuckana, al je vrlo neutralna - valjda je to i namjerno, VAG ocito preferira klasicni izgled i manje ekstravagantnija rjesenja. Meni licno je to presterilno, isto kao VW. Mazda 6 bi mi imala ocjenu 9 ovdje, pa trici dajem pola ocjene manje jer joj fali detalja.
INTERIJER:
Sivo sivo sivo. Tek ponegdje ima koze u Octaviji, ostalo je tekstil i ona gruba siva plastika. Nije vise dojam jeftinoce, al tacno malo iznad toga. A ovo je cak i najljepsa octavia unutra do sada. Meni se licno dopada digitalna instrument tabla, pa je tu minus pola poena mazdi.
POGON:
Octavia ima vise konja, osjeti se to, i lakse ju je voziti s pola mozga (4 cilindra ima, nije mlin). Mazda jeste nekako linearnija, manje laga ima, al trazi vise angazmana. To vecina ljudi nece voljeti.
PROSTOR:
Veci je gepek, i generalno ima vise nekih prakticnih dzepova i isl od mazde. Vidi se da ciljaju na porodicne ljude kojima treba prostor i prijevoz. Kod mazde mi je gepek relativno mali za jedan sedan.
OPREMA:
Škoda Octavia: 7.5
Dodje u facelift verziji solidna oprema i u Octaviji, al to je i dalje za trecinu manje nego kod Mazde u osnovnoj opremi jos 2019 kad je izasla. Kao plus Octaviji pisem USB-C uticnice jacine 45W.
VOZLJIVOST:
Ovo je stvarno tanko. Pa bolje mi se dosadasnji P3008 vozio od octavije. U krivinama rolinga koliko hoces, pri nizim brzinama je volan tezak a pri vecim lagan - koja je tu logika? Mazdi sam dao isto mrvu nizu ocjenu, jer su makli multilink zadnji ovjes u ovoj verziji - prve trice su se nesto bolje vozile.
INFOTAINMENT/MULTIMEDIJA.
Mazda 3 sedan 7.5
Skoda ima dosta veci ekran, dosta razradjeniji dizajn i, sto mi se dopalo, dosta vise mogucnosti za izmjenu kako nesto radi. To nisam vidio cesto drugdje. Mazda je OK, ali vise je to klasicnije iskustvo auta u kojima je softver sekundarna stvar.
Plus, Octavia ima i live traffic update u navigaciji, bezicni mirror link i cak upozorenja za radare isl koja unose drugi vozaci (dzaba samo prvu godinu, al mislim da je jeftino to produziti). VAG je ovo dobro odigrao, iskoristio siru bazu korisnika svih svojih auta da unose informacije - to vecina konkurencije nece moci izvesti osim mozda Stellantisa. Jedino je malo razbacana logika, vidi se da je frisko izaslo, pa minus pola poena.
SVJETLA:
Mazda 3 sedan 8
Skoda ima LED svjetla kao standard, sto je plus kad vozis auto dok je novo. Ali i uporedjenju s mazdinim LED svjetlima, bolje su razradjena - pogotovo zadnje stopke. Mazdina su nekako u tankim linijama/krugovima, ovdje je to bogatije.
OSTALO:
Kod Octavije mi se dopadaju neke random sitnice, tipa unutrasnja LED svjetla na touch, filc u vratima da ne letaju boce, indikatori za prazan spremnik tecnosti za sajbu te za potrosene kocnice, i mali drzac za parking listic na sajbi. Imaju i onaj skidac leda i kisobran/cetku za snijeg u vratima, al to je vise gimmick.
Kod mazde mi je bolja ergonomija, pozicija vozaca. Lakse se namjestiti, iako sam sasvim normalne visine. I najvaznije, osjecaj kvaliteta kad sjedis unutra je drasticno bolji nego u Skodi. Cak i kad ove brojke ne pokazuju da je Mazda dosta bolja, da sjednes unutra i skontas da si potrosio 56.000 KM na sivilo i plastiku i tekstil - meni to ne bi sjelo.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 22/09/2024 08:01, edited 5 times in total.
-
caseytron
#7163 Re: Mazda All About
Octavia 2019, izletina iskreno za finu cijenu sa vrhunskom opremom. Virtual c., velika multimedia, grijaci volana i sjedista, blind spot assist, set ljetnih i zimskih felgi sa gumama, 95k presla, prvi vlasnik itd.Covjek je narucio k'o sebi. Pregledano auto, nema packe na sebi. Eh sad jel nafaka il sam se zeznuo, vrijeme ce pokazati. Ali svakako je ne planiram voziti vise od godinu dana.izvrsni direktor wrote: ↑21/09/2024 17:57Ma sto ne smijes, ovim si postao tipicni ljubitelj mazde sa ovog foruma, parola "Mazdu hvali, u kvalitetnog europljana se uvali"
![]()
Mazdu dan danas gledam kao najdrazi brend, a nisam nijedu jos posjedovao. Sljedece je ako Bog da Mazda i iz mog iskustva japanci su me bolje sluzili od evrope.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7164 Re: Mazda All About
Organizovali skup mazdasa klix foruma....jedino amar dosao sa mazdom 
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7165 Re: Mazda All About
Organizovali skup ljubitelja njemackih auta sa klixa, samo trojica od njih hiljadu dosla s autom mladjim od 5 godina.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 21/09/2024 21:41, edited 1 time in total.
- Evolution_IV
#7166 Re: Mazda All About
uvoz prva ruka, tek razradjeni 
- kravamuzara
#7167 Re: Mazda All About
Njih hiljadu, dpf-a dva.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑21/09/2024 21:12 Organizovali skup ljubitelja njemackih auta sa klixa, samo trojica od njih hiljadu dosla s autom mladjim od 5 godina.
- kravamuzara
#7168 Re: Mazda All About
Dva faktora koja meni licno diskvalifikuju oktaviju (a tek onda onu lešinu škalu) pa i da je sve ostalo topcina (a nije).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑21/09/2024 19:14
VOZLJIVOST:
Ovo je stvarno tanko. Pa bolje mi se sadasnji P3008 vozio od octavije. U krivinama rolinga koliko hoces, pri nizim brzinama je volan tezak a pri vecim lagan - koja je tu logika?
…
Kod mazde mi je bolja ergonomija, pozicija vozaca. Lakse se namjestiti nekako, iako sam sasvim normalne visine.
Još si vozio bolju verziju sa multilinkom nazad i pretpostavljam 225 gumama, ove sa 115 konja nemaju multilink i jos ako su na 205 gumama to je jos dva nivoa losije.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7169 Re: Mazda All About
Nema ovdje multilink, gume su 205 55 R17.
- kravamuzara
#7170 Re: Mazda All About
Pu znaci jos su ih osakatili, mk3 od 150 konja navise je imala multilink, sad vidim da ga ova ima tek u rs i scout verziji.
Gnjolf i dalje ima multilink od 150 konja navise.
- ElRe
#7171 Re: Mazda All About
Kod Octavie samo Scout i VRS imaju multilink. Za ostale je to ukinuto na Octavii A8. Isto vrijedi i za Leona.
I Ceed je na 1.0 TGDI izgubio multilink u redizajn verziji.

I Ceed je na 1.0 TGDI izgubio multilink u redizajn verziji.
- nepass1
#7172 Re: Mazda All About
Natjecanje u koga je auto manje vracenokravamuzara wrote: ↑21/09/2024 21:44Njih hiljadu, dpf-a dva.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑21/09/2024 21:12 Organizovali skup ljubitelja njemackih auta sa klixa, samo trojica od njih hiljadu dosla s autom mladjim od 5 godina.
- nepass1
#7173 Re: Mazda All About
Koliko ima pravih konja 143 ili 158? Ili 20-30 vise kako se po forumu pise?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#7174 Re: Mazda All About
Pitas za Octaviu? Nemam pojma, 110 kW je / 150 KS, sa onim nekim MHEV sistemom koji navodno dodaje malo snage na nizim obrtajima. Al kocenje je pretvrdo, vjerovatno zbog punjenja te baterija (a i novog auta) pa bih radije da toga nema ..
PS ovih 150 KS TSI primjetno slabije povuce od 150 KS HDI kojeg sam donedavno vozio, al to je razlika u obrtnom momentu. I sad, mozda je nerazradjeno auto jos, al puno mi se vise svidja kako rade Fordovi turbobenzinci (150 KS i 1.5 isto), na mnogo tezem autu kao sto je mondeo mi puno ljepse reaguje i vuce motor. Al to je auto iz 2019.
PS ovih 150 KS TSI primjetno slabije povuce od 150 KS HDI kojeg sam donedavno vozio, al to je razlika u obrtnom momentu. I sad, mozda je nerazradjeno auto jos, al puno mi se vise svidja kako rade Fordovi turbobenzinci (150 KS i 1.5 isto), na mnogo tezem autu kao sto je mondeo mi puno ljepse reaguje i vuce motor. Al to je auto iz 2019.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 22/09/2024 08:48, edited 3 times in total.
- nepass1
#7175 Re: Mazda All About
Zajebajem se, posto ovdje koliko vidim forumasi kad stisnu gas znaju koliko stvarnih ks ima auto. Cak temperaturu zraka uzimaju kao faktorizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑22/09/2024 08:44 Pitas za Octaviu? Nemam pojma, 110 kW je / 150 KS, sa onim nekim MHEV sistemom koji navodno dodaje malo snage na nizim obrtajima. Al kocenje je pretvrdo, vjerovatno zbog punjenja te baterija (a i novog auta) pa bih radije da toga nema ..
PS ovih 150 KS TSI primjetno slabije povuce od 150 KS HDI kojeg sam donedavno vozio, al to je razlika u obrtnom momentu.