Mauri

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sposa0408

#1 Mauri

Post by sposa0408 »

Zamolila bih poznavaoce historije - povijesti da mi pmognu saznati nto vise o Maurima na pirinejskom poluostrvu, plemenima, kulturi, obicajima, religija kao i kretanju tog naroda kroz historju - ratovi i sl. Slusajuci starije dolazim do saznanja da i porodice koje danas nastanjuju ova podrucja balkana ( i sire), vode porijeklo od cak tih naroda prije nekih 1200 godina. Ovo mi zvuci malo nevjerovatno, pa bih htjela znati. Zahvalna bih bila ukoliko neko postavi neki koristan link.
Jazz_Junkie

#2 Re: Mauri

Post by Jazz_Junkie »

sposa0408 wrote:Zamolila bih poznavaoce historije - povijesti da mi pmognu saznati nto vise o Maurima na pirinejskom poluostrvu, plemenima, kulturi, obicajima, religija kao i kretanju tog naroda kroz historju - ratovi i sl. Slusajuci starije dolazim do saznanja da i porodice koje danas nastanjuju ova podrucja balkana ( i sire), vode porijeklo od cak tih naroda prije nekih 1200 godina. Ovo mi zvuci malo nevjerovatno, pa bih htjela znati. Zahvalna bih bila ukoliko neko postavi neki koristan link.
I ja sam od starijih slusao da su ljudi nekada bili po 6 metara visoki. To ti dodje isto.
Lady Agora

#3 Re: Mauri

Post by Lady Agora »

sposa0408 wrote:Zamolila bih poznavaoce historije - povijesti da mi pmognu saznati nto vise o Maurima na pirinejskom poluostrvu, plemenima, kulturi, obicajima, religija kao i kretanju tog naroda kroz historju - ratovi i sl. Slusajuci starije dolazim do saznanja da i porodice koje danas nastanjuju ova podrucja balkana ( i sire), vode porijeklo od cak tih naroda prije nekih 1200 godina. Ovo mi zvuci malo nevjerovatno, pa bih htjela znati. Zahvalna bih bila ukoliko neko postavi neki koristan link.
Šta ti ovo znači "starije"?

Mauri su arabizirani Berberi koji su činili jezgro borbenih snaga koje su pod vodstvom Tarika ibn Zaida 711 godine
upali u Španiju.
Starije teorije su da su ti Mauri već prilikom osvajanja bili islamizirani, novije da su velikim dijelom bili još
kršćani koje je zapadnogotsko plemstvo pozvalo u borbu na svojoj strani a protiv kralja Rodericha.
sposa0408

#4 Re: Mauri

Post by sposa0408 »

Stariji - mislim ljudi ranga mog djeda i oca :)
A govorili su mi da su Mauri dosli na Pirinej iz Maroka i Alzira u VIII stoljecu, nastanili uglavnom Andaluziju. Imali su svoju kulturu, jezik, bavili su se ugl trgovinom i pomorstvom. Zivjeli su na tom prostoru sve do krstaskih ratova. Neki su ostali tu pa preuzeli kriscanstvo, a drugi su protjerani i potrazili spas na teritoriji balkanskog poluostrva.. Kasnije su se sirili po balkanu i godinama naseljavali regije sadasnje Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Bosne, pa cak i u Madjarsku i Rumuniju dio, gdje su i ostali.
A ove porodice - imaju u korijenu svog naziva rijeci "kot, hot, bota, kota i sl." , nastavci od ovih rijeci su vec varijante +ić ili +čić ili samo samoglasnik kao nastavak.
Mislim da se negdje u ljetopisu od M.M. Baseskije spominje izvjesni vojskovodja Hot koji je bio bliski suradnik skadarskog Sultana Mehmeda.
Jeli neko od vas cuo nesto slicno?
Lady Agora

#5 Re: Mauri

Post by Lady Agora »

sposa0408 wrote:Stariji - mislim ljudi ranga mog djeda i oca :)
A govorili su mi da su Mauri dosli na Pirinej iz Maroka i Alzira u VIII stoljecu, nastanili uglavnom Andaluziju. Imali su svoju kulturu, jezik, bavili su se ugl trgovinom i pomorstvom. Zivjeli su na tom prostoru sve do krstaskih ratova. Neki su ostali tu pa preuzeli kriscanstvo, a drugi su protjerani i potrazili spas na teritoriji balkanskog poluostrva.. Kasnije su se sirili po balkanu i godinama naseljavali regije sadasnje Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Bosne, pa cak i u Madjarsku i Rumuniju dio, gdje su i ostali.
A ove porodice - imaju u korijenu svog naziva rijeci "kot, hot, bota, kota i sl." , nastavci od ovih rijeci su vec varijante +ić ili +čić ili samo samoglasnik kao nastavak.
Mislim da se negdje u ljetopisu od M.M. Baseskije spominje izvjesni vojskovodja Hot koji je bio bliski suradnik skadarskog Sultana Mehmeda.
Jeli neko od vas cuo nesto slicno?
Ovo da su Mauri iz Španije došli do Balkana do sada nisam nigdje čula. Jedino što znam da su Jevreji Sefardi došli
iz Španije u Bosnu. Ti krstaški ratove koje su ti djed i otac spominjali su vjerovatno "Reconquista" (što na španskom i portugalskom znači ponovno osvajanje). Tada su muslimani i Jevreji ili morali napustiti španiju ili se pokrstiti.

Ako danas i ima ljudi berberskog porijekla u Bosni mislim da je manje vjerovatna varijanta da su došli iz Španije.
Vjerovatnije je da su služili u osmanskoj Mornarici, potom naseljeni u obalnom području kao npr. u Boku Kotorsku
i kada je ovu osvojila Venecija da su se povukli u unutrašnjost u Bosnu i Albaniju.

Što se tiče prezimena "Hot" mislim da se to može naći i kod Crnogoraca i Albanaca - obadvije grupe su balkanski starosjedioci i sigurno su tu prije 1492. i Reconquista.

Na kraju tu još moram reći da porodična tradicija često iskrivljuje pravu istoriju.
Tako npr. stari Crnogorci zovu narod koji je prije njih živio u Crnoj Gori "Španje". Kako i zbog čega ima raznih teorija...
Jazz_Junkie

#6 Re: Mauri

Post by Jazz_Junkie »

Sposa, ne mozes imati takav pristup povijesnim temama. Mauri u 8. vijeku, dakle 711. godine prodiru u carstvo Zapadnih Gota, tj. danasnjem iberskom poluostrvu. 1492 pada zadnje uporiste Maura koji su nakon rekonkviste bili primorani konvertirati na krscanstvo ili iseliti se. Konvertite su Spanjolci zvali Moriskima koji su cinili bitan dio seljacke populacije, a oni koji su napustili su otisli putem sjeverne Afrike. Ne moras biti strucnjak da i sama skontas koliko nelogicno zvuci tvrdnja da se dijelom migrirali i na Balkan. Na Balkanu se mozda moze naci pokoji potomak nekog osmanskog vojskovodje iz sjeverne Afrike, ali nije bilo migracija. A prezimena koja spominjes su mahom starobalkanska i nemaju veze sa Berberima. Na Balkan su nakon rekonkviste jedino dosli Sefardi posto je Osmansko carstvo tada kao jedino prihvatilo te ljude. Mauri nisu imali nikakvog razloga da dolaze na Balkan kada im je pred nosom pradomovina sjeverna Afrika, a pored toga nema nikakvih izvora koji bi potkrijepili takvu tvrdnju. Ne mozes se tako olako pouzdavati na price "starijih" posto su to mahom bajke sa jedne strane, i s druge, jer imamo znanost koja se zove povijest.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7 Re: Mauri

Post by Toto »

preporucujem da se procita
Tariq Ali
SHADOWS OF THE POMEGRANATE TREE Chatto & Windus Lt.d. 1992.

Tranquilizer

#8 Re: Mauri

Post by Tranquilizer »

U antičko doba, Mauri je bilo ime jednog od berberskih plemena, koje je nastanjivalo, približno, područja današnjeg Maroka i Alžira. Prema njima je dobila ime rimska provincija Mauritanija a početkom 8. vijeka Mauri prelaze na Pirinejsko poluostrvo i ruše državu Vizigota. Osvajaju gotovo cijelo poluostrvo i zasnivaju visoku kulturu, koja opstaje tokom sljedećih osam vijekova. Hrišćani sve islamske doseljenike nazivaju moriski (španski: morisco).
Nakon uspjeha hrišćanske rekonkviste, koja završava osvajanjem Granade godine 1492, većina moriska protjerana je u sjevernu Afriku. Ostali pod pritiskom prihvaćaju hrišćanstvo, ali potajno često zadržavaju svoju vjeru i običaje :lol: :lol: :lol: . Zbog toga su izloženi bijesu naroda i progonu španske inkvizicije. Na njih se, kao i na pokrštene Židove, primjenjivao pogrdan naziv Marani (možda prema španskom marranos: gadovi, svinje :? :? :? ). U Srednjem vijeku, naziv "Mauri" ili Mori primjenjuje se na narod koji je nastao miješanjem antičkih Maura s Kartažanima, Rimljanima, Vandalima i Arapima :mrgreen: . U doba arapskih osvajanja, krajem 7. vijeka p.n.e., brzo prelaze na islam. Većina tog historijskog naroda u toku sljedećih vijeka apsorbirani su u arapsku naciju :roll: . Imenom Mauri danas se nazivaju islamizirani stanovnici sjeverozapadne Afrike, većinom nomadski stočari. Od njih potiče ime države Mauritanije, čije sjeverne dijelove nastanjuju. Dijele se na niz plemena: Trarza, Brakna, Adrar, Abakak i dr. Inace pripadaju Semitskim narodima kao i Arapi i Jevreji, pa je zabuna vecine možda u tome. :-) :-)
Post Reply