Maturski rad

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Albert Hoffman

#1 Maturski rad

Post by Albert Hoffman »

Namjeravam da radim maturski preko raspusta ,ali sam skroz slabo informisan
Nemam predstavu kako bi to trebalo uraditi,koja velicina fonta,koji font,sta treba pisati na prednjoj strani?
Molio bih za pomoc :lol:
Albert Hoffman

#2 Re: Maturski rad

Post by Albert Hoffman »

Jel moze neko da stavi na rapid svoj maturski ...onako cisto informativno da pogledam kako treba to da izgleda ?
Hvala
minjonja

#3 Re: Maturski rad

Post by minjonja »

prvu stranicu ces dobiti od skole. na njoj ce pisati tema tvog rada i ostali podaci. font 12, razmak 1,5 izmedju redova, ali to ti je sad sve tako nevazno. to sve mozes da uradis za 5 minuta. sad ti je bitno da ga napises. nosices ga mentoru i tek kad ti on kaze da valja, tada ga usminkaj. on ce ti svakako reci kako to izgleda.
susc_ovjek

#4 Re: Maturski rad

Post by susc_ovjek »

Imas li mentora?

Odes i pitas ga sve te stvari!
Ako namjeravas na fakultet, navikni se da to radis...jer ces na fakultetu (pogotovo tehnickim) svake sedmice pisat po jedan mali matruski :)
skahu

#5 Re: Maturski rad

Post by skahu »

minjonja wrote:prvu stranicu ces dobiti od skole. na njoj ce pisati tema tvog rada i ostali podaci. font 12, razmak 1,5 izmedju redova, ali to ti je sad sve tako nevazno. to sve mozes da uradis za 5 minuta. sad ti je bitno da ga napises. nosices ga mentoru i tek kad ti on kaze da valja, tada ga usminkaj. on ce ti svakako reci kako to izgleda.
Nemoj ništa da radiš za 5 min.
Maturski rad je tvoj prvi ozbiljan ispit pogotovo ako namjeravaš dalje da se školuješ.
U svakom slučaju prvo se posavjetuj sa mentorom šta sve treba maturski rad da sadrži, zatim sjedi za računar i polako sve razradi.
na internetu ima dovoljno materijala za svaku temu.
Kad sve napišeš i kao što "minjonja" reče odneseš ga mentoru da pregleda , dogovorite eventualne izmjene i dopune onda pristupaš uređenju teksta, ubaciš slike, skice i komentare i sl.
Naravno zato postoji MS Word
sretno.
minjonja

#6 Re: Maturski rad

Post by minjonja »

skahu wrote:
minjonja wrote:prvu stranicu ces dobiti od skole. na njoj ce pisati tema tvog rada i ostali podaci. font 12, razmak 1,5 izmedju redova, ali to ti je sad sve tako nevazno. to sve mozes da uradis za 5 minuta. sad ti je bitno da ga napises. nosices ga mentoru i tek kad ti on kaze da valja, tada ga usminkaj. on ce ti svakako reci kako to izgleda.
Nemoj ništa da radiš za 5 min.
Maturski rad je tvoj prvi ozbiljan ispit pogotovo ako namjeravaš dalje da se školuješ.
U svakom slučaju prvo se posavjetuj sa mentorom šta sve treba maturski rad da sadrži, zatim sjedi za računar i polako sve razradi.
na internetu ima dovoljno materijala za svaku temu.
Kad sve napišeš i kao što "minjonja" reče odneseš ga mentoru da pregleda , dogovorite eventualne izmjene i dopune onda pristupaš uređenju teksta, ubaciš slike, skice i komentare i sl.
Naravno zato postoji MS Word
sretno.
na onih 5 minuta nisam mislila da se maturski pravi 5 minuta, nego uredjenje teksta sto se tice velicine slova i izgleda stranice i da mu to sad treba biti totalno nevazno. nece mu nijedan profesor vratiti ako stavi font 13 ili ako ne razmakne radove. sad neka skuplja knjige i neka izdvaja najvaznije ali da ne ispadne puko prepisivanje.

sretno ti sa maturskim. ako su prirodne nauke u pitanju, mozes me pitati ako nesto zatreba. moj rad je bio iz fizike.
nellington

#7 Re: Maturski rad

Post by nellington »

Ja sam džoker zovi za matematiku, elektrotehniku i heraldiku :)
Albert Hoffman

#8 Re: Maturski rad

Post by Albert Hoffman »

Ma farmacija je u pitanju =)
Medicinski Rastvori
Interesuje me sta da napisem u uvodu a sta zakljucku ?
Meni se i uvod i zakljucak svodi na isto na prednosti i nedostake medicinskih rastvora
JThomas

#9 Re: Maturski rad

Post by JThomas »

u uvodu napiši u najkraćem obliku o čemu ćeš pisati u glavnom dijelu. samo - pisati ću to, to, to i to, ali nemoj ulaziti u te prednosti i nedostatke. a tek u zaključku sumiraj najvažnije o tim prednostima i nedostatcima.
minjonja

#10 Re: Maturski rad

Post by minjonja »

Albert Hoffman wrote:Ma farmacija je u pitanju =)
Medicinski Rastvori
Interesuje me sta da napisem u uvodu a sta zakljucku ?
Meni se i uvod i zakljucak svodi na isto na prednosti i nedostake medicinskih rastvora
reci u uvodu zasto si uzeo tu temu. zasto su vazni ti rastvori, a u zakljucak stavi sta si naucio iz svega tako, kako je vrlo bitno znati to i da se dalje razvija jer u tome lezi buducnost :D
Albert Hoffman

#11 Re: Maturski rad

Post by Albert Hoffman »

Jel moze neko da okaci neki svoj maturski ?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#12 Re: Maturski rad

Post by ladyblue18 »

Najvaznije, nemoj da to shvatis prelagano a ni preozbiljno.

Ja se sjecam svog maturskog i mislim da sam bila jedina u razredu koja je to bas bila shvatila ozbiljno, ali ne kajem se.

No, ipak ne mora sada imati 100 stranica isl...

U uvodu pises zasto si izabrao tu temu, sta ocekujes od pisanja maturskog, kako ces se usavrsiti na tom polju itd...
Zakljucak ti je jednostavan, jednostavno napises sta si saznao, naucio, itd...
pjegica

#13 Re: Maturski rad

Post by pjegica »

Farmacija, jel medicinska škola u pitanju ?

Mislim da će ti trebati 20 - 25 stranica da napišeš, font 12, Times new roman. Razmak 1.5 pravim za seminarske na faksu, ali za maturski nisam smjela praviti toliki, ali to treba sve da pitaš profesora od kojeg si dobio temu i to ti je u početku najmanje bitno jer ćeš imati vremena kasnije.

Za početak ti savjetujem da odeš do biblioteke, ako imaš nekog od studenata najbolje bi bilo do Univerzitetske jer oni imaju najviše literarture. Ako imaš nekog ko se već bavi farmacijom ili još bolje ako je studira, prikupi što više knjiga. Iščitaj, pronađi sve što je napisano o toj temi o kojoj pišeš i onda se baci u sastavljanje rada. Sjedi jedno veče i googlaj, naći ćeš i tamo dosta informacija, ali pazi, jer na netu ima dosta i netačnih stvari. Znači, ne uzimaj informacije sa foruma, blogova i neprovjerenih stranica kao relevantne.
Nemoj sve prepisati, već malo svojim riječima objasni tako da bude razumljivo i da ti sam razumiješ jer ćeš ga svakako morat naučiti i odbraniti. Podijeli rad, stavljaj naslove, napravi cjeline i pasuse. U uvod stavi nešto općenito o tim rastvorima, a zaključak kad sve završiš i pročitaš nekoliko puta donesi sam.
Sve knjige iz kojih bar jednu rečenicu uzmeš i sve internet stranice odmah zapiši, naziv, autora, godinu izdavanja i izdavača, jer ćeš na kraju to morati navesti kao izvor.
Sretno!
Catala Cule

#14 Re: Maturski rad

Post by Catala Cule »

Ja radim trenutno matruski iz matematike, kont'o sa ga zavrsit' preko zimskog raspusta. Svaki dan pomalo i tako...

Naslovna stranica treba da sadrzi naziv teme i tvoje i mentorovo imeu coskovima ;)

Druga strana je mislim uvod ili sadržaj nezz -.- A sto se tice fonta i toga, to je poptuno nebitno, bar u ovom trenutku. Bitno je napisat' rad, imat' osnovni materijal. A ionako cemo svi maturske radove nosit profama, a oni ce nam reci za dizajn i to tako
Albert Hoffman

#15 Re: Maturski rad

Post by Albert Hoffman »

hvala vam na savjetima zavrsi ja to =)
chengaba

#16 Re: Maturski rad

Post by chengaba »

Evo slučajno na naletih na ovo, pa ako nekom još uvijek zapinje oko ovoga...

http://1gimnazija.com.ba/maturski%20rad.pdf
Post Reply