Matlab

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
daduli_sa

#1 Matlab

Post by daduli_sa »

Ima li neko da zna pomoci oko Matlab-a i kreiranja GUI-dca, njihovog povezivanja sa M-fajlovima ili da barem zna gdje ima neki step-by-step tutorial. Help mi na zalost ne fercera kako treba u matlabu tako da mi to nije od pomoci.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Radio sam GUI u matlabu za image processing. Koliko se sjecam, u GUI koristis sve m-files i definicije koje se nalaze ili u istom folderu kao i gui file, ili tamo gdje mu PATH specificira. Moram malo ponoviti kako sam to radio (davno je bilo), pa cu ti malo preciznije. Ako zelis, pojasni kakav ti GUI treba, mozda ti uspijem kroz primjer objasniti.
Za sad ti mogu pojasniti kako sam uspio napraviti gui. Kad otvorim matlab, idem na file - >new -> GUI. Otvori mi se gui editor, gdje mozes postaviti GUI objekte koje zelis. Za svaki objekt odredis callback funkciju koja se nalazi u m-file. Za prenos podataka izmedju funkcija koristi handle. Handle je variabla koja moze biti sta god ti zelis. Ja sam je koristio kao structure, i dodavao u nju sta sam zelio (arrays, brojeve, tekst). Na kraju je ubacim kao parametar u callback funkciju. Parametri u callback funkcijama su RW, sto znaci da ako promjenis status od nekog dijela strukture u "handle", mijenjas tu strukturu u citavom programu.

Kad otvoris matlab gui editor, idi na help. Tu objasnjavaju uveliko GUIDE, tj kako napraviti GUI
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Evo sta ja imam da odradim:
napravio sam M-file tj funkciju koja vrsi pretrazivanje stabla za nekim fajlom, kao parametre predajem "start" odakle se pocinje trazenje (npr C:\ ili D:\) i "cilj" (neki fajl). To mi se sve odradi unutar same funkcije i vraca se trajektorija i staza.
E sad, meni treba da napravim interfejs (znaci pomocu GUI-dca) koji ce imati recimo dva polja u kojima ce se unositi te dvije vrijednosti i jedno dodatno polje u kojem ce se ispisati rezultati datog M-fajla.
Nadam se da sam malo pojasnio bolje na primjru sta mi treba i da ces mi moci pomoci oko ovoga.
Hvala!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

daduli_sa

Post by daduli_sa »

Hvala :thumbup:
Post Reply