Matematika, upis na fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
sposa0408

#51 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by sposa0408 »

Tacno je to sve sto pise za ETF i tacno je da imaju velike plate kad nadju posao (ako ga nadju u struci). Medjutim znam dosta primjera gdje su ljudi sa zavrsenim ETF (vecinom smjer RI) zavrsili u banci , uglavnom kao IT personal, i imaju platu nekih od 1500 - 2000 KM , a krv svoju pishaju na radnom mjestu po pitanju radnog vremena, pritiska na poslu, internih zahtjeva , promjena sistema i migracija i slicnih stvari... i stalno traze neki drugi posao u IT industriji. Smjer TK je odlican, ali s njim se uglavnom mozes zaposliti u firmama ovih telekom operatora , sto je potesko i neizvjesno da te tamo ceka posao kad zavrsis.

EFSA kad detaljnije analiziras i nije tako losa, jeste da je matematika prejednostavna, i postoje predmeti gdje se vecinom ona primjenjuje, pa tako osim predmeta Matematika za ekonomiste imas i npr. Kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu, Operaciona istraživanja, Analiza poslovanja preduzeća, Finansijska analiza, Kvantitativni modeli u finansijama i jos gomila predmeta koji imaju primjenu matematike kao osnovu na EFSA. Npr. statistika je lagana na EFSA , posebno ona deskriptivna, a Računovodstvo i Finansijsko računovodstvo je usko vezano i za matematiku. Ovo na EFSA postoji samo na smjeru Menadžment, pa ako skontas da upises EFSA, idi obavezno na smjer Menadžment, jer onaj drugi smjer Ekonomija je vise globala cista. :)
Ekonomista danas ima zaista jako puno... ima ih na bacanje, ali ne i tako dobrih ekonomista, a dobar ekonomista mora biti analitičan i imati sposobnost posmatrati dosta šire , imati vidike rješenja situacije... a tu sposobnost se moze steci na EFSA. Napominjem da je svakako potrebno i iskustvo svugdje.
Bolonjac

#52 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Bolonjac »

Imam par prijatelja koji rade kao programeri/administratori baza u bankama(1-2(nisam siguran jel jos u banci) od njih 60 u generaciji !) i nisu mi se zalili. Da im ne odgovara prešli bi u drugu firmu jer konstantno se traže (upravo 40 otvorenih poslova na posao.ba a vjeruj mi traži se i više ljudi nego što je tamo navedeno) njima je to bio prvi posao i nisu vidjeli potrebu da pređu negdje gdje je "bolje".

npr u izvjesnoj firmi junior programer višeg nivoa može dostići platu 2200 KM sa odličnim uslovima rada, seniori rade i za dosta veće plate sve zavisi koliko vrijediš cifra može dostići i 3000+ ako si baš dobar
Sunrise00

#53 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Sunrise00 »

sposa0408 wrote:Tacno je to sve sto pise za ETF i tacno je da imaju velike plate kad nadju posao (ako ga nadju u struci). Medjutim znam dosta primjera gdje su ljudi sa zavrsenim ETF (vecinom smjer RI) zavrsili u banci , uglavnom kao IT personal, i imaju platu nekih od 1500 - 2000 KM , a krv svoju pishaju na radnom mjestu po pitanju radnog vremena, pritiska na poslu, internih zahtjeva , promjena sistema i migracija i slicnih stvari... i stalno traze neki drugi posao u IT industriji. Smjer TK je odlican, ali s njim se uglavnom mozes zaposliti u firmama ovih telekom operatora , sto je potesko i neizvjesno da te tamo ceka posao kad zavrsis.
pa koliko bi oni para za tu poziciju, pogotovo kad tek pocnu :-)
žuta lala

#54 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by žuta lala »

Ako već voliš matematiku, zašto ne upišeš PMF? Ekonomiju upiše bruka ljudi koji nemaju veze s matematikom, a opet završe, što znači da matematika nije toliko presudna. Ali ako imaš afiniteta i prema ekonomskim predmetima, možeš upisati ekonomiju i nakon diplomiranja zaposliti se na milion različitih pozicija.
Nije loše biti profesor matematike, za njih uvijek ima posla jer ih malo završi, a i ima onaj smjer (valjda ima još uvijek) matematika-informatika, pa možeš raditi u nekoj firmi ili sl. ako ti je to krajnji cilj.
A što se tiče ETF-a, ako ne želiš da "crkneš" učeći, ne bih ti to preporučila, mada nećeš imati toliko problema ako si baš nadaren. :)
real87

#55 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by real87 »

.
Last edited by real87 on 17/11/2013 23:04, edited 1 time in total.
Sunrise00

#56 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Sunrise00 »

real87 wrote:
zuta_lala wrote:Ako već voliš matematiku, zašto ne upišeš PMF? Ekonomiju upiše bruka ljudi koji nemaju veze s matematikom, a opet završe, što znači da matematika nije toliko presudna. Ali ako imaš afiniteta i prema ekonomskim predmetima, možeš upisati ekonomiju i nakon diplomiranja zaposliti se na milion različitih pozicija.
Nije loše biti profesor matematike, za njih uvijek ima posla jer ih malo završi, a i ima onaj smjer (valjda ima još uvijek) matematika-informatika, pa možeš raditi u nekoj firmi ili sl. ako ti je to krajnji cilj.
A što se tiče ETF-a, ako ne želiš da "crkneš" učeći, ne bih ti to preporučila, mada nećeš imati toliko problema ako si baš nadaren. :)
Svaka cast PMF i sve to, al meni se GADI biti profesor svaka cast svima njima, puno postovanje prema profesorima (onim pravim) ali vecina prof poznavajuci srednju i osnovnu su najveci glupani! Ali cast izuzecima koji stvarno rasturaju i jednostavno ne mogu se ja peglati kao profesor.
Kakvo stvari trenutno stoje iako ima jos vremena do upisa, izgleda da je odluka pala na ETF :D.
Hvala u svakom slucaju.
etf! :D
ako sta zatreba pitaj :D
žuta lala

#57 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by žuta lala »

real87 wrote:
zuta_lala wrote:Ako već voliš matematiku, zašto ne upišeš PMF? Ekonomiju upiše bruka ljudi koji nemaju veze s matematikom, a opet završe, što znači da matematika nije toliko presudna. Ali ako imaš afiniteta i prema ekonomskim predmetima, možeš upisati ekonomiju i nakon diplomiranja zaposliti se na milion različitih pozicija.
Svaka cast PMF i sve to, al meni se GADI biti profesor svaka cast svima njima, puno postovanje prema profesorima (onim pravim) ali vecina prof poznavajuci srednju i osnovnu su najveci glupani! Ali cast izuzecima koji stvarno rasturaju i jednostavno ne mogu se ja peglati kao profesor.
Kakvo stvari trenutno stoje iako ima jos vremena do upisa, izgleda da je odluka pala na ETF :D.
Hvala u svakom slucaju.
Pa dobro, ako si spreman za ETF, onda ne treba da imaš dileme, ali nemoj samo da misliš da ćeš se tamo moći provlačiti bez truda i rada. Zato ja svima kažem, jeste ETF najbolji, ali za onoga ko je spreman za njega, a ne neki ljudi upišu pa se nekoliko godina ne moču s prve (bolje im je onda da su upisali nešto drugo)
Sretno ti u svakom slučaju! Samo trud i rad i bit će to sve aBd kako treba! :)
real87

#58 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by real87 »

Etf :D.
Hvala svima na savjetima!
Ferhunde

#59 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Ferhunde »

Haj'mo matematičari, ko zna rješenje ovog zadatka? :-D

(4a + 3b) = 325
(2a + 2b) = 172

(5a + 7b) = ?

Koliko je a i b?

(Inače zadatak je iz udžbenika iz matematike za 4. razred osnovne škole.
Nešto mi izgleda pretežak za taj uzrast)?
žuta lala

#60 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by žuta lala »

Ferhunde wrote:Haj'mo matematičari, ko zna rješenje ovog zadatka? :-D

(4a + 3b) = 325
(2a + 2b) = 172

(5a + 7b) = ?

Koliko je a i b?

Zezaš se, je l' tako? :D
Sunrise00

#61 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Sunrise00 »

Ferhunde wrote:Haj'mo matematičari, ko zna rješenje ovog zadatka? :-D

(4a + 3b) = 325
(2a + 2b) = 172

(5a + 7b) = ?

Koliko je a i b?

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 ... 29+%3D+172+

ja sam kontala da se ovo radi kasnije, negdje 5, 6. razred :D
Ferhunde

#62 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by Ferhunde »

Hvala na tačnom rješenju.
Ja kad sam bio 4. razred osnovne škole, ovakvi zadaci se nisu tada radili, jesu možda u 7 ili 8. razredu. :-D
P308

#63 Re: Matematika, upis na fakultet

Post by P308 »

:shock: Ja ne znam ovo ni sad rijesiti, a kamoli da sam 4. razred :D
Post Reply