Matematika, upis na fakultet
- real87
#1 Matematika, upis na fakultet
.
Last edited by real87 on 17/11/2013 23:00, edited 1 time in total.
- purgatorio
#2 Re: Matematika, upis na fakultet
Ne upisuje se ETF zbog matematike, već je matematika sredstvo za doći do cilja na njemu. Jedino PMF ima matematiku kao takvu. ETF bi bio pogrešan izbor.
- Individualism18
#3 Re: Matematika, upis na fakultet
Ako već voliš matematiku, čemu onda ekonomija? Ekonomija je društveni fakultet i slaba ti je tu matematika, a i onako ekonomista imaš na sve strane, bolje ti je nešto perspektivnije upisati kada već imaš potencijala. ETF ti je definitivno bolji izbor. Informatika i računarstvo ti je najbolji i najtraženiji smjer, tako da bih se ja odlučila za to. Mada koji god da upišeš, nećeš pogriješiti. Što se tiče fizike, bezveze se brineš to je najlakši predmet na ETF-u. Uglavnom šta god da upišeš morat ćeš učiti, ne znači da ako si bio dobar iz matematike u srednjoj, da nećeš morati ništa raditi, isto važi i za fiziku, sjedneš, naučiš i prođeš. Znanje iz srednje ti je potrebno za upis, a na fakultetu je druga priča...
-
MEMRISTOR
#4 Re: Matematika, upis na fakultet
Evo savjet studenta ETF-a,
Prvo da pitam u koju skolu ides?
Eh sad matematika na ETF-u:
na prvoj godini imas dvije matematike, Inzenjerska matematika 1 i 2, ima i linearna algebra i geomtrija, jedan vid matematike.
Ja sam izabrao Automatiku i elektroniku, i kod nas se matematika koristi kao alat na svakom od predmeta.
Na drugoj godini ima matematika 3, te diskretna matematika kao izborni predmet, na ostalim predmetima se mnogo koristi matematika, ali ne matematika iz srednje skole, nego cista inzenjerska matematika, npr razlicite transformacije i redovi kao Fourierova transformacija i red, Laplaceova i Z transformacija, ....
Osim ako nisi takmicar iz matematike,olipijac ili sl, onda je tvoje znanje matematike prosjecno, sto znaci da ces na ETF-u morati sjest i uciti, jer svu matematiku iz srednje prof.Fatkic ponovi u jednom predavanju.
Ako odlucis da upises ETF i ostanes pri zelji da imas dosta matematike onda je automatika tvoje usmjerenje.
Nadam se da sam ti pomogao, sretno
Prvo da pitam u koju skolu ides?
Eh sad matematika na ETF-u:
na prvoj godini imas dvije matematike, Inzenjerska matematika 1 i 2, ima i linearna algebra i geomtrija, jedan vid matematike.
Ja sam izabrao Automatiku i elektroniku, i kod nas se matematika koristi kao alat na svakom od predmeta.
Na drugoj godini ima matematika 3, te diskretna matematika kao izborni predmet, na ostalim predmetima se mnogo koristi matematika, ali ne matematika iz srednje skole, nego cista inzenjerska matematika, npr razlicite transformacije i redovi kao Fourierova transformacija i red, Laplaceova i Z transformacija, ....
Osim ako nisi takmicar iz matematike,olipijac ili sl, onda je tvoje znanje matematike prosjecno, sto znaci da ces na ETF-u morati sjest i uciti, jer svu matematiku iz srednje prof.Fatkic ponovi u jednom predavanju.
Ako odlucis da upises ETF i ostanes pri zelji da imas dosta matematike onda je automatika tvoje usmjerenje.
Nadam se da sam ti pomogao, sretno
- real87
#5 Re: Matematika, upis na fakultet
Hvala na odgovoru, ali kao sto sam vec rekao pmf ne dolazi u obzir.purgatorio wrote:Ne upisuje se ETF zbog matematike, već je matematika sredstvo za doći do cilja na njemu. Jedino PMF ima matematiku kao takvu. ETF bi bio pogrešan izbor.
- real87
#6 Re: Matematika, upis na fakultet
-
Last edited by real87 on 17/11/2013 23:01, edited 2 times in total.
- real87
#7 Re: Matematika, upis na fakultet
.
Last edited by real87 on 17/11/2013 23:01, edited 1 time in total.
-
MEMRISTOR
#8 Re: Matematika, upis na fakultet
Meni je fizika bila najlaksi predmet na prvoj godini, tu je najveca prolaznost i najvece su ocjene. Ali, kad sam ja upisivao, kolegica je iz ekonomske skole isto zeljela upisati, i nisu joj dozvolili jer je ,kao i ti ,imala fiziku samo jednu godinu, i tad su joj rekli da je fiziku trebala uzeti kao izborni predmet. To je bilo prije nekoliko godina, i od tad se dosta stvari promijenilo, pa mozda je i to. Nazovi studentsku ETf-a i pitaj.
Ne zelim te razuvjeriti, ali matematika na ETF-u nije ni blizu onoj u srednjoj skoli. Kad sam ja bio na prvoj godini, najlakse sto smo mogli dobiti na ispitu su bili kompleksni brojevi, a za ostalo sto uradis racunski moras napisati teoreme i definicije vezano uz to da bi dobio 100% na zadatak.
Ako se plasis fizike, nemoj, to je najlaksi predmet na prvoj godini, puno teze je npr programiranje.
Evo pogledaj malo sta se radi na IM1 na ETF-u, na ispitu dolazi gradivo poslije 4 predavanja, bar je nama tako bilo
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=3
Ne zelim te razuvjeriti, ali matematika na ETF-u nije ni blizu onoj u srednjoj skoli. Kad sam ja bio na prvoj godini, najlakse sto smo mogli dobiti na ispitu su bili kompleksni brojevi, a za ostalo sto uradis racunski moras napisati teoreme i definicije vezano uz to da bi dobio 100% na zadatak.
Ako se plasis fizike, nemoj, to je najlaksi predmet na prvoj godini, puno teze je npr programiranje.
Evo pogledaj malo sta se radi na IM1 na ETF-u, na ispitu dolazi gradivo poslije 4 predavanja, bar je nama tako bilo
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=3
-
ExtremeB
#9 Re: Matematika, upis na fakultet
.
Last edited by ExtremeB on 01/03/2013 12:20, edited 1 time in total.
- Sunrise00
#10 Re: Matematika, upis na fakultet
ako volis matematiku dovoljno da ti nije mrsko redovno raditi i uciti stotine stranica teorije za usmeni onda etf 
fiziku redovno radi i polozit ces (a i ako ne radis redovno mozes je spremiti za 2-3 dana intenzivnog ucenja)
ne znam kakav si sa ostalim predmetima tipa informatike jer ima podosta programiranja na prvoj godini i poprilicno je zeznuto uci u stos ako nisi imao iskustva s tim prije
naravno, moze se ali treba bas sjesti i vjezbati 
fiziku redovno radi i polozit ces (a i ako ne radis redovno mozes je spremiti za 2-3 dana intenzivnog ucenja)
ne znam kakav si sa ostalim predmetima tipa informatike jer ima podosta programiranja na prvoj godini i poprilicno je zeznuto uci u stos ako nisi imao iskustva s tim prije
- Joker88
#11 Re: Matematika, upis na fakultet
M
Last edited by Joker88 on 19/04/2013 00:36, edited 1 time in total.
-
susc_ovjek
#12 Re: Matematika, upis na fakultet
Moram reci da me iritira kad se ovakve dileme desavaju.
Jer pricamo o dva razlicita svijeta. Ekonomija i ETF i to zbog matematike.
Pa u oba slucaja je matematika instrument da postanes inzinjer ili ekonomista, a ne ides studirat niti jedno od ovo dvoje zbog matematike.
Nakon ovakvih situacija dolazimo do toga da se dese "Inzinjeri" koji imaju diplomu da to budu, a u sustini nisu... i od njih drustvo, drzava, a ni profesionalna zajednica nema nista.
Znaci, djevojke, gimnazijalke, upisuju etf iz prestiza.. jer je to kao najteze i mi dobijemo kao inzinjere, koji veze za inzinjerstvom nemaju. Imaju 10-tke a ne znaju nista zivo u praksu sprovest.
Ovaj strucnjak koji kaze kako nije problem sto mu fizika slabo ide, jer je to na etf-u najlaksi predmet... je.. da ne psujem.
Na etf-u je pored matematike, sve ostalo, manje-vise FIZIKA!
Znaci (ako uzme smijer automatika i elektronika koji je najvise "matematicki"), imas elektrotehnike, elektronike, kinematike, dinamike, fluida... a to su sve grane cega? PA FIZIKE!!!!!
Ako te zanima matematika, upisi PMF. I ako te fakat zanima, ne treba da te bude strah da neces naci posao, jer se to kao ne trazi.. jer kad nesto volis, onda si najbolji a najbolji se uvijek traze.
Prije neces nac posao ako zavrsis etf, a to te ne zanima... znam more takvih.
Pa u oba slucaja je matematika instrument da postanes inzinjer ili ekonomista, a ne ides studirat niti jedno od ovo dvoje zbog matematike.
Nakon ovakvih situacija dolazimo do toga da se dese "Inzinjeri" koji imaju diplomu da to budu, a u sustini nisu... i od njih drustvo, drzava, a ni profesionalna zajednica nema nista.
Znaci, djevojke, gimnazijalke, upisuju etf iz prestiza.. jer je to kao najteze i mi dobijemo kao inzinjere, koji veze za inzinjerstvom nemaju. Imaju 10-tke a ne znaju nista zivo u praksu sprovest.
Ovaj strucnjak koji kaze kako nije problem sto mu fizika slabo ide, jer je to na etf-u najlaksi predmet... je.. da ne psujem.
Znaci (ako uzme smijer automatika i elektronika koji je najvise "matematicki"), imas elektrotehnike, elektronike, kinematike, dinamike, fluida... a to su sve grane cega? PA FIZIKE!!!!!
Ako te zanima matematika, upisi PMF. I ako te fakat zanima, ne treba da te bude strah da neces naci posao, jer se to kao ne trazi.. jer kad nesto volis, onda si najbolji a najbolji se uvijek traze.
- Joker88
#13 Re: Matematika, upis na fakultet
Oh, izvini molim te, eto za zene nije elektrotehnika, za zene nije da voze auto ....susc_ovjek wrote: Znaci, djevojke, gimnazijalke, upisuju etf iz prestiza.. jer je to kao najteze i mi dobijemo kao inzinjere, koji veze za inzinjerstvom nemaju. Imaju 10-tke a ne znaju nista zivo u praksu sprovest.
Poslije faksa malo ko zna odmah raditi posao, al imas dobru podlogu da se brzo prilagodis...
A ostalo sto si napisao stoji, s tim da mislim da na RI-u ne treba ni matematika ni fizika, za TK nisam sigurna takodjer za fiziku (opcenito mi je taj smjer skroz streberski)
-
susc_ovjek
#14 Re: Matematika, upis na fakultet
Ne, pogresno si razumio. Nisam rekao da za zene nije elektrotehnika, daleko od toga...Joker88 wrote: Oh, izvini molim te, eto za zene nije elektrotehnika, za zene nije da voze auto ....
Poslije faksa malo ko zna odmah raditi posao, al imas dobru podlogu da se brzo prilagodis...
A ostalo sto si napisao stoji, s tim da mislim da na RI-u ne treba ni matematika ni fizika, za TK nisam sigurna takodjer za fiziku (opcenito mi je taj smjer skroz streberski)
Kritika je na to da puno djevojaka, upisuju taj fax samo iz prestiza.... a ne iz profesionalnih razloga.
- bosnianidiot
#15 Re: Matematika, upis na fakultet
Koliko si to smjerova na ETF-u zavrsio/la pa imas takve insajderske informacije za svaki smijer?Joker88 wrote:Oh, izvini molim te, eto za zene nije elektrotehnika, za zene nije da voze auto ....susc_ovjek wrote: Znaci, djevojke, gimnazijalke, upisuju etf iz prestiza.. jer je to kao najteze i mi dobijemo kao inzinjere, koji veze za inzinjerstvom nemaju. Imaju 10-tke a ne znaju nista zivo u praksu sprovest.
Sto se fizike tice na TK, fizika je skoro pa osnovno predznanje...Teorija elektromagnetnih polja koja je najtezi predmet na drugoj godini je fizika, samo na puno puno visem nivou...
Za postavljaca teme je ipak bolji izbor Ekonomija...ETF zahtjeva puno vecu psihicku pripremljenost, a cim biras izmedju Ekonomije i ETF-a (puno postovanje prema Ekonomskom fakultetu, ali sa ETF-om ne moze u istu recenicu), mislim da nisi spreman za izazove koje predstavlja ETF. Sama ljubav prema matematici nije dovoljna da se razvije ljubav prema inzinjerskom pozivu, matematika je samo alat.
Ali mozda i grijesim, nikad se ne zna.
-
numizmatic
#16 Re: Matematika, upis na fakultet
Nemojmo pretjerivati sa stotinama stranica... opet pravite bauk tamo gdje ga nema.
Od ove godine je matematika mnogo lakša. Ne moraš napisati definiciju da bi dobio sve bodove na zadatak. Dovoljno je da ti zadatak bude tačan. Definicije su plus ako nešto ipak zezneš.
Osnove elektrotehnike kontinuirano postaju sve zahtjevnije iz godine u godinu. Sadašnji ispiti iz IM su smiješni u odnosu na prošle, prošli ispiti iz OE su smiješni u odnosu na sadašnje.
Joj što ne volim ovo dizanje prašine oko matematike. Kladim se da ih dosta padne čisto jer se prepadne ili ostavi za kasnije. IM1 makar, na trenutnom nivou, je sasvim fin i interesantan predmet.
Što se usmenog iz IM tiče, pa ako ganjaš 10... inače možeš nakupiti 15 od 40 bodova.
Što se teme tiče, nisam sigurna može li se uopće upisati iz ekonomske na ETF. Znam da je prošle godine na konkursu pisao da se mogu upisati učenici iz gimnazija i srednje elektrotehničke, tako da

Od ove godine je matematika mnogo lakša. Ne moraš napisati definiciju da bi dobio sve bodove na zadatak. Dovoljno je da ti zadatak bude tačan. Definicije su plus ako nešto ipak zezneš.
Osnove elektrotehnike kontinuirano postaju sve zahtjevnije iz godine u godinu. Sadašnji ispiti iz IM su smiješni u odnosu na prošle, prošli ispiti iz OE su smiješni u odnosu na sadašnje.
Joj što ne volim ovo dizanje prašine oko matematike. Kladim se da ih dosta padne čisto jer se prepadne ili ostavi za kasnije. IM1 makar, na trenutnom nivou, je sasvim fin i interesantan predmet.
Što se usmenog iz IM tiče, pa ako ganjaš 10... inače možeš nakupiti 15 od 40 bodova.
Što se teme tiče, nisam sigurna može li se uopće upisati iz ekonomske na ETF. Znam da je prošle godine na konkursu pisao da se mogu upisati učenici iz gimnazija i srednje elektrotehničke, tako da
OK to, ali kako ti znaš unutarnje razloge "puno djevojaka"? Ja bih ovu izjavu proširila i na momkesusc_ovjek wrote:Ne, pogresno si razumio. Nisam rekao da za zene nije elektrotehnika, daleko od toga...
Kritika je na to da puno djevojaka, upisuju taj fax samo iz prestiza.... a ne iz profesionalnih razloga.
- Sunrise00
#17 Re: Matematika, upis na fakultet
ja sam i mislila na usmeni, sta ja znam, treba se podosta naucitinumizmatic wrote:Nemojmo pretjerivati sa stotinama stranica... opet pravite bauk tamo gdje ga nema.
OK to, ali kako ti znaš unutarnje razloge "puno djevojaka"? Ja bih ovu izjavu proširila i na momkesusc_ovjek wrote:Ne, pogresno si razumio. Nisam rekao da za zene nije elektrotehnika, daleko od toga...
- Platformas
#18 Re: Matematika, upis na fakultet
Možda mašinstvo?
-
susc_ovjek
#19 Re: Matematika, upis na fakultet
Dobro si, tamo nema fizike nikakoPlatformas wrote:Možda mašinstvo?
-
MEMRISTOR
#20 Re: Matematika, upis na fakultet
Ti ocigledno ne znas sta je automatika i elektornika, prvo elektronika se zasniva na fizickim zakonima (kao i sve ostalo) ali se i dalje kao alat u analizi i sintezi koristi matematika, i to visa matematika, i za sve ostale predmete, kao naprimjer dinamicki sistemi, koji opisuju kretanja robota i prostoru je matematika osnovni alat analize.susc_ovjek wrote:Moram reci da me iritira kad se ovakve dileme desavaju.
Automatiku mozes zavrsiti sa minimalnim osnovama fizike, ali bez matematike ne moze, sto bi znao da si zavrsio automatiku.
- real87
#21 Re: Matematika, upis na fakultet
Ima li iko 100% informaciju moze li se iz ekonomske upisati na etf? Ako ne moze onda je kraj price sto se tice etf 
- zlaataan
#22 Re: Matematika, upis na fakultet
Ma možeš se upisati i iz medrese.real87 wrote:Ima li iko 100% informaciju moze li se iz ekonomske upisati na etf? Ako ne moze onda je kraj price sto se tice etf
Ako hoćeš da budeš 100% siguran, otiđi na stranicu fakulteta: http://www.etf.unsa.ba i nađi broj telefona studentske službe i nazovi.
- zlaataan
#23 Re: Matematika, upis na fakultet
Pa momak je rekao da fizika mu ne leži. Na automatici i elektronici je izobilje matematike i fizike, ima i informatike. Neće se lijepo provesti, ako mu fizika stvarno ne leži. Također, Osnove elektrotehnike na prvoj godini su šta? Dio fizike, onaj koji se bavi elektricitetom i magnetizmom, a to je potežak predmet. Elektronički elementi i sklopovi, bave se elektronikom, a to je nekada bila podoblast elektrotehnike, ali opet je to fizika.MEMRISTOR wrote:Ti ocigledno ne znas sta je automatika i elektornika, prvo elektronika se zasniva na fizickim zakonima (kao i sve ostalo) ali se i dalje kao alat u analizi i sintezi koristi matematika, i to visa matematika, i za sve ostale predmete, kao naprimjer dinamicki sistemi, koji opisuju kretanja robota i prostoru je matematika osnovni alat analize.susc_ovjek wrote:Moram reci da me iritira kad se ovakve dileme desavaju.
Automatiku mozes zavrsiti sa minimalnim osnovama fizike, ali bez matematike ne moze, sto bi znao da si zavrsio automatiku.
Nije fizika samo Inženjerska fizika 1/2.
- dusa_raskopuša
#24 Re: Matematika, upis na fakultet
real87 wrote:Ima li iko 100% informaciju moze li se iz ekonomske upisati na etf? Ako ne moze onda je kraj price sto se tice etf
A sto se to ne bi moglo upisat', Bgt?
Ako si prosjecan ucenik, msm da ti nijedan faks nece predstavljati problem. Sjednes, naucis i prodjes. A sto se tice matematike, mislim da je nigdje nemas u pretjeranim granicama k'o na PMF-u. Na ekonomiji imas samo na prvoj godini predmet ekonomska matematika. Doduse imas kasnije statistiku, kvantitativne metode i tako dalje, al' ni'e to tipicna matematika.
-
Bolonjac
#25 Re: Matematika, upis na fakultet
Ljepota ETF-a je da i stvari koje ne znas i ne idu ti najbolje na prvoj godini ponovo radis tj. bas od osnova tako da to iz koje srednje skole dolazis moze dati malu prednost ali nije vazno (npr. cura iz srednje ekonomske je na ETF-u sve u roku polozila tj. odgovor na pitanje moze li se upisati ali mozes provjeriti sa studentskom sluzbom: 033/250-708).
Znam sta se na ekonomiji iz matematike radi i zanimljivo je ali previse jednostavno(iz pogleda matematike), ako zelis neke naprednije stvari iz matematike nauciti izbor je ETF ili PMF. PMF matematiku opet obradjujes vise teoretski a ne kao alat(dosta primjedbi da studenti PMF-a nisu znali primijeniti svoje znanje u praksi mada je jako dobro
).
najveca prednost ETF-a je upravo ta sto ima posla ! Sviđa ti se matematika znaci izbor pada na ETF, EFSA i PMF. PMF najmanje posla, EFSA prejednostavna matematika za ljubitelja matematike kao i male plate ako ces furati matematiku a ne menadžment te slabe plate u privatnim firmama.
Fiziku radis iz pocetka na ETF-u a imas je samo na prvoj godini i poprilicno je lagana, sad zavisi od smjera koliko ce fizike biti.
Ono sto ti sigurno mogu reci je da Racunarstvo i Informatika nema nikako Fizike a kako ce ove godine vjerovatno prf. Juric preuzeti neke predmete na RI samim tim ce matematika jos postati izrazenija tj. computer science il ti ga primijenjena matematika.
Ono sto je zgodno je da za RI imas posla na bacanje tj. mislim da nema niti jedno zanimanje gdje imas vise posla a da je odlicno placeno(u privatnim firmama plate kao u top drzavnim) - softver inzenjeri nakon 2-3 godina rada imaju 2000+ KM platu a dostize i znatno vece cifre zavisi koliko vrijedis.
Najbolja preporuka koju ti neko moze dati za fakultet je upisi ono sto volis i gdje ima posla. Pretprosle godien su promijenili primjeni tako da je pravo pravo lagan(prije je bio puno tezi) a radi se samo iz matematike imas primejre ovdje: http://upis.etf.unsa.ba
Znam sta se na ekonomiji iz matematike radi i zanimljivo je ali previse jednostavno(iz pogleda matematike), ako zelis neke naprednije stvari iz matematike nauciti izbor je ETF ili PMF. PMF matematiku opet obradjujes vise teoretski a ne kao alat(dosta primjedbi da studenti PMF-a nisu znali primijeniti svoje znanje u praksi mada je jako dobro
najveca prednost ETF-a je upravo ta sto ima posla ! Sviđa ti se matematika znaci izbor pada na ETF, EFSA i PMF. PMF najmanje posla, EFSA prejednostavna matematika za ljubitelja matematike kao i male plate ako ces furati matematiku a ne menadžment te slabe plate u privatnim firmama.
Fiziku radis iz pocetka na ETF-u a imas je samo na prvoj godini i poprilicno je lagana, sad zavisi od smjera koliko ce fizike biti.
Ono sto ti sigurno mogu reci je da Racunarstvo i Informatika nema nikako Fizike a kako ce ove godine vjerovatno prf. Juric preuzeti neke predmete na RI samim tim ce matematika jos postati izrazenija tj. computer science il ti ga primijenjena matematika.
Ono sto je zgodno je da za RI imas posla na bacanje tj. mislim da nema niti jedno zanimanje gdje imas vise posla a da je odlicno placeno(u privatnim firmama plate kao u top drzavnim) - softver inzenjeri nakon 2-3 godina rada imaju 2000+ KM platu a dostize i znatno vece cifre zavisi koliko vrijedis.
Najbolja preporuka koju ti neko moze dati za fakultet je upisi ono sto volis i gdje ima posla. Pretprosle godien su promijenili primjeni tako da je pravo pravo lagan(prije je bio puno tezi) a radi se samo iz matematike imas primejre ovdje: http://upis.etf.unsa.ba