Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
jeran

#26 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by jeran »

9,3,1 su a,l,h ?! jel ima negdje neso vise o tome? a ovo za analogne br. jel to imau nekoj oblasti matematike?
KotromanichII

#27 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Meni licno je malo pretenciozno da se brojevi ajeta stavljaju u kvadrat i onda sabiru po nekakvom kljucu da bi se nesto dokazalo.
Osim toga, zakljucak se ne izvodi na osnovu zbira nego iz "analognog broja", sta opet obesmisljava raspored brojeva u kvadratu.
Ne znam, ali mislim da ima puno vecih i jacih matematickih dokaza od ovoga
pokusaj sam pa ces vidjeti

Vidi kako je to izracunato na slikama, uradi svoj kvadrat sa svojim brojevima, i primijeni to vidjet ces da se nece podudarati nikako kao u tom kuranskom kvadratu.
KotromanichII

#28 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

9,3,1 su a,l,h ?! jel ima negdje neso vise o tome? a ovo za analogne br. jel to imau nekoj oblasti matematike?

Image

elif l l h samo

elif 1
L 276
L 276
H 378 ova cetiri slova predstvaljaju rijec allah u arapskom

Ukupno 931 = 1+ 276+276+378

Image
ta linija prva sa desna je elif, to U usredini je 2 L a sa strane taj krug je H
Bušman

#29 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Bušman »

sadmire wrote:Ne znam, ali mislim da ima puno vecih i jacih matematickih dokaza od ovoga.
Ovo nije matematika. Rekoh vec, ovo je numerologija, a ljudi koji se bave numerologijom fascinirani su "misticnom moci" brojeva i njihovom medjusobnom "transcedentalnom" zavisnoscu. Jesam ovo sklepao :D :D
KotromanichII wrote: primjer broj 12 je nalgni 21 , za 54 je analogni 45, samo okrenes naopako.
Broj 12 nije analogan broju 21. Ovako kako si ti rekao nije. On jeste analogan broju 21 ako se usvoji pravilo da su analogni u kontekstu obrtanja cifara. U strucnoj literaturi se taj broj i naziva "obrnuti broj".
KotromanichII

#30 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Broj 12 nije analogan broju 21. Ovako kako si ti rekao nije. On jeste analogan broju 21 ako se usvoji pravilo da su analogni u kontekstu obrtanja cifara. U strucnoj literaturi se taj broj i naziva "obrnuti broj".
ok nema problema , nemoramo vise zvati analogni, sigurno si upravu, mozemo zvati obrnuti broj :D ali opet ostaje isti kvadrat sa istom shemom dekodiranja, nikakve razlike :thumbup:
sadmire

#31 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by sadmire »

KotromanichII wrote:
Meni licno je malo pretenciozno da se brojevi ajeta stavljaju u kvadrat i onda sabiru po nekakvom kljucu da bi se nesto dokazalo.
Osim toga, zakljucak se ne izvodi na osnovu zbira nego iz "analognog broja", sta opet obesmisljava raspored brojeva u kvadratu.
Ne znam, ali mislim da ima puno vecih i jacih matematickih dokaza od ovoga
pokusaj sam pa ces vidjeti

Vidi kako je to izracunato na slikama, uradi svoj kvadrat sa svojim brojevima, i primijeni to vidjet ces da se nece podudarati nikako kao u tom kuranskom kvadratu.
Ne kazem da sam ja u stanju da napravim takav kvadrat, ali mi nije poznato da se taj kvadrat zove kuranski i da su ajeti objavljeni sa namjerom da se njihovi brojevi stoljecima poslije poredaju u kvadrat i da zbir analognih brojeva njihovog zbira bude jednak broju 931!
KotromanichII

#32 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Ne kazem da sam ja u stanju da napravim takav kvadrat, ali mi nije poznato da se taj kvadrat zove kuranski i da su ajeti objavljeni sa namjerom da se njihovi brojevi stoljecima poslije poredaju u kvadrat i da zbir analognih brojeva njihovog zbira bude jednak broju 931!
ali mi nije poznato da se taj kvadrat zove kuranski

ja ga tako zovem zato da bi podijelio, na moj kvadrat i kuranski.

i da su ajeti objavljeni sa namjerom da se njihovi brojevi stoljecima poslije poredaju u kvadrat
Allah sve stvara sa mudroscu, pa nije ni ovo izuzetak, znao je da ce se pojaviti kompijuteri koji ce moci desifrirati ajete

Allah kaze :

"Mi ćemo im pokazivati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim,. a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Qur'an istina.
KotromanichII

#33 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

Nevjerovatno, pokusavam ga kopirati ali opet ne ide :D

Image

Image
KotromanichII

#34 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

evo jos malo testiranja da vidim hoce li se moj kvadrat poklopiti ikako kad dekodiram svoj kvadrat na isti nacin kao kuranski

Image

Image
no_idea

#35 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by no_idea »

ohh lord...

kad sam procitao naslov ove teme odma sam se sjetio jednog veome poznatog covjeka. njegovo ime je conelis de Jager...koji je prije nekoliko godina tjeo (ocigledno bez uspjeha) dokazati "moc" nemoc numerologije. rad se zove Radosophie ili tako nesto slicno.

kratko: uzeo je jedno biciklo, izmjerio par stvari...(razmak izmedu tocka i bedale...itd..) i uspio sa tim brojevima da dode do svake konstante u nasoj prirodi..

za vise informacija potrazite u netu. nedami se licno sad traziti.
KotromanichII

#36 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by KotromanichII »

ohh lord...

kad sam procitao naslov ove teme odma sam se sjetio jednog veome poznatog covjeka. njegovo ime je conelis de Jager...koji je prije nekoliko godina tjeo (ocigledno bez uspjeha) dokazati "moc" nemoc numerologije. rad se zove Radosophie ili tako nesto slicno.

kratko: uzeo je jedno biciklo, izmjerio par stvari...(razmak izmedu tocka i bedale...itd..) i uspio sa tim brojevima da dode do svake konstante u nasoj prirodi..

da ali kakve numerlogije

mislim da je bolje da se sam uvjeris , da pogledase sve ove slike sto sam od pocetka postirao pa da ti bude jasno da ovo nije slusajno tu.
Sunrise00

#37 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Sunrise00 »

Mene samo interesuje dokad cemo mi gledati tvoje uvjeravanje sebe u neke stvari :-)
cunga lunga

#38 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by cunga lunga »

Nisu neke stvari za ovaj forum.
atko

#39 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by atko »

Sunrise00 wrote:Mene samo interesuje dokad cemo mi gledati tvoje uvjeravanje sebe u neke stvari :-)
:thumbup:
callmethebreeeze

#40 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by callmethebreeeze »

Sunrise00 wrote:Mene samo interesuje dokad cemo mi gledati tvoje uvjeravanje sebe u neke stvari :-)
ja i dalje ne kontam poentu ovih "kvadratisanja", ilitiga "numeroloskih rebusa". zar nije RIJEC dovoljna da se povjeruje? jedva cekam da se javi neko ko je uz pomoc sudoku-a dosao do ISTINE.
:-) :-)
bez_ideje

#41 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bez_ideje »

Ja Kotromanichu ne mogu nista zamjeriti....ovakav entuzijazam ,volju i predanost......Ma samo goni :thumbup: :thumbup:
callmethebreeeze

#42 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

bez_ideje wrote:Ja Kotromanichu ne mogu nista zamjeriti....ovakav entuzijazam ,volju i predanost......Ma samo goni :thumbup: :thumbup:
tako to biva kad mlad covjek kaze ne tjelesnim uzicima.
:-)
no_idea

#43 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by no_idea »

KotromanichII wrote:
ohh lord...

da ali kakve numerlogije

mislim da je bolje da se sam uvjeris , da pogledase sve ove slike sto sam od pocetka postirao pa da ti bude jasno da ovo nije slusajno tu.
jeste, nisi razumio poentu...nemoj sad da uzmem kuran i da nadem hiljadu drugi ovaki primjera. sto je moguce sa svakom drugom knjigom....ovo je moc matematike.
jesili razumio poentu od onog rada od De Jeger?
no_idea

#44 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by no_idea »

bez_ideje wrote:Ja Kotromanichu ne mogu nista zamjeriti....ovakav entuzijazam ,volju i predanost......Ma samo goni :thumbup: :thumbup:
sad citam tvoj nick i kontam da otvorim novu temu....kako se moglo desiti da ja izaberem slican nick ali samo na engleskom....stvarno nisam znao da imas vec ti bez_ideja...:D

very strange...
bez_ideje

#45 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by bez_ideje »

Ko zna sta bi jos saznali,da to pretocimo u brojke :shock: :run: :run:
Barcafan

#46 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by Barcafan »

Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!"
(Kur'an, Poglavlje Al-Higr)

Neki jednostavno nece da vjeruju...
atko

#47 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by atko »

Barcafan wrote:
Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!"
(Kur'an, Poglavlje Al-Higr)

Neki jednostavno nece da vjeruju...
Ne, nego neki jednostavno nece da "ikre bismi rabike" ;)
mirash

#48 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by mirash »

opet religiozne halucinacije?

haj fino je to... bolje nego ubijati u ime vjere.
callmethebreeeze

#49 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

a zamisli stvarno dodje sudnji dan i bog ti kaze:
"toliko je bilo dokaza o mom postojanju, i kotromanic te je pokusao uvjeriti kroz brojke, slova i kvadrate, a ti nista. umjesto da se zamislis na njegovim dokazima, tj mojim dokazima o mom postojanju, ti si u pola dva gledao:

i sad ces goriti u paklu..."

:D :D
saso mange

#50 Re: Matematika u Kuranu, pomozite da ovo rijesimo

Post by saso mange »

nevjerovatno dodju ljudi samo sto vide "Kur'an" u imenu teme da sta zaseru...
eto vi svi matematicari jebeni, genijalni umovi, hodajuci stiven hokingsi
dodje frajer kaze "nemoguce ovo, 931 = alh" da Bog sacuva...
gore frajer sudoku spominje, nesh vjerovat :sad:
sta ima vama pokretac teme ista dokazivat kad svi znamo da vam nista nece biti dovoljno

imao sam negdje knjigu oko ovih stvari u Kur'anu, tu se spominjalo i ono oko broja 19, dosta zanimljivo
Locked