Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
-
maida95
#76 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
To prebacivanje sa jedne na drugu stranu i taj minus se u matematici, ko to studira, mora znati dokazati, to će ti slabo ko dokazivati u srednjoj. Ali nije nešto komplikovano. 
- Haris.ba
#77 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
A što ne mijenjati ustaljena pravila? Šta fali objasniti djeci nešta, pa i reći im zašto ne mogu shvatiti, jer to zahtjeva da znaju to i to i to. Znam ja da 45 minuta može biti ništa za objasniti djeci. I da je teško. Ali, ja više pričam o učenju djece da svemu pristupaju sa logikom. Da znaju razdvojiti birno od nebitnog. Da znaju pristupiti problemu. A to je teško kad ne mogu naći neku relaciju osim "to je tako".
A bruka srednjoškolaca se prošverca i završi školovanje, a nema pojma o razlomcima, dijeljenju brojeva sa više cifri..... u biti matematikom iz osnovne škole. Nešta nije ok. A takva matematika nije samo za nadarene.
A bruka srednjoškolaca se prošverca i završi školovanje, a nema pojma o razlomcima, dijeljenju brojeva sa više cifri..... u biti matematikom iz osnovne škole. Nešta nije ok. A takva matematika nije samo za nadarene.
-
ing-ecc
#78 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Nema nekog posebnog dokazivanja za promjenu znaka kod prebacivanja s jedne na drugu stranu jednakosti. Stvar se svodi na dodavanje ili oduzimanje iste vrijednosti na obje strane. Dakle ako imamo +7 na lijevoj strani, oduzimanjem 7 na obje strane postizemo 0 na lijevoj strani i -7 na desnoj. npr. x+7=p+q+r, oduzimanjim 7 na obje strane imamo x=p+q+r-7 sto je isto kao i prebacivanje 7-ice na drugu stranu sa promjenom znaka. 
- pirmin
#79 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Od 10 cistaca/-ica...Zanima me imaju li mišljenje zašto toliko slabih profesora matematike ima u obrazovnom sistemu?
-1 je perfektna, rodjena za taj posao, cisti savrseno bez da joj iko normalan ima sta prebaciti. Ogroman dobitak za zajednicu u kojoj se krece.
-3 vrlo dobro, savjesno i vrijedno obavljaju svoj posao sa periodicnim propustima svojstvenim ljudskom rodu
-4 su prosjek, rade to cisto onako jer moraju, golu egzistenciju da obezbjede
-2 su totalni promasaj, dijametralno suprotan slucaj od one jedne
Ee sad, umjesto "cistacica" ubaci automehanicar, trgovac, doktor, moler...bilo koje zanimanje i dodjes na isto..
Vecina ljudi se nadje u zanimanjima koja nisu krojena po njihovoj mjeri ali silom prilika prihvate svoju sudbinu i odrade je do kraja.
Na srecu ili nesrecu konzumenata njihovih usluga.
(moja neka procjena
-
maida95
#80 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Tačno @ing, samo to se može uraditi jednostavno sa a=b ekvivalentno tome da je a-b=0, ali moraš svaki korak pravdati određenim aksiomom
Harise, mislim da to ne objašnjavaju jer to ipak nije nivo za srednju školu, bez obzira što je bezveze stvar i nimalo komplikovana. Možda jedino da kažu nešto ovako
Harise, mislim da to ne objašnjavaju jer to ipak nije nivo za srednju školu, bez obzira što je bezveze stvar i nimalo komplikovana. Možda jedino da kažu nešto ovako
Haris.ba wrote:pa i reći im zašto ne mogu shvatiti, jer to zahtjeva da znaju to i to i to.
-
vade_mecum
#81 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
mislis a=a tj. a-a=0maida95 wrote:Tačno @ing, samo to se može uraditi jednostavno sa a=b ekvivalentno tome da je a-b=0, ali moraš svaki korak pravdati određenim aksiomom![]()
Harise, mislim da to ne objašnjavaju jer to ipak nije nivo za srednju školu, bez obzira što je bezveze stvar i nimalo komplikovana. Možda jedino da kažu nešto ovakoHaris.ba wrote:pa i reći im zašto ne mogu shvatiti, jer to zahtjeva da znaju to i to i to.
mislim da u ovoj cijeloj prici lezi i nivo ustrajnosti. npr. postoje fakulteti za ciju diplomu je jednostavno provesti sate i sate uceci napamet (sto i nije neki napor) ali opet ima ljudi koji ne uspiju se pomaci od 1. semestra. buduci da matematika zahtjeva visi stepen apstraktnosti od drustvenih nauka zbog toga se i smatra komplikovanijom naukom.
englezi tu osobinu ustrajnosti nazivaju grit
- Smrcak15
#82 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
ima li ovdje nekih dobrih matematicara da mu posaljem nesto da pogleda, i dadne svoje misljenje o tome???
-
ing-ecc
#83 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
hajd ti to svima nama pošalji ovde pa da pogeldamo i damo mišljenje a priča o dobrim matematičarima neka ostane za neki drugi putSmrcak15 wrote:ima li ovdje nekih dobrih matematicara da mu posaljem nesto da pogleda, i dadne svoje misljenje o tome???
-
maida95
- Smrcak15
#85 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Uvijek sam zelio da ove stvari pogledaju daleko strucniji u matematici od meneing-ecc wrote:hajd ti to svima nama pošalji ovde pa da pogeldamo i damo mišljenje a priča o dobrim matematičarima neka ostane za neki drugi putSmrcak15 wrote:ima li ovdje nekih dobrih matematicara da mu posaljem nesto da pogleda, i dadne svoje misljenje o tome???
Kad analiziramo samo brojeve ajeta i sura, netrebamo nista citati iz Kur'ana uvidjet cemo brojcana cuda i simetricnost u raporedu ajeta i sura.
1. 57 parnih 57 neparnih brojeva
2. Suma svih neparnih brojeva = suma svih sura
suma svih parnih brojeva = suma svih ajeta
3. zlatni rez izmedju neponavljajucih cifri i ponavljajucih cifri izs tabele, a to je 1.618
4. simetricnost izmedju brojeva sura i ajeta

Ponavaljuce cifre iz tabele

Neponavljajuce cifre iz tabele

Kada podijelimo sumu ponavljajucih cifri sa sumom neponavljajucih cifri dobijemo zlatni rez 1,618

imate ovdje excel fil da sami vidite i testirate ovo
http://manyprophetsonemessage.files.wor ... -table.xls
4.Simetricni Kuran
Sta je simetricnost?
Simetricno, Da
15--16--I--16--15 or 17--17--I--14--14
Simetricno, Ne
15--16--I--17--15 or this 16--14--I--7--9
Parni i neparni brojevi
(Broj sure)-(Broj ajeta)
4 kombinacije:
nepar-nepar
nepar-par
par-par
par-nepar
naprimjer, prva sura fatiha je pod brojem 1, i 7 ajeta,
spada u kategoriju nepar-nepar zato sto je broj 1 i 7 neparni brojevi
druga sura bekare je pod brojem 2, ajet 286
spada u kategoriju par-par
pogledajte kako je Kuran konstruisan

Homogene kombinacije su nepar-nepar, par-par
Ne-homogene kombinacije su nepar-par, par-nepar

Sad podijelimo Kuran na pola, u dva dijela 57 sura u prvom dijelu , 57 sura u drugom dijelu
i ovo je simetriceno izmedju homogenih i ne-homogenih kombinacija

Sure cije je broj ajeta veci nego broj sure

Sure cije je broj ajeta manji nego broj sure

Broj sure sto se nalazi u broju ajeta
naprimjer: sura pod brojem 3, broj 3(ajeta) mozemo naci u suri 108 i 110

Broj sure sto se ne nalazi u broju ajeta

Brojevi koji su djeljivi sa 2 a ne sa 3

Brojevi koji su djeljivi sa 3 a ne sa 2

Brojevi koji nisu djeljivi ni sa 2 a ni sa 3

preuzeto iz knjige
http://www.symmetricbook.com/
- MyTao
-
belfy
#87 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
ja bih shodno nazivu teme, pogotovo nakon predzadnjeg posta, rekao da matematika definitivno nije za sve. evo i prigodan video:
- pirmin
#88 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Mislio sam ga i ja postaviti ali se prekontah koliko sam ga samo puta stavio na ovom firumu.
Jedan od omiljenih filmova.
Jedan od omiljenih filmova.
- SmokingMan
#89 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Dobra tema,pratim. 
- Arminovski
#90 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Posto matematika nije moje zvanje, preskocicu. Ali video bi sumirao ono sto bi rekao ako bi me neko pitao. Nije Kuran jedini u kojem ljudi nalaze ono sto zele naci.
Btw 1.618 nije zlatni rez... fali brojeva.
- pirmin
#91 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Fali @Nellington na ovoj temi.
- Smrcak15
#92 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
kako nije zlatni rez, zlatni rez je iracionalan broj sa vjecnim decimalima, a posto nemozemo napisati taj vjecni broj skrati se na 3 decimale.Arminovski wrote:Posto matematika nije moje zvanje, preskocicu. Ali video bi sumirao ono sto bi rekao ako bi me neko pitao. Nije Kuran jedini u kojem ljudi nalaze ono sto zele naci.
kako mozes reci da nije zlatni rez nije mi jasno
- Arminovski
#93 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Lijepo. Nije isti broj.Smrcak15 wrote:kako nije zlatni rez, zlatni rez je iracionalan broj sa vjecnim decimalima, a posto nemozemo napisati taj vjecni broj skrati se na 3 decimale.Arminovski wrote:Posto matematika nije moje zvanje, preskocicu. Ali video bi sumirao ono sto bi rekao ako bi me neko pitao. Nije Kuran jedini u kojem ljudi nalaze ono sto zele naci.
kako mozes reci da nije zlatni rez nije mi jasno
7906/4885 koji zaokruzujes na 1.618 nije isti broj kao (1+V5)/2.
Jeste priblizno ali to onda nije zlatni rez. To je tvoja zelja.
(Oprosti ne znam napisati "korijen iz" pa sam zamijenio sa V)
Ako je bas cilj da zlatni rez bude dokaz sto onda nije 7906/4886? To je blize pravom broju.
-
vade_mecum
- Arminovski
#95 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Uzeo sam samo prvi primjer koji mi je pao na pamet. Možeš zamijeniti čime hoćeš, samo da se radi napamet, bez nekog većeg razumijevanja. To nikome normalnom nije interesantnomaida95 wrote:To prebacivanje sa jedne na drugu stranu i taj minus se u matematici, ko to studira, mora znati dokazati, to će ti slabo ko dokazivati u srednjoj. Ali nije nešto komplikovano.
- apsidejzi
#96 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Definitivno nauka za sve! Naravno, uz malo truda. Zapravo to nije nauka nego jezik i nacin na koji je ucis je isto kao da ucis strani jezik. Trebas naucit rijeci, pravila, gramatiku i onda to kombinovati ispravno. Isto i sa mm 
- FasterThanLight
#97 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
kakav dijapazon, od fibenacija do osnovne, a tema otvorena da teslicu ohrabre u pohodu na etf i neprevazideno strahopostovanje prema faxnoj mati (etf-ovskoj da budemo precizniji) .. 
- Tesla10
#98 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Tesli ne treba nikakvo ohrabrenje za ETF-a, Tesla je sasvim dovoljno pametan da ga završi bez ičijeg ohrabrenja sa strane.FasterThanLight wrote:kakav dijapazon, od fibenacija do osnovne, a tema otvorena da teslicu ohrabre u pohodu na etf i neprevazideno strahopostovanje prema faxnoj mati (etf-ovskoj da budemo precizniji) ..
I molio bih bez ovog "Teslica" i slično. Bez podcjenjivanja to jest
Tema je otvorena prvenstveno zbog fasciniranosti činjenicom da je matematika generacijama ljudi jedan veliki bauk i da mnogi ljudi nažalost bukvalno bježe od zanimanja koja traže dobro poznavanje matematike. Zato sam i postavio pitanja kakva sam i postavio. Lično vjerujem da svako može biti dobar matematičar, ali do koje granice taj neko može doći to ne znam. Sumnjam da svi možemo biti matematički genijalci.
-
belfy
#99 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
a sto ti svuda postavljas klipove ovog lika? samopromocija ili nesto drugo?apsidejzi wrote:Definitivno nauka za sve! Naravno, uz malo truda. Zapravo to nije nauka nego jezik i nacin na koji je ucis je isto kao da ucis strani jezik. Trebas naucit rijeci, pravila, gramatiku i onda to kombinovati ispravno. Isto i sa mm
- Ludzak
#100 Re: Matematika - nauka za nadarene ili nauka za sve?
Bog matematičarSmrcak15 wrote:Uvijek sam zelio da ove stvari pogledaju daleko strucniji u matematici od meneing-ecc wrote:hajd ti to svima nama pošalji ovde pa da pogeldamo i damo mišljenje a priča o dobrim matematičarima neka ostane za neki drugi putSmrcak15 wrote:ima li ovdje nekih dobrih matematicara da mu posaljem nesto da pogleda, i dadne svoje misljenje o tome???
Kad analiziramo samo brojeve ajeta i sura, netrebamo nista citati iz Kur'ana uvidjet cemo brojcana cuda i simetricnost u raporedu ajeta i sura.
1. 57 parnih 57 neparnih brojeva
2. Suma svih neparnih brojeva = suma svih sura
suma svih parnih brojeva = suma svih ajeta
3. zlatni rez izmedju neponavljajucih cifri i ponavljajucih cifri izs tabele, a to je 1.618
4. simetricnost izmedju brojeva sura i ajeta
Ponavaljuce cifre iz tabele
Neponavljajuce cifre iz tabele
Kada podijelimo sumu ponavljajucih cifri sa sumom neponavljajucih cifri dobijemo zlatni rez 1,618
imate ovdje excel fil da sami vidite i testirate ovo
http://manyprophetsonemessage.files.wor ... -table.xls
4.Simetricni Kuran
Sta je simetricnost?
Simetricno, Da
15--16--I--16--15 or 17--17--I--14--14
Simetricno, Ne
15--16--I--17--15 or this 16--14--I--7--9
Parni i neparni brojevi
(Broj sure)-(Broj ajeta)
4 kombinacije:
nepar-nepar
nepar-par
par-par
par-nepar
naprimjer, prva sura fatiha je pod brojem 1, i 7 ajeta,
spada u kategoriju nepar-nepar zato sto je broj 1 i 7 neparni brojevi
druga sura bekare je pod brojem 2, ajet 286
spada u kategoriju par-par
pogledajte kako je Kuran konstruisan
Homogene kombinacije su nepar-nepar, par-par
Ne-homogene kombinacije su nepar-par, par-nepar
Sad podijelimo Kuran na pola, u dva dijela 57 sura u prvom dijelu , 57 sura u drugom dijelu
i ovo je simetriceno izmedju homogenih i ne-homogenih kombinacija
Sure cije je broj ajeta veci nego broj sure
Sure cije je broj ajeta manji nego broj sure
Broj sure sto se nalazi u broju ajeta
naprimjer: sura pod brojem 3, broj 3(ajeta) mozemo naci u suri 108 i 110
Broj sure sto se ne nalazi u broju ajeta
Brojevi koji su djeljivi sa 2 a ne sa 3
Brojevi koji su djeljivi sa 3 a ne sa 2
Brojevi koji nisu djeljivi ni sa 2 a ni sa 3
preuzeto iz knjige
http://www.symmetricbook.com/