Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da li ste znali da su vecina evropskih jezika matrix funkcija Latinskog i sadrzavaju 1-3 transpoziciju kako god okrenes?
Matematika je umjetnost jednostavnosti i univerzalni jezik. Sve zivo moze biti opisano matematikom. Za sve ljubitelje matematike, evo jedan sladak crtani iz 60-tih, o romansi izmedju linije i tacke tokom konzervativne ere americkog drustva:
Ja bih ipak replicirao i rekao da se neke pojave u prirodi ne mogu objasniti tek tako matematicki - citaj - natprirodne pojave. Neke da.
Kada spominjemo matematiku u svjetlu mjeseca Ramazana, ukljucuje se pojam logike tako da sam razmisljao o jednoj cinjenici iz Islama gdje se kaze:
"Melek Dzebrail obidje svakog svog roba za Lejletu-l-Kadr"
Onako gledajuci zvuci smijesno i nemoguce - medjutim ako to gledamo kroz prizmu cinjenice da su meleci - andjeli stvoreni od svjetlosti i ako znamo da je brzina svjetlosti 300000km/s onda je to sasvim normalna cinjenica.
Ja bih ipak replicirao i rekao da se neke pojave u prirodi ne mogu objasniti tek tako matematicki - citaj - natprirodne pojave.
Kada spominjem matematiku ukljucuje se pojam logike tako da sam razmisljao o jednoj cinjenici iz Islama gdje se kaze:
Onako gledajuci zvuci smijesno i nemoguce - medjutim ako to gledamo kroz prizmu cinjenice da su meleci - andjeli stvoreni od svjetlosti i ako znamo da je brzina svjetlosti 300000km/s onda je to sasvim normalna cinjenica.
Eto tek da malo dam kontribucije na temu....
te pojave se ne mogu objasniti niti jednom naukom...
Ja bih ipak replicirao i rekao da se neke pojave u prirodi ne mogu objasniti tek tako matematicki - citaj - natprirodne pojave.
Kada spominjem matematiku ukljucuje se pojam logike tako da sam razmisljao o jednoj cinjenici iz Islama gdje se kaze:
Eto tek da malo dam kontribucije na temu....
te pojave se ne mogu objasniti niti jednom naukom...
Citizen-X wrote:"Melek Dzebrail obidje svakog svog roba za Lejletu-l-Kadr"
.....jes'....al' ako uzmemo u obzir cinjenicu da Muslimani nisu ogledala i da ne reflektuju svijetlost saljuci je na sljedeceg, teorija ti pada u vodu.....
nausnica wrote:Da li ste znali da su vecina evropskih jezika matrix funkcija Latinskog i sadrzavaju 1-3 transpozicijukako god okrenes?
Da! Omiljena mi je knjiga Vladimira Devidea "Zanimljiva matematika" ( autor je sam po sebi zanimljiv i bez matematike ).
O boldiranom pojma nemam , pa te molim da, ako možeš, ukratko objasniš o čemu se radi, ako ne, da daš upute za link...
.....jes'....al' ako uzmemo u obzir cinjenicu da Muslimani nisu ogledala i da ne reflektuju svijetlost saljuci je na sljedeceg, teorija ti pada u vodu.....
nemoj tako, evo ti nas sve obasjavash ko sunce zharko aj majko draga, oplakah
nema tu nista fino objasnjeno nego nam pojasni...mislim, znam sta je transponovana matrica, nego sta su elementi matrice jezika u ovom slucaj... slova?
bitno je da imas izvor svjetlosti i funkciju raspodjele ne trebaju ti ogledala