Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
wings-of-a-butterfly

#1 Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by wings-of-a-butterfly »

E ovako, ja inace nemam puno iskustva sa ovim forumima, ali posto vidim da ste ovde bas aktivni, odlucih da zatrazim par informacija :D

Jedna koleginica i ja smo skoro boravile u Sarajevu, pa smo se prilicno odusevile gradom, ljudima, univerzitetima i sl... Kako smo ove godine upisale 4. godinu engleskog jezika i knjizevnosti, na jednom od drzavnih univerziteta u Srbiji, ozbiljno razmatramo da sa master studijama nastavimo u Sarajevu. Medjutim, buni nas par stvari. Nas fakultet funkcionise po principu 4+1, dok cini mi se Filozofski fakultet univerziteta u Sarajevu radi po sistemu 3+2 (koliko sam uspela da se informisem na sajtu). Da li neko moze da mi kaze sta se radi u takvim slucajevima?

Skolarine su druga stvar koja nas zanima. Smestaj takodje. :D

Nadamo se da ce nam neko dati bar okvirne informacije.

Jedan kisni pozdrav za sve. :-)
P308

#2 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by P308 »

wings-of-a-butterfly wrote:E ovako, ja inace nemam puno iskustva sa ovim forumima, ali posto vidim da ste ovde bas aktivni, odlucih da zatrazim par informacija :D

Jedna koleginica i ja smo skoro boravile u Sarajevu, pa smo se prilicno odusevile gradom, ljudima, univerzitetima i sl... Kako smo ove godine upisale 4. godinu engleskog jezika i knjizevnosti, na jednom od drzavnih univerziteta u Srbiji, ozbiljno razmatramo da sa master studijama nastavimo u Sarajevu. Medjutim, buni nas par stvari. Nas fakultet funkcionise po principu 4+1, dok cini mi se Filozofski fakultet univerziteta u Sarajevu radi po sistemu 3+2 (koliko sam uspela da se informisem na sajtu). Da li neko moze da mi kaze sta se radi u takvim slucajevima?

Evo ja cu ti odgovoriti za skolarinu. Na Filozofskom fakultetu postoje: redovni studenti (na budzetu), redovni samofinansirajuci studenti, i vanredni. Na master studiju redovni placaju 130KM skolarinu, ali tu su i troskovi za biblioteku, ISSS, osiguranje i slicno. Redovni samofinasirajuci skolarinu placaju 1300KM plus gore navedeni troskovi, dok vanredni placaju 1000KM. Smjestaj se moze pronaci u domovima (koji nisu bas u najboljem stanju), a i privatno mozete iznajmiti neki manji stancic - vjerovatno vas nece skupo izaci s obzirom da cete dijeliti troskove.
Irene Adler

#3 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by Irene Adler »

I tebi kišni pozdrav! ;-)

Ovako, istina je da je studij na našem Odsjeku za anglistiku koncipiran po prinicipu 3+2, ali isto tako znam da su ljudi koji su završili po četverogodišnjem sistemu po automatizmu kad apliciraju za master studij upisivali drugu godinu mastera tj. petu, ali su morali položiti par predmeta razlike. Mislim da to zavisi i od smjera za koji aplicirate i predmeta koje ste slušali u toku 4 godine dodiplomskog studija. Dakle, studij traje jednu umjesto dvije godine, ali imate malo više ispita tokom te jedne godine. Jesam li pomogla?
wings-of-a-butterfly

#4 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Irene Adler wrote:I tebi kišni pozdrav! ;-)

Ovako, istina je da je studij na našem Odsjeku za anglistiku koncipiran po prinicipu 3+2, ali isto tako znam da su ljudi koji su završili po četverogodišnjem sistemu po automatizmu kad apliciraju za master studij upisivali drugu godinu mastera tj. petu, ali su morali položiti par predmeta razlike. Mislim da to zavisi i od smjera za koji aplicirate i predmeta koje ste slušali u toku 4 godine dodiplomskog studija. Dakle, studij traje jednu umjesto dvije godine, ali imate malo više ispita tokom te jedne godine. Jesam li pomogla?
Ah, veoma! Brinulo me je to, da mi se ne produze studije u neodogled, sto mi bas i ne bi odgovaralo. :-? Zahvaljujem puno. :-D
wings-of-a-butterfly

#5 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

wings-of-a-butterfly wrote:
Irene Adler wrote:I tebi kišni pozdrav! ;-)

Ono sto me jos zanima jeste koji se programi sve nude za master i gde to mogu pogledati?
Irene Adler

#6 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by Irene Adler »

Na ovom linku imaš NPP, prelistaj malo dokument dok ne nađeš smjerove za MA studij. Imaš 4 smjera: nastavnički, književni, prevodilački i lingvistički. To za koji ćeš se odlučiti zavisi naravno od tvojih preferencija, afiniteta i ambicija ;-)

http://www.ff.unsa.ba/index.php?option= ... 9&Itemid=7
kala

#7 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by kala »

P308 wrote:
wings-of-a-butterfly wrote:E ovako, ja inace nemam puno iskustva sa ovim forumima, ali posto vidim da ste ovde bas aktivni, odlucih da zatrazim par informacija :D

Evo ja cu ti odgovoriti za skolarinu. Na Filozofskom fakultetu postoje: redovni studenti (na budzetu), redovni samofinansirajuci studenti, i vanredni. Na master studiju redovni placaju 130KM skolarinu, ali tu su i troskovi za biblioteku, ISSS, osiguranje i slicno. Redovni samofinasirajuci skolarinu placaju 1300KM plus gore navedeni troskovi, dok vanredni placaju 1000KM. Smjestaj se moze pronaci u domovima (koji nisu bas u najboljem stanju), a i privatno mozete iznajmiti neki manji stancic - vjerovatno vas nece skupo izaci s obzirom da cete dijeliti troskove.
Je li moguće da su ovo cijene master studija?! Da li ovo vrijedi za sve odsjeke? :kiss:
wings-of-a-butterfly

#8 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

I ja sam se prilicno iznenadila kad sam prvi put videla cene. :) Kod nas u Srbiji je master izuzetno skup (oko 1500e) i uglavnom je isto na svim odsecima. A stipendiju je zaista tesko dobiti, jer se deli veoma malo broj stipendija na nivou drzave, a studenata ima koliko hoces. :) Na kraju ce ispasti da mi se isplati da studiram u Sarajevu. :lol:
P308

#9 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by P308 »

Da, da...to su cijene na Filozofskom fakultetu (na svim odsjecima), na vecini ostalih fakulteta cijene su skuplje.
wings-of-a-butterfly

#10 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

P308 wrote:Da, da...to su cijene na Filozofskom fakultetu (na svim odsjecima), na vecini ostalih fakulteta cijene su skuplje.
Jos nesto me zanima :-D
sta je to sto je uslov za upis na master, kako se odabiraju kandidati? Moj prosek je negde oko 9, sto se tice proseka, ne bi trebalo da bude problem. Ipak, pretpostavljam da drzavljani BIH imaju prednost u odnosu na nas, posebno ukoliko su mesta striktno ogranicena. :?
kala

#11 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by kala »

Sjetih se tek: onomad kad sam ja studirala "strani" studenti su placali vise od nas. :/ Koliko sam pratila rad Filozofskog, ove godine BA studenti nisu imali prijemni, ocjene su bile presudne za upis. Vjerovatno je slicno i sa MA studijem. Imas izvanredan prosjek, prijavi se cim izadje konkurs i vjerujem da nece biti problema. Jedino nasi profesori imaju praksu da ne priznaju ocjene svojih kolega, moze ti se desiti da budes morala nesto ponovo polagati, nemoj da te iznenadi to.
Sretno i javi kako si prosla!
i_ja_na_forumu

#12 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by i_ja_na_forumu »

P308 wrote:Da, da...to su cijene na Filozofskom fakultetu (na svim odsjecima), na vecini ostalih fakulteta cijene su skuplje.
sta je to sto je uslov za upis na master, kako se odabiraju kandidati? Moj prosek je negde oko 9, sto se tice proseka, ne bi trebalo da bude problem. Ipak, pretpostavljam da drzavljani BIH imaju prednost u odnosu na nas, posebno ukoliko su mesta striktno ogranicena. :?
Strani državljani imaju pravo upisa na studij drugog ciklusa pod jednakim uvjetima kao državljani Bosne i Hercegovine uz prethodno izvršenu nostrifikaciju diplome .
wings-of-a-butterfly

#13 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

i_ja_na_forumu wrote:
Strani državljani imaju pravo upisa na studij drugog ciklusa pod jednakim uvjetima kao državljani Bosne i Hercegovine uz prethodno izvršenu nostrifikaciju diplome .
E, da, sto se nostrifikacije tice, rekli su mi da je i to dugotrajan proces. Ja nekad u novembru planiram ici u Sarajevo, pa sam mislila i svraiti do fakulteta, cisto da prikupim neke osnovne informacije, mislite li da je jos uvijek rano za to? I kome uopste da se obratim tamo?
wings-of-a-butterfly

#14 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

kala wrote:Sjetih se tek: onomad kad sam ja studirala "strani" studenti su placali vise od nas. :/ Koliko sam pratila rad Filozofskog, ove godine BA studenti nisu imali prijemni, ocjene su bile presudne za upis. Vjerovatno je slicno i sa MA studijem. Imas izvanredan prosjek, prijavi se cim izadje konkurs i vjerujem da nece biti problema. Jedino nasi profesori imaju praksu da ne priznaju ocjene svojih kolega, moze ti se desiti da budes morala nesto ponovo polagati, nemoj da te iznenadi to.
Sretno i javi kako si prosla!
I, hvala puno, trebace mi srece, cini mi se najvise. Ma zbog ovako divnih ljudi ja zelim studirati u Sarajevu. :)
i_ja_na_forumu

#15 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

Post by i_ja_na_forumu »

E, da, sto se nostrifikacije tice, rekli su mi da je i to dugotrajan proces. Ja nekad u novembru planiram ici u Sarajevo, pa sam mislila i svraiti do fakulteta, cisto da prikupim neke osnovne informacije, mislite li da je jos uvijek rano za to? I kome uopste da se obratim tamo?
Evo ja sam nasla ovo
http://www.unsa.ba/s/images/stories/web ... kacija.pdf,
a koliko traje procedura stvarno ne znam =)
wings-of-a-butterfly

#16 Re: Master studije u Sarajevu - engleski jezik i knjizevnost

i_ja_na_forumu wrote:

Evo ja sam nasla ovo
http://www.unsa.ba/s/images/stories/web ... kacija.pdf,
a koliko traje procedura stvarno ne znam =)
Zahvaljujem, jako korisno uputstvo! :)
Post Reply