Master studij prava u Austriji

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sasamatic

#1 Master studij prava u Austriji

Post by sasamatic »

Pozdrav svima.
Mozda na forumu ima slicna tema, nisam trazio, ali se nadam da mi necete zamjeriti.

Da pocnem pricu, ja sam student trece godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihacu, znaci ispred mene je jos godinu i po dana studija i naravno kao svakom mladom covjeku zeljnom uspjeha javlja se pitanje sta poslije? Ja sam se odlucio ako Bog da, da upisem master studij, a posto bih volio prosiriti svoje vidike, kako zivotne, u smislu da ne budem uvijek u roditeljskom gnjezdu, tako i u naucnom smislu, te kao najpovoljnije, a ujedno i najizazovnije mjesto za master studij ocjenio sam Austriju. Prvenstveno me zanima Univerzitet u Becu ( vise u Becu) i Grazu i njihov program master studija prava uopce, a posto me posebno interesuje medjunarodno pravo, ne bi bilo zgoreg ako neko ima informacije o pojedinostima vezanim za taj segment prava da podjeli sa mnom.

Posto ne poznajem njemacki jezik, dosta jaca strana mi je engleski jezik, zanima me da li se nastava odvija pored njemackog i na engleskom i ukoliko je odgovor pozitivan, zanima me trebam li i u tom slucaju polagati njemacki, iako mi nece trebati? Neizostavna je i cijena studija?

Izmedju ostalog poznato mi je da su Bec i Graz gradovi s vise univerziteta, pa s obzirom na moje buduce zvanje koji bi mi grad, odnosno univerzitet mogli preporuciti?

Pored ovih par pitanja svaki savjet bi mi dobro dosao, pogotovo od strane bivsih i sadasnjih studenata, a ako mi jos koje pitanje padne na pamet u medjuvremenu podijelit cu ga s vama.

Hvala. Pozdrav :-D :-D
dakine

#2 Re: Master studij prava u Austriji

Post by dakine »

Ja studiram pravo u Austriji, al da ti sada ne pisem sve, http://www.studiraj.eu/ba/ ovdje imas jako puno informacija, od zivota, pa do fakulteta i jezika, jedino sto cu ti reci moras znati njemacki i predavanja su na njemackom bez obzira koji smijer studirao. Al njemacki naucis u Bec kad dodjes na jednom od mnogobrojih kurseva njemackog jezika :) pozz!
sasamatic

#3 Re: Master studij prava u Austriji

Post by sasamatic »

dakine wrote:Ja studiram pravo u Austriji, al da ti sada ne pisem sve, http://www.studiraj.eu/ba/ ovdje imas jako puno informacija, od zivota, pa do fakulteta i jezika, jedino sto cu ti reci moras znati njemacki i predavanja su na njemackom bez obzira koji smijer studirao. Al njemacki naucis u Bec kad dodjes na jednom od mnogobrojih kurseva njemackog jezika :) pozz!
Iako skromno, hvala sto si podjelio/la svoje misljenje. Ja se konkretno interesujem za master studij, a sto se tice jezika, dolazila bi u obzir samo opcija postdiplomskog studija na engleskom jeziku, jer mi je puno gubiti godinu, dvije na ucenje jezika, a takodjer sam procitao da postoje katedre gdje se nastavni proces odvija na engleskom jeziku, pa me zanimaju pojedinosti. Pozz :-D
BASS

#4 Re: Master studij prava u Austriji

Post by BASS »

Bilo bi lijepo malo progoogle-ati, a ako se ne zna jezik- postoji i google translate.
Uglavnom, nema master studija prava u Austriji, jer se zavrsetkom diplomskog studija dobija titula Mag.Iur.
Ima LLM programa na uni Bec, uglavnom iz domena medjunarodnog prava koji se izvode na engleskom i kostaju 10.000 eura skolarine + naravno troskovi zivota. Dakle oko 35-40 hiljada maraka, s tim da bi morao to da nostrificiras kada dodjes u BiH.
casanova123

#5 Re: Master studij prava u Austriji

Post by casanova123 »

ja koliko znam nista ti SA BH prava ne BI bilo priznato u austriji.. bez savrsenog poznavanja njemackog pozdravi se SA masterom odnosno pravom.. pravo je nenormalno tezak studij za nase studente jer prvo nije ti maternji jezik a ni za 5 godina neces znati toliko da mozes pravo da UCIs i studiras Kao austrijanci.. Cimer mi studira pravo i momak öd jutra do mraka uci.. a austrijanac je pa vidi..
BASS

#6 Re: Master studij prava u Austriji

Post by BASS »

Zapravo, priznat ce oni sve sa bh prava, znam zasigurno, samo ce vrlo vjerovatno traziti polaganje razlike. Vise ces imati problema sa priznavanjem austrijske diplome ovdje, jer mi smo Harvard nacija.
I to oko pravnog jezika vazi za svaki jezik. I da radi po engl. programu morao bi se naviknuti na terminologiju.
I Casanova, vjerujem da cimer kod tebe ozbiljno radi, pravo je svugdje osim u BiH jako cijenjena struka.
Ali u ovom pitanju se radi o razlicitim sistemima. Kod njih na pravu ima samo diplom-studium i doktorat (s tim da svi koji bi potrcali sa nasim diplomskim na njihov doktorat - trebaju znati da se za nastavak studija treba imati "nachweis der besonderen studienreife" - ili potvrdu da bi to sto zele studirati u Austriji mogli studirati u svojoj maticnoj zemlji (ili cak da su vec upisali), tu potvrdu naravno ne mogu dobiti jer za doktorat kod nas ima jos preduslova i pored magistarskog, jer mi smo Harvard nacija, u stvari, mozda grijesim, jer nisam siguran da li npr. pfsa uopste organizuje doktorske studije po novom sistemu tako da ne znam koji su zahtjevi - sto bi zapravo znacilo da pfsa nije fakultet nego visa skola jer fakultet da bi bio fakultet mora imati i doktorske studije, ali to je druga prica). Dakle mastera u nasem smislu nema, imaju LLM programi koji se izvode odvojeno od njihovog redovnog sistema, uglavnom ciljajuci internacionalnu "publiku" sa vec navedenom cijenom. sve sto sam napisao moze se naci na studentpoint stranici,
pozdrav
Post Reply