Master na ETF Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
krater

#26 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by krater »

kakav ba etfsa, rade po programu iz sedamdesetdevete :lol: :lol:
Bušman

#27 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by Bušman »

krater wrote:kakav ba etfsa, rade po programu iz sedamdesetdevete :lol: :lol:
Mozda u tvojoj glavi... Raspitaj se malo bolje ;) Ili su se mozda PHP, Java, FPGA i sl. radili i sedamdesetdevete :-)
krater

#28 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by krater »

Bušman wrote:
Mozda u tvojoj glavi... Raspitaj se malo bolje ;) Ili su se mozda PHP, Java, FPGA i sl. radili i sedamdesetdevete :-)
Dobar vam taj nastavni plan i program ucite i medicinu na etfsa, registrujete i gama zrake jbt, al djaba opet camite po birou :lol: Jesu to ograniceni samo na php, javu, fpga ? postoje oni koje zanimaju i drugi programski jezici, okruzenja, interfejsi, tehnologije... ! 8-) Ili im je plafon to sto si "nabrojao" ? :D pa studenti moraju da zavrsavaju industrijske akademije :-)
Bušman

#29 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by Bušman »

krater wrote:
Bušman wrote:
Dobar vam taj nastavni plan i program ucite i medicinu na etfsa, registrujete i gama zrake jbt, al djaba opet camite po birou :lol: Jesu to ograniceni samo na php, javu, fpga ? postoje oni koje zanimaju i drugi programski jezici, okruzenja, interfejsi, tehnologije... ! 8-) Ili im je plafon to sto si "nabrojao" ? :D pa studenti moraju da zavrsavaju industrijske akademije :-)
Cilj fakulteta nije da te nauci odredjenu tehnologiju. Ako bi studenti ucili jednu tehnologiju, onda bi tek punili biro jer ne bi znali nista drugo raditi (a po iskustvu drugih ne bi posteno znali ni to, socijalizam anyone?). To pobrojano je dato kao primjer tehnologija koje se koriste u nastavi, ali je fokus izucavanja u teoriji sa primjenom na nekim tehnologijama.
Sto se tice industrijskih akademija, stvarno ne znam sta si ocekivao. Da fakultet ide od poslodavca do poslodavca i skoluje im uposlenike? Fakultet treba da ljudima omoguci usavajanje znanja potrebnih da se snadju na trzistu rada, a ne da ih pripremi za posao koji ce nekad u buducnosti raditi. To je svakako nemoguce. Uzmi na primjer Java development - znas li koliko razlicitih Java tehnologija postoji za razvoj neke Web aplikacije? A onda jos dodas i druge programske jezike PHP, Ruby-on-Rails, ASP, Python... Sta sad fakultet treba da ih nauci svaki po malo da oni ne bi morali zavrsavati industrijske akademije? Drug moj, ovako se svuda radi. Ne samo na ETFu nego i na ETH i EPFL i TUM i UCL itd. Sto se tice tehnologija ETF prati "trendove", treba samo da pocne pratiti i jos neke druge trendove (organizacija rada, NIR i sl.)
HB_BHF

#30 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by HB_BHF »

Haha onaj drug sa prve stranice ima problem kompleksa imena fakulteta :lol: . Hebo te fakultet, bitno je znanje koje nosiš sa sobom. Možeš i sa MIT - a doći ali ako nemaš ono što se traži od tebe, letiš van.
Kako sam skontao (iz postova druga sa prve strane :D), etfsa master je samo za studente etfsa ? :D
Nema veze, ja i dalje ostajem pri toj ideji. Ako me ne prime oni ima ko hoće aBd.
žuti

#31 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by žuti »

Pitanje, je li neko radio ekvivalenciju zvanja na ETF-u? znači zanima me ekvivalencija dipl.ing.el sa master degree . znam da je cijena oko 1500 KM , da se polaže neka grupa od 3 predmeta ali me zanima iz prve ruke ako je neko ovo vec odradio ....
mahalas505

#32 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by mahalas505 »

krater wrote:
Bušman wrote:
Mislim da si ti malo pogrijesio sta je svrha universiteta opcenito, ovdje ne mislim kako je na Etf u Sarajevu, posto ne znam kakva je situacija konkretno tu. Pa nema tog fakulteta na svijetu ko ce ti dati znanje iz svih oblasti u kojem se IT tehnologije upotrebljavaju. Da ima vjerovatno bi lakse pronasao nacin do "Za GUINNESS 2.000.000 komentara:)" :-) .
SaMaster

#33 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by SaMaster »

HB_BHF wrote:Studiram elektrotehniku u Bihaću (smjer informatika), pa me zanima master iz iste oblasti (RI) na ETF u Sarajevu.
Kako stoji situacija sa priznavanjem predmeta sa drugih Univerziteta, tj. koji predmeti su obavezni u sklopu osvojenih ECTS bodova? Gleda li se prosjek ocjena i koliki je minimum :D ? Kolika je cijena studija?
I na kraju, kakva je kvaliteta nastave? Rade li se ozbiljniji projekti ili je ono samo da "proletiš" kroz 2 godine kako bi imao titulu mastera?

Ako ima ko sa iskustvom da mi odgovori na ova pitanja, bio bih veoma zahvalan ;-)
Ti da si gledo oybiljnost projekata niakd se ne bi upisao na taj "nazovi fakultet" u Bihacu, bez obzira na materijalno stanje i mogucnosti. Prema tome postavljas glupa pitanja i ne ocekuj pametne odgovore...

Osim toga ako sumnjas u kvalitet imas FER, koji je navodno "ozbiljan, a i blizi ti je...
HB_BHF

#34 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by HB_BHF »

SaMaster wrote:
HB_BHF wrote:Studiram elektrotehniku u Bihaću (smjer informatika), pa me zanima master iz iste oblasti (RI) na ETF u Sarajevu.
Kako stoji situacija sa priznavanjem predmeta sa drugih Univerziteta, tj. koji predmeti su obavezni u sklopu osvojenih ECTS bodova? Gleda li se prosjek ocjena i koliki je minimum :D ? Kolika je cijena studija?
I na kraju, kakva je kvaliteta nastave? Rade li se ozbiljniji projekti ili je ono samo da "proletiš" kroz 2 godine kako bi imao titulu mastera?

Ako ima ko sa iskustvom da mi odgovori na ova pitanja, bio bih veoma zahvalan ;-)
Ti da si gledo oybiljnost projekata niakd se ne bi upisao na taj "nazovi fakultet" u Bihacu, bez obzira na materijalno stanje i mogucnosti. Prema tome postavljas glupa pitanja i ne ocekuj pametne odgovore...

Osim toga ako sumnjas u kvalitet imas FER, koji je navodno "ozbiljan, a i blizi ti je...
Image

Hahah de ti šta uradi bez obzira na materijalno stanje i mogućnosti :D.
Nisam rekao da sumnjam u kvalitet. Upisao bih ja FER, ali ako bih već napuštao svoju zemlju, onda bih išao negdje dalje, a ne u Hrvatsku.
Bolonjac

#35 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by Bolonjac »

iskreno razlika između FER-a i ETF je samo u naučnom pogledu tj. imaju više financija i zaposleni im se ne bave samo nastavom već i aktivnije naukom jer imaju više zaposlenih.

ETF Sarajevo je dobio ASIIN akreditaciju isto kao FER tj. akreditirani su da rade po bolonjskom programu i programi i materijal su u pet deka

Što se kvalitete toga što studenti nauče to je tu negdje npr. ETF je zadnje tri godine među top 20 iz programiranja u svijetu na IEEExTreme takmičenju iz programiranja (najveće i najrelevantnije takmičenje za fakultete iz programiranja - preko 2000 fakulteta). Ove godine je ETF osvojio 12 mjesto, a takmičili su se i zvucni univerziteti za koje cujes u holivudskim filmovima izuzev MIT-a :) !, FER je na takmicenju bio 126 i jos par timova je bilo ispod 1000-te pozicije.

Sto se automatike tice to je jos najjaci smjer na ETF-u ali sa RI ima daleko najvise posla :)
Bušman

#36 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by Bušman »

Bolonjac wrote:iskreno razlika između FER-a i ETF je samo u naučnom pogledu tj. imaju više financija i zaposleni im se ne bave samo nastavom već i aktivnije naukom jer imaju više zaposlenih.

ETF Sarajevo je dobio ASIIN akreditaciju isto kao FER tj. akreditirani su da rade po bolonjskom programu i programi i materijal su u pet deka

Što se kvalitete toga što studenti nauče to je tu negdje npr. ETF je zadnje tri godine među top 20 iz programiranja u svijetu na IEEExTreme takmičenju iz programiranja (najveće i najrelevantnije takmičenje za fakultete iz programiranja - preko 2000 fakulteta). Ove godine je ETF osvojio 12 mjesto, a takmičili su se i zvucni univerziteti za koje cujes u holivudskim filmovima izuzev MIT-a :) !, FER je na takmicenju bio 126 i jos par timova je bilo ispod 1000-te pozicije.

Sto se automatike tice to je jos najjaci smjer na ETF-u ali sa RI ima daleko najvise posla :)
Ni jedno takmicenje izmedju univerziteta nije relevantno. Dok kod nas najbolji se natjecu na IEEExtreme, na drugim univerzitetima je to rijetkost. Najbolji su zatvoreni u laboratorije i donose taj novac za naucno-istrazivacki rad o kome ti pricas. Jedinu korist od IEEExtreme ima IEEE... I niko vise.
Großmeister

#37 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by Großmeister »

Kao po običaju, kod nas zbog običnog pitanja krene rasprava kakav je koji fakultet, na kojem više studenata padne, onda studenti tog fakulteta između sebe počnu da se prepiru itd..

Mislim da sve to nije bilo pitanje.. a pitanje je da li student koji je završio računarstvo ili IT na bilo kojem drugom fakultetu može upisati master na ETF iz te oblasti bez polaganja razlike predmeta, ili mora polagati razliku.. Ako neko konkretno zna odgovor na ovo pitanje, neka odgovori.

Hvala! :D
LeeejLaaa

#38 Re: Master na ETF Sarajevo?

Post by LeeejLaaa »

HB_BHF wrote:Haha joj vi ETF - ovci se morate prepirati na svakoj temi čiji je smjer teži :D. Mene taj AiE ne zanima. Otvorio sam temu da dobijem konkretne informacije vezanze za master RI :D.

De mi recite kakva je situacija sa zapošljavanjem u Sarajevu nakon treće godine ? Ima li kakve šanse da se radi i u međuvremenu studira ?

Koliko sam ja upućena, posao se može vrlo lahko naći.. Mislim da ćeš prije naći posao ako si bio na AiE, jer je najtraženije to, a na RI ima stvarno dosta raje.. Moja sestra je završila AiE, magistrirala, i kad je upisala master, našla je i posao, i poslije je promijenila firmu, tako da - posla ima. :-D Ona sad ide na doktorat u Njemačku, i ako završite ETF posao je zagarantovan. :-D Sretno. :-D
Post Reply