zijancer wrote:
ne znam je li ovo sto slijedi navodenje vode na kakav mlin, ali sad kad ste sve ovo gore fino izlozili..muci me pitanje sta je stvarnost koja je predmet ovog mapiranja
Maštaradi zijanćeru!
Naravno da navodim vodu na svoj mlin. Svako ima svoj motiv da nešto napiše, prokomentariše...
Ovdje pokušavam upoznati ljude sa maštafarijanskom filozofijom

, kako bi postali maštafarijanci. Inače se međusobno pozdravljamo sa
maštaradi, a odzdravljamo sa
jaštaradi!
Šalim se ... nema maštafarijanaca i nemam skrivenu agendu u smislu ubjeđivanja, vrbovanja u nešto ili za nešto. Svako ima svoju glavudžu i svoju maštu, pa neka mašta i razmišlja kako joj/mu je ćeif i kako se čini da je ispravno.
Pišem onako kako u ovom trenutku razmišljam o temi dakle mašti. Sutra ću vjerovatno imati ponešto izmijenjen stav o istoj stvari. Drugim riječima ova tema je klasično (filozofsko?) palamuđenje, bez plana i programa.
zijancer wrote:
za mastu su potrebne slike, slike uticu na emocije, emocije na zelje
zasto onda male bebe placu, one nemaju slike
Ja vjerujem da su bebe sposobne izgraditi mentalne slike svog okruženja i dok su u stomaku (bez obzira što u tom trenutku su slijepe i ne mogu bukvalno vidjeti - sliku). Ne može do toga doći preko noći - paf.
zijancer wrote:
mozda biljke mogu biti putokaz, ni one nemaju slike, a hrane, ako ima ima..ako nema nema
zivimo u realnosti uzroka i posljedica
uglavnom, ispada da u ravni svakog cula kojim mapiramo, postoji optimalno i pretjerano
onda se dosta vremena provodi u bistrenju sta je a sta nije, i da kojim slucajem postoji jos 5-6 cula bila bi jos veca guzva
mozda je biljkama sva ta ludnica dodijala, pa su pogasile sve suvisne budalastine, i pojednostavile stvari
Morebit da je ta težnja ka optimizaciji okidač svake naše težnje, akcije ili želje...
Svi oblici života bi se mogli definisati kao inteligentne, samoreprodukujuće, evolutivne i biorazgradive
mašine čiji je osnovni smisao postojanja: pronalaženje optimalnih rješenja.
Nagrada za to je život odn. preživljavanje kroz generacije.
Mi smo u odnosu na druge oblike života u prednosti, jer se možemo igrati vlastitom maštom. A, mašta je odličan alat za rješavanje problema. Ne moramo čekati da se nešto desi, a problem možemo zamisliti prije nego što eskalira i u glavi ga riješiti.
Šta je opasnost sa maštom? Pa, ako se počne pretjerivati, pa izmišljati probleme i gdje ih nema i rješavati ih - može se desiti da maštalac crkne od gladi ili ga nešto pojede što nema tako moćnu maštu, ali zato ima oštre zube.
Ovdje ću se zato zaustaviti. Da ne pretjeram...
Maštaradi!