Jos je to mila majka, u odnosu na prije rata, kada je taj kraj vazio za jedan od najzaostalijih i najnerazvijenjih u cijeloj Jugoslaviji. Iz Gruda, Posusja, Ljubuskog, Livna, Duvna, uvijek se odlazilo iz ekonomskih razloga. Ljudi imaju cak spomenik gastarbajteru i dio je njihovog folklora.Rizvan wrote:Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.lokalni_razdjevicar wrote:
jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
-
Breathless
#76 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
-
forel
#77 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Prosjecna plata u BiH je nerelevantan podatak, jer se kod nas prosjecna plata uzima na osnovu svih zaposlenih, a ne zaposlenih u proizvodnom sektoru.Prosjecna plata u BiH moze bit 1000 KM, kad se saberu politicke pozicije, javni sektor koji nije proizvodni(sluzbenici u kantonu, opcini, nacelnici, drzavne institucije etc), cije su place tolike kolike su.Realnost je da je prosjecna placa u Sarajevu cca 600 KM (u proizvodnom sektoru).U Posusiju, kazes 3000 zaposlenih, izdvoji one koji su zaposleni u kantonu i opcini, pa ces vidjet da je prosjek i manji od 710 KM, mozda nije ni 450.Rizvan wrote:Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.lokalni_razdjevicar wrote:
jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
-
lokalni_razdjevicar
#78 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
ja bi volio zivjeti u posusju nego u sarajevu. volio bi i da imam domovnicu pa makar i u maoci zivio.
-
Rizvan
#79 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Oženi Hrvaticu, odseli u Posušje, i vrlo brzo ćeš se asimilirati, a i dobiti putovnicu.lokalni_razdjevicar wrote:ja bi volio zivjeti u posusju nego u sarajevu. volio bi i da imam domovnicu pa makar i u maoci zivio.
Last edited by Rizvan on 07/12/2014 02:18, edited 1 time in total.
-
Breathless
#80 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
FZZS - Makroekonomski pokazatelji po kantonimaanimals wrote:Ako je prosjecna plata u Sarajevu 1000km, onda se nemate sta zaliti, zivite ko Bogovi..Rizvan wrote:Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.lokalni_razdjevicar wrote:
bolje od svi susjedni zemalja..jos malo dosticete standard EU..
Statistika neumoljiva, ali generalno, svi smo mi u banani, od Triglava do Đevđelije.
-
Breathless
#81 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Rizvan wrote:Oženi Hrvaticu.lokalni_razdjevicar wrote:ja bi volio zivjeti u posusju nego u sarajevu. volio bi i da imam domovnicu pa makar i u maoci zivio.
Moje selo, ljepše od Pariza

Skroman neki dečko
- sadie_forever
#82 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
neka idu ,,neka idu 
-
Sociolog
#83 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
sadie_forever wrote:neka idu ,,neka idu
Bez uvreda...nije to svrha ovdje, već da skoro većina ljudi koji imaju hrvatske papire žele napustiti Bosnu i Hercegovinu
-
TheMule
#84 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Iako je korupcija veliki problem, trziste moze izdrzati samo odredjeni broj ljudi, jer je proizvod mali. Raspadom Jugoslavije, nestao je veliki broj poslova. Ako udjemo u EU i ode veliki broj ljudi, tek ce se onda stvari stabilizovati, i onda ovi koji su otisli, mogu se polahko vracati kako ekonomija raste i oni bi pridavali tom rastu kroz kapital i znanje. Ako ne bude rasla, ne mogu se ni vracati.Baton_Ilirski wrote:Eto jos samo da nadjemo zemlju koja bi da nas primi i rijesili se problema..nije Bosna tijesna ni za 25 miliona vrijednih i postenih ljudi, nije nama svijet kriv, nego nasa unutrasnja pokvarenost (citaj stela i veza) pa smo u ovom stanju i da nas ima pola miliona opet bi neko nekog htio da iskoristava zarad svog dzepa koji obicno nema dna..tako da tesko da bi nam ta ideja pomogla cak i kad bi bila ostvariva, opet bi u zemlji na "pozicijama" bili podobni a ne strucni i sve dok je takvo stanje tacno da ostanu samo jedan podoban i jedan strucan u cijeloj zemlji opet ne bi funkcionisale stvari kako trebaRizvan wrote:Znači milion ljudi treba da emigrira. Ja sam i napisao nedavno na jednoj temi da nam je jedini spas za rješenje ovolike nezaposlenosti, kada bi nam par država otvorilo svoje granice za uvoz par stotina hiljada radnika. Kao što su npr. Albanci masovno emigrirali u Grčku i Italiju ili Poljaci u Veliku Britaniju i Njemačku, tako i nama treba neka zemlja da primi našu nkv radnu snagu, jedino nas to može donekle izvući iz ove dubioze u kojoj se nalazimo.TheMule wrote:BiH ima ekonomiju za 2 miliona ljudi, ici ce se dok se ne svede na to
-
Rizvan
#85 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ti kao da si pao s Marsa. Svi podjednako žele napustiti ovu državu, bez obzira na nacionalnost. Nema to nikakve posebne veza sa Hrvatima, samo što oni sada imaju bolje mogućnosti za odlazak, pa to i ostvaruju.Sociolog wrote:
Bez uvreda...nije to svrha ovdje, već da skoro većina ljudi koji imaju hrvatske papire žele napustiti Bosnu i Hercegovinu
- desni
#86 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ko će da ugasi svjetlo 
-
FreakyStyley
#87 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nisam siguran da bas shvatam neke ovdje.
Svako ko ima ista u glavi zeli da ode iz BiH. Sticajem okolnosti, Hrvatima je to lakse.
Mada, ja mislim da ko stvarno hoce da ode i ode. Tako da, sto bi rek'o Zvonko Maric, odljev mozaka je u tijeku/toku i trajace. Niko se od onih koji bi trebali ne buni, jer ce dijaspora i gastarbajteri, kao i do sad, vjestacki drzati ekonomiju na nogama, uz naravno kredite.
A sta ce bit za 30, 40 godina, to se niko ni ne pita.
Svako ko ima ista u glavi zeli da ode iz BiH. Sticajem okolnosti, Hrvatima je to lakse.
Mada, ja mislim da ko stvarno hoce da ode i ode. Tako da, sto bi rek'o Zvonko Maric, odljev mozaka je u tijeku/toku i trajace. Niko se od onih koji bi trebali ne buni, jer ce dijaspora i gastarbajteri, kao i do sad, vjestacki drzati ekonomiju na nogama, uz naravno kredite.
A sta ce bit za 30, 40 godina, to se niko ni ne pita.
-
Rizvan
#88 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Samo što mi nećemo uči najmanje sljedećih deset godina, a stanovništvo nam stari, propast će nam nekoliko mladih generacija, koje kasnije nigdje neće biti konkurentni.TheMule wrote:
Iako je korupcija veliki problem, trziste moze izdrzati samo odredjeni broj ljudi, jer je proizvod mali. Raspadom Jugoslavije, nestao je veliki broj poslova. Ako udjemo u EU i ode veliki broj ljudi, tek ce se onda stvari stabilizovati, i onda ovi koji su otisli, mogu se polahko vracati kako ekonomija raste i oni bi pridavali tom rastu kroz kapital i znanje. Ako ne bude rasla, ne mogu se ni vracati.
-
forel
#89 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Bravo, evo kilo banana za izjavu....sadie_forever wrote:neka idu ,,neka idu
Jel hoces da idu i franjevci iz Fojnice i da ponesu svoju Adhnamu?Hoces da odu i ponesu skupa sa sobom, svaki zapis o Bosni, pa da sutra budemo nacija bez historije?Hoces da odnesu sa sobom i sjecanje na Katarinu Kosaču, poslijednju bosansku kraljicu koje se izgleda vise oni brine da ostane zapamcena, dok takvi poput tebe koji glume ''bosnje'' i patriJote su je zaboravili?Hoces da njih otjeramo a da dovedemo Sultana Erdogana, pa da ponovno ko onomad za Turskog vakta budemo najnepismenija nacija bivseg Otomanske imperije?Da budemo krava muzara Erdoganu?Bravo.To je ''zrelo razmisljanje'' samo za jedne umnobolne ustanove.
- homega
#90 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Breathless wrote:homega wrote:Šta znači "masovno" ponavljam pitanje? Koliko je stanovništva napustilo BiH iz livanjskog kantona, a koliko Hrvata, obzirom da je tema o Hrvatima?Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
Imaš li ikakve statističke podatke, ikakve druge imalo relevantne informacije koje mogu potvrditi tvoje podmetanje i insinuacije?UZBUNA: Zadnjih mjeseci Livno napustilo 600 mladih, a Tomislavgrad čak njih 1.000
MOSTAR - Zbog velike nezaposlenosti, sve veće besperspektivnosti i nemogućnosti pronalaska zaposlenja, mladi iz naše zemlje, posebice iz Hercegovine, po uzoru na djedove gastarbajtere, odlaze "trbuhom za kruhom" u zemlje Europske unije i Amerike.
Frapantan je podatak da se samo u zadnjih nekoliko mjeseci više od 600 mladih, među kojima je veliki broj bračnih parova s djecom, iselio iz Livna u potrazi za poslom.
.
Da, hvala na tekstu bez linka. Ipak postoji neko ko je osposobljen da broji Hrvate i njihove porodice koje napuštaju BiH. Čestitam na preciznim i pouzdanim informacijama
- sadie_forever
#91 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
forel wrote:Bravo, evo kilo banana za izjavu....sadie_forever wrote:neka idu ,,neka idu
Jel hoces da idu i franjevci iz Fojnice i da ponesu svoju Adhnamu?Hoces da odu i ponesu skupa sa sobom, svaki zapis o Bosni, pa da sutra budemo nacija bez historije?Hoces da odnesu sa sobom i sjecanje na Katarinu Kosaču, poslijednju bosansku kraljicu koje se izgleda vise oni brine da ostane zapamcena, dok takvi poput tebe koji glume ''bosnje'' i patriJote su je zaboravili?Hoces da njih otjeramo a da dovedemo Sultana Erdogana, pa da ponovno ko onomad za Turskog vakta budemo najnepismenija nacija bivseg Otomanske imperije?Da budemo krava muzara Erdoganu?Bravo.To je ''zrelo razmisljanje'' samo za jedne umnobolne ustanove.
Ma imamo mi svojih velikana,Husein beg,Djozo, Husref beg,Ishak beg
nema potrebe da krademo tudje
-
TheMule
#92 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nazalost mislim da ce BiH biti jeftina radna snaga ko i sada, dok se ne odskoluju nove generacije, ne ojacaju potpuno nove industrije, itd, za sto ce trebati vremena. Umjesto da imamo fabriku auta gdje roboti rade, a radnici samo malo nesto sklapaju, programiraju i odrzavaju robote, ili idu da grade termoelektranu u Africi, mi imamo novi McDonalds, novu turu radnika u fabrici municije, i Kinezi dolaze da grade termoelktranu, placenu kreditom vrerovatnoRizvan wrote:Samo što mi nećemo uči najmanje sljedećih deset godina, a stanovništvo nam stari, propast će nam nekoliko mladih generacija, koje kasnije nigdje neće biti konkurentni.TheMule wrote:
Iako je korupcija veliki problem, trziste moze izdrzati samo odredjeni broj ljudi, jer je proizvod mali. Raspadom Jugoslavije, nestao je veliki broj poslova. Ako udjemo u EU i ode veliki broj ljudi, tek ce se onda stvari stabilizovati, i onda ovi koji su otisli, mogu se polahko vracati kako ekonomija raste i oni bi pridavali tom rastu kroz kapital i znanje. Ako ne bude rasla, ne mogu se ni vracati.
Ali bolje je biti i jeftina snaga u BiH i vani, nego nista ne raditi. Polahko ce stvari na svoje, ali treba vremena..
-
forel
#93 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
I sta znaci Bosna postoji 600 godina...hoces jos jednu kilu il ti malo?sadie_forever wrote:forel wrote:Bravo, evo kilo banana za izjavu....sadie_forever wrote:neka idu ,,neka idu
Ma imamo mi svojih velikana,Husein beg,Djozo, Husref beg,Ishak beg
nema potrebe da krademo tudje
-
moke_017
#94 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
Last edited by moke_017 on 23/05/2018 01:28, edited 1 time in total.
-
Breathless
#95 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Svako elementarno informaticki pismen ce uz pomoc tehnologije pretrazivanja lako naci link na taj tekst, a pravila foruma ne dopustalu postavljanje linkova na druge portale, pa ih iz tog razloga nisam ni stavio.homega wrote:
Da, hvala na tekstu bez linka. Ipak postoji neko ko je osposobljen da broji Hrvate i njihove porodice koje napuštaju BiH. Čestitam na preciznim i pouzdanim informacijama
Koristiti se pretrazivacem mozes ako zelis da nadjes i druge informacije o iseljavanju.
Ako ostavis tu gorcinu i zajedljivost po strani, mozda se ponovo prisjetis koje to institucije broje i bave se takvom statistikom. Uostalom, najvisim prvacima KC pored dodvoravanja Cirilicaru i njegovom lijevcanskom mentoru, ovo je jedna od omiljenih, da ne kazem popularnom zargonu legitimnih tema kojom zele argumentirati svoje teze o majorizaciji i uzgozbi.
-
Breathless
#96 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
forel wrote: Bravo, evo kilo banana za izjavu....
Ne cuvaju samo bosanski Franjevci historiju Bosne i Bosnjaka, a to se odnosi i na predosmanski period. Njihova uloga u urusavanju bosanske srednjovjekovne drzave i Crkve Bosanske jeste ogromna i ni na koji nacin pozitivna. Historijski gledano, oni su bili ovdje samo izaslanici ognja i mača. Simptomaticno je takodjer i to kako su se kasnije u nacionalnom smislu odrekli svog bosanskog identiteta za koji su se vremenom bili vezali, a prihvatili hrvatski, ali opet, sve to nije tema.
- SkyLimit
#97 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Najstariji poznati spomen nekog franjevca u Bosni je tek za vrijeme bana Mateja Ninoslava, sredinom XIII. stoljeća. A Bosna je već proživjela stoljeća do tada. I to radilo se o provincijalu iz Splita koji je poslat samo privremeno u Bosnu od strane pape da istraži da li je istina što se priča da Ninoslav nije katolik. I franjevci koji se spominju u Bosni nakon toga su svi redom prolaznici i sporadične figure, sve do 1340. godine, kada ban Stjepan II. Kotromanić, kako bi popravio odnose sa papom, dopušta osnivanje bosanske Vikarije. Ispade da su franjevci došli u Bosnu tik prije Osmanlija. Mnogi franjevci u Bosni su čak i bili stranci, nisu bili uopće bosanskog porjekla, npr. Bartol Alvernski. Naravno, poštujem rad koji su bosanski franjevci ostavili iza sebe, meni osobno najdraži je neumorni Blaž Zalkanin, koji se iz nekog razloga puno manje spominje nego neki koji su došli mnogo poslije njega(svako zna ko je Ivan Franjo Jukić, ali koliko ljudi je čulo za Zalkanina i njegovu ostavštinu?).forel wrote: Bravo, evo kilo banana za izjavu....
- fortaleza
#98 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Pa ne mogu vjerovati što čitam..TheMule wrote:Nazalost mislim da ce BiH biti jeftina radna snaga ko i sada, dok se ne odskoluju nove generacije, ne ojacaju potpuno nove industrije, itd, za sto ce trebati vremena. Umjesto da imamo fabriku auta gdje roboti rade, a radnici samo malo nesto sklapaju, programiraju i odrzavaju robote, ili idu da grade termoelektranu u Africi, mi imamo novi McDonalds, novu turu radnika u fabrici municije, i Kinezi dolaze da grade termoelktranu, placenu kreditom vrerovatnoRizvan wrote:Samo što mi nećemo uči najmanje sljedećih deset godina, a stanovništvo nam stari, propast će nam nekoliko mladih generacija, koje kasnije nigdje neće biti konkurentni.TheMule wrote:
Ali bolje je biti i jeftina snaga u BiH i vani, nego nista ne raditi. Polahko ce stvari na svoje, ali treba vremena..
Dokrajčit ce nas iseljavanje koje će nam drastično spustiti prosječan IQ jer najkvalitetniji visokoobrazovani odlaze.
Već smo sad među najglupljim državama Europe (na razini arapskih zemalja bliskog istoka).
Nakon sto nam odu najpametnija djeca i ljudi do 35, a koji odlaze masovno.
Na što će ova zemlja ličiti?
Nećemo moći napraviti najednostavniju stvar, već se događa.
Već sam sad šokiran primitivizmom i glupošću naših stručnih krugova, a već dosta duže i vladajuće klase.
Čeka nas sudina Zimbabvea ili Južnoafričke republike nakon odlaska bijelaca.
-
Bodkin
#99 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
u kanadi nemaju nikakvih prednosti. apsolutno nikakvih. u kanadu mozes iseliti ako si visoko obrazovan, mlad, ozenjen i sa par godina iskustva.Baton_Ilirski wrote:Nije toliko bitno, smisao je covjek pogodio da idu zbog pasosa/putovnice koji ima neku vrijednost u tim zemljama, tj lakse se useljavaju nego mi ostali samo sa bosanskim pasosomBodkin wrote:
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica?
- _mufljuz_
#100 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
meni je cudjenje zbog postojeceg problema cudnije od samog problema....
mislim aaaa ljudi odose aaaa????
jebote ko da ljudi imaju ular na glavi pa ne vide nista uokolo....
mislim aaaa ljudi odose aaaa????
jebote ko da ljudi imaju ular na glavi pa ne vide nista uokolo....