Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Baton_Ilirski

#101 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Bodkin wrote:
u kanadi nemaju nikakvih prednosti. apsolutno nikakvih. u kanadu mozes iseliti ako si visoko obrazovan, mlad, ozenjen i sa par godina iskustva.
Mozes malo sutra odseliti tako lahko, za sve zemlje tako govore..i onda pokusas i skontas da ti dzaba ako si obrazovan, mlad ako nemas nekog u toj zemlji da ti unaprijed nadje posao da bi mogao dobiti radnu vizu ili sta vec, odnosno moras imati neki garant..daj mi i jednu zemlju da je dovoljno ovo sad sto si napisao pa da odmah selim, tj. nisam ozenjen ali mogu biti veoma brzo ako mi je to jedina prepreka :mrgreen:
Bodkin

#102 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Bodkin »

Baton_Ilirski wrote:
Bodkin wrote:
u kanadi nemaju nikakvih prednosti. apsolutno nikakvih. u kanadu mozes iseliti ako si visoko obrazovan, mlad, ozenjen i sa par godina iskustva.
Mozes malo sutra odseliti tako lahko, za sve zemlje tako govore..i onda pokusas i skontas da ti dzaba ako si obrazovan, mlad ako nemas nekog u toj zemlji da ti unaprijed nadje posao da bi mogao dobiti radnu vizu ili sta vec, odnosno moras imati neki garant..daj mi i jednu zemlju da je dovoljno ovo sad sto si napisao pa da odmah selim, tj. nisam ozenjen ali mogu biti veoma brzo ako mi je to jedina prepreka :mrgreen:
nemam sta skontati. znam iz prve ruke jer sam istrazivao i pricao ljudima koji su to napravili :) ako imas nekoga gore to su dodatni bodovi. posao gore ti nije obavezan
StupskaBitanga

#103 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by StupskaBitanga »

Rizvan wrote:
lokalni_razdjevicar wrote:
jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.

Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
samo što u Sarajevu u ovaj statistički podatak ulaze državne institucije i državna preduzeća a tpga u Posušju i nema nego je sve privatni sektor
Streptokok

#104 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 19:00, edited 1 time in total.
Radio Sarajevo

#105 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Radio Sarajevo »

StupskaBitanga wrote:
Rizvan wrote:
jesi li ti ikad bio u tim mjestima? znas li ti da u tim opstinama nezaposlenih skoro da i nema? standard je barem duplo bolji nego u sarajevu?
Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.

Prosječna plata u oktobru, u Posušju je iznosila 710 KM, a u Sarajevu 1031 KM. Toliko o duplo boljem standardu.
samo što u Sarajevu u ovaj statistički podatak ulaze državne institucije i državna preduzeća a tpga u Posušju i nema nego je sve privatni sektor
I što se u Sarajevu sigurno mnogo više upisuju realne plate, dok u Posušju svi upisuju minimalce zbog manjeg poreza :D.
StupskaBitanga

#106 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by StupskaBitanga »

Treba ova tema da se zove odliv građana iz BiH ma koje nacionalnosti
JohnnyS

#107 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by JohnnyS »

moke_017 wrote:Ja bi Bakiru halalio kada bi za svog mandata, stvorio uslove da 100 000 mladih ljudi ode u inostranstvo da radi, ne moramo se nikad zaposlit u BiH, samo da idemo odavde, vratit će mo se nekad kad zaradimo pemziju, valjda do tada bude nekih promjena :-D

Stvorit će Bake uvjete da 3 milijuna odu vanka da rade, jer nitko ovdje neće moći meda...
prog321

#108 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Radio Sarajevo wrote:
StupskaBitanga wrote:
Rizvan wrote: Broj nezaposlenih u Posušju je oko 2000, a broj zaposlenih oko 3000. Sa udjelom nezaposlenih od oko 40% u radnoj snazi ne izgleda baš da nemaju nezaposlenih.

I što se u Sarajevu sigurno mnogo više upisuju realne plate, dok u Posušju svi upisuju minimalce zbog manjeg poreza :D.
Ma da. Jedini se oni u Posusju sjetili da upisu minimalac. Nigde drugo u BIH to ne postoji. :lol:
Prica o nekakvoj ekonomskoj snazi kamenjara je naucna fantastika.
Rizvan

#109 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Rizvan »

StupskaBitanga wrote:
Rizvan wrote:

Pa i u Posušju postoje javne ustanove, lokalna uprava, obrazovanje, zdravstvo, javno komunalno preduzeće, daleko od toga da je prisutan samo privatni sektor.

Ali dobro ako hoćete uporedit ćemo Posušje sa sarajevskom perifernom opštinom Vogošća, gdje nisu smještene državne, federalne i kantonalne institucije i gdje je odnos javnog i privatnog sektora otprilike isti...

Vogošća, oktobar 2014: 773
Posušje, oktobar 2014: 710

Toliko o tome da im je standard duplo veći.

Daleko je zapadna hercegovina od zlatnih devedesetih, oni još uvije žive bolje, nego veći dio BiH, ali ipak u velikim gradovima Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, pa čak i Brčko, standard je znatno bolji.
prog321

#110 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Uz velike centre nabroj jos Tesanj, Gradachac, i Gorazde.
Baton_Ilirski

#111 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Bodkin wrote:
nemam sta skontati. znam iz prve ruke jer sam istrazivao i pricao ljudima koji su to napravili :) ako imas nekoga gore to su dodatni bodovi. posao gore ti nije obavezan
Care imam zavrsen tehnicki fakultet, znam njemacki i engleski poslao sam na stotine mailova za posao u austriji ili njemackoj..vecina odgovora je bila da nisam usao u uzi krug ili da ce se javiti nakon sto razmotre sve kandidate, pa se ne jave ili jave ovo prvo sto sam napisao..drug koji je zavrsio bachelor sa mnom iste godine ima sestru u austriji otisao ona mu nasla posao kod nekog svog prijatelja, dakle bila mu ona preporuka i radi, ja evo zavrsavam i master studij a on pise drugu godinu staza sa bachelorom..dakle nemas nekog gore da te preporuci nema ni posla za nas auslendere..kazem volio bih da ima, jer evo spreman sam otici ako treba na kraj svijeta u bilo koju zemlju, gdje cu moci raditi posteno posao za koji sam se skolovao..ali obicno svi kazu moze se, znam ja ljude uspjeli..ali evo ja znam njih koji su otisli i uspjeli ali neko im morao "osvijetliti put",nikako nisu otisli da su oni sredili sve sebi, ako me razumijes..sam si mogao otici u drugu zemlju samo za vrijeme rata i azila..danas je drugo vrijeme druga pravila
Breathless

#112 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Breathless »

Rizvan wrote: Pa i u Posušju postoje javne ustanove, lokalna uprava, obrazovanje, zdravstvo, javno komunalno preduzeće, daleko od toga da je prisutan samo privatni sektor.

Ali dobro ako hoćete uporedit ćemo Posušje sa sarajevskom perifernom opštinom Vogošća, gdje nisu smještene državne, federalne i kantonalne institucije i gdje je odnos javnog i privatnog sektora otprilike isti...

Vogošća, oktobar 2014: 773
Posušje, oktobar 2014: 710

Daleko je zapadna hercegovina od zlatnih devedesetih, oni još uvije žive bolje, nego veći dio BiH, ali ipak u velikim gradovima Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, pa čak i Brčko, standard je znatno bolji.

Poredite neuporedivo. Posusje se ne moze porediti ni s Vogoscom, a ne sa Sarajevom, Tuzlom, Banja Lukom, Zenicom. Posusje i okolna mjesta su sela od po nekoliko hiljada stanovnika, gotovo nista se ne proizvodi, samo magla, trgovina. S druge strane, o kvaliteti zivota da ne govorimo, a kvalitet zivota ne cini samo platezna moc, mada je ona dole u nivou bh prosjeka, cak i ispod kao sto je Livno, Duvno. Kvalitet zivota cine i kulturne ustanove, zdravstvo, visokoobrazovne ustanove, drugi sadrzaji, itd, a toga dole gotovo da i nema. Samo nesto hala u kojima su smjesteni magacini, par trgovina, benzinskih pumpi i to je to. Rekoh da na cijelom tom potezu od Ljubuskog do Livna i Kupresa gotovo da nema pristojan restoran u kojem mozete jesti. Citluk zbog Medjugorja i Tromedje je nesto bolji, Siroki isto, ali u nivou prosjeka koji imaju slicna mjesta sirom BiH. Ukratko, rijec je o selendrama iz kojih se uvijek iseljavalo i porediti ih sa Sarajevom i drugim vecim mjestima je van pameti. Sam jedan Tesanj ili Gorazde imaju sigurno po nekoliko puta razvijeniju i jacu privredu od najrazvijenijeg mjesta u ZH i Livanjskom kantonu. S druge strane, koliko se hvali to zapadnohercegovacko privredno cudo, trebali bi svi biti zaposleni jer im po tim mjestma u prosjeku ima po 5 i malo vise hiljada, na opstinama po 15000, maksimum 20000. U ratu kad se pljackalo i nakon rata negdje do 2005. dole im je i islo nekako, zahvaljujuci trgovini i tome sto je vecina firmi iz Hrvatske dole imala predstavnistva, ali vrijeme se promijenilo, danas firme iz Hrvatske ne samo da su dobile ozbiljnu konkurenciju, vec se sve vise marginalizuju i to ce u buducnosti biti jos izrazenije.
razonoda

#113 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Eurosa wrote:Pametni, i nek odlaze! Da imam igdje otisla bih i ja, hebo ovaj tamni vilajet vise! Ionako ce ovo za koju godinu biti mali arapski skriveni raj za prostituciju,ne grade djabe po vukojebinama...
Nazalost , takav scenario i ja vidim. ne gubi vrijeme, trazi nacina da ides vani. Neznam gdje zivis, ali ljeti dijaspora dolazi na god,odmore. Nadji nacina da preko njih odes vani.
razonoda

#114 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Bodkin wrote:
Baton_Ilirski wrote:
Bodkin wrote:
zanimljivo. kanada je 29 eu clanica? :D
Nije toliko bitno, smisao je covjek pogodio da idu zbog pasosa/putovnice koji ima neku vrijednost u tim zemljama, tj lakse se useljavaju nego mi ostali samo sa bosanskim pasosom
Nebih rekla da je ovako kako si napisao. Kanadi treba novih kanadjana , raspitajte se za uslove dolaska. Nije nemoguce.
Nomo

#115 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Nomo »

AlfaKentaur wrote:Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
:lol: gluposti tito dragi . sanse za kanadu su mu iste kao i sa pasosem kosova . a sanse da dobije posao u njemackoj su iste kao i onome koji ima bosanski ili srpski pasos . iste i identicne . za posao u EU hrvtaksa ima moratorij od 7 godina koji su tek prosle godine izgurali bugarska i rumunija .

ne kazem da neko ne moze dobiti posao bilo gdje ali havtski pasos to ne omogucava, nego ponuda i potraznja odnosno tvoje sposobnosti u skladu sa onim sto se nudi na trzistu .
Nomo

#116 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Nomo »

Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
treba ih lancima svezati da gledaju kako hdz i sda pljacka .
razonoda

#117 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Nomo wrote:
Sociolog wrote:nije zapaljivo pisanje uopste, to je problem Bosne i Hercegovine... pa ljudi masovno u Livanjskom kantonu napustaju drzavu...NIKO NISTA NE PODUZIMA..
treba ih lancima svezati da gledaju kako hdz i sda pljacka .
Ineresantno bosnjaci uzivaju kad ih njihov sda pljacka, pacenicki mentalitet. Ko god moze , a moze svako, treba traziti bolji zivot negdje drugdje. Steta je sto su neki izgubili vrijeme, nadajuci se da je u svojoj zemlji najbolje. :shock:
Bodkin

#118 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Bodkin »

razonoda wrote:
Bodkin wrote:
Nebih rekla da je ovako kako si napisao. Kanadi treba novih kanadjana , raspitajte se za uslove dolaska. Nije nemoguce.
pa to sam ja i napisao. ako upadas u ovu grupu imas visoke sanse. ako si u nekom od deficitarnih zanimanja upadas lagano
Bodkin

#119 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Bodkin »

Baton_Ilirski wrote:
Bodkin wrote:
Care imam zavrsen tehnicki fakultet, znam njemacki i engleski poslao sam na stotine mailova za posao u austriji ili njemackoj..vecina odgovora je bila da nisam usao u uzi krug ili da ce se javiti nakon sto razmotre sve kandidate, pa se ne jave ili jave ovo prvo sto sam napisao..drug koji je zavrsio bachelor sa mnom iste godine ima sestru u austriji otisao ona mu nasla posao kod nekog svog prijatelja, dakle bila mu ona preporuka i radi, ja evo zavrsavam i master studij a on pise drugu godinu staza sa bachelorom..dakle nemas nekog gore da te preporuci nema ni posla za nas auslendere..kazem volio bih da ima, jer evo spreman sam otici ako treba na kraj svijeta u bilo koju zemlju, gdje cu moci raditi posteno posao za koji sam se skolovao..ali obicno svi kazu moze se, znam ja ljude uspjeli..ali evo ja znam njih koji su otisli i uspjeli ali neko im morao "osvijetliti put",nikako nisu otisli da su oni sredili sve sebi, ako me razumijes..sam si mogao otici u drugu zemlju samo za vrijeme rata i azila..danas je drugo vrijeme druga pravila
ja ti kazem iz licnog iskustva da mozes. znam masu ljudi koji su u istoj situaciji kao ti bili i otisli. evo konkretno dva momka sa tehcnickog faksa (masinskog) iz sarajeva. nakon bacca dobili poslove u njemackoj. jedan u audiju, drugi u bmw-u. znam barem 5 programera koji su otisli u austriju i njemacku. znam barem 20 ljudi koji su otisli na master u austriju i ostali ili zapalili za njemacku. ti ako si zavrsio tehnicki faks i pricas vec njemacki, ne dobijas nista jer nesto pogresno radis. da li je to CV, motivaciono ili previse visoke ili niske pozicije. probas preko ovih agencija za zaposljavanje. upoznao curu koja je tako dobila posao na 6 mjeseci u njemackoj i onda je ostala nakon toga. da ne pricam o skandinavskim zemljama ako imas tehnicku diplomu.

za kanadu je druga prica ali i gore tehnicari na sjeveru kanade dobijaju poslove. ovo sto sam ti ja rekao u prethodnom postu je jedan imigracioni program za kanadu koji je nevezan za struku.

mislim pazi, ne kazem da nije lakse kad imas nekoga da pogura ali sam upoznao jako puno ljudi koji nisu imali nikoga pa su uspjeli. zato ti i pisem ovo
razonoda

#120 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Treba se bazirati na --kako dobiti papire, pusti posao. Sto se tice posla, moze-sponzor. i nije nemoguce. Znam tipa-frizer, radi , ganja papire bas preko sponzora, ima advokata , i to je to.
Nomo

#121 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Nomo »

razonoda wrote:Treba se bazirati na --kako dobiti papire, pusti posao. Sto se tice posla, moze-sponzor. i nije nemoguce. Znam tipa-frizer, radi , ganja papire bas preko sponzora, ima advokata , i to je to.
mogu li ja tamo kod tebe :) majstor sam svog zanata :wink:
razonoda

#122 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

:lol: ovdje 'sponzor' ima drugo znacenje. :stasreko:
Sociolog

#123 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Izvinjavam se moderatorima..na offu...doduse ja sam pokrenuo ovu temu

Zasto mi ne bismo mogli napraviti grupu na facebuku, pa da se pomazemo, nadopunjujemo, gledamo kako da se iscupa sto vise ljudi..Na facebuku xxx grupa o Bosancima u dijaspori, koga god pitas za pomoc niko da ti pomogne, realno...a sve neke kvazi patriote... a Grupe raje iz Hrvatske pa pogledajte malo, stavio sam neke u pretohodnom postu, kako se ljudi medjusobno pomazu i izvalce, ja sam se javio kod par ljudi, i svi rekose,, cim polozis b1 njemackog javi se...jer sam po vokaciji medicinski tehnicar...ali dosta ide raje i sa drugim zanimanja... uglavnom mi smo šupci kao narod..zato i jesmo gdje jesmo
razonoda

#124 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Eurosa wrote:
razonoda wrote:
Eurosa wrote:Pametni, i nek odlaze! Da imam igdje otisla bih i ja, hebo ovaj tamni vilajet vise! Ionako ce ovo za koju godinu biti mali arapski skriveni raj za prostituciju,ne grade djabe po vukojebinama...
Nazalost , takav scenario i ja vidim. ne gubi vrijeme, trazi nacina da ides vani. Neznam gdje zivis, ali ljeti dijaspora dolazi na god,odmore. Nadji nacina da preko njih odes vani.

Pa izvini, ali dijaspora je gora od domicilnih,dodju i pocnu trabunjati o ljepoti bosanskog zivota...nigdje nije ko u Bosni, amaaaan...jok.
Ima svasta i vani, tj dijasporaca, ali to nije tvoj problem ,,tvoj prioritete je kako otici vani'. To sta pojedini pricaju, nebitno.
razonoda

#125 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

Sociolog wrote:Izvinjavam se moderatorima..na offu...doduse ja sam pokrenuo ovu temu

Zasto mi ne bismo mogli napraviti grupu na facebuku, pa da se pomazemo, nadopunjujemo, gledamo kako da se iscupa sto vise ljudi..Na facebuku xxx grupa o Bosancima u dijaspori, koga god pitas za pomoc niko da ti pomogne, realno...a sve neke kvazi patriote... a Grupe raje iz Hrvatske pa pogledajte malo, stavio sam neke u pretohodnom postu, kako se ljudi medjusobno pomazu i izvalce, ja sam se javio kod par ljudi, i svi rekose,, cim polozis b1 njemackog javi se...jer sam po vokaciji medicinski tehnicar...ali dosta ide raje i sa drugim zanimanja... uglavnom mi smo šupci kao narod..zato i jesmo gdje jesmo
Mali problem --balkanci su specificni , citaj razne teme ,pa ces zakljuciti. No ima i 'realnih'.Svi smo se smijali 'shipcima ''izvinjavam se ako je pogrdno, ali idite njihovim stopama . No to bosanac nece priznati.
Post Reply