Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
- stakasa
#201 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Vidi Zviza ne spava nocima 
- Streptokok
#202 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 19:07, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#203 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Rakiju sam dzabe dobio, a cvarke smo mezili, hos i ti malo adidasa da ti donesem vidim kriza te nekakva drma.Nomo wrote:je li ti iko rekao da ceric sejtan a da su SDA ovce lopovi i dzukele . nije ! tebe put nanio samo tamo gdje ima cafira . da nisi krmetine i rakije kupovao pa se onako pijan svasta naslusao . ja price i proljeva tito dragi .mali_balon wrote:Nedavno mi jedan fratar rece: "Ja sam Bosanac katolik, ali na zalost zbog ustava i zakona ove zemlje i da bi sebi olaksao zivot moram govoriti da sam Hrvat". Istu mi je rekao i gvardijan jednog samostana, kaze: "ja sam Bosanac katolik".
Pa mi jedan katolicki svestenik rece "Moja zupa ima 70 vjernika od tih 70 njih 50 su stariji od 60, nisu nama Muslimani krivi (u tom mjestu je bio jak sukob HVO i ABiH) nama su najvise krivi nasi, Hrvtski, politicari sto ja imam samo 70 vjernika".
Pa mi tako neki Hrvat iz okoline Travnika rece "Na zalost ja sam svoju cekru morao poslati na faklutet u Mostar (na sveuciliste)". Sto na zalost? "Pa jeftinije i blize je bilo Sarajevoa i taj fakultet koji zeli da studira ima u Sarajevu, i u Sarajevo je isla prvu godinu, ali izlazila nekoliko puta na jedan te isti ispit i profesorica joj otvoreno rekla da ne razumije sta prica, jer govori previse Hrvatski. Ja sam isao da razogovaram sa tom profesoricom da joj objasnim da moja cerka ima pravo da prica maternji, a ustalom taj jezik (Hrvatski) je samo i ucila (dvije skole pod jednim krovom), nisam mogao da ubijedim profesoricu i morao sam je upisati u Mostar". Takodje moram reci da je taj isti hrvat "nizi" zvanicnik HDZa, koji zdusno podrzava dvije skole pod jednim krovom i koji bi da se uvede i hr kanal i svasta nesta jos.
Da ne kazem da mi je pravoslavni svestenik rekao da je Dodik sotona![]()
![]()
, ali to nije tema.
- Streptokok
#204 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
[.
- mO k3
#205 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Iskreno , sta sada ???
Žaliti ???
Pa koliko je Bošnji moralo iseliti sa svojih ognjišta radi ovih ili onih , koliko je Srba iz hrvatske moralo se preseliti sa svojih ognjišta .
Licemjerno je brinuti se , budimo iskreni
Žaliti ???
Pa koliko je Bošnji moralo iseliti sa svojih ognjišta radi ovih ili onih , koliko je Srba iz hrvatske moralo se preseliti sa svojih ognjišta .
Licemjerno je brinuti se , budimo iskreni
-
spacek
#206 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:47, edited 1 time in total.
- SaraFina
#207 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ovo će osobito pogoditi BH Hrvate.
Bauk: Hrvatska će postati još malo uređenijom nakon što "bb" adrese odu u povijest
8. studenoga. 2014. u 12:06 | AUTOR: Poslovni.hr/Hina
Upisivanjem stvarnih adresa i slanjem u povijest dokumenata s podatkom „bez broja“ Hrvatska će postati „još malo uređenijom“, ističe ministar uprave Arsen Bauk.
Naime, pedesetak je dana do 29. prosinca 2014., krajnjeg roka da građani u čijim osobnim iskaznicama piše adresa s naznakom "bb", umjesto kućnog broja, zamijene osobne iskaznice i usklade ih s propisima da bi imali ispravan dokument za ostvarivanje svih potrošačkih i građanskih, primjerice biračkih prava.
Primjerice, rekao je u izjavi za Hinu ministar Bauk, u registru birača objavljenom na stranici Ministarstva uprave, u rubrici o broju birača po jednoj adresi, jasno piše koliko je birača na jednom kućnom broju, čim se upiše grad ulica i kućni broj. Međutim, osobama koje pokušaju unijeti adresu bez broja (b.b.) pojavi se znak s uskličnikom uz obavijest da je kućni broj „obavezan podatak“, a da se osoba koja ima „nejasnoće“ o registru birača može obratiti policijskoj upravi.
Prema Zakonu o prebivalištu i u vezi s popisom stanovništva iz 2011. godine, svakom se građaninu još za vrijeme bivše vlade dodijelio kućni broj i građani koji to još nisu trebaju do kraja prosinca ažurirati svoj osobni dokument, odnosno uskladiti svoju osobnu iskaznicu sa stvarnim stanjem.
"Prebivalište ne može nekome biti na b.b. adresi, jer je to nepostojeća adresa. To je administrativna stvar koju građani moraju riješiti do kraja godine. Ništa se strašno neće dogoditi onima koji to neće učiniti do kraja ove godine, ali bi morali riješiti prvih dana sljedeće godine", rekao je Bauk
Dometnuo je da je i sam 2011. godine, još negdje do desetog mjeseca, imao "bb" adresu. Onda sam, da bih mogao dobiti neke usluge od države, mijenjao osobnu iskaznicu i sada mi piše stvarna adresa, kaže ministar Bauk i dodaje da to nikako ne bi trebao biti razlog da bi netko izgubio neka građanska prava, primjerice biračka.
U mnogim je krajevima Hrvatske broj građana s nepostojećoim adresom u posljednjih godinu dana bitno smanjen, jer je policija prestala izdavati dokumente, npr. vozačke dozvole, bez pune adrese. Ako netko nema kućni broj, treba se obratiti lokalnim organima uprave nadležnim za geodetske poslove, jer tako nalaže Zakon o naseljima.
Bauk s tim u vezi naglašava da to nije nešto što se od građana traži odjednom, u mjesec dva prije izbora, jer je Zakon o prebivalištu na snazi od 2012. godine, a njime se „adresa” definira kao “naziv ulice ili trga s kućnim brojem”. U registrima prostornih jedinica ne postoje adrese s oznakom "bb" već skoro dvije godine. Prvi rok za ažuriranje dokumenata bio je do kraja prošle godine, ali je produljen za još jednu godinu. Na pitanje hoće li rok opet biti produljivan, Bauk kaže da to ne zna, ali da je ljudi s neispravnim osobnim iskaznicama znatno manje nego što se ovih dana nagađa u medijima.
"Birače s 'bb' adresama tretiramo kao osobe s nepostojećim adresama, a to su živi ljudi, osobe koje žive s nama, a ne duhovi", zaključuje Bauk i ponavlja da je to pitanje uređenosti države.
Građanska inicijativa "U ime obitelji" upozorila je prije nekoliko danas da su od tri različite državne institucije - Ministarstva uprave, Državnog zavoda za statistiku i HZZO-a dobili različite podatke o broju birača u Hrvatskoj, zbog čega su od Ministarstva uprave zatražili očitovanje o razlici od više od pola milijuna birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a čelnica inicijative Željka Markić ustvrdila je da se radi o "pola milijuna SDP-ovih duhova birača".
-
forel
#208 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Vi il necete da shvatite neke stvari ili nemozete da shvatite?Prvo, Bosna je imala svoju crkvu koja nije bila rimokatolicka, nego je bila zasebna bosanska crkva.Franjevci su dosli iz Hrvatske koja je postala katolicka zemlja posebno radi utjecaja Italije koja joj je blizu.Dosli u Bosnu, nastanili se i sirili katolicanstvo.Vodili su zapise o svim vladarima, prije turaka, za vrijeme turaka, i poslije turaka.Koji vam dio nije jasan?Zasto cuvaju spomen bosanske kraljeve i kraljice?Pa zato jer su prije svega upravo oni bili ti koji su katolicanstvo prosirili po Bosni.Kako?U Srednjem vjeku nije bilo dodje grupa svecenika u selo pa svakog iz sela razgovara, pregovara pa prevodi na vjeru.Nego se islo direkt vladaru, koji je ili prihvatio katolicanstvo ili odbacio pa bio svrstan u ''barbare'' a njegova drzava i narod na ''pagane'', da bi religija tog vladara ujedno bila proglasena i sluzbena religija naroda koji je zivi u toj drzavi.Nomo wrote:forel
a kako onda 90 posto hrvata kaze da su kotromanici , tomasavici kosace hrvati ako franjevci cuvaju spomen na bosanske kraljeve i kraljice . kako to . ili oni to cuvaju tajno ili su bosanac i hrvat sinonimi .Sve je to istina i ja se sa svime slazem, ali je jedna cinjenica bitna u tome svemu, da su bosanski franjevci, poslije Ljetopisa Mula Mustafe Bašeskije, jedni od najvećih čuvara zapisao o Bosni kao drzavi.A oni koji su ponajvise opisivali bosnjaka je Antun Hangi, koji je sa mnogo realnosti(nezapamcene do tad) opisao bosnjaka, njegovo ponašanje, njegovu percepciju itd.I dan danas, za razliku od nekih tzv patriota kao doticni kojem Bosna postoji od turska vakta, franjevci u svojim zapisimaNetacno je da su franjevci bili izaslanici nit ognja a ponajmanje mača.Franjevci kao poseban ogranak rimokatoličke crkve, koji je kroz svoj nastanak uredno se uklapao u svaku sredinu, pa cak onu ne katolicku.Nisu se oni odrekli svog bosanskog identiteta, kad nisu mogli imati taj ''bosanski identitet'' jer su prvi franjevci stigli iz Hrvatske, i bili su hrvati.Bosna u doba dolaska franjevaca imala je svoju bosansku crkvu.Franjevci su utemeljili se u Bosni u predjelu danasnje Srebrenice, i od tud postoji naziv ''Bosne Srebrene''.Postoji jos jedan ogranak katoličkog sveštenstva koje je stacionirano u BiH Trapističkog reda koji je došao poslije.Uglavnom tema nije da neko drzi lekcije iz historije, nego da ideja da ce se time sto ce otici bh hrvati, neko radovati.BH hrvate ne treba ogledati u politickoj jami HDZ BiH i Covicevi bolesnih poklonika sa simbolima ustaštva.BH hrvata treba ogledati kroz franjevce, fra Anđela Zvizdovića, kroz sve one koji su u ovoj drzavi ostavili neki zapis, a da ne govorimo o zivotima koje su ostavili za ovu zemlju.Ako se odricemo BH hrvata, onda se odričemo i Vinka Šamarlića, Dragana Vikića, i jos mnogo bh hrvata koji su pali za ovu drzavu.Uzmite u obzir i cinjenicu, da su katolicko svestvenstvo bilo jedno od rijetkih pismenih osoba koje su mogle ostavit neki zapis i to su cinili i na tim zapisima danas mi ucimo da Bosna ne postoji od turska vakta, nego da je ova drzava mnogo mnogo starija i da je bila samostalna i jaka, da se prostirala cak na predjele koji se danas smatraju Hrvatskim u vrijeme kralja Tvrtka.Na kraju da zakljucim, Bosna nije Bosna ako u njoj nema Muje, Joze, Jovana i Abrahama.Jel jedan fali, nema ni djela historije.Ako hocemo ocuvati domovinu, prvo sto moramo postovati sve one koji u njoj obitavaju.A neko porucivati ''neka samo idu'' i nadati se da ce mu bit bolje su osobine pomalo umnobolnih i rasisticki u ovom slucaju nacionalisticki likova.cuvaju i spomen na sve bosanske kraljeve i poslijednju bosansku kraljicu.
Pitate se kako su franjevci hrvati?Pa zato jer su dosli iz Hrvatske, pobogu ljudi jel to tesko tako shvatit?90% hrvata kazu?Moze i 100 miliona Amerikanaca rec da je McDonaldsov hamburger bolji od Sarajevski cevapa, al to nemora znaciti nista.Prema tome to su glupe stvari, ovdje se kod nas razmisljanje - prihvatanje i odbacivanje neceg je dnevna politika.Kad je Alija Izetbegovic osuđen svi su ga mahom nazivali kontrarevolucionarom, nacionalistom itd, da bi 90 tih, pa i dan danas mnogi koji su upravo bili i svjedoci na montiranom procesu veci pobornici lika i djela Alije.Govore zato jer je kod nas politika ''torova'' ucila svoje, pa svatko ko ima hrvatsko ime nemora bit cak ni vjernik katolicke crkve taj je ''hrvat'', il svaki ko ima ime Jovan je srbin, to je dnevna politika.Ko je ucio ciju rodbinu i koga u B. Luci za vrijeme Tita to necu pravo da ti kazem da ulazim u diskusiju.Samo budi siguran da neko nije zapisao da je tamo neki Tvrtko Kotromanic bio bosanski vladar, a uzmi u obzir pismenost koja je bila mizerna i koja je bila privilegija iskljucivo vlasteli i svestenstvu pa sad ti skontaj ko je zapisao to sve.Upravo isti ti historicari su najcesce kao izvor informacija za svoja djela koristili arhive crkve, jer su fratri uredno vodili i dan danas vode svoje zapise.
http://www.bosnasrebrena.ba/v2010/povij ... adara.html
Naucite malo stagod.
A za one koji ne razumiju pojam BH hrvat, neka se malo informisu o naseljavanju Hrvata na podrucje Bosne i Hercegovine, koji su se doselili u BiH.
Da bi razumjeli o cemu pricam, prvo morate da odjelite politiku i historiju, cinjenica je da se danas u BH Hrvate ubrajaju i oni koji nikakve veze nemaju sa Hrvatskom, cisto da se pokaze ''vidi kolko nas ima'' i sa onima ciji su korijeni nastanka bili u Hrvatskoj, i koji su naselili prostore BiH, i ciji se nacionalni identitet nije asimilirao i nisu se odrekli svoje hrvatske nacionalnosti.To je kao sto se npr bosnjaci u dijaspori nisu asimilirali u recimo njemacko drustvo, nego su zadrzali svoj nacionalni i kulturni identitet u drugoj zemlji. Politika na jednu, historija na drugu stranu.
- sheilak
#209 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
al odlican mu je post. @zvizstakasa wrote:Vidi Zviza ne spava nocima
-
Umalo popisivac
#210 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
OK. Stavio sam onaj zadnji link gdje je to sire objasnjeno, za razliku od prvog sluzbenog EU linka gdje se takvo sta nigdje ne spominje. Ali u svakom slucaju ako i nemas posao i ne mozes se izdrzvati onda definitivno i nemas sta tu raditi. A dozvola za boravak se odnosi samo na nove zemlje clanice i to od pojedinih te na odredjeno vrijeme a moze trajati max. 7 god. od ulaska te nove zemlje.Umalo popisivac wrote:Tebi ne treba nikava dozvola. Ti fino dodjes i sve je ok. Poslje tri mjeseca moras poloziti dokaz da imas mjesecno 10.500kr na racunu, i moras imati razlog zasto si u Danskoj. Ti kazes trazim posao, oni pa da vidimo sta sve imas od skole. Ti pokazes papire i oni ti udare rok dokad da nadjes posao obicno na podlozi koliko para imas, i pozovu te opet na razgovor ako nisi nasao, u medju vremenu imas sredjen CPR broj itd. ides trazis posao sve normalno niko te zeza itd. Recimo nisi nasao posao, nemas vise para oni ti danu neki kratki rok da nabavis pare i dokazes, ako nesam smrznuti CPR broj i zamolete da napustis drzavu, jer inace si ilegalno u drzavi. Bez cpr broja nemozes dobiti psao, niti imati racun u banci itd. Ili ti opet dodjes i kazes evo imam para za tri mjeseca ili cetri ili vise dobro otvore ti CPR broj ti opet trazis posao, pozovu te na razgovor da vide kako ti ide sa trazenjem posla, vidi da ne ide nikako, onda ti fino kazu mi imamo dovoljno dokaza da vi nemozete nacin posao u Danskoj i zakljucaju ti CPR. Haj napusti drzavu. To ide tako. S tim nije receno da 90% stranaca zavrsi ovim slucajem ali ima ih.Zviz wrote:Umalo popisivac wrote:To prvi put cujem. Unutar EU kretanje ljudi je potpuno slobodno. Gdje ce te to boga ti vracati kad nema granica? Kako ce to recimo jednog Francuza deportirati iz Danske u Fra.?
To sto ti navodis vjerovatno vazi za ljude koji dolaze van EU.
Danska, Belgija isto. Kakva dozvola za EU drzavljane? Moram reci da takvo nesto prvi put cujem. To sto tebi prica ta Latvijka moze biti jedino nakon ulaska sto zemlje clanice imaju pravo na odredjeni rok staviti kvote za doseljenike iz te nove drzave, al to je samo privremeno a onda imas pravo kao i svako drugi, pa i stanovnik te drzave clanice. To je tako i za Hrvate sad koju godinu, ovisno od drzave do drzave, neke traze dozvolu, neke ne. Koje traze, to je kao sto rekoh vremenski ograniceno.
Pa sad kad je RH usla Svicarska htjela ograniciti ulazak Hrvatima i odmah im je EU zaprijetila da ako takvo sta naprave da ce svi sporazumi izmedju EU i Svicarske biti raskinuti i ovi su u roku odmah popustili, iako im je to bilo i proslo na referendumu za useljenike. Za Hrvate su morali napraviti izuzetak. Dakle, Svicarska koja nije ni u EU, a kamo li za EU zemlje. Nakon isteka tog roka Hrvati imaju potpuno slobodan pristup. Francuzi to imaju odavno tako da mi stvarno nije jasno.
Evo. A Danska se cak ne nalazi na popisu za Hrvate cak ni ovih privremenih dozvola.
http://europa.eu/youreurope/citizens/wo ... dex_hr.htm
-
mali_balon
#211 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ali ja sam mudzahedin, tako da ne mogu biti majoriziran i ugrozenStreptokok wrote:pa kad te herc sprči od te silne masnoće opet će biti majorizacija, mudžahedini, isil.....mali_balon wrote:[
Rakiju sam dzabe dobio, a cvarke smo mezili, hos i ti malo adidasa da ti donesem vidim kriza te nekakva drma.
- ultima_palabra
#212 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ubrzo neće biti nezaposlenih Hrvata u BiH:
- najmanje ih je, mora se popuniti nacionalni ključ u državnim institucijama
- drže jake firme i predstavništva
- ako ih ne zanima nijedno od toga, mogu lako zapaliti za EU
- najmanje ih je, mora se popuniti nacionalni ključ u državnim institucijama
- drže jake firme i predstavništva
- ako ih ne zanima nijedno od toga, mogu lako zapaliti za EU
- spreca
- Streptokok
#214 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
-
Umalo popisivac
#215 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Moze meni?spreca wrote:http://forum.klix.ba/masovni-odliv-hrva ... 32590.html
trebal kome finansijska pomoc oko toga![]()
![]()
- Streptokok
#216 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
Last edited by Streptokok on 04/02/2015 19:06, edited 1 time in total.
- Streptokok
#217 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
-
Umalo popisivac
#218 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nista nije kao Ustav BiH za mijenjati. 
- spreca
#219 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
ali samo u jednom pravcuUmalo popisivac wrote:Moze meni?spreca wrote:http://forum.klix.ba/masovni-odliv-hrva ... 32590.html
![]()
Al kakve vam koristi kad je konstitutivnost zapisana u Ustavu pa da u citavoj zemlji zivi samo Jozo i Pero.
-
mali_balon
#220 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nece to se rakijom zalije, kako zahtjeva tradicija, hos i ti, kriziras, mogo bi i ti malo omastiti brk, ha? bil malo speka vidim da ti je prahnuloStreptokok wrote:
al te opet može herc sprčiti
-
Umalo popisivac
#221 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Vrijedi.spreca wrote:ali samo u jednom pravcuUmalo popisivac wrote:Moze meni?spreca wrote:http://forum.klix.ba/masovni-odliv-hrva ... 32590.html
![]()
Al kakve vam koristi kad je konstitutivnost zapisana u Ustavu pa da u citavoj zemlji zivi samo Jozo i Pero.
![]()
![]()
- spreca
#222 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
moze.....ali da sa sbom povedes jos bar stotinu svojihUmalo popisivac wrote:
Vrijedi.Hoces sad odmah broj racuna da izvrsis uplatu? Za mene i kakvu zgodnu Bosnjakinju da me tjesi i grije na hladnom sjeveru.
-
Umalo popisivac
#223 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
E jebi ga sad, nemas ti toliko para. 
- Streptokok
#224 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
.
- spreca
#225 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Ne se sikiraj....ako treba uzecu kredit samo da vam pomognem