Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
-
Sociolog
#1 Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?
p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???
p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???
- animals
#2 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Hrvati su uvijek iseljavali iz BIH..od moje generacije, niko nije ostao dolje..
svi su otisli van..od Austrije do Australije..prvenstveno ekonomska emigracija..
trbuhom za kruhom..
svi su otisli van..od Austrije do Australije..prvenstveno ekonomska emigracija..
trbuhom za kruhom..
- dinooh
#3 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Zasto ne, trbuhom za kruhom. Ako BiH ude u EU (nikad ne reci nikad
), nece samo Hrvati ici, nego sva omladina.
- walter kurtz
#4 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Samo vijeće ministara ce ostati
- animals
#5 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Normalno..sele se svi koji mogu..ne samo Hrvati..dinooh wrote:Zasto ne, trbuhom za kruhom. Ako BiH ude u EU (nikad ne reci nikad), nece samo Hrvati ici, nego sva omladina.
-
palermo
#6 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nedavno čuh podatak iz recimo prilično pouzdanog izvora da je samo iz Livna u zadnjih godinu dana otišlo hiljadu osoba sa hrvatskom putovnicom.
Bez sumnje postoji trend da ljudi sa hrvatskom putovnicom i poželjnim zanimanjem odlaze u zemlje EU-
Bez sumnje postoji trend da ljudi sa hrvatskom putovnicom i poželjnim zanimanjem odlaze u zemlje EU-
-
Sociolog
#7 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Samo iz moje ulice, i to malena ulica, 6 ljudi otislo...razlicitih zanimanja, od mediicnske struke, do montera, molera i elektrotehnicara
- animals
#8 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Pa sta vas to cudi..svi se negdje iseljavaju u potrazi za boljim zivotom..
Pa koliko Nijemaca je se iselilo samo u Ameriku, pa Iraca..i opet postoje..
Pa koliko Nijemaca je se iselilo samo u Ameriku, pa Iraca..i opet postoje..
-
susc_ovjek
#9 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Da se razumijemo, svi bi otišli da mogu. Tj. većina. U društvu je takva atmosfera da si uspio ako odeš, pa makar i ako nisi uspio... to je kul i sve navodi na to.
Hrvati sa putovnicom imaju administartivnu mogućnost da idu, i onda i idu. To što im je omoguceno da sjede na dvije stolice, tj. da neki čovjek kojemu 2-3 koljena nisu vidjela hrvatske, ima Hr pasoš, a usput ostvaruje sva prava ovdje.. je politika i ciljano naštimano, na štetu prvo Hrvata ovdje kao zajednice koja boravi, a onda i na štetu Bosne i Hercegovine.
Ovdje će se rat završtiti za 20-30 godina kada se sve ovo polako samo riješi.
Hrvati sa putovnicom imaju administartivnu mogućnost da idu, i onda i idu. To što im je omoguceno da sjede na dvije stolice, tj. da neki čovjek kojemu 2-3 koljena nisu vidjela hrvatske, ima Hr pasoš, a usput ostvaruje sva prava ovdje.. je politika i ciljano naštimano, na štetu prvo Hrvata ovdje kao zajednice koja boravi, a onda i na štetu Bosne i Hercegovine.
Ovdje će se rat završtiti za 20-30 godina kada se sve ovo polako samo riješi.
Last edited by susc_ovjek on 07/12/2014 00:10, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#10 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Sociolog wrote:Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?
S obzirom na situaciju u zemlji ne zamjeram im upste i ja bi da imam pasos EU. Zalostno je sto se to koristi u propagnadne svrhe u prici o vjecitoj majorizaciji i ugrozenosti.
- jasko_ba
#11 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Odlaze svi. Moj razred iz gimnazije, 29 ucenika, vec njih 13 je vani i ne pomisljaju da se vrate. Jos par njih ganja neke kurseve, veze i sta vec ne da idu dalje. Sve Bosnjaci/Bosanci. A ja glumim nekog idiota, kontam bice bolje. Hoce, al u qrac.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Od mojih pod navodnicima hrvata niko nije otisao
Svi su se dobro uvalili
Takodjer niko iz razreda nije otisao
Osim 2-3 za vrijeme skole devedesetih
Al vidim da odlaze ljudi...
Svi su se dobro uvalili
Takodjer niko iz razreda nije otisao
Osim 2-3 za vrijeme skole devedesetih
Al vidim da odlaze ljudi...
- animals
#13 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Pa, udaj se i ti u Njemacku..mozda odes na medenijoooj wrote:Sa mnom u srednju u razred isla samo jedna Hrvatica. Gore ucenice mislim da nije bilo, nije se znalo da li su veci problem ocjene, ponasanje ili izostanci. Naravno ja debil upisala fakultet, a ona otisla kod bake u Njemacku. Udala se nedavno, medeni mjesec u Meksiku. Najbolje je prosla od nas 35 ostalih
- graue_maus
#14 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
joooj wrote:Sa mnom u srednju u razred isla samo jedna Hrvatica. Gore ucenice mislim da nije bilo, nije se znalo da li su veci problem ocjene, ponasanje ili izostanci. Naravno ja debil upisala fakultet, a ona otisla kod bake u Njemacku. Udala se nedavno, medeni mjesec u Meksiku. Najbolje je prosla od nas 35 ostalih
-
Sociolog
#15 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
jedan od razloga sto sam ovo pokrenuo, jeste sto sam i medicinar po vokaciji. " prijatelje aplicirale koje su zavrsile Farmaceutski fakultet za posao u Wurzburgu, preko Skajpa.intervju..ova što je imala hrvatske papire, bez problema dobila i sve glatko, dok je ova s bosanskim papirama iskreno milion nekih zahtijeva, i papirologije...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- homega
#17 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Tačno, nikad se nisu odljevalianimals wrote:Hrvati su uvijek iseljavali iz BIH...
- SaraFina
#18 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Meni je zao što hrvtski narod odlazi. No sigurno bi odlazili masovnije i Bosanci i Srbi da imaju uvjete. Nazalost mladi ljudi ne vide perspektivu i sa završenim fakultetima.
Drzava ekonomski, socijalno i politički godinama stoji vrlo loše ...
Znam masu mladih iz dijaspore koji su imali zelju za povratkom, al vremenom ti planovi se ruše kao kule od karata.
Ljudi se zene i udaju, dolaze djeca i obaveze a u BiH nikakvog izlaza ni perspektive još uvijek.
To je takodje tuzna strana u ovoj priči ..
Nema mlad čovjek lovu da se vrati u BiH i započne samostalan poso a neizvjesnost nije primamljiva opcija.
Drzava ekonomski, socijalno i politički godinama stoji vrlo loše ...
Znam masu mladih iz dijaspore koji su imali zelju za povratkom, al vremenom ti planovi se ruše kao kule od karata.
Ljudi se zene i udaju, dolaze djeca i obaveze a u BiH nikakvog izlaza ni perspektive još uvijek.
To je takodje tuzna strana u ovoj priči ..
Nema mlad čovjek lovu da se vrati u BiH i započne samostalan poso a neizvjesnost nije primamljiva opcija.
-
Baton_Ilirski
#19 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Odlaze svi..a oni koji vec nisu otisli vecinom pokusavaju da odu...Hrvata je u BiH najmanje od tri vodeca naroda u apsolutnom broju pa se kod njih taj trend najvise primjeti, ali ne sumnjam da danas Bosnjaci najvise sele iz BiH..eto iz mog blizeg komsiluka u zadnje dvije godine odselilo 20 ljudi sve odreda Bosnjaci (i sam sam u planu da ako to ikako bude moguce odem i ja cim uzmem diplomu), a buduci da je "mijesana" sredina nisam primjetio da Hrvata otislo toliko..sad ne znam..mozda grijesim
-
Mario979
#20 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
-
Baton_Ilirski
#21 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Mislim da je Sjenica dio SandžakaMario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
- AlfaKentaur
#22 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
-
Mario979
#23 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nije mi poznat zemljopis tih vukojebinaBaton_Ilirski wrote:Mislim da je Sjenica dio SandžakaMario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
-
Baton_Ilirski
#24 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
To bi mozda bio jedan od bitnih razloga, ako ne i glavni zbog kojeg oni iseljavajuAlfaKentaur wrote:Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
- dinooh
#25 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine
Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH