Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sociolog

#1 Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?

p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???
animals

#2 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by animals »

Hrvati su uvijek iseljavali iz BIH..od moje generacije, niko nije ostao dolje..
svi su otisli van..od Austrije do Australije..prvenstveno ekonomska emigracija..
trbuhom za kruhom..
dinooh

#3 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Zasto ne, trbuhom za kruhom. Ako BiH ude u EU (nikad ne reci nikad :D), nece samo Hrvati ici, nego sva omladina.
walter kurtz

#4 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by walter kurtz »

Samo vijeće ministara ce ostati
animals

#5 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by animals »

dinooh wrote:Zasto ne, trbuhom za kruhom. Ako BiH ude u EU (nikad ne reci nikad :D), nece samo Hrvati ici, nego sva omladina.
Normalno..sele se svi koji mogu..ne samo Hrvati..
palermo

#6 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by palermo »

Nedavno čuh podatak iz recimo prilično pouzdanog izvora da je samo iz Livna u zadnjih godinu dana otišlo hiljadu osoba sa hrvatskom putovnicom.
Bez sumnje postoji trend da ljudi sa hrvatskom putovnicom i poželjnim zanimanjem odlaze u zemlje EU-
Sociolog

#7 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

Samo iz moje ulice, i to malena ulica, 6 ljudi otislo...razlicitih zanimanja, od mediicnske struke, do montera, molera i elektrotehnicara
animals

#8 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by animals »

Pa sta vas to cudi..svi se negdje iseljavaju u potrazi za boljim zivotom..
Pa koliko Nijemaca je se iselilo samo u Ameriku, pa Iraca..i opet postoje..
susc_ovjek

#9 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by susc_ovjek »

Da se razumijemo, svi bi otišli da mogu. Tj. većina. U društvu je takva atmosfera da si uspio ako odeš, pa makar i ako nisi uspio... to je kul i sve navodi na to.
Hrvati sa putovnicom imaju administartivnu mogućnost da idu, i onda i idu. To što im je omoguceno da sjede na dvije stolice, tj. da neki čovjek kojemu 2-3 koljena nisu vidjela hrvatske, ima Hr pasoš, a usput ostvaruje sva prava ovdje.. je politika i ciljano naštimano, na štetu prvo Hrvata ovdje kao zajednice koja boravi, a onda i na štetu Bosne i Hercegovine.

Ovdje će se rat završtiti za 20-30 godina kada se sve ovo polako samo riješi.
Last edited by susc_ovjek on 07/12/2014 00:10, edited 1 time in total.
mali_balon

#10 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by mali_balon »

Sociolog wrote:Pozdrav... Volio bih da malo prodiskutujemo, naime, samo u mom naselju, Hrasno, i jos neku raju koju znam sa Čengić vile 2.. samo u protekle nepune 2 godine, 9-10 mladih ljudi je napustilo Sarajevo...s hrvatskim pasošem/putovnicom, niko nema ni 30 godina.... da li se i vi susrećete s masovnim napuštanjem Hrvatskog stanovništva... bez nacionalizma, vrijeđanja, i sl.. Da li će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, dovesti do masovnog napuštanja Bh Hrvata u Zemlje Europske unije??'?

p.s. čujem, dosta kolegica iz manjih mjesta u Centralnoj Bosni masovno uče njemački jezik,svi žele napuštati...vodi li iko brigu???

S obzirom na situaciju u zemlji ne zamjeram im upste i ja bi da imam pasos EU. Zalostno je sto se to koristi u propagnadne svrhe u prici o vjecitoj majorizaciji i ugrozenosti.
jasko_ba

#11 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by jasko_ba »

Odlaze svi. Moj razred iz gimnazije, 29 ucenika, vec njih 13 je vani i ne pomisljaju da se vrate. Jos par njih ganja neke kurseve, veze i sta vec ne da idu dalje. Sve Bosnjaci/Bosanci. A ja glumim nekog idiota, kontam bice bolje. Hoce, al u qrac.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Truba »

Od mojih pod navodnicima hrvata niko nije otisao
Svi su se dobro uvalili
Takodjer niko iz razreda nije otisao
Osim 2-3 za vrijeme skole devedesetih
Al vidim da odlaze ljudi...
animals

#13 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by animals »

joooj wrote:Sa mnom u srednju u razred isla samo jedna Hrvatica. Gore ucenice mislim da nije bilo, nije se znalo da li su veci problem ocjene, ponasanje ili izostanci. Naravno ja debil upisala fakultet, a ona otisla kod bake u Njemacku. Udala se nedavno, medeni mjesec u Meksiku. Najbolje je prosla od nas 35 ostalih :facepalm:
Pa, udaj se i ti u Njemacku..mozda odes na medeni :D
graue_maus

#14 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by graue_maus »

joooj wrote:Sa mnom u srednju u razred isla samo jedna Hrvatica. Gore ucenice mislim da nije bilo, nije se znalo da li su veci problem ocjene, ponasanje ili izostanci. Naravno ja debil upisala fakultet, a ona otisla kod bake u Njemacku. Udala se nedavno, medeni mjesec u Meksiku. Najbolje je prosla od nas 35 ostalih :facepalm:
:lol: :lol: :lol: joj nasmija me do bola ........
Sociolog

#15 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Sociolog »

jedan od razloga sto sam ovo pokrenuo, jeste sto sam i medicinar po vokaciji. " prijatelje aplicirale koje su zavrsile Farmaceutski fakultet za posao u Wurzburgu, preko Skajpa.intervju..ova što je imala hrvatske papire, bez problema dobila i sve glatko, dok je ova s bosanskim papirama iskreno milion nekih zahtijeva, i papirologije...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Truba »

masoni
homega

#17 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by homega »

animals wrote:Hrvati su uvijek iseljavali iz BIH...
Tačno, nikad se nisu odljevali :D
SaraFina

#18 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

Meni je zao što hrvtski narod odlazi. No sigurno bi odlazili masovnije i Bosanci i Srbi da imaju uvjete. Nazalost mladi ljudi ne vide perspektivu i sa završenim fakultetima.

Drzava ekonomski, socijalno i politički godinama stoji vrlo loše ...

Znam masu mladih iz dijaspore koji su imali zelju za povratkom, al vremenom ti planovi se ruše kao kule od karata.

Ljudi se zene i udaju, dolaze djeca i obaveze a u BiH nikakvog izlaza ni perspektive još uvijek.

To je takodje tuzna strana u ovoj priči ..

Nema mlad čovjek lovu da se vrati u BiH i započne samostalan poso a neizvjesnost nije primamljiva opcija.
Baton_Ilirski

#19 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Odlaze svi..a oni koji vec nisu otisli vecinom pokusavaju da odu...Hrvata je u BiH najmanje od tri vodeca naroda u apsolutnom broju pa se kod njih taj trend najvise primjeti, ali ne sumnjam da danas Bosnjaci najvise sele iz BiH..eto iz mog blizeg komsiluka u zadnje dvije godine odselilo 20 ljudi sve odreda Bosnjaci (i sam sam u planu da ako to ikako bude moguce odem i ja cim uzmem diplomu), a buduci da je "mijesana" sredina nisam primjetio da Hrvata otislo toliko..sad ne znam..mozda grijesim
Mario979

#20 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Mario979 »

Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
Baton_Ilirski

#21 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

Mario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
Mislim da je Sjenica dio Sandžaka
AlfaKentaur

#22 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by AlfaKentaur »

Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
Mario979

#23 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Mario979 »

Baton_Ilirski wrote:
Mario979 wrote:Masovni odliv ali i doliv sanđaka i sijenice
Mislim da je Sjenica dio Sandžaka
Nije mi poznat zemljopis tih vukojebina
Baton_Ilirski

#24 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by Baton_Ilirski »

AlfaKentaur wrote:Odlivu hrvata doprinosi njihov pasos odnosno mogucnost putovanja i rada u EU drzavama. Zasto bi neki hrvat se ovdje patio kad moze bez problema naci posao u Njemackoj, Kanadi itd...
To bi mozda bio jedan od bitnih razloga, ako ne i glavni zbog kojeg oni iseljavaju
dinooh

#25 Re: Masovni odliv Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Post by dinooh »

Nemaju ni Hrvati slobodan pristup trzistu rada u EU jos. Tek 1.7.2015 ja mislim. Ali je papirologija sigurno laksa u HR nego u BiH
Post Reply