Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#51 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by drndalo »

filter74 wrote:
Koliko donacija iz tog istog islamskog svijeta je pronevjereno ? Ili mi mislimo da su oni idioti i ne znaju da ako daju 5 mil. za izgradnju neke dzamije, a "nasi" strucnjaci je izgrade u 3/4 razmjeri sa dijelovima koji otpadaju za 2 mil., da ne kontaju da je neko "sakrio" 3 mil...?
Forum nije tužilaštvo, i nije policija. Svako ko ima informacije i smatra da treba, može se obratiti i tužilaštvu, i policiji, i medijima i inspekcijama. Stvar je u tome, da bi svi da im se neko drugi bori za njih, i možda strada, a da oni sa strane gledaju i prave se budale...
Izvini, ti si dosao na Forum Stockholm-x pa znas da navedene institucije rade svoj posao ? Jedna informacija, da su pokusali raditi svoj posao, danas bi bili nezaposleni, pa je bespredmetno dalje o tome vaziti... Glede primjera sa izgradnjom dzamije, iako je "najveca dzamija na balkanu" izgradjena znamo cijim parama, koliko ima direktnih investicija iz te iste zemlje ovdje, i to u svrhu daljeg dugorocnog zaradjivanja para ? Pri tome mi ne navodi Al-shi(t)di, jer tu nismo skroz sigurni cije su to tacno pare... Mislis li da je to slucajnost ? Ja imam tendenciju da mislim da kada jednom nekoga zjbs, taj ti to zapamti, mozda ti cak i halali, ali nece dati da ga mozda zjbs jos jednom...
filter74

#52 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by filter74 »

Gdje to u svijetu postoje masovne "investicije" (ne sadaka) po kriteriju simpatija, to ne postoji čak ni u Palestini, Arapi daju ogromne pare sadake za svoju arapsku braću tamo, ali ne investiraju u privredu, ne zato što neće, nego što ne postoji institucionalni okvir da ta investicija opstane i funkcioniše u tako nesređenom sistemu
Slično i sa BIH
Itekako postoje "simpatije" u svijetu biznisa. Što Jevreji ulažu u Izrael ? Islamski svijet ima više para nego jevrejski lobi, pa opet glumi poslovnu objektivnost, i ulaže i tamo gdje "braću muslimane" glava zaboli poslije od toga. Danas UAE ulaže u Srbiju, a sutra od tih para neko napravi topove i ruši džamije i kolje djecu.
Neko nama ovdje drži predavanja o prodaji starih transportera Izraelu, a ne vidi poslovni zločin koji islamske zemlje svojim "objektivnim i profitnim" ulaganjima prave na stotinu mjesta diljem svijeta.

BiH je mjesto za ulaganje kao i stotine sličnih diljem istočne Evrope i srednje Azije, ali investitori iz islamskog svijeta ne žele da ovdje ulažu i zaboli ih tuki što ovdje neke budale glume velike muslimane na uštrb svoje zemlje i svog naroda. Kome BiH pripada ? Nismo muslimanska zemlja i nemamo koristi od muslimana, a nismo ni evropska zemlja i Evropa nas prezire i sumljiči za kolaboraciju sa dušmanima te iste Evrope.

Priča o masovnom izostanku investicija iz islamskog svijeta u BiH je i priča o ogromnom licemjerju i pokvarenosti, kako onom svjetskom, tako i lokalnom.
drndalo

#53 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by drndalo »

Da se pustimo islamskog svijeta i Arapa, sto mi sami ne ulazemo svoje pare u BiH ? I nasa vlastita dijaspora ?

Pa na stednji u bankama u BiH ima zvanicno barem 7 milijardi €... Dakle u carapama i dusecima bar jos toliko... Kome trebaju Arapi ?

Ali kad mi sami necemo da ulazemo pare, to je zato sto znamo ko smo, i sta smo... Lako i jeftino potkupljiva stoka, pocevsi odozgo, pa nadole... Cast izuzecima, ali ih je malo nakon svih ovih godina indoktrinacije...
filter74

#54 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by filter74 »

pa ako ti imaš da za 100 miliona eura prodaš onoliko zemlje ko srbija poslovaće, ali ne mi tražimo za nešto drugo.
Ne prodaje se tu samo zemlja. Srbija pravi rakete za UAE, Turci ulažu u njihov koridor 11 i ugostiteljske objekte, i tako dalje i tako šire. Vole Arapi muslimani i Turci muslimani Srbe - nema šta ... Braća rođena !
Ja mislim da je najveci razlog to sto citav svijet zna kako su se zahvalili bosanci arapima koji su ginuli za Bosnu.
Rat je kod Bošnja i dan danas misteriozna i narazjašnjena tema. Ne možemo suditi tako olako o stvarima koje ne poznajemo i kako stvari idu nikada nećemo ni saznati. U svakom slučaju čisto sumnjam da islamski svijet mjeri BiH po odnosu prema par stotina arapskih dobrovoljaca... Od miša se pravi slon.
Turci mozda otvore kakvu pivaru u Srbiji a to za Arape je napuhano.
To nisu moje informacije. Malo proguglaj, pa ćeš vidjeti da islamski svijet itekako ulaže u Srbiju, a ne ulaže u BiH. Evo naslova o arapskim ulaganjima u Srbiju samo iz prošlih nekoliko mjeseci.

FABRIKA ČIPOVA :
http://www.kurir-info.rs/fabrika-cipova ... nak-654745

ULAGANJE OD 200 MILIONA EURA :
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/dok-se- ... liona-eura

PROIZVODNJA STOČNE HRANE :
http://www.vecernji.hr/biznis/arapi-srb ... nak-506181
ko je ikad išta otvarao i radio privatno kod nas jasno mu je zašto nema investicija.
svaki novi mjesec - novi obrazac, evidencija, procedura, nove liste tražene dokumentacije, novi nameti, takse, dažbine, kazne, nove stvari koje inspekcija traži...pa nije niko lud da finansira državu za budžetliju. bugarska i rumunija su u evropskoj uniji, plata je manja nego kod nas, svi propisi su unificirani sa EU i procedure pojednostavljene, pa biste li vi da ste velika strana grupacija i da hoćete nešto da radite i proizvodite radili kod nas?
Svugdje je to isto, u pet deka, čak je u BiH i lakše, jer još nema tako strogih ekoloških zakona kao u EU. Velike kompanije imaju timove pravnika, računovođa i stučnjaka raznih profila kojima je glavni zadatak da se bave državnom administracijom i nalaze "rupe" u zakonu da firma posluje sa profitom. To je isto u SAD, EU ili u BiH.

Ovdje je u pitanju nedostatak naše inicijative kombiniran sa nedostatkom političke volje i čistim bezobrazlukom investitora iz islamskog svijeta.
theTruePath

#55 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by theTruePath »

Ovdje je u pitanju nedostatak naše inicijative kombiniran sa nedostatkom političke volje i čistim bezobrazlukom investitora iz islamskog svijeta.
Najvise broj 1,pa 2,a to zadnje hmm,..cuj bezobrazluk,eto neko mrzi bosnjake,rekoh ja...arapi nama salju sadaku,a biznis otvaraju gdje njima bolje.

trebamo ubjediti ljude da mi nismo samo slucaj za sadake,da i ovdje mogu zaraditi kao i u srbiji..

Prvi ja da sam u toj situaciji recimo nebi investirao u jednu Somaliju ili Palestinu,vec tamo gdje imam najbolje uslove...a donacije bi slao u Palestinu ili Somaliju :-)
sinuhe

#56 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by sinuhe »

Veli Vucic fabrika chipova. Ni ko, ni sta , ni kako vec eto fabrika chipova. Arapi ce da uloze :lol: To je ono kad balkanski politicar ide u drzavne posjete :zzzz:
filter74

#57 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by filter74 »

Ulaganja iz islamskih zemalja u BiH u 2011 godini su bila :

1. Saudijska Arabija - 13 miliona €
2. Turska - 12 miliona €
3. Katar - 7 miliona €

Sve zajedno : 32 miliona €

Sam budžet Kantona Sarajevo iznosi 370 miliona €, znači investicije iz islamskog svijeta su beznačajne na državnom nivou.

U isto vrijeme je Srbija uložila duplo u RS,a Holandija i Luksemburg same uložile po 30 miliona € koliko i čitav tzv. islamski svijet.

Pojedini arapski bogataši svaki pojedinačno prokocka i prokurva više od 30 miliona € godišnje.
filter74

#58 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by filter74 »

Evo šta Dnevni Avaz piše na ovu temu :

Link :
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/arapi-t ... sluzbenike
Last edited by filter74 on 08/04/2013 13:10, edited 1 time in total.
theTruePath

#59 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by theTruePath »

sinuhe wrote:Veli Vucic fabrika chipova. Ni ko, ni sta , ni kako vec eto fabrika chipova. Arapi ce da uloze :lol: To je ono kad balkanski politicar ide u drzavne posjete :zzzz:
:lol: :lol: :lol:
sinuhe

#60 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by sinuhe »

Imaginarna fabrika chipova u Srbiji kao povod avazovog pljuvanja Izetbegovica. To je taj nivo diskusije u BiH.
mehoxy

#61 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by mehoxy »

Zasto bi ulagali u ovaj quratz od drzave?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#64 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by mk ultra »

mehoxy wrote:Zasto bi ulagali u ovaj quratz od drzave?
a srbija je nesto bolja? :lol:

mi nemamo sposobnih ljudi...
karanana

#65 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by karanana »

dok maloprije slusam vas predsjednik broji milijarde ulozene u tzv. republiku srpsku.
karanana

#66 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by karanana »

vaistinu jeste.
jebo ti fahro nanu.
filter74

#67 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by filter74 »

Neku noć Nedžad Latić javno kaže na FACE TV da je Turska u ratu obavještajno i politički imala određenu saradnju sa Srbijom. Nadalje veli da je Vuk Jeremić podrškom islamskih zemalja izabran tamo gdje je izabran ... :( :( :(

Velika je šteta što u našim medijima postoji određena tabu tema, a tiče se kako političkih, tako i ekonomskih odnosa BiH sa tzv. islamskim zemljama. :run:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#68 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by JoseMujica »

nije tabu tema nego se svemu tome pristupa nerealno, ideološki a ne ekonomski. Niko iz Sarajeva ne razgovara s Arapima ekonomski i konkretno već ideološki s pričom "mi napaćeni bošnjaci-muslimani" i normalno je onda da se ovi bave samo humanitarnim radom i gradnjom džamija.

Da im neko ode s proizvodnim projektima imali bi i ulaganja. A da imaš ulaganja prvo iniciraš da se potpiše par sporazuma kako bi se olakšalo investiranje....ovi indijanci idu tamo i samo gledaju kako će im izmust pare i strpat ih u svoje džepove...dovoljno je samo to da BiH još nije član OIC-a u koji se trpaju danas i zemlje koje muslimana nisu ni na TV-u vidjele :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#69 Re: Masovni izostanak investicija iz islamskog svijeta u BiH

Post by JoseMujica »

Što ne znaju Srbi-muslimani, znaju Bosanci-pravoslavci :lol: :lol: :lol:
ARAPI IZ EMIRATA ULAŽU U REPUBLIKU SRPSKU: Šeik iz Abu Dabija donosi milione eura u Kozarsku Dubicu...
Procjena je da bi ulaganje u naredne tri godine u ovoj općini bilo čak veće od 50 miliona eura, piše današnje izdanje Press-a RS
Post Reply