Masoni?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

almin-78

#1 Masoni?

Post by almin-78 »

Ko su oni? da li se bave cudnim ritualima?

moj nekadasnji profesor je bio u masonima dok nije presao na katolicizam,i tada je napustio jer katolicka crkva zabranjuje svojim vjernicima da budu clanovi masona.Po njegovoj izjavi-rituala ima,ali nije htio ulaziti detaljno,nije htio zapravo nista vise otkriti osim toga

mene ovo strasno zanima :D
osa

#2 Re: Masoni?

Post by osa »

slobodni zidari, pa bar toga u bosni ima, raspitaj se malo.
ponosna_manjina

#3 Re: Masoni?

Post by ponosna_manjina »

ima lik, majne miz, tako nekako mu nick, koji ti moze pravo puno stvari reci o masonima u bih :D

to su ti uglavnom stare bogate prdonje sa laznim bradama koji se iz dosade ufaju u mistiku...
Van Halen

#4 Re: Masoni?

Post by Van Halen »

Negdje sam pročito da oni imaju veze sa nekadašnjim templarima. Je li to istina?
osa

#5 Re: Masoni?

Post by osa »

Van Halen wrote:Negdje sam pročito da oni imaju veze sa nekadašnjim templarima. Je li to istina?
nije.
Bodkin

#6 Re: Masoni?

Post by Bodkin »

osa wrote:
Van Halen wrote:Negdje sam pročito da oni imaju veze sa nekadašnjim templarima. Je li to istina?
nije.
templari su nastali prije masona.to na sta ti mislis je u stvari prica da su se templari sakrili medju slobodne zidare kad je papa poslao kraljevima poruku da templari vise nisu pozeljni i da ih se rijese :)
Van Halen

#7 Re: Masoni?

Post by Van Halen »

osa wrote:
nije.
Hajd majke ti bar obrazloži tvrdnju.
mrco

#8 Re: Masoni?

Post by mrco »

vala bas hajd
osa

#9 Re: Masoni?

Post by osa »

Van Halen wrote:
osa wrote:
nije.
Hajd majke ti bar obrazloži tvrdnju.
templari su kršćanski vitezovi, jedan od redova katoličke crkve, mason ne mora biti katolik, masoni su interesno udruženje.
Van Halen

#10 Re: Masoni?

Post by Van Halen »

Templari jesu bili jedan od redova katoličke crkve,ali ih je kad su ojačali ista ta katolička crkva brutalno ukinula. Bio je nedavno o tome dobar dokumentarac na Nacionalnoj geografiji.
osa

#11 Re: Masoni?

Post by osa »

Van Halen wrote:Templari jesu bili jedan od redova katoličke crkve,ali ih je kad su ojačali ista ta katolička crkva brutalno ukinula. Bio je nedavno o tome dobar dokumentarac na Nacionalnoj geografiji.
točno, ali to ne pobija moju izjavu, o masonima.
Van Halen

#12 Re: Masoni?

Post by Van Halen »

Ok, al mi nije jasno kakvi interesi ih okupljaju. Ekonomski,politički,vjerski?
osa

#13 Re: Masoni?

Post by osa »

Van Halen wrote:Ok, al mi nije jasno kakvi interesi ih okupljaju. Ekonomski,politički,vjerski?
čim tu ima židova, znači da su u pitanju samo ekonomski interesi, obredi vuku na religijske što po meni ima za cilj dati svemu dozu mistifikacije koja dobro služi kod vrbovanja članstva i utjecaja na naivne.
barby02

#14 Re: Masoni?

Post by barby02 »

Meni se cini da je nekad bila tema oko masona, odnosno BiH masona. Bila je i neka stranica na netu. . ali ja nesto ne kontam. . . Masoni su ranije bili totalno zatvorena organizacija koja je vrbovala jako mocne ljude u svojim strukama. Oni nisu smjeli NIKOM RECI da su u masonskoj lozi. Imali su rituale (o kojima ne znam bas ) ali nije se moglo izaci iz loze, kao iz tramvaja. . Masoni su oduvjek raspolagali ogromnim sredstvima i upravljali kao jedni od najbitnijih svjetskom politikom. Obiljezja su ostavljali na gradjevinama,da i sada prolazimo pored "njihovih" gradjevina. . Svaki Pravi mason (zidar) raspolaze sretstvima i moze pomoci, kome treba ako zeli, bez pravdanja za sredstva svojoj zajednici . . Ako zeli, moze nista ne raditi i putovati (ali i to mora biti u cilju informacije-razgledanje). .
E sad , navodno da postoji i zenska loza ali da nikada ne moze odlucivati. . .
Meni je sada taj misticizam nejasan s jedne strane ali sa druge strane, ima svoj cilj.
A najsmjesnije mi je da u tako jakoj organizaciji, koja cinjenica koristi i zidovsku zvijezdu, kao jedan od svojih simbola, ima sijaset bosanaca-koji su masoni ili pricaju da su Bili masoni. . Eto imam ja komsiju Ramu,on ti predaje u skoli i znas on je u masonima :lol: :lol: :lol: :lol:
dezurni_ucenik

#15 Re: Masoni?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 04:04, edited 1 time in total.
splavar šime

#16 Re: Masoni?

Post by splavar šime »

:D Masoni u našoj državi postoje od 1992 godine,registrovani su u Hagu i tamo se sada nalaze jedni od njih kao čuvari loža.A u ovome vremenu jedno krilo Masona je obnovilo svoje djelovanje tako što su se sastali u Prudu da bi masovno zajebavali ovaj narod dok ne privatizuju(pokradu) i ovo malo što je ostalo od države.Kako se saznaje iz izvora njihovih loža njihovo djelovanje prostire se u 6 jedinica kao poznata masonska šestorka,samo što su se prve tri jedinice malo više izdvoile u dogovorima kako da farbaju ovaj narod a u stvari svi su oni isti. :-D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Masoni?

Post by dr.gog »

:-) :-) hoće li ko išta ozbiljno da napiše??..ono...ko ,gdje ,šta ,kako..Masoni..
barby02

#18 Re: Masoni?

Post by barby02 »

Dragi dr.-e, ima Wiki za istorijat, no mene cudi kako ponovo tema a sto znam , pisah a i mene interesuje vise :)
Bodkin

#19 Re: Masoni?

Post by Bodkin »

procitao sam ja x knjiga o masonima,templarima pa cak i o vezi izmedju njih.jedno 70% su gluposti najvece :D
p.s.tubal kain je password za ulazak na treci nivo uz propratnu ceremoniju sa alatom i rukovanjem :-D
KemooSA

#20 Re: Masoni?

Post by KemooSA »

dr.gog wrote::-) :-) hoće li ko išta ozbiljno da napiše??..ono...ko ,gdje ,šta ,kako..Masoni..
ovdje imas sve napisano....

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=150
almin-78

#21 Re: Masoni?

Post by almin-78 »

saznao sam da je jedan od uslova prije clanstva vjerovanje u jednog Stvoritelja(ovaj profesor je inace danac,a skandinavska loza prima samo krscane,dok recimo u Engleskoj primaju i jevreje,muslimane,budiste),organizacija je poput piramide,i sto se vise "dokazes" sve ides dublje u organizaciju.Na pocetku ne znas gotovo nista o samoj organizaciji,znas ono sto je za javnost,dakle sto svi mi mozemo saznati ako zelimo...a postoje stvari koje se ne otkrivaju.Znaci istina je da se masoni vise ne skrivaju,kraljevi i predsjednici ne kriju da su clanovi loza,ali ono sto mi vidimo nije prava slika,ili tacnije receno-nije potpuna slika masonstva

ocito da je masonstvo vise od samo ekonomskog kluba
almin-78

#22 Re: Masoni?

Post by almin-78 »

splavar šime wrote::D Masoni u našoj državi postoje od 1992 godine,registrovani su u Hagu i tamo se sada nalaze jedni od njih kao čuvari loža.A u ovome vremenu jedno krilo Masona je obnovilo svoje djelovanje tako što su se sastali u Prudu da bi masovno zajebavali ovaj narod dok ne privatizuju(pokradu) i ovo malo što je ostalo od države.Kako se saznaje iz izvora njihovih loža njihovo djelovanje prostire se u 6 jedinica kao poznata masonska šestorka,samo što su se prve tri jedinice malo više izdvoile u dogovorima kako da farbaju ovaj narod a u stvari svi su oni isti. :-D

kod nas je u masonima svaki uspjesni covjek,,bio je to recimo Adil beg,,a 100% je i reis Ceric,Tihic itd
Pietje_Bel

#23 Re: Masoni?

Post by Pietje_Bel »

Eh ako su reis ceric i Tihic uspjesni onda ja neznam ko nije... :-)
Pietje_Bel

#24 Re: Masoni?

Post by Pietje_Bel »

Ako se ne varam Masoni su oni koji su nastali iz Slobodnih zidara u srednjem vijeku. Imaju neke svoje tajne i rituale. U glavnom i dan danas postoji njihova Crkva i ima ih u svakoj zemlji. Velcinom su to ljudi koji imaju dosta love i koji jedni drugima pomazu u svemu. Gledao sam na discaveriju neke njihove ceremonije. Kada neku treba da postane clan grupe onda treba da se zakune na kur'anu, bibliji i Tori. Znaci sve tri monoteisticke vjere oni postuju. To je vise neko udruzenje sa svojim tajanstvenim karakterom i dugom tradicijom postojanja. Ima tu nekih mita koji govore o tome kako oni znaju tajnu gdje je sakriven "sveti gral" itd. U svakom slucaju sy tajanstveni do bola... :D
Esma_saida

#25 Re: Masoni?

Post by Esma_saida »

nikada ne mozes sam postati clan,otici kod njh i pitati mogu li se uclaniti,neko te od clanova predlozi(cesto neko ko te poznaje)i onda ostali clanovi glasaju za ili ne,ako vecina bude za onda dobijes pozivnicu .Otac moje jaranice je bio dobio takvu jednu pozivnicu,ali je odbio.Uglavnom primaju uspjesne,uticajne i ugledne osobe,ne moras biti politicar..mozes biti cjenjen i ugledan u svom gradu,recimo profesor,ljekar,advokat i sl.Ako si izuzetno bitan,recimo vazan politicar,kralj itd onda si clan odmah,onako prirodnim tokom se upoznajes s njima jer su svugdje oko tebe :D
Post Reply