Masinstvo ili kriminalistika?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mala_banana

#1 Masinstvo ili kriminalistika?

Post by mala_banana »

Sta vi vise volite masinstvo ili kriminalistiku? Cime bi se radije bavili u zivotu, sta vise volite?
ryan

#2 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by ryan »

:arrow: masinstvo
dobar ing. ce uvijek imati posla...
brodski

#3 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by brodski »

ryan wrote::arrow: masinstvo
dobar ing. ce uvijek imati posla...
Na zalost ne dijelim tvoje misljenje.Dobar mašinski inžinjer se postaje radeći na dobrim projektima.Na žalost mislim da tih i takvih projekata danas nema, a kriminalaca ima i bit će ih sve više.
Joey Tribbiani

#4 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Joey Tribbiani »

jest, ima kriminalaca kolko hoces...a konkurs za posao covjeku sa zavrsenom kriminalistikom izadje 2 puta godisnje. Jednom posao dobije ministrov kunto, a drugi dobije panto.
ludilo konstantno

#5 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by ludilo konstantno »

Glupo poredjenje.

Ovi fakulteti nisu srodni i uopste nisu za isti tip ljudi.Jedan je tehnicki a drugu drustveni.
Isto da poredis građevinu i sociologiju.

BTW tehnika i ing. UVIJEK
brodski

#6 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by brodski »

Joey Tribbiani wrote:jest, ima kriminalaca kolko hoces...a konkurs za posao covjeku sa zavrsenom kriminalistikom izadje 2 puta godisnje. Jednom posao dobije ministrov kunto, a drugi dobije panto.
Dobro tu si u pravu, ali koja je prednost završiti mašinstvo pa na biro ili raditi posao koji bas sa mašinstvom nema neke veze.
ludilo konstantno

#7 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by ludilo konstantno »

Na birou nema mašinaca!!Niti električara , možda građevinaca
ja1986

#8 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by ja1986 »

ma kriminalistika! zanimljivo,uzbudljivo,neizvjesno,opasno. kad tad reforma policije i eto posla.
fax je zanimljiv,samo jbg.neznam sad ovo 3 god.sta i kako. sve zavisi od osobe,ja da biram OPET bih izabrao
kriminalistiku :-D
mala_banana

#9 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by mala_banana »

masinskih inzenjera (ako ko hoce i inzinjera) nema na birou :).. a poredjenje sam stavio bas zbog tih razlika ;) svaka od ove dvije discipline ima i svoje prednosti a i mane :) I sam studiram masinstvo i znam kad to zavrsim aBd bice posla al dzaba ne privlaci me to kao kriminalistika... samo sto kad sam fakultet upisivao nisam ni razmisljao sta vise volim nego daj ono sto cim zavrsim dobijem posao ;) al sad vec kad sam na pola puta ne vrijedi mi napustati pa poceti iz pocetka... tako da jedina opcija koju imam zavrsiti masinstvo i zaposliti se pa tek onda kriminalistiku :D i naravno nastaviti sa odgovorima volim da vidim misljenje svih :D
-Romeo-

#10 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by -Romeo- »

kriminalistika je obična ŠPRDNJA. fakultet za policiju koji uopće nije pri mup-u. to nema ni u tanzaniji. posao sa kriminalistikom ćeš dobiti al u mjesečini. u policiji je priznat ravnopravno sa DIFom, pravom, pedagaškom akademijom, političkim, filozofskim i sl. završiti kriminalistiku =biro za nezaposlene.

kriminalistika je samo za naivne, moja preporuka-zaobiđi u širokom luku i poštedi sebe sekiracije kad dođe vrijeme za zapošljavanje.

kriminalistički fakultet treba ukinuti, nema nikakve svrhe.
hayemaker

#11 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by hayemaker »

Upisi, ETF, najlaksi fakultet u drzavi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Truba »

mašinstvo ili kriminalistika???

kavijar ili fekalije???

eto ti poređenja :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Chmoljo »

-Romeo- wrote:kriminalistika je obična ŠPRDNJA. fakultet za policiju koji uopće nije pri mup-u. to nema ni u tanzaniji. posao sa kriminalistikom ćeš dobiti al u mjesečini. u policiji je priznat ravnopravno sa DIFom, pravom, pedagaškom akademijom, političkim, filozofskim i sl. završiti kriminalistiku =biro za nezaposlene.

kriminalistika je samo za naivne, moja preporuka-zaobiđi u širokom luku i poštedi sebe sekiracije kad dođe vrijeme za zapošljavanje.

da se i ja u nečemu složim s tobom :D ... s tim što bi se pravo ipak moglo izdvojiti za rad u policiji (u nekom imaginarnom suvislom zakonu), mada nije kompletan kao kriminalistika...
Alfons Kauders

#14 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Alfons Kauders »

mala_banana wrote:Sta vi vise volite masinstvo ili kriminalistiku? Cime bi se radije bavili u zivotu, sta vise volite?
ako hoces da budes na birou do kraja zivota, kriminalistika...

ako hoces da radis, masinstvo...
-Romeo-

#15 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by -Romeo- »

Chmoljo wrote:
-Romeo- wrote:kriminalistika je obična ŠPRDNJA. fakultet za policiju koji uopće nije pri mup-u. to nema ni u tanzaniji. posao sa kriminalistikom ćeš dobiti al u mjesečini. u policiji je priznat ravnopravno sa DIFom, pravom, pedagaškom akademijom, političkim, filozofskim i sl. završiti kriminalistiku =biro za nezaposlene.

da se i ja u nečemu složim s tobom :D ... s tim što bi se pravo ipak moglo izdvojiti za rad u policiji (u nekom imaginarnom suvislom zakonu), mada nije kompletan kao kriminalistika...
ma i nebi, to bi isto bilo kao da kažeš da bi kriminalista mogao biti sudija jer ima dosta pravnih predmeta. ja sam za to da svako radi svoj posao, ali to je u BiH više od utopije. nažalost u policiji je najzastupljeniji DIF, stučnjaci valjda. :-) :-)
Chmoljo

#16 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Chmoljo »

-Romeo- wrote: ma i nebi, to bi isto bilo kao da kažeš da bi kriminalista mogao biti sudija jer ima dosta pravnih predmeta. ja sam za to da svako radi svoj posao, ali to je u BiH više od utopije. nažalost u policiji je najzastupljeniji DIF, stučnjaci valjda. :-) :-)
ama ruku na srce, teško da će neko, ko je već završio pravo raditi kao prašinar :D .

ali ti je usporedba, jbg-a... :D porediš sudijski i policijski posao :D :lol: :D
-Romeo-

#17 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by -Romeo- »

Chmoljo wrote:
-Romeo- wrote: ma i nebi, to bi isto bilo kao da kažeš da bi kriminalista mogao biti sudija jer ima dosta pravnih predmeta. ja sam za to da svako radi svoj posao, ali to je u BiH više od utopije. nažalost u policiji je najzastupljeniji DIF, stučnjaci valjda. :-) :-)
ama ruku na srce, teško da će neko, ko je već završio pravo raditi kao prašinar :D .

ali ti je usporedba, jbg-a... :D porediš sudijski i policijski posao :D :lol: :D
e jbg, a ja taman mislio da smo našli zajedničku, kakvu takvu ali ipak zajedničku.
ne nipodaštavaj posao koji ne poznaješ, posao inspektora je vrlo ozbiljna stvar i traži veliko znanje i inteligenciju. ja sa sklon ustvrditi da je mnogo teži i šloženiji od sudijskog posla. i još nešto, iznenadio bi se koliko se pravnika uvalilo u policiju, ne mogu svi biti sudije :D .
Chmoljo

#18 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by Chmoljo »

-Romeo- wrote:
e jbg, a ja taman mislio da smo našli zajedničku, kakvu takvu ali ipak zajedničku.
ne nipodaštavaj posao koji ne poznaješ, posao inspektora je vrlo ozbiljna stvar i traži veliko znanje i inteligenciju. ja sa sklon ustvrditi da je mnogo teži i šloženiji od sudijskog posla. i još nešto, iznenadio bi se koliko se pravnika uvalilo u policiju, ne mogu svi biti sudije :D .
ma dobro, sad je mali nesporazum. više sam mislio na običnog "prašinara". za inspektora se slažem ;-) apsolutno složen posao za koji moraš imati "klikere" :) a i znanje :)
zimomor

#19 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by zimomor »

Sceri ili sine :D
masinstvo, kakva kriminalistika.
Broj policajaca/inspektora u zemlji se svakako treba smanjiti, a dobrih inzinjera masinstva ce uvijek trebati, bilo u BiH ili negdje u inostranstvu.
Masinski fakultet i dalje ima dobru reputaciju kako u zemlji tako i u Njemackoj, Austriji, Hrvatskoj... a kriminalista ima k'o pljeve, ali su bez zaposlenja, a sam broj svrsenika tog fakulteta ti dovoljno govori i o kvaliteti tog fakulteta.
Na masinstvu ces se malo vise namuciti (ili potruditi) ali ces zato imati i vise znanja, ali Boga mi i bolju perspektivu za buducnost (kako svoju, tako i svoje porodice).
jedna tamo

#20 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by jedna tamo »

mala_banana wrote:masinskih inzenjera (ako ko hoce i inzinjera) nema na birou :).. a poredjenje sam stavio bas zbog tih razlika ;) svaka od ove dvije discipline ima i svoje prednosti a i mane :) I sam studiram masinstvo i znam kad to zavrsim aBd bice posla al dzaba ne privlaci me to kao kriminalistika... samo sto kad sam fakultet upisivao nisam ni razmisljao sta vise volim nego daj ono sto cim zavrsim dobijem posao ;) al sad vec kad sam na pola puta ne vrijedi mi napustati pa poceti iz pocetka... tako da jedina opcija koju imam zavrsiti masinstvo i zaposliti se pa tek onda kriminalistiku :D i naravno nastaviti sa odgovorima volim da vidim misljenje svih :D

hm....griješiš jako
ja sam inženjer i na birou sam....kao i još neka raja koju ja znam...prema tome otiđi na biro pa pitaj nemoj pisati dezinformacije.....
mala_banana

#21 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by mala_banana »

zaista ne znam kako si ti bez posla ;) znam sve momke koji su prosle godine zavrsili svaki je dobio posao... jedan od njih je cim je predao papire 5 ponuda odmah istog trenutka dobio i zaposlio se na obuku 6 mjeseci plata 1100 KM... tako da ne znam kako si ti na birou ;)
hayemaker

#22 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by hayemaker »

Zavrsen fakultet nije garant da neko zna nesto raditi.
mala_banana

#23 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by mala_banana »

zimomor wrote:Sceri ili sine :D
masinstvo, kakva kriminalistika.
Broj policajaca/inspektora u zemlji se svakako treba smanjiti, a dobrih inzinjera masinstva ce uvijek trebati, bilo u BiH ili negdje u inostranstvu.
Masinski fakultet i dalje ima dobru reputaciju kako u zemlji tako i u Njemackoj, Austriji, Hrvatskoj... a kriminalista ima k'o pljeve, ali su bez zaposlenja, a sam broj svrsenika tog fakulteta ti dovoljno govori i o kvaliteti tog fakulteta.
Na masinstvu ces se malo vise namuciti (ili potruditi) ali ces zato imati i vise znanja, ali Boga mi i bolju perspektivu za buducnost (kako svoju, tako i svoje porodice).
hehe sceri ili sine, znam za to za masinstvo i vjeruj da sam se namucio evo dosad al eto nema jos puno do kraja ;) hvala Bogu sve je u roku i znam da ce biti posla... ne znam kako ovaj rece da ih ima na biroima, jeste mozda ih ima ali to su oni koji su prije rata zavrsili a ovo poslije nema ;)
ali tema nije to tema je sasvim drugo :D jes kriminalistika meni zanimljivija i sve al sa masinstvom cu poslic imati :)
jedna tamo

#24 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by jedna tamo »

mala_banana wrote:zaista ne znam kako si ti bez posla ;) znam sve momke koji su prosle godine zavrsili svaki je dobio posao... jedan od njih je cim je predao papire 5 ponuda odmah istog trenutka dobio i zaposlio se na obuku 6 mjeseci plata 1100 KM... tako da ne znam kako si ti na birou ;)

sory moja greška...ja sam završila pmf...i jesam inženjer dipl.ing. a završila prije 2 godine....i nisam dugo studirala..vjerovatno nemam sreće da se zaposlim..... kao što imaju moje kolege iz konjica prijedora sandžaka itd...
valjda ću i ja jednog dana dobiti posao u svom gradu....
jedna tamo

#25 Re: Masinstvo ili kriminalistika?

Post by jedna tamo »

hayemaker wrote:Zavrsen fakultet nije garant da neko zna nesto raditi.

pa nezna nijedan početnik....
ali nauči se...
ipak ja dajem prednost mašinstvu jer inženjer je inženjer...mada mi je i kriminalistika zanimljiva
Post Reply