Mašinstvo ili Elektrotehnika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Aldin1993

#1 Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by Aldin1993 »

Može li savjet nako iskren i od srca, šta da radim, kao što več piše u naslovu teme dvoumim se između ova dva studija, svaki dan glavu razbijam sebi s tim.Završio sam srednju elektrotehničku školu i do skoro sam imao želju da studiram dalje elektrotehniku, ali u skorije vrijeme mašinstvo mi se počelo opasno motati po glavi, šta da radim :?: :?: :?:
del_boj

#2 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by del_boj »

Upiši elektrotehniku, lakše ćeš se snaći.
merimas

#3 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by merimas »

Elektrotehnika definitivno i to po mogucnosti smjer Komunikacije ili Informatika. Buducnost je vezana za online aktivnosti. Cestitam na opredjeljenju za tehnicke nauke.
žuti

#4 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by žuti »

ETF - RI.

Ako se malo potrudiš i voliš računare, posao ce te cekati prije diplomiranja.

Sretno !

update : @merimas da li se ti baviš ili si vezan/a za online aktivnosti ?
merimas

#5 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by merimas »

žuti wrote:ETF - RI.

Ako se malo potrudiš i voliš računare, posao ce te cekati prije diplomiranja.

Sretno !

update : @merimas da li se ti baviš ili si vezan/a za online aktivnosti ?
Prilicno sam upoznata o radu na netu.
hodža

#6 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by hodža »

Aldin1993 wrote:Može li savjet nako iskren i od srca, šta da radim, kao što več piše u naslovu teme dvoumim se između ova dva studija, svaki dan glavu razbijam sebi s tim.Završio sam srednju elektrotehničku školu i do skoro sam imao želju da studiram dalje elektrotehniku, ali u skorije vrijeme mašinstvo mi se počelo opasno motati po glavi, šta da radim :?: :?: :?:

ma etf, al samo ako si siguran da ćeš zakucati matematiku na prijemnom :D gimnazijalci siluju prijemni uvijek, a dobro znam da je matematika koja se uči u el.teh. mala maca za onu u gimnaziji :run:

ako ne položiš prijemni na etf-u, onda u drugom roku na mašinstvo i to je to :D :D
Konjanik

#7 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by Konjanik »

buraz definitivno ti preporucujem elektrotehniku mada znam kako su fakulteti kod nas u raspadu ali moj brat studura masinstvo u Zenici npr. i muku muci oko ispita jer profesoricu najvaznijeg predmeta nije vidio od pocetka akademske godina (prezauzeta u parlamentu ) tako da jako cesto se desava da neka korisnih i produktivnih predavanja

Sa elektrotehnikom posebno komunikacije i informatiku tu je para buraz
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by mk ultra »

del_boj wrote:Upiši elektrotehniku, lakše ćeš se snaći.
:lol:
pa dodju iz elektrotehnicke i kad vide najobicniju magnetnu spregu pogube se i ne znaju maknut sa zadatkom
Kemo BA

#9 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by Kemo BA »

mk ultra wrote:
pa dodju iz elektrotehnicke i kad vide najobicniju magnetnu spregu pogube se i ne znaju maknut sa zadatkom
Vidi pametnjakovica :-) Pa zavrse i elektrotehnicki i pogube se kada krenu raditi jer pojma nemaju. Moraju ih uciti oni iz elektrotehnicke. :-) :-D
http://www.dw.de/rak-rana-visokog-obraz ... ll-1475-rd
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by mk ultra »

Kemo BA wrote:
mk ultra wrote:
Vidi pametnjakovica :-) Pa zavrse i elektrotehnicki i pogube se kada krenu raditi jer pojma nemaju. Moraju ih uciti oni iz elektrotehnicke. :-) :-D
Magnetnu spregu(spregnuta kola) koja se uce u elektrotehnickoj, i ovi sto dolaze iz elektrotehnicke to MORAJU znati, al eto nekim slucajem ni oni najbolji ne znaju... Ovo sam uzeo kao banalan primjer.
To sto kazes, dodju na fax da nauce, tu se slazem, ali iz mog iskustva garantujem da je znanje koje steknes na faxu veoma usko i što je najgore 90% ljudi koji zavrse ETF znaju mali dio onoga sto su ucili napamet tokom faxa. Pitaj ga bilo sta drugo van toga, pogubi se... Npr. meni se desilo na mi dodju ljudi sa diplomom ETF.a i pitaju me sta ti je ovo 2''- cita dva sekundum ( a ono promjer cijevi u inčima). Što se mene tiče, on je glup ko tuki, a takvih je ogroman broj... A da ne govorim o ostalim jednostavnim inženjerskim stvarima koje moraš znati. Nece mi nikad biti jasno, zasto upisuju teh. fax ako su toliko nezainteresovani za ono sto bi mogli da rade u buducnosti.
Kemo BA

#11 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by Kemo BA »

mk ultra wrote:
Kemo BA wrote:
mk ultra wrote: :lol:
Magnetnu spregu(spregnuta kola) koja se uce u elektrotehnickoj, i ovi sto dolaze iz elektrotehnicke to MORAJU znati, al eto nekim slucajem ni oni najbolji ne znaju... Ovo sam uzeo kao banalan primjer.
To sto kazes, dodju na fax da nauce, tu se slazem, ali iz mog iskustva garantujem da je znanje koje steknes na faxu veoma usko i što je najgore 90% ljudi koji zavrse ETF znaju mali dio onoga sto su ucili napamet tokom faxa. Pitaj ga bilo sta drugo van toga, pogubi se... Npr. meni se desilo na mi dodju ljudi sa diplomom ETF.a i pitaju me sta ti je ovo 2''- cita dva sekundum ( a ono promjer cijevi u inčima). Što se mene tiče, on je glup ko tuki, a takvih je ogroman broj... A da ne govorim o ostalim jednostavnim inženjerskim stvarima koje moraš znati. Nece mi nikad biti jasno, zasto upisuju teh. fax ako su toliko nezainteresovani za ono sto bi mogli da rade u buducnosti.
Mislim da je obrazovni sistem jako veliki problem ovog drustva i kao sto vidis iz priloga DW ne samo u BiH. Problem je sto se pod pojmom edukacije podrazumjeva iskljucivo formalno obrazovanje na nacin da se isto uvazava kao da se u formalnom sistemu " pokupi sva pamet svijeta". Odoh "of topic" -Ako zelis mozemo postati novu temu pa o tome nastaviti diskusiju i cuti i druga misljenja jer je ocito da se ja i ti dobro razumijemo :) .
A sto se tice teme postavljacu bi porucio da ako nema samoinicijativu po pitanju neformalnog obrazovanja bilo koji fakultet da upise dobice diplomu (papir) i zvanje VSS sto je danas najvaznije u ovom sistemu. Ako zeli biti strucnjak i u tokovima tehnologije (u ovisnosti od radnog mjesta na koje se zaposli) to znanje ce mu posluziti samo kao osnova za daljnje osposobljavanje tokom cijelog zivota.
sombra

#12 Re: Mašinstvo ili Elektrotehnika

Post by sombra »

Ako planiras ostati u BiH, upisi ETF i to iskljucivo informatiku, najlakse ces se zaposliti (vecina sa odsjeka za telekomunikacije se na kraju zaposli u softverskim firmama). Ako planiras graditi karijeru u inostranstvu, onda masinstvo.
Post Reply