Masinski tehnicar
-
Track
#1 Masinski tehnicar
Pozdrav. Zavrsio sam trogodisnju skolu i planiram upisati 4. stepen, tj. vanredno pohadjati razliku predmeta za neki od cetverogodisnjih smjerova. S obzirom na struku koju sam ja zavrsio (zavarivac), najsrodnija struka bi mi bila Masinski tehnicar i najjeftinije bi me izaslo da to zavrsim.Problem je u tome sto mene ne zanima ni ovo sto sam zavrsio, a ni Masinska skola koju planiram upisati, ali eto, upisujem je jer ce mi to donijeti mogucnost da upisem fakultet a postoje neki fakulteti koji me zanimaju. Mene zanima da li neko ima iskustva sa Masinskom skolom i koji bi smjer Masinske skole bilo najbolje pohadjati. Meni je direktor skole rekao da je najbolje da upisem smjer 'konsruktor na racunaru'. Pa me zanima zna li neko isplati li se to upisati, da li je tesko pronaci posao kao konstruktor na racunaru tj da li je to trazeno zanimanje, a pored tog smjera su i cnc tehnicar, energeticar i opci masinski smjer. I ako mi neko moze dati savjet koju je to srednju skolu najbolje zavrsiti a koja bi bila dobra i sa nastavljanjem skolovanja i bez. Hvala 
- Tesla10
#2 Re: Masinski tehnicar
Ja sam također bio završio prvo trogodišnju školu pa onda poslije nje i četvrtu godinu kako bih mogao da idem na fakultet.
I mogu ti reći samo jedno: "Naprijed!"
Što se tiče škola ja bih ti dao savjet da upišeš elektrotehničku školu. Međutim, pošto si ti završio za varioca u strukovnoj, morat ćeš više predmeta polagati a sa time i više novca dati. Najbolje bi ti bilo da završiš za tehničara mašinstva, ali opet ti uradi onako kako ti želiš
.
A koji fakulteti te zanimaju?
Jer ako planiraš na tehnički fakultet ili na medicinu ili pak na PMF savjetujem ti da kreneš vježbati matematiku odmah ako to već nisi, jer je onaj najpotrebnija na ovim fakultetima
Kod ostalih fakulteta (nekih) je slična situacija, ali nikako ista. Više je bitna "opća kultura" tako da kažem.
Ovo je sad za sad što ću da ti napišem, jer ima ovdje mnogo drugih ljudi koji imaju šta za reći, a imat ćemo prilike ti i ja još da razgovaramo
.
Što se tiče škola ja bih ti dao savjet da upišeš elektrotehničku školu. Međutim, pošto si ti završio za varioca u strukovnoj, morat ćeš više predmeta polagati a sa time i više novca dati. Najbolje bi ti bilo da završiš za tehničara mašinstva, ali opet ti uradi onako kako ti želiš
Jer ako planiraš na tehnički fakultet ili na medicinu ili pak na PMF savjetujem ti da kreneš vježbati matematiku odmah ako to već nisi, jer je onaj najpotrebnija na ovim fakultetima
Kod ostalih fakulteta (nekih) je slična situacija, ali nikako ista. Više je bitna "opća kultura" tako da kažem.
Ovo je sad za sad što ću da ti napišem, jer ima ovdje mnogo drugih ljudi koji imaju šta za reći, a imat ćemo prilike ti i ja još da razgovaramo
- dadoka84
#3 Re: Masinski tehnicar
Dobro ti rece covjek, ja sam zavrsio smtš i krenuo na masinstvo, smjer motori i vozila. Medjutim najveca prepreka je bila matematika.
Ne zelim da pricam lose o profesorima ali neki se uopste nisu trudili da prenesu znanje nego su svu paznju pridavali miljenicima. Posto ja nikad nisam bio ulizica, nisam upadao u tu skupinu a ni samostalno vjezbanje kod kuce me nije bas privlacilo tako mi je matematika bila losa strana. Na maturi sam prosao sa odlicnim, opsti smjer. Masinstvo sam napustio radi drugih razloga, pronasao sam se u necemu drugom i nije mi zao
Sretno.
Ne zelim da pricam lose o profesorima ali neki se uopste nisu trudili da prenesu znanje nego su svu paznju pridavali miljenicima. Posto ja nikad nisam bio ulizica, nisam upadao u tu skupinu a ni samostalno vjezbanje kod kuce me nije bas privlacilo tako mi je matematika bila losa strana. Na maturi sam prosao sa odlicnim, opsti smjer. Masinstvo sam napustio radi drugih razloga, pronasao sam se u necemu drugom i nije mi zao
- Zeljoooo
#4 Re: Masinski tehnicar
Kakve veze ima matematika sa medicinom?Tesla10 wrote:Ja sam također bio završio prvo trogodišnju školu pa onda poslije nje i četvrtu godinu kako bih mogao da idem na fakultet.
Što se tiče škola ja bih ti dao savjet da upišeš elektrotehničku školu. Međutim, pošto si ti završio za varioca u strukovnoj, morat ćeš više predmeta polagati a sa time i više novca dati. Najbolje bi ti bilo da završiš za tehničara mašinstva, ali opet ti uradi onako kako ti želiš.
Ovo je sad za sad što ću da ti napišem, jer ima ovdje mnogo drugih ljudi koji imaju šta za reći, a imat ćemo prilike ti i ja još da razgovaramo.
- Tesla10
#5 Re: Masinski tehnicar
To je jedan od predmeta koji se polažu na prijemnom ispitu, ili se ja varam?
- Zeljoooo
#6 Re: Masinski tehnicar
Nema matematike na prijemnom na Medicini. Hemija, Biologija i Fizika.Tesla10 wrote:To je jedan od predmeta koji se polažu na prijemnom ispitu, ili se ja varam?
Na Farmaciji ima matematika.
- Altsa
#7 Re: Masinski tehnicar
kao masinski tehnicar mozes raditi samo na pijaci kao sa svakom drugom SSS.bolje ti je sa zanatom nego sa srednjom tj. ako ti ne odgovara tvoja struka prekvalifikuj se za drugi zanat od cega ces moci zivjeti ali i to uz poteskoce. ako je fakultet u pitanju onda OK. ali opet ako si bas zagrizao da ga zavrsis.Track wrote:Pozdrav. Zavrsio sam trogodisnju skolu i planiram upisati 4. stepen, tj. vanredno pohadjati razliku predmeta za neki od cetverogodisnjih smjerova. S obzirom na struku koju sam ja zavrsio (zavarivac), najsrodnija struka bi mi bila Masinski tehnicar i najjeftinije bi me izaslo da to zavrsim.Problem je u tome sto mene ne zanima ni ovo sto sam zavrsio, a ni Masinska skola koju planiram upisati, ali eto, upisujem je jer ce mi to donijeti mogucnost da upisem fakultet a postoje neki fakulteti koji me zanimaju. Mene zanima da li neko ima iskustva sa Masinskom skolom i koji bi smjer Masinske skole bilo najbolje pohadjati. Meni je direktor skole rekao da je najbolje da upisem smjer 'konsruktor na racunaru'. Pa me zanima zna li neko isplati li se to upisati, da li je tesko pronaci posao kao konstruktor na racunaru tj da li je to trazeno zanimanje, a pored tog smjera su i cnc tehnicar, energeticar i opci masinski smjer. I ako mi neko moze dati savjet koju je to srednju skolu najbolje zavrsiti a koja bi bila dobra i sa nastavljanjem skolovanja i bez. Hvala
- Tesla10
#8 Re: Masinski tehnicar
Uredu, hvala na informaciji. Ali opet, bez matematike nema ni hemije, a ni fizike. Jer da bi i u jednom od ova dva predmeta bio dobar (hemija i fizika) matematika mu mora ići dobro. Bez matematike nema nauke što bi moj profesor znao reći.Zeljoooo wrote:Nema matematike na prijemnom na Medicini. Hemija, Biologija i Fizika.Tesla10 wrote:To je jedan od predmeta koji se polažu na prijemnom ispitu, ili se ja varam?
Na Farmaciji ima matematika.
-
Astrix
#9 Re: Masinski tehnicar
Altsa wrote:kao masinski tehnicar mozes raditi samo na pijaci kao sa svakom drugom SSS.bolje ti je sa zanatom nego sa srednjom tj. ako ti ne odgovara tvoja struka prekvalifikuj se za drugi zanat od cega ces moci zivjeti ali i to uz poteskoce. ako je fakultet u pitanju onda OK. ali opet ako si bas zagrizao da ga zavrsis.Track wrote:Pozdrav. Zavrsio sam trogodisnju skolu i planiram upisati 4. stepen, tj. vanredno pohadjati razliku predmeta za neki od cetverogodisnjih smjerova. S obzirom na struku koju sam ja zavrsio (zavarivac), najsrodnija struka bi mi bila Masinski tehnicar i najjeftinije bi me izaslo da to zavrsim.Problem je u tome sto mene ne zanima ni ovo sto sam zavrsio, a ni Masinska skola koju planiram upisati, ali eto, upisujem je jer ce mi to donijeti mogucnost da upisem fakultet a postoje neki fakulteti koji me zanimaju. Mene zanima da li neko ima iskustva sa Masinskom skolom i koji bi smjer Masinske skole bilo najbolje pohadjati. Meni je direktor skole rekao da je najbolje da upisem smjer 'konsruktor na racunaru'. Pa me zanima zna li neko isplati li se to upisati, da li je tesko pronaci posao kao konstruktor na racunaru tj da li je to trazeno zanimanje, a pored tog smjera su i cnc tehnicar, energeticar i opci masinski smjer. I ako mi neko moze dati savjet koju je to srednju skolu najbolje zavrsiti a koja bi bila dobra i sa nastavljanjem skolovanja i bez. Hvala
Dobro si mu rekao. Ako misliš završiti recimo mašinski fakultet i biti inžinjer onda samo naprijed jer je to traženo ili pak da ostaneš u toj struci koju sad imaš.
Ja sam završio za CNC tehničara 2006 god i nikako nisam uspio naći posao u struci, a imao sam i štele i sve...
A sad vidim da neke njemačke firme traže varioce, bravare i ostalo. Sad je bolje završiti neki zanat nego ići nešto više.
Velikog hajra nećeš imati od te škole osim ako ne upišeš maš. fakultet i završiš ga...