Mašinski fakultet u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
to je to

#1 Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by to je to »

Željela bih zamoliti drage forumashe za par informacija/savjeta u vezi studiranja na ovom fakultetu:
1. Kakva su iskustva sa bolonjom na ovom fakultetu?
2. Koji se predmeti izučavaju na prvoj godini (na stranici fakulteta sam pronašla neki raspored gdje stoji matematika, fizika, elektrotehnika (?)
3. Kakvi su profesori na prvoj godini?
4. Koliko je matematika teža/lakša u poređenju sa ostalim tehničkim fakultetima?

Hvala!
to je to

#2 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by to je to »

Pa ima li tih mashinaca među forumashima?

Bivši, sadašnji....Svaka informacija je dobrodošla.
vnm

#3 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by vnm »

1. Sto se tice bolonje, 5 godina predmeta je strpano u 3 godine, a kad su rokovi onda su skoro uvijek 5-6 dana svaki dan po jedan ispit.
2. Matematika 1 i 2, Fizika 1 i 2, Materijali 1 i 2, Tehnicko crtanje i CAD, Statika, Elastostatika, Tehnologije Obrade, Osnove Elektrotehnike.
3. Od 9 profesora na prvoj godini je 6 OK, 1 nit smrdi nit mirishe, 1 je cudak, a 1 je pakash. :D
4. Matematika je nesto laksa nego npr. na ETF-u, ali zato sam cuo da su oni imali neke dodatne rokove. Ako te matematika ne ide onda ce ti biti haman jednako tesko na svakom tehnickom faksu.
sabanss

#4 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by sabanss »

to je to wrote:Željela bih zamoliti drage forumashe za par informacija/savjeta u vezi studiranja na ovom fakultetu:
1. Kakva su iskustva sa bolonjom na ovom fakultetu?
2. Koji se predmeti izučavaju na prvoj godini (na stranici fakulteta sam pronašla neki raspored gdje stoji matematika, fizika, elektrotehnika (?)
3. Kakvi su profesori na prvoj godini?
4. Koliko je matematika teža/lakša u poređenju sa ostalim tehničkim fakultetima?

Hvala!
1. Kao i svugdje
2. http://dl.mef.unsa.ba/mef/Files/informator.pdf
http://courseware.mef.ba

3. Ni najbolji niti najgori, opet kao i svugdje
4. Elektrotehnika ima tezu matematiku, gradjevina laksu - ovo su iskustva prije Bolonje, da budem iskren sada nemam pretjerano uvida.

Ako te jos nesto zanima pitaj :)
sabanss

#5 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by sabanss »

vnm wrote: 3. Od 9 profesora na prvoj godini je 6 OK, 1 nit smrdi nit mirishe, 1 je cudak, a 1 je pakash. :D
Ko su ova zadnja trojica :D
zito23

#6 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by zito23 »

vnm wrote:1. Sto se tice bolonje, 5 godina predmeta je strpano u 3 godine, a kad su rokovi onda su skoro uvijek 5-6 dana svaki dan po jedan ispit.
2. Matematika 1 i 2, Fizika 1 i 2, Materijali 1 i 2, Tehnicko crtanje i CAD, Statika, Elastostatika, Tehnologije Obrade, Osnove Elektrotehnike.
3. Od 9 profesora na prvoj godini je 6 OK, 1 nit smrdi nit mirishe, 1 je cudak, a 1 je pakash. :D
4. Matematika je nesto laksa nego npr. na ETF-u, ali zato sam cuo da su oni imali neke dodatne rokove. Ako te matematika ne ide onda ce ti biti haman jednako tesko na svakom tehnickom faksu.
ISPRAVKA
Dobro vidi plan i program,prepoznaj šta ćeš biti poslije tri god--inženjer mašinstva-smjer....
Dakle nije pet godina strpano u tri,nego ćeš ići 3+2 da budeš dipl inženjer.
Ko nevjeruje nek pogleda stranicu fakulteta.
3 god je dodiplomski studij i bit će u rangu -ranije viša škola
hajmo provjerit.
vnm

#7 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by vnm »

nisi dobro procitao sta sam napisao. 5 godina GRADIVA je strpano u 3, a to sta ces biti poslije 3, odnosno 3+2 godine, to necu komentarisati dok ne usklade zakone na drzavnom nivou.
avenged_sevenfil

#8 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by avenged_sevenfil »

Samo da pitam sta je sa Parcijalama.Ako se poloze obje jel se onda ne mora izac na ispit il ak polozis jednu na ispitu polazes drugu polovinu koju nisi polozio
zito23

#9 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by zito23 »

vnm wrote:nisi dobro procitao sta sam napisao. 5 godina GRADIVA je strpano u 3, a to sta ces biti poslije 3, odnosno 3+2 godine, to necu komentarisati dok ne usklade zakone na drzavnom nivou.
PA IMA LI KOJI BOLONJAC DA OVO DEMANTUJE??
kockica_kockica

#10 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

avenged_sevenfil wrote:Samo da pitam sta je sa Parcijalama.Ako se poloze obje jel se onda ne mora izac na ispit il ak polozis jednu na ispitu polazes drugu polovinu koju nisi polozio

sve ti je to do profesora... neki pitaju sve imao polozeno nemao.. neki te pitaju samo nepolozeni dio... ali nisam na masinstvu pa ne mogu nista konkretnije reci... samo znam da nekad profe znaju reci polagat ces samo taj dio a onda sve pitaju .. poslije kad se bunis kazu da je profa u pravu jer ona ima pravo da te pita sta hoce :roll:
zito23

#11 Re: Mašinski fakultet u Sarajevu

Post by zito23 »

kockica_kockica wrote:
avenged_sevenfil wrote:Samo da pitam sta je sa Parcijalama.Ako se poloze obje jel se onda ne mora izac na ispit il ak polozis jednu na ispitu polazes drugu polovinu koju nisi polozio

sve ti je to do profesora... neki pitaju sve imao polozeno nemao.. neki te pitaju samo nepolozeni dio... ali nisam na masinstvu pa ne mogu nista konkretnije reci... samo znam da nekad profe znaju reci polagat ces samo taj dio a onda sve pitaju .. poslije kad se bunis kazu da je profa u pravu jer ona ima pravo da te pita sta hoce :roll:
Potvrda neozbiljnosti naše uleme.
Znanje se ne dobija u klupi,a sistem nema ko ustrojiti.
glasajmo,a hljeba će valda biti
Post Reply