Mašine za reciklažu
Moderator: anex
- uvjek dobar gost
#1 Mašine za reciklažu
POzdrav svima,
Interesuje me zna li iko gdje se kod nas mogu nabaviti-kupiti neke mašine za reciklažu aluminijuma ,plastike i papira...
Barem prese neke za aluminijum il šta već treba i za PVC ambalažu... radim neku stvar pa mi trebaju informacije o cijenama...???'
Hvala
Interesuje me zna li iko gdje se kod nas mogu nabaviti-kupiti neke mašine za reciklažu aluminijuma ,plastike i papira...
Barem prese neke za aluminijum il šta već treba i za PVC ambalažu... radim neku stvar pa mi trebaju informacije o cijenama...???'
Hvala
- uvjek dobar gost
... Ne asfalt, aluminijum... plastika.... staklo... mašine il alati za reciklažu, usitnjavanje... ili prese neke za aluminijum (baliranje).... radim neki projekat za Vareš ali nikakoo da nađem adekvatne kontakte sve neki lopovi krupni i sitni.... 
-
nezeljeni nadimak
Dobre pare bi se mogle uzeti sa reciklazom plastike, a usput bi se ocistilo sve okolo! Samo ono plastike sto je oko rijeka moze donijeti donijeti dosta para, a ne vidim nesto da ima onih koji se bave reciklazom plastike. Zato nam poklopci od sahtova misteriozno nestaju 
- dalmatinka
Nisi ni svjestan toga koliko dobre pare. Mene je zabolila glava kad sam čula koliko je moja firma uprihodila od sakupljanja ambalažnog otpada, da ne govorim o tome koliko je radnih mjesta otvorila, a to joj nije primarna djelatnost.nezeljeni nadimak wrote:Dobre pare bi se mogle uzeti sa reciklazom plastike, a usput bi se ocistilo sve okolo! Samo ono plastike sto je oko rijeka moze donijeti donijeti dosta para, a ne vidim nesto da ima onih koji se bave reciklazom plastike. Zato nam poklopci od sahtova misteriozno nestaju
http://www.suvremena.hr/3363.aspx
Najbolje od svega što se više nigdje pored ceste prazna boca ne može zadržati duže od 24 sata.
- Bosanac sa dna kace
to s palstikom, kako sta? dje ko? s kim? s cim?
dje se more kupit masina? kolko kosta? itd..
imas ista opsirnije?
imas ista opsirnije?
- dalmatinka
Našla sam nešto, ali ne znam da li imaju partnera u BiH. Provjeri:Bosanac sa dna kace wrote:to s palstikom, kako sta? dje ko? s kim? s cim?
imas ista opsirnije?
http://www.tehnix.hr/Description.asp?Ca ... 0&LangID=0
-
nezeljeni nadimak
Naravno! Eto odlicna ideja ko ima novac da ulozi i kupi te masine, a u isto vrijeme odlicna stvar za okolis, a zaradili bi i ljudi koji bi skupljali plastiku. Siguran sam da bi se te masine za kratko vrijeme isplatile.dalmatinka wrote:Nisi ni svjestan toga koliko dobre pare. Mene je zabolila glava kad sam čula koliko je moja firma uprihodila od sakupljanja ambalažnog otpada, da ne govorim o tome koliko je radnih mjesta otvorila, a to joj nije primarna djelatnost.nezeljeni nadimak wrote:Dobre pare bi se mogle uzeti sa reciklazom plastike, a usput bi se ocistilo sve okolo! Samo ono plastike sto je oko rijeka moze donijeti donijeti dosta para, a ne vidim nesto da ima onih koji se bave reciklazom plastike. Zato nam poklopci od sahtova misteriozno nestaju
Najbolje od svega što se više nigdje pored ceste prazna boca ne može zadržati duže od 24 sata.
- dalmatinka
Da ali, postoji jedna mala ali vrlo bitna razlika. Iza moje firme stoji država sa zakonom o ambalažnom otpadu sa vrlo bitnom stavkom koja se zove POTICAJNA NAKNADA. Ona isplaćuje otprilike ovako ( copy-paste iz pravilnika)nezeljeni nadimak wrote:Naravno! Eto odlicna ideja ko ima novac da ulozi i kupi te masine, a u isto vrijeme odlicna stvar za okolis, a zaradili bi i ljudi koji bi skupljali plastiku. Siguran sam da bi se te masine za kratko vrijeme isplatile.dalmatinka wrote:Nisi ni svjestan toga koliko dobre pare. Mene je zabolila glava kad sam čula koliko je moja firma uprihodila od sakupljanja ambalažnog otpada, da ne govorim o tome koliko je radnih mjesta otvorila, a to joj nije primarna djelatnost.nezeljeni nadimak wrote:Dobre pare bi se mogle uzeti sa reciklazom plastike, a usput bi se ocistilo sve okolo! Samo ono plastike sto je oko rijeka moze donijeti donijeti dosta para, a ne vidim nesto da ima onih koji se bave reciklazom plastike. Zato nam poklopci od sahtova misteriozno nestaju
(7) Fond isplaćuje ovlaštenim tvrtkama za sakupljanje i skladištenje neopasnog otpada 20 kn/t za skupljeni amabalažni otpad, a prijevozniku naknadu za prijevoz skupljenog ambalažnog otpada od pića od mjesta sakupljanja do privremenog skladišta ili do ovlaštene osobe za zbrinjavanje ambalažnog otpada, ovisno o načinu pripreme otpada za prijevoz i udaljenosti prijevoza, u iznosu od:
100 kn/t za udaljenosti prijevoza do 100 km
200 kn/t za udaljenosti 0d 100 – 200 km
300 kn/t za udaljenosti od 200 – 300 km
400 kn/t za udaljenosti veće od 400 km
(8) Fond isplaćuje naknadu osobama ovlaštenim za skupljanje neopasnog i komunalnog otpada, a koje skupljaju papirnu, kartonsku i višeslojnu otpadnu ambalažu s pretežno papirnom komponentom naknadu u iznosu od 225 kn/t za evidentirane količine dostavljene ovlaštenoj osobi za zbrinjavanje i oporabu ambalažnog otpada.
Do danas je otkupljeno oko 100.000 tona pa ti računaj.
-
nezeljeni nadimak
Odlicna stvar!dalmatinka wrote: Do danas je otkupljeno oko 100.000 tona pa ti računaj.
Evo ovdje koga zanima Zakon o upravljanju otpadom FBiH, ali mi se ne da citati da vidim daju li neke poticaje.
http://www.ekomrezabih.net/zakon/fbih_z ... tpadom.pdf
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
U otpadu i reciklazi jeste novac, ali ... za ozbiljan posao u tome je potrebna velika kolicina novca, ozbiljni planovi i organizacija posla.nezeljeni nadimak wrote:Naravno! Eto odlicna ideja ko ima novac da ulozi i kupi te masine, a u isto vrijeme odlicna stvar za okolis, a zaradili bi i ljudi koji bi skupljali plastiku. Siguran sam da bi se te masine za kratko vrijeme isplatile.
Ne radi se tu o "masini", radi se o tehnologiji i jednom ozbiljnom industrijskom pogonu.
Npr, ... kod reciklaze plasticnih boca, najjednostavniji dio u procesu je njeno "usitnjavanje" na nesto sto lici na konfete, ali ... da bi se "konfete" prodale kupcu, (u tekstilnoj industriji) i da bi se postigla sto veca cijena "konfete", potrebno je da boca prethodno bude cista. (bez ljepila od etikete) To se lako rijesava u tehnoloskom procesu i cak se i to "saprano" ljepilo sa boca odredjenim postupkom pretvara u kemijski proizvod, tj. i ono donosi novac.
Dakle, puno novca u investiciju, puno novca u gazdin dzep.
Kupac "konfeta" je uglavnom tekstilna industrija, a upotrebljava se kao jedna od sirovina za izradu odjece.
Koliko je to ozbiljan posao govori i podatak da Holandija, koja je 16-milionska zemlja i ima ogromne kolicine vlastitog PVC otpada, uvozi ogromne kolicine istog iz Francuske.
Eto, ....
- Bosanac sa dna kace
mozel mi ko rec kolko bi najmanje kapitala trebalo za takvo sto? 
- burekodsira
jel s tim konfetijem mislis na granulatpape wrote:U otpadu i reciklazi jeste novac, ali ... za ozbiljan posao u tome je potrebna velika kolicina novca, ozbiljni planovi i organizacija posla.nezeljeni nadimak wrote:Naravno! Eto odlicna ideja ko ima novac da ulozi i kupi te masine, a u isto vrijeme odlicna stvar za okolis, a zaradili bi i ljudi koji bi skupljali plastiku. Siguran sam da bi se te masine za kratko vrijeme isplatile.
Ne radi se tu o "masini", radi se o tehnologiji i jednom ozbiljnom industrijskom pogonu.
Npr, ... kod reciklaze plasticnih boca, najjednostavniji dio u procesu je njeno "usitnjavanje" na nesto sto lici na konfete, ali ... da bi se "konfete" prodale kupcu, (u tekstilnoj industriji) i da bi se postigla sto veca cijena "konfete", potrebno je da boca prethodno bude cista. (bez ljepila od etikete) To se lako rijesava u tehnoloskom procesu i cak se i to "saprano" ljepilo sa boca odredjenim postupkom pretvara u kemijski proizvod, tj. i ono donosi novac.
Dakle, puno novca u investiciju, puno novca u gazdin dzep.
Kupac "konfeta" je uglavnom tekstilna industrija, a upotrebljava se kao jedna od sirovina za izradu odjece.
Koliko je to ozbiljan posao govori i podatak da Holandija, koja je 16-milionska zemlja i ima ogromne kolicine vlastitog PVC otpada, uvozi ogromne kolicine istog iz Francuske.
Eto, ....
- pape
Nije toliko bitno za temu kako cemo zvati ono sto dobijemo nakon reciklirane pvc boce. Nazvao sam to "konfetama" (confetti) iz razloga sto nemamo, ili sto ja ne znam nas naziv za isto. Najvise mi to lici na konfete. Ne lici na granulat. Uporedi:burekodsira wrote: jel s tim konfetijem mislis na granulat
konfete - confetti
]granulat

- Bosanac sa dna kace
i cemu to na kraju moze da posluzi?pape wrote:Nije toliko bitno za temu kako cemo zvati ono sto dobijemo nakon reciklirane pvc boce. Nazvao sam to "konfetama" (confetti) iz razloga sto nemamo, ili sto ja ne znam nas naziv za isto. Najvise mi to lici na konfete. Ne lici na granulat. Uporedi:burekodsira wrote: jel s tim konfetijem mislis na granulat
konfete - confetti
]
granulat
- pape
Bosanac sa dna kace wrote: i cemu to na kraju moze da posluzi?
Npr, ... ako ta majica koju imas na sebi nije 100 % pamuk, onda budi siguran da je jedan dio u njenom sastavu neka reciklirana boca.
Papuce koje nosis po kuci, ako im je taban od kartonskog materijala onda to znaci da je to nekada, prije reciklaze, bila ukakljena pelena neke bebe.
- Bosanac sa dna kace
ahm okpape wrote:Bosanac sa dna kace wrote: i cemu to na kraju moze da posluzi?Ne pazis na casu, ...
![]()
Npr, ... ako ta majica koju imas na sebi nije 100 % pamuk, onda budi siguran da je jedan dio u njenom sastavu neka reciklirana boca.![]()
Papuce koje nosis po kuci, ako im je taban od kartonskog materijala onda to znaci da je to nekada, prije reciklaze, bila ukakljena pelena neke bebe.
super, sto da ne, nego kolko kosta ta makina i kolko treba otprilike pocetnog kapitala?
- uvjek dobar gost
Nemam riječi... hvala svima na informacijama, Dalmatinka hvala pravo na linku... printam zakon i mislim kontaktirati firmu iz Hrvatske...
Sve u svemu... reciklaža u BiH je posao pravi...
-
nezeljeni nadimak
Zelim ti puno uspjeha. Sretnouvjek dobar gost wrote:Nemam riječi... hvala svima na informacijama, Dalmatinka hvala pravo na linku... printam zakon i mislim kontaktirati firmu iz Hrvatske...
- uvjek dobar gost
Hvala... samo nemojte pomisliti da sam debeli privatnik koji će sad napraviti familijarni posao...
Pravim, u stvari pokušati ću pritisnuti Vareš.. da u svoj budžet uključi neku mašinu... a ja pravim projekat ekonomske održivosti mašina za reciklažu sitnog otpada...
Pravim, u stvari pokušati ću pritisnuti Vareš.. da u svoj budžet uključi neku mašinu... a ja pravim projekat ekonomske održivosti mašina za reciklažu sitnog otpada...