Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Novi_Nick

#1 Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Novi_Nick »

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... nuo-na-nas

Korićanske stijene

Image

Image

Foto: Arhiv

Mrđa je rekao: "Toliko ljudi, a da niko nije krenuo na nas" To je bio jeziv prizor, dosta krvi, crijeva... • Dijelovi svjedočenja Damira Ivankovića pred Sudom BiH...

20.08.2009. 18:03

Damir Ivanković priznao je pred Sudom BiH da je učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine. Nakon priznanja krivice, na osnovu njegovog iskaza, pronađena su tijela više od 50 ubijenih. Ivanković je osuđen na 14 godina zatvora.

BIRN – Justice Report prenosi prijepis dijelova svjedočenja Damira Ivankovića od 30. juna 2009. godine pred sudijama Odjela za ratne zločine Suda BiH.

„Živio sam u Prijedoru cijeli svoj život i sve negdje do 1992. godine stanje je bilo dobro. Te godine, 29. aprila, Srpska demokratska stranka (SDS) preuzela je vlast u gradu i ja sam mobilizovan i preusmjeren u rezervnu policiju. Pošto sam bio druge nacionalnosti – od oca Hrvata i majke Srpkinje - morao sam potpisati da sam lojalan srpskoj vlasti nakon čega sam počeo raditi u rezervnoj policiji.

Nakon napada Muslimana na Prijedor, 30. maja, zvanično je oformljen Interventni vod, koji su činila dva voda jedinice. Ja sam zajedno sa još oko 45 momaka bio u prvom vodu koji je bio pri policiji u Prijedoru.

Miroslav Paraš, koji je u međuvremenu preminuo, je bio glavni, i on je postavio komandire vodova. Iznad njih su bili Simo Drljača i Dule Janković, komandiri u policiji. Sa mnom su u Prvom interventnom vodu, između ostalih, bili Zoran Babić, Milorad Škrbić, Gordan Đurić, Ljubiša Četić, Milorad Radaković, Dušan Janković, Željko Stojnić, Dragan Supić, Radoslav Knežević, Željko Zec, Marinko Ljepoja i Dado Mrđa.

Iz Drugog interventnog voda poznajem samo ljude po nadimcima. Dobili smo plave maskirne uniforme i plave beretke, automatske puške, a dužili smo i pištolje, sa dugim kundakom i preklapajuće. Zvanični zadatak nismo imali, pretežno smo vršili pretrese kuća i stanova nakon dejstava i napada. Također smo muslimane - koje su drugi policajci privodili na punktovima - odvozili u logore Keraterm i Omarska.

Međutim, glavni zadatak nam je bio praćenje konvoja i učešće u iseljavanju muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz Prijedora. Prije ovog nesretnog konvoja za Korićanske stijene, bila su još četiri manja i svi su išli za Travnik. Komandiri su određivali ko ide u pratnju konvoja. Mi nismo imali kontakt sa tim ljudima, osim pljačke u konvoju. To je neko odozgo naredio komandiru. Najpriznatiji za to je bio Dado Mrđa. Njega su se svi bojali... Makar sam ja to tako vidio.

Jednom su nam dali po 100 maraka, a ostalo je završilo kod komandira Sime Drljače. Nekada bi nam dali još nešto malo, a mi smo uzimali sve što je vrijedilo, zlato, satovi...ali to nije dijeljeno. Nismo mogli odbiti da radimo ili da idemo u pratnju. Kada nisam htio da radim – zatvaran sam.

Zadnji konvoj ka Travniku išao je 21. avgusta 1992. godine i ja sam bio u pratnji. Na Radio Prijedoru sam čuo da svi koji žele otići mogu to uraditi sa mjesta Tukovi. Tamo je bilo Srba, Hrvata i muslimana jako veliki broj. Svi su se pozdravljali. Vidio sam puno autobusa, starih gradskih, i šlepera, 14 ili 15 vozila, a okolo je bilo sigurno 1.500 ljudi.

Došao je komandir Paraš i poredao nas tako da svako uzme po jedno vozilo. U to se pojavio Dule Janković, u plavoj šarenoj uniformi i u policijskom golfu, i već smo trebali da krenemo. Sve se brzo dešavalo. Bilo je nezgodno, jaukanje i plakanje... Krenuli smo u koloni, a ispred je išao Golf, u kojem ne znam ko je bio.

Prvo stajanje bilo je u Kozarcu... Tamo smo sačekali četiri autobusa iz Trnopolja, koji je tada bio prihvatni centar ili logor za nesrbe. Drugo stajanje je bilo pored Banja Luke, pored Karanovca... Kada smo treći put stali, prišao je Dado Mrđa i rekao da se izvrši pljačka i da se daju kese. Ja sam ubacio kesu nazad, ali sve do zadnjeg stajanja je nisam uzeo. Na samom kraju to je Mrđa uzeo i pobjesnio, kako samo on to i zna, jer je navodno vrlo malo bilo u kesi.

Na zadnje zaustavljanje smo stigli kad je kolona već poodmakla. Sa desne strane ugledao sam dva autobusa i samo muškarce koji stoje tu. Stali smo i došao je Mrđa. Izveo me je i uzeo kesu sa novcem. Onda je izveo neke muškarce iz autobusa govoreći: „Ti, ti, ti...“. Osjetio sam da nešto nije u redu. Nikada se prije nije desilo da muškarce odvajaju. Nisu nam ništa govorili o tome ni u putu.

Mrđa mi je rekao da ostanem, a vozača je poslao dalje. Tada sam vidio da pored tih autobusa stoje Paraš, Mrđa, Zec, Knežević, Babić, Stojnić, Zečević, Škrbić, i Đurića se sjećam. On je uletio u zadnjem momentu. U autobuse su se krenuli trpati ti jadni ljudi. Govorili su im da je razmjena, ali mi je bilo jasno da toga neće biti. Oduzimali su im stvari i instinkt mi je govorio da ti ljudi neće preživjeti.

U svaki od autobusa ušlo je oko 70 ili 80 ljudi. Sjedili su stisnuto i pognute glave. Krenuli smo i vozili 15-tak minuta kada smo došli do mjesta Korićanske stijene. Prvo je stao prvi autobus, i Mrđa i Paraš su malo razgovarali. Svi su izašli iz autobusa i naređeno je da jedan po jedan stanu uz stijene u dva reda. To je zauzelo možda 40 metara u dvije vrste.

Tada sam vidio svu kolonu i bilo je jasno šta će se desiti. Dole niže su bili Željko Bulić i Saša Zečević, a gore Paraš, do stijena, i ja i Mrđa do autobusa, a Ljepoja i Babić su se kretali. Tu je nastala svađa između mene i Mrđe jer sam znao da će ti ljudi biti strijeljani. Odbio sam to raditi i on mi je rekao ako neću da pucam, da odložim pušku i stanem s njima u vrstu. Znao sam da je to ozbiljna prijetnja, a bilo mi je stalo do mog života.

Kada im je naređeno da stanu na drugu stranu do ivice puta, to je bilo neviđeno.

Prva vrsta je morala kleknuti... To je neopisivo... Počeli su se gurati, počela je pucnjava...i onda skaču...to je neopisivo... Pucnjava je trajala kratko, 10 ili 15 minuta, jer su ljudi i sami skakali, a teren je bio oštar, bile su stijene, tako da ko je pao teško da je mogao da preživi.

Ja sam ispucao jedan rafal, ali ne do kraja. Kretao sam se postrane, da ne bih pogodio pripadnike Interventnog voda. Nisam ubacio rezervno punjenje. Nije bilo potrebe... Nestajali su ljudi... Ja nisam pucao u ponor, niti sam gledao dole. Mrđa je rekao: „Toliko ljudi, a da niko nije krenuo na nas“.

Nije to organizovano bilo, oni da su krenuli mogli su nas razoružati. To je sve bio veliki šok za mene.
Mrđa mi je naredio da siđem vidjeti je li ko preživio. Valjda se još uvijek ljutio što sam se bunio. I sišao sam u provaliju. Čuli su se jauci. Kada tijelo padne na stijenu onda puca po pola, i čovjek se polomi...

Vidio sam dole polomljene ljude. Jednog sam i prepoznao, malog Sušića. Imao je možda 20 ili 21 godinu. Molio me da ga ubijem, ali nisam mogao. Samo sam mu dao pištolj da se ubije i otišao... Tamo dole, bilo je i starijih, većinom su i bili stariji od 40 do 60 godina. To je bio jeziv prizor, dosta krvi, crijeva...

Kada sam se vratio ljutili su se na mene što sam ostavio pištolj malome. Vidio sam da nas već čekaju autobusi da nas vrate. U povratku smo stali kod grilova u Kneževu. Tamo sam ponovo vidio onaj policijski Golf iz pratnje i Dulu Jankovića. ...Govorilo se ko je najviše novca uzeo, a Zec je rekao da je bacio bombu. Ja sam bio u šoku i sve mi je bilo čudno.

Mislim da sam se u Mrđu jako razočarao, jer kada sam ga pitao ima li novca za mene, rekao je da sam trebao raditi ako sam htio da mi se plati. Po povratku, Simo Drljača je dolazio i galamio na nas. Baš je bio otresit i pojedinima se lično obraćao, recimo Mrđi i Parašu. Pričalo se da se to diglo na veći nivo, da Stojan Župljanin dolazi iz Banja Luke, da će poslati grupu specijalaca da nas likvidiraju...

Tada niko nije nagrađen nego smo ukoreni. Mi smo iz straha pobjegli. Cijeli Interventni vod se sakrio u vikendici kod Mrđe, daleko od grada, i tamo smo se zadržali par dana da se malo smiri situacija. Javili su nam da je sve OK i da neće biti aktivnosti protiv nas i tada smo se vratili.

Otišli smo na pregovore sa Drljačom i on je rekao da ćemo svi ići na ratište u Han Pijesak, kao kaznu... Rečeno je i da ćemo 27. ili 28. avgusta ići na asanaciju terena. Oba Interventna voda su išla. Gore je bila dizalica, sanitetsko vozilo, doktor i tehničar i primili smo zaštitne inekcije. Dole je bilo nemoguće raditi. Sjećam se da smo teškom mukom uspjeli podići dizalicom četiri tijela, ali nakon toga je došlo do kvara na dizalici i ništa više nismo uradili. Jednu noć smo prenoćili tu i to je bilo grozno.

Želim iskreno da izrazim svoje kajanje, da kažem da mi je žao za sve što se desilo. U Prijedoru je 1992. godine bilo jako teško živjeti kao stanovnik druge nacionalnosti. Potpisao sam da ću biti miran i lojalan da spasim porodicu. Iskreno mi je žao svih žrtava i porodica koje su izgubile svoje najmilije.“

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom priznao krivicu i osuđen je na 17 godina zatvora. Miroslav Paraš je u međuvremenu preminuo. Simo Drljača, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor, je poginuo prilikom pokušaja hapšenja 1997. godine. Stojan Župljanin, bivši načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci i savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove, čeka početak suđenja u Haagu.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje protiv devet optuženih za saučešće u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama, prenosi BIRN – Justice Report.

Autor: Fen
Kakvi fasisti i bolesnici, kakva nehumanost i kakvo ubijanje nevinih ljudi? I za takvo monstrouzno masakriranje su dobili samo izmedju 10 i 15 godina zatvora? Drugo sto mi nije jasno je zasto se zarobljenici nisu pokusali braniti prije streljanja jer ih je bilo bar prema navedenom clanku mnogo vise nego onih koji su ih zarobili i odlucili pobiti? Nista mi u ovome nije jasno, ima li neki psiholog ovdje da objasni zasto se zarobljenici nisu pokusali braniti ili da nisu dozivjeli nekakvu totalnu kolektivnu paralizu od straha? Dajte forumasi i strucni ljudi da prodiskutejemo o ovoj vaznoj temi i iz postovanja o ubijenim odnosno izmasakriranim ljudima samo zato sto su bili druge nacije i druge vjere a ujedno da znamo da bi se mogli bolje u buducnosti zastititi od ovakvih ili slicnih pojava.
Maraschino

#2 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Maraschino »

Neka si ovo postavio da se ne zaboravi iako pratim sva desavanja oko Koricanskih stijena a komentar... :(
Covjek u strahu ne moze racionalno razmisljati. Kada je u strahu (ovakvom), vjerovatno dozivljava shok a kada je u shoku, mozak je trenutno paralizovan tako da su izostale one reakcije na koje mi sada pomisljamo. :(
1gorstak

#3 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by 1gorstak »

Podsjetnik na to s kim imamo posla.

Bolje je rizikovati s miksom djece i naoruzanja u kuci, nego djecu ostaviti goloruku sljedecoj generaciji cetnika.
Orbini

#4 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Orbini »

Nakon napada Muslimana na Prijedor, 30. maja, zvanično je oformljen Interventni vod, koji su činila dva voda jedinice.

Mi nismo imali kontakt sa tim ljudima, osim pljačke u konvoju. To je neko odozgo naredio komandiru.

Nismo mogli odbiti da radimo ili da idemo u pratnju. Kada nisam htio da radim – zatvaran sam

Onda je izveo neke muškarce iz autobusa govoreći: „Ti, ti, ti...“. Osjetio sam da nešto nije u redu. Nikada se prije nije desilo da muškarce odvajaju. Nisu nam ništa govorili o tome ni u putu.

Odbio sam to raditi i on mi je rekao ako neću da pucam, da odložim pušku i stanem s njima u vrstu. Znao sam da je to ozbiljna prijetnja, a bilo mi je stalo do mog života.

Ja sam ispucao jedan rafal, ali ne do kraja. Kretao sam se postrane, da ne bih pogodio pripadnike Interventnog voda. Nisam ubacio rezervno punjenje. Nije bilo potrebe... Nestajali su ljudi... Ja nisam pucao u ponor, niti sam gledao dole.

Molio me da ga ubijem, ali nisam mogao. Samo sam mu dao pištolj da se ubije i otišao...

se ko je najviše novca uzeo, a Zec je rekao da je bacio bombu. Ja sam bio u šoku i sve mi je bilo čudno.

Tada niko nije nagrađen nego smo ukoreni. Mi smo iz straha pobjegli. Cijeli Interventni vod se sakrio u vikendici kod Mrđe, daleko od grada, i tamo smo se zadržali par dana da se malo smiri situacija. Javili su nam da je sve OK i da neće biti aktivnosti protiv nas i tada smo se vratili.
Ovo je slagao, da bi umanjio krivicu i dobio manje.
said.sa

#5 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by said.sa »

Muslimani u BiH, a ostala dva naroda pogotovo, nemaju pojma šta se sve dešavalo, ne znaju detalje dešavanja u Srebrenici, Prijedoru, Rogatici, Višregradu...(treba li da nastavim?) Jednostavno, ili nisu zainteresirani ili je istina previše bolna da se zna.

Jednu stvar nikako da shvatim, odakle tolika mržnja prema dojučerašnjim komšijama, kumovima, radnim kolegama??!! Ja bih zaista volio da mi neko iz Banja Luke ili Lukavice malo to pojasni, ako uopće može.

Učite djecu, pričajte im šta je bilo, neka znaju šta se desilo da se ne bi ponovilo.

@gorštak - slažem se s tobom
lotPi

#6 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by lotPi »

Laze,
interventni vod je osnovan prije pokusaja oslobodjenja grada.
Zuti kombi, Mrdja, Babic i ostali ....
Kao da ih sada gledam.

Nazalost dobro poznavao Mrdju prije rata ....

I jos mu krivo sto nije dobio pare poslije lose objavljenog posla!
Macan Online

#7 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Macan Online »

said.sa wrote:Muslimani u BiH, a ostala dva naroda pogotovo, nemaju pojma šta se sve dešavalo, ne znaju detalje dešavanja u Srebrenici, Prijedoru, Rogatici, Višregradu...(treba li da nastavim?) Jednostavno, ili nisu zainteresirani ili je istina previše bolna da se zna.

Jednu stvar nikako da shvatim, odakle tolika mržnja prema dojučerašnjim komšijama, kumovima, radnim kolegama??!! Ja bih zaista volio da mi neko iz Banja Luke ili Lukavice malo to pojasni, ako uopće može.

Učite djecu, pričajte im šta je bilo, neka znaju šta se desilo da se ne bi ponovilo.

@gorštak - slažem se s tobom

Saide,
Mislim da su svi nesrbi samim svojim prisustvom na ovim prostorima ometali proces stvaranja velike srbije.
Nema tu racionalnog objasnjenja, Srbi su bili zavedeni od strane Milosevica kao sto je Hitler zaveo Njemce. Pruzila se im prilika da realizuju ono najgore sto ljudski um moze zamisliti. U tome su uspjeli.
Usput, da se malo revansira za Jasenovac i kosovsku bitku.
zavrzlama

#8 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by zavrzlama »

Koricanske Stijene su samo jedan od stotinu stratista...covjek se zapita(kazem covjek) zar je moguce da dojucerasnje komsije pokupe svoje komsije i hladnokrvno ih pobiju...u ovoj recenici je po meni razlog zasto se pobijeni nisu pokusali osloboditi bjekstvom..pa nisu jer nisu vjerovali do zadnje sekunde da ce ih pobiti komsije...vjerovatno su ljudi mislili da ih vode u neku razmjenu,a mozda su prije odvodjenja bili toliko izmrcvareni,ponizeni da im je smrt bila kao bolja opcija nego izivljavanje cetnika nad njima tokom boravka u logoru..

kolicina zla koje su pocinile srpske snage je smisljeno uradjena da se zauvijek onemoguci suzivot srba sa ostala dva naroda jer su srpski bolesni vjerski i politicki stratezi isli na najjacu kartu a to je brutalan zlocin koji ce kasnije natjerati bosnjake i hrvate da sami odustanu od zajednicke drzave i eto srbiji podjele BIH...svi cetnicki zlocini su smisljeni,planski i podrzani od SPC i politickog vrha srbije...sto se srbi ne vracaju u mjesta koja pripadaju federaciji,ne vracaju se zato sto znaju sta su priredili nesrbima u rs-u i sto znaju da srpska vlast nikad nece tretitarti nesrbe ravnopravno u rs-u pa kontaju da i njih nece niko ravnopravno tretirati u federaciji..srpski narod je bio dobro upoznat sta ce se desiti njihovim komsijama,mene licno je jedan srbin upozorio sta ce se desiti mojem mjestu i bosnjacima u njemu(i ja tad sam nisam vjerovao tom srbinu komsiji,jer mi je rekao da ce svi bosnajci biti poklani ako ne pobjegnu)

srbi znaju tacno sta je bilo u prosloj agresiji na BIH ...90% srba je tad vjerovalo da ce pokolj i etnicko ciscenje biti zavrseno i da ce srbi zauvijek se rijersiti komsija nesrba...medjtim zrtve su se odbranile i jos sacuvale drzavu BIH...sad je problem zivjeti u blizini onih kojih je trebalo da nestane..malo sramota vise strah...zato i imamo srpsko bjezanje od BIH,suzivota i zatvaranje u srpski tor jer su u strahu sta su uradili i valja im zivjeti sa tim i onim koje nisu uspjeli pobiti...sve dok srbi ne promijene ime entitetu i izbace vjerski prefiks iz institucijalnog,dotle cer zivjeti u strahu i moralnim govnima..a spas im je u pruzanju ruke nesrbima(bosnajcima posebno) i izgradnja normalne BIH,jer bjezanje od istine i ne ispravljanje nepravdi je samo kratki predah do novih koricanskih stijena...a to nikom ne treba..
senjor

#10 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by senjor »

Sto rece jedan pisac sumlja ide nasiroko i obuzima u sirokm luku.Nema vise sumlje kod Bosnjaka ona se pretvorila u istinu a istina je nama Bosnjacimam sasvima jasna,ona nam je pomogla da se vise nikad neuspavamo.
lotPi

#11 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by lotPi »

Nikada necu skonatati zasto su postali zivotinje :

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... ijedorcana
mark II

#12 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by mark II »

U ovakvim prilikama žrtve nisu u stanju reagovati jer su u šoku i jer ih nema ko organizirati, a Bošnjaci nikad nisu odgajani u vučjem maniru da kidišu zubima u ovakvim prilikama - tako da je nedostatak odgoja i neopisiv šok prouzročio takvo ponašanje. Vjerujem da i onaj mladić koji ga je molio da ga ubije u tom momentu nije osjećao nikakvu mržnju prema ovom nečovjeku, klasičnom proizvodu morbidnog srpskog fašizma podržanog i nagrađenog od strane Evrope. Ono što mene više boli od same smrti ovih ljudi je činjenica da su ubijeni od strane ovakve bezvrijedne paščadi, te da nama i danas prijeti srpska fašistička đikanska politika iz Beograda, dok bezvrijedni bošnjački prosrpski političari, profiteri i kriminalci tipa Tihića i kompanije, zapravo nemaju ništa protiv ovakvih zločina, naprotiv.
lotPi

#13 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by lotPi »

Posto sam i sam stojao pred stijenom (na Vlasicu) mogu reci iz licnog iskustva da mi nije palo na pamet da pruzim otpor ili pokusam bijeg ili bilo sto.
U tih 20-tak sekundi sa cijevi pred sobom i na ustima je bila potpuna blokada, ali i neki vid transa, zalosti bijesa zasto bas ja, cijeli zivot i scene iz zivota kao u filmu se izlistaju (nije suplja) i fakat neko olaksanje. Nemoze se tako lako opisati.
U biti je bilo lako uzeti frajeru pusku jer nije bio puno stariji od mene niti jaci, ali blokada. Ta opcija nije mi pala na pamet.
Vjerovatno je to isto prolazilo kroz glavu i ostalih 30-40 ljudi pored mene.
Fair Life

#14 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Fair Life »

mark II wrote:U ovakvim prilikama žrtve nisu u stanju reagovati jer su u šoku i jer ih nema ko organizirati, a Bošnjaci nikad nisu odgajani u vučjem maniru da kidišu zubima u ovakvim prilikama - tako da je nedostatak odgoja i neopisiv šok prouzročio takvo ponašanje. Vjerujem da i onaj mladić koji ga je molio da ga ubije u tom momentu nije osjećao nikakvu mržnju prema ovom nečovjeku, klasičnom proizvodu morbidnog srpskog fašizma podržanog i nagrađenog od strane Evrope. Ono što mene više boli od same smrti ovih ljudi je činjenica da su ubijeni od strane ovakve bezvrijedne paščadi, te da nama i danas prijeti srpska fašistička đikanska politika iz Beograda, dok bezvrijedni bošnjački prosrpski političari, profiteri i kriminalci tipa Tihića i kompanije, zapravo nemaju ništa protiv ovakvih zločina, naprotiv.
Zaboravljas da je Tihic naslijedio ovakvu politiku i ovakav odnos prema 'srpskoj fašističkoj đikanskoj politici iz Beograda'...
Tihic samo nastavlja gdje je neko drugi prije njega stao...
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#15 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Fadila »

Zalosna tragedija, zlocin na Koriscanskim stjenama je nazalost samo jedan u nizu zlocina kojeg su srbocetnicke i ustaskohrvatske horde zla nanjele nevinom, miroljubivom, nenaoruzanom, civilnom, muslimanskom stanovnistvu. Nikad ne zaboravimo i nikad ne oprostima tim hordama zla i njihovom vanjskim pomogacima.
senjor wrote:Sto rece jedan pisac sumlja ide nasiroko i obuzima u sirokm luku.Nema vise sumlje kod Bosnjaka ona se pretvorila u istinu a istina je nama Bosnjacimam sasvima jasna,ona nam je pomogla da se vise nikad neuspavamo.
Istina je pomogla vecini Bosnjaka da se neuspavaju, dok jedan dio Bosnjaka i danas spava zimskim snom snivajuci neki utopijski prijeratni zivot i kriveci svakog onog ko se bori za BiH. Neki od njih su i u politickom Bosnjackom vrhu i svi zajedno rade protiv BiH kroz ustupe okupatorskoj vlasti manjeg entiteta kao biva samo da rata ne bude i da se pridruzimo EU dok se iza toga krije petokolonasko boljsevicka ideologiju u kojoj nema mjesta za islam.
Maraschino

#16 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Maraschino »

Fair Life wrote:
mark II wrote:U ovakvim prilikama žrtve nisu u stanju reagovati jer su u šoku i jer ih nema ko organizirati, a Bošnjaci nikad nisu odgajani u vučjem maniru da kidišu zubima u ovakvim prilikama - tako da je nedostatak odgoja i neopisiv šok prouzročio takvo ponašanje. Vjerujem da i onaj mladić koji ga je molio da ga ubije u tom momentu nije osjećao nikakvu mržnju prema ovom nečovjeku, klasičnom proizvodu morbidnog srpskog fašizma podržanog i nagrađenog od strane Evrope. Ono što mene više boli od same smrti ovih ljudi je činjenica da su ubijeni od strane ovakve bezvrijedne paščadi, te da nama i danas prijeti srpska fašistička đikanska politika iz Beograda, dok bezvrijedni bošnjački prosrpski političari, profiteri i kriminalci tipa Tihića i kompanije, zapravo nemaju ništa protiv ovakvih zločina, naprotiv.
Zaboravljas da je Tihic naslijedio ovakvu politiku i ovakav odnos prema 'srpskoj fašističkoj đikanskoj politici iz Beograda'...
Nisi ni ti daleko od te politike (Tihica i onog drugog)...

Ovdje govorimo o zlocinu nad 200 osoba koje nikome nisu nista uradile, nikome nista duzne...govorimo o licemjerstvu sudstva i istraznih organa...govorimo i spominjemo da se ovakvi zlocini vise nikada i nikome ne ponove...

Ako imas sta reci, reci a ako ne, na Serbian cafe i trazi istomisljenike i skreci sa tema koliko ti volja.

Jos jedan zlocinac potpisao izjavu o priznanju krivice i kao pomoc pri razotkrivanju pocinilaca kao da se do sada ne zna dovoljno sta je ko i gdje uradio. Ovo sa potpisivanjem tamo nekih izjava, minimalizira zlocine, osigurava minimalne kazne za izvrsioce tako da ispadne jadno i bijedno sta spodobe dobiju kao kaznu za svirepo i hladnokrvno ubistvo 200 neduznih ljudi.
viva_castro

#17 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by viva_castro »

Vjeciti im rahmet i spokoj dušama :(

NE DOZVOLIMO DA SU PALI UZALUD!
Mx

#18 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Mx »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=2232

Završena ekshumacija na Korićanskim stijenama

Foto: Nino Maričić
Image

Piše: FENA Agencija, SRNA Agencija
26/08/09 03:21

Na Korićanskim stijenama je završena ekshumacija posmrtnih ostataka civila za koje se pretpostavlja da su ubijeni 21. augusta 1992. godine, tokom koje su članovi Instituta za nestale osobe BiH na veoma nepristupačnom terenu ekshumirali posmrtne ostatke najmanje 59 osoba

Članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine ekshumirali su ostatke žrtava na veoma nepristupačnom terenu, litici visokoj 70 metara, saopćeno je danas iz tog instituta.

Ekshumacija je započela 21. jula po naredbi Suda BiH.

Kantonalno tužiteljstvo iz Travnika rukovodilo je ekshumacijom.

Đurić priznao krivnju

Gordan Đurić, optužen za zločin protiv čovječnosti, počinjen na lokalitetu Korićanskih stijena, sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Potpisanim sporazumom, koji je proslijeđen na prihvatanje Sudu BiH, optuženi Đurić, priznao je krivicu za učešće u ratnom zločinu počinjenom 21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na Vlašiću i pristao da mu bude izrečena kazna od sedam do deset godina zatvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Đurić je svjestan da se sklapanjem sporazuma odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Optuženi će, nakon što sud prihvati izjavu kojom se izjašnjava krivim, a prije određivanja kazne, lično dati izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za učešće u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

O sklapanju sporazuma tužilac Tužilaštva BiH upoznao je udruženja porodica žrtava ratnih zločina na području Prijedora, koja su iskazala podršku sklapanju ovog sporazuma.

Optuženi se potpisivanjem sporazuma obavezao da će ovlaštenim licima Tužilaštva i policijskih agencija prenijeti svoja saznanja o predmetnom događaju, kao i drugim događajima u periodu od 1992. do 1995. godine, o kojima ima saznanja, a za koje se interesuju pravosudne i policijske agencije.

Sklapanjem sporazuma optuženi se obavezao i na dobrovoljno i potpuno svjedočenje u ovom i drugim predmetima, kada bude pozvan da svjedoči.

Đurić se tereti da je kao pripadnik Interventnog voda CJB Prijedor, 21. avgusta 1992. godine, na lokalitetu Korićanskih stijena, na planini Vlašić, učestvovao u ubistvu više od 200 muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti sa područja Prijedora i prijedorskih logora, prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH u Travniku.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženog Đurića u navedenom zločinu, jer je utvrđeno da optuženi nije učestvovao u strijeljanju žrtava, već je bio angažovan na obezbjeđivanju lokacije na kojoj je pogubljenje izvršeno, navodi se u saopštenju.
amortizer

#19 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by amortizer »

Maraschino wrote:
Fair Life wrote:

Ovdje govorimo o zlocinu nad 200 osoba koje nikome nisu nista uradile, nikome nista duzne...govorimo o licemjerstvu sudstva i istraznih organa...govorimo i spominjemo da se ovakvi zlocini vise nikada i nikome ne ponove...

Ako imas sta reci, reci a ako ne, na Serbian cafe i trazi istomisljenike i skreci sa tema koliko ti volja.

Jos jedan zlocinac potpisao izjavu o priznanju krivice i kao pomoc pri razotkrivanju pocinilaca kao da se do sada ne zna dovoljno sta je ko i gdje uradio. Ovo sa potpisivanjem tamo nekih izjava, minimalizira zlocine, osigurava minimalne kazne za izvrsioce tako da ispadne jadno i bijedno sta spodobe dobiju kao kaznu za svirepo i hladnokrvno ubistvo 200 neduznih ljudi.
@Maraschino , svaka ti je zlatna :thumbup:
Fair Life

#20 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Fair Life »

Maraschino wrote:
Fair Life wrote:Zaboravljas da je Tihic naslijedio ovakvu politiku i ovakav odnos prema 'srpskoj fašističkoj đikanskoj politici iz Beograda'...

O istoj stvari govorimo. Ovakvo sudstvo i istrazni organi su proizvod SDA politike od 1992. do danasnjih dana. O tome ko je formirao taktiku i strategiju SDA politike "nekad" i ko je nastavio istim pravcem danas... mislim da je vise nego jasno.

Zlocin na Koricanskim stijenama se dogodio 14. augusta 1992. godine.

Prije zlocina je receno...
    • - "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu, Vucurevic i Istocna Hercegovina u ratu sa Hrvatskom);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);

Neposredno poslije zlocina na Koricanskim stijenama je receno...
    • - "Pregovarat se mora" (I.A., August 1992 i nadalje u cijelom periodu 1992-1995. Izjava od Augusta 1992 je data povodom prvog izlaska za pregovaracki stol sa ratnim zlocincima na Londonskoj konferenciji, nakon sto hiljada zrtava u nekoliko mjeseci u prvom talasu genocida); Ova spremnost pregovaranja, ne samo vojnih ili humanitarnih nego i pitanja Ustava, konkretno teritorijalnog integriteta RBiH mobilizirala je i dala jasne vizije svim neprijateljima RBiH u narednim godinama.
Pitam se sta danas drugo Tihic radi nego pregovara. Jednostavno... kontinuitet.

PS. A ova tvoja opaska... "Nisi ni ti daleko od te politike (Tihica i onog drugog)..." bi i te kako stajala da i sam nisam dvije godine razmisljao o tome na kojim cu ja stijenama skoncati (dvije godine zatvorenik cetnickih logora).
popajic

#21 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by popajic »

Gordan Đurić, optužen za zločin protiv čovječnosti, počinjen na lokalitetu Korićanskih stijena, sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Potpisanim sporazumom, koji je proslijeđen na prihvatanje Sudu BiH, optuženi Đurić, priznao je krivicu za učešće u ratnom zločinu počinjenom 21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama na Vlašiću i pristao da mu bude izrečena kazna od sedam do deset godina zatvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Meni je ovo toliko nenormalno da ostajem bez rijeci !!!
Kakav sporazum zaboga ?!Sta je ovo, pijaca :-) Pristao na 7 god. ???
Valjda je do mene ... :?
Fair Life

#22 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Fair Life »

popajic wrote:

Kakav sporazum zaboga ?! Sta je ovo, pijaca :-) Pristao na 7 god. ???
Moguce, moguce...

Pogledaj OVO.
Maraschino

#23 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Maraschino »

Fair Life wrote:
popajic wrote:

Kakav sporazum zaboga ?! Sta je ovo, pijaca :-) Pristao na 7 god. ???
Moguce, moguce...

Pogledaj OVO.

Ti si definitivno pobrkao sve loncice...kakav bolan Markovic, Vuk Draskovic Curuvija (pokoj mu dusi). Mi pricamo o zlocinu na Koricanskim stijenama i umjesto da kazes da su danas uhapsena jos dvojica zlocinaca (jedan bivsi a jedan aktivni policajac), ti nama trunis o nekom tamo anonimusu za koji mi puca qurac hocel ga pomilovati ili objesiti.

Fair, sada je 2009. god. Probudi se. Dvije godine si camio u logoru i sada ti kriva SDA i Alija a nisu ti krivi oni sto formirase logore, sto vas maltretirase, izgladnjavase, sto vas ubijase...Jos uvijek ne mozes da oprostis neke tamo stare razmirice i nama ovdje trujes svaku temu sa SDA i Alijom. Ma zabole me cosak za SDA. Nikada nisam ni glasao za te lopove i hostaplere. Cetiri godine sam proveo vise pod zemljom nego na zemlji i sta sada...kriva mi SDA, kriv mi Alija...ma pusti bolan te price...svi smo mi bili zrtvovani zbog nekih drugih stvari za koje nije znao ni Alija a kamoli mi. Ja bi sada trebao da stanem sa zivotom dok se SDA ne kazni zbog katastrofalnih rezultata u ratu i posle njega, trebao bi svakome da pricam kako ja nikada nista nisam dobio niti od SDA niti od drzave BiH ako izuzmemo reumu, hronicnu nesanicu, posledice ranjavanja...i opet kazem, niko mi nista nije duzan. Ja sam kao patriota dao onoliko koliko sam mogao za svoju zemlju. I opet bi ako zatreba bez obzira ko bio na celu jer ja ne branim zemlju zbog Silajdzica, Lagumdzije, Tihica...vec zato sto mi je to duznost i obaveza.

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090827029
Sargan

#24 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Sargan »

90 % srba u BiH i dan danas stoji iza politike koja je pravila ove masakre. Ali to nije problem. Problem je sto glupi Bosnjo nista ne konta i sve zaboravlja. Srbi su dobili u BiH za sta su se borili a Bosnjaci su dobili Palestinu u srcu Evrope. Dosta zaslukom komsija srba, zaslugom MZ a Boga mi mozda i ponajvise svojim glupim merhametom i prastanjem svega sta se desi, zaboravljanjem cinjenice da su narod koji je nekada zivio na 90% teritorije BiH a danas zivi na 20%. Ali to je ne vazno za njih. Oni se vise brinu za Kurde nego za sebe!!!
Bosanac sa dna kace

#25 Re: Masakr nad Bosancima, obicnim ljudima - Korićanske stijene?!

Post by Bosanac sa dna kace »

o ovome pokolju se suti, dosta ljudi u BiH ne zna ovome...sramota :x
Post Reply