Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Novi_Nick

#1 Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Novi_Nick »

VIJESTIBIH13.06.2013. u 08:11 20

Martin Raguž: Hrvate treba ohrabriti da jačaju BiH

Aktuelni zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž zvanično je jedini kandidat za novog predsjednika ove stranke, koji će biti imenovan na stranačkom saboru 6. jula, nakon što se s funkcije predsjednika povukao Božo Ljubić.

Martin Raguž (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Image

http://hr.wikipedia.org/wiki/Martin_Ragu%C5%BE

INTERVJU

Razgovarao: Nedžad Jamaković

Raguž: Proteste shvatite kao posljednju opomenu političarima
Božo Ljubić odlazi sa funkcije predsjednika HDZ-a 1990
Sastanak četvorke u Sarajevu, Čović ne odustaje od briselskog dogovora
Radončić: "Četvorka" bi se trebala sastati naredne sedmice
Martin Raguž u Srednjoj Bosni
Postoji tek teoretska šansa da na samom saboru još neko bude kandidiran za predsjednika, tako da je Raguž, koji je već proveo svojevrsnu kampanju za unutarstranačku podršku, najvjerovatniji Ljubićev nasljednik. Bio nam je to povod da sa Ragužem porazgovaramo o aktuelnoj situaciji u BiH, budućem djelovanju HDZ-a 1990, rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja, saradnji sa HDZ-om i drugim političkim partijama...

U kojoj mjeri će se djelovanje HDZ-a 1990 razlikovati od dosadašnjeg?

Već sam najavio aktivniju ulogu HDZ-a 1990 u smislu situiranja naše politike u centar političkih zbivanja u BiH. To je moje obećanje članstvu i javnosti, tako da budemo lideri u inicijativama i odgovornosti u ispunjavanju obaveza. Najveći iskorak vidim u ambiciji da promoviramo dijalog, saradnju i kulturu konsenzusa koja je skoro potpuno izgubljena u BiH. Osim nacionalnog predstavljanja Hrvata u političkom smislu, što nam je jedan od važnih političkih prioriteta, želim naglasak staviti na činjenicu da smo zapisali u program i istakli da smo stranka bh. političke odgovornosti. Smatram to vrlo važnim elementom moje kampanje i naravno mandata vođenja stranke, ako ga dobijem, jer smatram da je ovo kritično vrijeme za BiH. Stoga, smatram da se trebaju organizirati pozitivne političke snage, također i naučne, intelektualne, medijske, vjerske, sve one koje žele dobro ovoj zemlji, da se nađe izlaz iz ove situacije koja prijeti krajnjom destrukcijom, gdje skoro na dnevnom nivou imamo postavljanje upita je li uopće moguća BiH. Jednom za sva vremena trebamo podvući crtu pod ta pitanja, pod konflikte i konfrontacije i tu negativnu paradigmu zamijeniti paradigmom saradnje, dijaloga i postizanja konsenzusa. To je karakter ove zemlje, njen višenacionalni, višereligijski, multietnički karakter zahtijeva sasvim jednu novu političku kulturu koja neće dnevno generirati sukobe, stvarati alibi za izbjegavanje odgovornosti i prebacivanje krivnje na drugoga. Treba, također, poći i od sebe. Kandidirajući se ja sam spreman preuzeti svoj dio odgovornosti za ono o čemu ja odlučujem.

Kakvu politiku će voditi HDZ 1990?

Bit će to odgovorna politika prema BiH, istovremeno i evropska politika. BiH vidim kao jedan mali svemir u ujedinjenoj Evropi, posebno tu autohtonu vrijednost koju mi nažalost nismo valorizirali ni u međunarodnom predstavljanju niti u unutarnjim odnosima. Moja ambicija je da polako krenemo u tom smjeru, da pravimo balans između tog nacionalnog, koje je zrelo i ne možemo ga ignorirati, ali da ga stavljamo u jedan pošten odnos prema državi. Mislim da je tu ključ uspjeha izlaska iz krize, kao i u tome da napravimo jedan odnos između tog individualnog, građanskog i nacionalnog. U ovoj zemlji mora postojati ravnoteža između toga. Također, želim da HDZ 1990 čvrsto uđe u taj prostor, da djelujemo konstruktivno na rješavanju otvorenog hrvatskog nacionalnog pitanja, a ne manipulirajući sa njim. Tu ću biti eksplicitan, smatram da je to pitanje ključ rješenja za BiH, a ne ključ problema, jer u ovako podijeljenoj situaciji između Sarajeva i Banje Luke, mislim da baš Hrvati trebaju zauzeti politički centar u odnosu prema državi BiH i njenim prioritetima te unutar toga onda popraviti i svoju poziciju, kao i cjeline.

Sa kojim strankama planirate sarađivati?

Nužna je saradnja stranaka slične programske orijentacije, u tom smislu prvi koraci su već napravjeni osnivanjem Centra za nove inicijative, u čijem su članstvu predstavnici narodnjačkih stranaka, dva HDZ-a, SDA, PDP... Napravili smo već iskorak pokrenuvši programe edukacije, treninga i razvijanja politika, te imamo podršku najjačih evropskih fondacija za taj pristup suradnji i promjeni negativne paradigme konfrontacije. Mi želimo tražiti istinsko partnerstvo, preuzimamo odgovornost za jednu novu dimenziju politike, ali tražimo istinske partnere u Evropi i svijetu koji su spremni to podržati. Fokusirani smo na ovaj dio narodnjačkih stranaka, a da li će to podržati još neke stranke ostaje da se vidi.

Kakav će odnos HDZ 1990 ubuduće imati sa HDZ-om, kojem ste u posljednje vrijeme, barem kada je riječ o značajnim pitanjima, bili neka vrsta logističke podrške?

I pored određenih turbulencija i slabosti mi smo napravili fantastičan politički rezultat. Uspjeli smo izdržati sve varijante i koalicije te donijeti novu političku ideju i prvi put ozbiljnu alternativu HDZ-u. Politički prostor za jaču ulogu HDZ-a 1990 postoji i mi ćemo ići u tom smjeru i tek će se vidjeti koliko smo jaka i žilava stranka. Želimo sarađivati sa svim demokratskim strankama u BiH i van nje, i u tom smislu su nam važni odnosi sa HDZ-om, budući da ta stranka angažira značajan dio biračkog tijela i podrške hrvatskih birača u BiH. A s obizrom na otvorenost hrvatskog pitanja u BiH nužno je da sarađujemo na tim važnim nacionalnim i državnim pitanjima. Ne mislim da je bilo išta loše u toj vrsti naše saradnje sa HDZ-om na bitnim pitanjima, ali je druga stvar to jesmo li mi izgubili dio političkog subjektiviteta kroz djelovanje na nižim nivoima, zbog čega je članstvo s pravom nezadovoljno i očekuje promjene nakon sjednice sabora. Od mene se očekuje da nova uloga i subjektivitet HDZ-a 1990 budu vidljivi, uz, naravno, poštivanje ovih sporazuma na najvišem nivou, koji su preduvjet da dođe do konsenzusa u samoj BiH.

Koliko su Hrvati ugroženi u BiH i koliko imaju osnova za priču o trećem entitetu?

Naša programska deklaracija je jasna. BiH treba novi demokratski ustav, a u tom novom ustavu treba standardizirati i kolektivna, nacionalna i indivudalna prava. Sada imamo dijametralno različite startne pozicije kada su u pitanju tri konstitutivna naroda. Srbi de facto imaju državu u državi, kao i sve instrumente veta na nivou države, dok se Federacija BiH, koja je nastala u Washingtonu kao hrvatsko-bošnjačka federacija i model koji je trebao kasnije poslužiti za organiziranje čitave BiH, pretvorila u crnu rupu i prostor koji generira duboku institucionalnu političku krizu kojoj se ne nazire kraj. Naša je ambicija da se kroz ove prve korake institucionalne ustavne reforme, dakle kroz implementaciju presude u slučaju "Sejdić-Finci" i reformu FBiH, dođe do konsenzusa koji će osigurati da Hrvatima niko drugi ne bira legitimne političke predstavnike, što je bio slučaj u posljednje vrijeme. Ako bi se tu pripadnici sva tri konstitutivna naroda i pripadnici Ostalih doveli u istu poziciju, što traži presuda Ustanvnog suda, a što je moguće reformama ustava i izbornog zakona, to bi već bio značajan korak u rješavanju hrvatskog pitanja.

To bi, također, ohrabrilo Hrvate da nastave raditi u pravcu jačanja BiH i traženju svojih prava, što je racionalan put u rješavanju tih pitanja. Naravno, ne može se izbjeći pitanje teritorijalne organizacije, što je također legitimno pitanje. BiH treba administrativno-teritorijalni preustroj, mi zagovaramo federalni koncept, jer je ovo sada potpuno atipično uređenje, sa više federalnih jedinica koje mogu biti u diskontinuitetu, gdje bi se jačala ukupna pozicija BiH, a unutrašnje uređenje ustrojilo u smislu evropske decentralizacije. Ako napravimo prvi korak i kvaliteteno provedemo ustavne reforme, te osiguramo ravnopravnu poziciju za Hrvate kada je riječ o izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, te otklonimo diskriminaciju kada su u pitanju ostali građani, stabilizirat ćemo BiH i krenuti u pozitivnom smjeru, a onda ćemo dobiti podstrek za traženje institucionalnih rješenja.

Kada možemo očekivati izlazak iz trenutne krize u FBiH i reforme u ovom entitetu?

Reforma FBiH jedan je od najvećih političkih prioriteta. Moramo je učiniti jakom, stabilnom i funkcionalnom, ne samo zbog FBiH već i zbog BiH. Proces u koji su se sada uključile i Sjedinjene Američke Države treba iskoristiti kako bismo racionalizirali Federaciju. Ona je ekstremno skupa i neučinkovita, a građani ne osjećaju puno koristi od tog skupog i usitnjenog aparata. To bi bio prvi ozbiljan korak u rješavanju problema. Želim da HDZ 1990 učestvuje u rješavanju, a ne pogoršavanju situacije, da se borimo za mrvice vlasti dok imamo potpuno blokiran život. Preuzimam odgovornost i za to sam i dobio podršku, a uloga HDZ-a 1990 bi trebala ubrzati taj put do rješenja krize. Moja poruka i drugim strankama je da trebamo početi hrabro rješavati probleme koji su tu.

Mnoge prilike da se promijeni stanje u FBiH su propuštene. Imamo novu parlamentarnu većinu koja je izraz legitimne političke volje, a kojoj nije omogućeno da preuzme vlast. U FBiH je na snazi kompliciran sitem odlučivanja, gdje se problemi i blokade mogu razvlačiti u beskraj. Nisam preveliki optimista da prije izbora 2014. u ovoj konstelaciji političkih snaga može doći do ozdravljenja, mada ne isključujem tu mogućnost. Akteri u Vladi FBiH fokusirani su na to da konzerviraju postojeće stanje, tako da smatram da ozbiljna promjena može doći tek na izborima, a reforma FBiH mora biti paralelan proces, jer je pitanje šta možete postići i promjenom vlasti, kada imate ovako kompliciran ustroj i skupu administraciju.

Šta je sa povratkom Hrvata u Posavinu?

To je važno pitanje. Ne možemo biti zadovoljni ukupnim procesom povratka, posebno kada je riječ o povratku Hrvata u Posavinu. Proces povratka nije za nas okončan i sve dok ijedna osoba želi da se vrati u bilo koji dio BiH to joj treba omogućiti. U novom kontekstu stabilizacije i integracije BiH vjerovatno će doći i do novih okolnosti u kojima će se nove generacije htjeti vraćati na imanja svojih očeva i djedova. Institucije trebaju ljudima omogućiti održivi povratak kroz razvoj ekonomije i stabiliziranje političkog ambijenta te ljudima treba poslati poruku da ne prodaju svoju zemlju. Mi imamo poziciju u Vijeću ministara kroz ministra za izbjeglice i ljudska prava i aktivno djelujemo na povratku, te ni u kom slučaju nismo odustali od povratka Hrvata u Posavinu.

Prošle sedmice bili ste u zgradi Parlamenta BiH i kao ni drugi zvaničnici niste mogli napustiti zgradu. Niste to shvatili tragično, već ste i podržali demonstrante ističući kako su s pravom izašli na ulice.

Izašao sam među njih i vidio sam, prema mom mišljenju opravdano, veliko nezadovoljstvo neefikasnim radom institucija. Proteste sam shvatio kao posljednju i najozbiljniju opomenu i poruku političarima da rade svoj posao odgovorno u ime birača i čitave zajednice, jer su izabrani i plaćeni za to. Uprkos negativnim implikacijama koje su se pojavile tokom i nakon protesta, vjerujem da ovi protesti mogu i hoće učiniti institucije odgovornim. Jedini ozbiljan i odgovoran zaključak mora biti da institucije maltene dnevno zasjedaju i izvršavaju obaveze i data obećanja. Vidim također da su usljed različith interpretacija sada na djelu i poruke koje mogu dodatno usložniti političku situaciju, jer se osporava mogućnost održavanja sjednica u institucijama u Sarajevu. To se mora hitno prekinuti i poslati poruka da će se ispuniti svi uvjeti za nesmetan rad institucija, a da se protesti mogu odvijati dostojanstveno i u skladu sa zakonom, tako da nikoga ne ometaju niti narušavaju nečiju sigurnost. Očekujem od svih odgovornih ovih dana, od policijskih struktura do Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, da podvuku crtu pod konfuziju te pošalju poruku da će institucije raditi nesmetano u Sarajevu kao glavnom gradu, kao i da će za to biti stvoreni svi neophodni uvjeti, a da demonstranti mogu neometano djelovati. Ako ne ode ta poruka, stanje se može samo usložniti.

--------------------------------------------------------------------------------
Joj folova i demagogije. Martin Raguz sjedne strane kaze da je za jacanje entiteta FBiH i cijele BiH a vec u sljedecem momentu trazi promjenu ustava i formiranje Federalne jedinice Herceg Bosne. Pa misli li Martin Raguz da su Bosnaci toliko glupi i da im mogu proci kojekakvi folovi Srba i Hrvata?
Last edited by Novi_Nick on 13/06/2013 12:08, edited 1 time in total.
_Sarajka

#2 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by _Sarajka »

Svakako sve prijedloge treba uzimati sa oprezom.Mišljenja sam medjutim da ova retorika ne moze šteti pro bosanskim snagama nikako.Prije će unijeti nemir i razdor u HDZ-eove i biračko tijelo općenito.Zato sve ovakve pozitivne naznake treba što bolje iskoristiti i medijski eksponirati.To nam ide u prilog.
Očigledno da se Martinu R. ne svidja uloga druge violine koje HDZ 1990 ima u odnosu na Čovića i HDZ i to je karta na koju treba igrati.Svakako su neki politički ustupci neminovni prema Hrvatima, jer ne ide nam u prilog ni podrška iz RS-a koju su dobili na drzavnom nivou.Kad je već tako, a jeste, svakako je Martin R. bolji koalicioni partner u skorijoj budućnosti od drugih.Nema osporavanja ni njegove legitimnosti, a HDZ1990 je svakako uvijek bio više probosanski nastrojen od HDZ i Čovića.
Naravno da Martin R. ne moze totalno odstupiti od zahtjeva koje je stranka donedavno zastupala, ali sigurna sam da se njegova retorika kompromisom i dogovorom da svesti na " povoljno"
Last edited by _Sarajka on 13/06/2013 12:36, edited 2 times in total.
Novi_Nick

#3 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Novi_Nick »

_Sarajka wrote:Svakako sve prijedloge treba uzimati sa oprezom.Mišljenja sam medjutim da ova retorika ne moze šteti pro bosanskim snagama nikako.Prije će unijeti nemir i razdor u HDZ-eove i biračko tijelo općenito.Zato sve ovakve pozitivne naznake treba što bolje iskoristiti i medijski eksponirati.To nam ide u prilog.
Neslazem se stvojim misljenjem, medjutim ti imas pravo na tvoje misljenje.
It_is_a_Leclerc

#4 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by It_is_a_Leclerc »

Martin Raguž je još i tolerantan kakvih fašista, budala i kriminalaca kriju "stožerne stranke u 'rvata"
Lug

#5 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Lug »

Novi_Nick wrote: Naša je ambicija da se kroz ove prve korake institucionalne ustavne reforme, dakle kroz implementaciju presude u slučaju "Sejdić-Finci" i reformu FBiH, dođe do konsenzusa koji će osigurati da Hrvatima niko drugi ne bira legitimne političke predstavnike, što je bio slučaj u posljednje vrijeme.
u redu!
ali sta cemo sa tim da je 55% naroda zgurano na 24% teritorije? ne mislis li da bi i to trebalo se rijesiti uporedno ili bi Bosnje trebale biti sretne da zive s vama u istoj drzavi na ravnopravnoj institucionalnoj osnovi a o teritoralnoj ravnopravnosti cemo neki drugi put .. :zzzz:
hocu ja da dijelim

#6 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by hocu ja da dijelim »

It_is_a_Leclerc wrote:Martin Raguž je još i tolerantan kakvih fašista, budala i kriminalaca kriju "stožerne stranke u 'rvata"
I ja to velim. Ipak, Budimir i Lijanović su zakon, kakvi su im ostali.
hercegovac_pravi

#7 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by hercegovac_pravi »

:-)
Jeli ovo i "liberal" iz Kruševa dobio temu ?
Šalim se. Martin Raguž je sasvim uredu kao osoba. Sa nekim njegovim političkim stajalištima se ne slažemo ali je čovjek sa kojim se definitivno može raditi. Idealni kandidat za predsjednika 90-tke, bio bi Slaven Raguž (Predsjednik GO HDZ1990 - Mostar) ali na žalost nije se na vrijeme eksponirao unutar njihove stranke. Velika šteta.
hercegovac_pravi

#8 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by hercegovac_pravi »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/raguz-fo ... /130706072
Raguž: U BiH svi zajedno moramo graditi budućnost, a ne produžavati agoniju
Novi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž, nakon izbora na tu funkciju danas u Sarajevu, obratio se novinarima i članovima stranke.

Martin Raguž je novi predsjednik HDZ-a 1990
U toku prebrojavanje glasačkih listića za predsjednika HDZ-a 1990
Ljubić: I Zidane je otišao kad je bio najbolji
Martin Raguž: Moramo rješavati probleme, narod je umoran od obećanja
Ko će biti novi predsjednik HDZ-a 1990?
"Želimo reći da smo, kao jedna od ključnih hrvatskih stranaka, i srcem i bićem opredijeljeni da gradimo ovu zemlju kao našu zemlju, zajedno sa svim drugim i narodima i građanima, da joj osiguramo evropsku budućnost, prekinemo lanac konfrontacija i manipulacija i da se okrenemo dijalogu i saradnji. Da, sad kad nam je Evropa bliže, iskoristimo taj povijesni momenat i ozbiljno se prihvatimo posla u institucijama", kazao je novinarima Martin Raguž, nakon što je izabran za novog predsjednika HDZ-a 1990.

Istaknuo je da će, kao novoizabrani predsjednik i Stranka u cjelini, dati tome doprinos te pozvao "da svi zajedno gradimo bolju budućnost, a ne da se ova agonija i dalje nastavlja".

Naglasio je da je dokaz za to činjenica da je upravo izborni Sabor organiziran u zgradi najvišeg zakonodavnog tijela u BiH što, kako je kazao, ima ne samo simboličnu nego i političku težinu.

Raguž je naglasio da će njegova nastojanja ići u pravcu saradnje i sa HDZ-om BiH i sa svim drugim političkim strankama, ne samo sa hrvatskim predznakom.

"Sve stranke koje su spremne beskompromisno ući u taj proces saradnje, mi ćemo podržati, surađivat ćemo. Ovaj Sabor pokazuje da mi imamo snagu da budemo predvodnici jednog takvog procesa", kazao je.

Raguž je u izjavi novinarima kazao i to da će se u narednom periodu fokusirati na promjenu političkog ambijenta.

"Mi se sigurno nećemo nastaviti valjati u jednom ovakvom političkom stanju, nego ćemo se fokusirati na promjenu političkog ambijenta i nove odnose sa strankama koje su spremne, novim principima, 2014. prije izbora, dogovoriti pravila igre i program da birači dobiju povjerenje u određenu vrstu političkih stranaka koje, nakon izbora, neće potrošiti godinu i pol da dogovore fotelje kao što je to dosad bilo", kazao je i izrazio uvjerenje da će to javnost i birači znati prepoznati.

Martin Raguž mišljenja je da Hrvati u BiH treba da budu "most između Evrope i BiH, jer ovo je naša zemlja, kroz povijest smo tu ostajali".

"Vrijeme je da dokinemo to stanje privremenosti, da ne kalkuliramo i da čvrsto gradimo ovu zemlju, damo svoj doprinos za mir i stabilnost BiH. Tek ako damo doprinos onda da tražimo nešto i za sebe", poručio je Martin Raguž.

Na Četvrtom Saboru HDZ 1990 u zgradi Parlamenatrne skupštine BiH u Sarajevu Martin Raguž danas je većinom glasova izabran za novog predsjednika te stranke. Na Saboru je bilo 538 delegata, glasalo ih je 533, a važeći je bio 531 listić. Martin Raguž osvojio je 395 glasova, a drugi kandidat Slaven Raguž 136 glasova.
Šteta ali i ovako je super. Metnuše Him Raguža a moj lični favorit će morati saĆekati novu rundu maDŽorizacije... Ali dobar će on biti i u rezervi :thumbup:
bolivia

#9 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Martin Raguž je podvala MZ hrvatskom narodu u BiH.

Prije par dana, Martinov prezimenjak Slaven Raguž odlučio je da se kandidira kao alternativa Martinu. Nakon toga je bio pozvan od strane Britanskog diplomate i preporučeno mu je da odustane od kandidature.
Direktno miješanje Britanske ambasade u unutarstranačke izbore dobiva crveni karton u hrvatskom biračkom tijelu na slijedećim izborima.

STATISTIKA PRIJE MARTINOVOG IZBORA:

Čak 58 posto Hrvata mišljenja je da interese Hrvata najbolje zastupa HDZ BiH. Trinaest posto Hrvata mišljenja je da ih najbolje zastupa HDZ 1990.

Izvor: http://www.haber.ba/vijesti/politika/46 ... i-pad.html

Zaključak:
Nakon Martinovog Izbora za predsjednika HDZ 1990, vjerovatno će nažalost HDZ BiH učvrstiti na čelu legitimnih predstavnika Hrvata i rezultat ankete od 58% dignuti za 10-ak%.
Još jedan promašaj MZ-a jednak onomu sa NHI Krešimira Zubaka.
Last edited by bolivia on 08/07/2013 12:55, edited 1 time in total.
oglo

#10 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by oglo »

jos jedan koji ce bit isto ko ovih 5 dosadanjih,sestorka zari BIH,samo su dresovi drugi
al nek ste ga vi odma obljepili i fasitom i rusiocem bih,i onog anamo ujku :)
toolerancione from federacione
interes BIH je mnogo veci od interesa SDA
Skijaš

#11 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Skijaš »

bolivia wrote:Martin Raguž je podvala MZ hrvatskom narodu u BiH.
Zaključak:
Nakon Martinovog Izbora u predsjedništvo HDZ 1990, HDZ BiH će se učvrstiti na čelu legitimnih predstavnika Hrvata. Još jedan promašaj MZ-a jednak onomu sa NHI Krešimira Zubaka.
Za stvaranje samo hrvatskog entiteta, neophodan je sukob s velikosrbima jer ne postoji scenario po kojem bi se u slučaju dalje etnoteritorijalizacije, dijelilo samo FBiH.

Za jačanje multietničkog društva u okviru kojeg bi Hrvati sačuvali svoju ustavnu poziciju, takođe je potreban sukob s velikosrpskom opcijom jer Dodik i njegovi istomišljenici neće odustati od etnoteritorijalizacije

Dakle, kako god okreneš, Hrvatima je potreban lider koji će bolji status Hrvata graditi kroz saradnju sa Sarajevom. Čovićeva odbrana velikosrpstva do posljednjeg Hrvata ne može donijeti ništa dobro.
oglo

#12 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by oglo »

Skijaš wrote:
Zaključak:
Nakon Martinovog Izbora u predsjedništvo HDZ 1990, HDZ BiH će se učvrstiti na čelu legitimnih predstavnika Hrvata. Još jedan promašaj MZ-a jednak onomu sa NHI Krešimira Zubaka.
Za stvaranje samo hrvatskog entiteta, neophodan je sukob s velikosrbima jer ne postoji scenario po kojem bi se u slučaju dalje etnoteritorijalizacije, dijelilo samo FBiH.

Za jačanje multietničkog društva u okviru kojeg bi Hrvati sačuvali svoju ustavnu poziciju, takođe je potreban sukob s velikosrpskom opcijom jer Dodik i njegovi istomišljenici neće odustati od etnoteritorijalizacije

Dakle, kako god okreneš, Hrvatima je potreban lider koji će bolji status Hrvata graditi kroz saradnju sa Sarajevom. Čovićeva odbrana velikosrpstva do posljednjeg Hrvata ne može donijeti ništa dobro.
a isto tako velika greska MZ je ta sto su dozvolili da SDA ne samo legitini nego i jedini predtsavnik od nastanka BIH,15 godina nisu uocili svoju gresku,koja ovu drzavu sve vise gura upodjele i beznadje
hdz,sda,i mile hasisar sto su njihove pozicije jace ,to je slabija pozicija BIH.Sve je to kontraproduktivno sto je jaca pozicija sda veca je teznja za trecim,sto je jaca pozciija hdz-a veca je teznja za unitarizacijom,mile se kesla i neda pomenut rs,a ovi iz federacije kako im pase danas su protiv njega sutra su snjim
bolivia

#13 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Skijaš wrote:
Zaključak:

Osobno mislim da Čović nije osoba preko koje će Hrvati u BiH dobiti ono što im pripada. Da sam ja Bošnjački nacionalist ja bih bio zaintereiran za opciju da Čović ostane na čelu HDZ BIH što duže.

No kako se kotač vremena nezaustavljivo kreće nije uopće upitno da će nakon Čovića doći netko drugi puno ekspiditivniji i efikasniji u ostavrivanju hrvatskih prava po modelu "prava se ne mole, prava se uzimaju".

Pogledajte povjest zadnjih 45 godina, razmisli malo skijaš što se dogodilo zadnjh 45 godina.
Skijaš

#14 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Skijaš »

bolivia wrote:
Skijaš wrote:
Zaključak:

Osobno mislim da Čović nije osoba preko koje će Hrvati u BiH dobiti ono što im pripada. Da sam ja Bošnjački nacionalist ja bih bio zaintereiran za opciju da Čović ostane na čelu HDZ BIH što duže.

No kako se kotač vremena nezaustavljivo kreće nije uopće upitno da će nakon Čovića doći netko drugi puno ekspiditivniji i efikasniji u ostavrivanju hrvatskih prava po modelu "prava se ne mole, prava se uzimaju".
To je nekako maglovito, možeš li objasniti kako bi tekao taj proces ? Jer ovako na prvu, čovjek bi pomislio da govoriš o oružanoj pobuni.
bolivia

#15 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Skijaš wrote:

To je nekako maglovito, možeš li objasniti kako bi tekao taj proces ? Jer ovako na prvu, čovjek bi pomislio da govoriš o oružanoj pobuni.
Točno,
ovo je dio iz članka objavljenog na web portalu Radio Srajeva

Ono što je ključna greška po mir, jeste postupanje u Federaciji uz izigravanje Washingtonskog sporazuma i kreiranje stanja obespravljenosti cijele jedne etničke skupine , što za svoju posljedicu može imati demonstracije, pobunu, novo proglašenje samouprave, narušavanje stabilnosti i u najgorem slučaju – oružani sukob."
"

Pročitaj čitav članak pa mi reci što misliš o tome
Skijaš

#16 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Skijaš »

bolivia wrote:
Skijaš wrote:

Točno,

Ono što je ključna greška po mir, jeste postupanje u Federaciji uz izigravanje Washingtonskog sporazuma i kreiranje stanja obespravljenosti cijele jedne etničke skupine , što za svoju posljedicu može imati demonstracije, pobunu, novo proglašenje samouprave, narušavanje stabilnosti i u najgorem slučaju – oružani sukob."
"

Pisao je mali glupan i veće idiotarije.
bolivia

#17 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Skijaš wrote:
bolivia wrote:
Skijaš wrote:

Točno,

"

Pisao je mali glupan i veće idiotarije.
Mali je lucidan lik, vjeruj mi.... Vrijeme će pokazati da sam bio u pravu.
Odmotaj film 1971, 1989, 1990 1992 1995.....
Zaključi nešto iz toga, zaključi da li guranje prašine pod tepih 1971 godine uz primjenu represije rješilo problem i spasilo višenacionalnu zajednicu.
Skijaš

#18 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Skijaš »

bolivia wrote:Odmotaj film 1971, 1989, 1990 1992 1995.....
Zaključi nešto iz toga, zaključi da li guranje prašine pod tepih 1971 godine uz primjenu represije rješilo problem i spasilo višenacionalnu zajednicu.
Ultimatumi su trebali da "upale" one gladne zime sa devedeset treće na devedeset četvrtu. I ako tada nije uspjelo, kako će danas kada oružani sukob nije u interesu ni Hrvatskoj, ni Peri Gudelju, i kada s druge strane više nemaš samo slabo naoružane yutelovce ?
MuaDib

#19 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by MuaDib »

Martin Raguž donosi jednu novu viziju politike na BH političku scenu, pogotovo što je nastao vakum u politici HDZ-a BiH, koji je u teškoj unutarstranačkoj krizi, zbog značajnog gubitka funkcija. Tome će značajno doprinjeti HSP u poluraspadu, HSS-NHI u nestajanju, te drastičan pad Lijanovića na izborima.
Prpa.ba

#20 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by Prpa.ba »

bolivia wrote:Mali je lucidan lik, vjeruj mi.... Vrijeme će pokazati da sam bio u pravu.
Spasavanje Ustava i integriteta visenacionalne zajednice moze se i obaviti po modelu Tudjman-95. :thumbup:
bolivia

#21 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Skijaš wrote:
bolivia wrote:Odmotaj film 1971, 1989, 1990 1992 1995.....
Ultimatumi su trebali da "upale" one gladne zime sa devedeset treće na devedeset četvrtu. I ako tada nije uspjelo, kako će danas kada oružani sukob nije u interesu ni Hrvatskoj, ni Peri Gudelju, i kada s druge strane više nemaš samo slabo naoružane yutelovce ?
Pa ti upravo potvrđuješ moju teoriju da ultimatum jačeg nad slabijim neće proći ukoliko slabiji ima snažan osjećaj da netko krši elementarnu pravednost.

U pravu si uloge su se promjenile, danas ulogu slabijeg imaju Hrvati iz BiH.

Točno je da Hrvatska ne bi stajala iza Hrvata u BiH u radikalnijim vidovima borbe o kakvim Nedim govori.

Hrvatska je npr. trenutno u zavadi sa najjačom državom EU, i pod tihim bojkotom Njemačke, Francuske i Engleske jer štiti od izručenja Titove ubojice od suđenja za zločine počinjene na tlu Zapadne Europe za vrijeme komunizma. Nažalost i eventualna promjena vlasti neće dovesti do ekstradikcije tih ubojica. Ali ne bih sada o tome.

Kapital Pere Gudelja nije bitan, baš kao što ni kapital braće Delimustafić nije bio bitan u usporedbi sa Izetbegovićevom idejom nepristanka na tkz "krnju Jugoslaviju". "Braća Cenex" su bila za krnju Jugoslaviju iz čisto pragmatičnih razloga (a bili su bliski sa SDA). A da ti budem iskren siguran sam i to da je korumpirani Čović na Gudeljevom platnom spisku s ciljem da mu sačuva biznis.

Upravo suprotno od tvog mišljenja, najbitniji su poduzetnici puno veći od Gudelja a koji se nalaze izvan BiH, a neki čak i izvan našeg kontinenta a koji su u stanju vidjeti stanje nepravde nad hrvatskim narodom u BiH. To se neće još dugo tolerirati, vejruj mi. Mogla bi se u narednom periodu dogoditi neka Bostonska čajanka al ne prije nego što Čović predsjednik HDZ BIH ode sa svojeg položaja.
Last edited by bolivia on 08/07/2013 12:30, edited 4 times in total.
bolivia

#22 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

Prpa.ba wrote:
bolivia wrote:Mali je lucidan lik, vjeruj mi.... Vrijeme će pokazati da sam bio u pravu.
Spasavanje Ustava i integriteta visenacionalne zajednice moze se i obaviti po modelu Tudjman-95. :thumbup:
Siguran sam da bi za kako ga ti zoveš "Model T-95" dobili snažnu podršku ne samo američke politike već i cijele EU i NATO pakta. :thumbup:
Last edited by bolivia on 08/07/2013 13:02, edited 2 times in total.
bolivia

#23 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

MuaDib wrote:Martin Raguž donosi jednu novu viziju politike na BH političku scenu, pogotovo što je nastao vakum u politici HDZ-a BiH, koji je u teškoj unutarstranačkoj krizi, zbog značajnog gubitka funkcija. Tome će značajno doprinjeti HSP u poluraspadu, HSS-NHI u nestajanju, te drastičan pad Lijanovića na izborima.
Reci mi po tvom mišljenju zašto su se oni raspali?
bolivia

#24 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by bolivia »

.
daddy-kool

#25 Re: Martin Raguz i takozvana Hrvatska Herceg Bosna

Post by daddy-kool »

bolivia wrote:.
Ako može par pitanja u vezi 'neravnopravnosti' Hrvata u BiH?

1. Slučaj Komšić: SDP kandidat za člana predsjedništva iz reda Hrvata prolazi na izborima, primjedba je da su ga birali članovi drugog naroda? Ovo je upitno jer niko nije tražio izjašnjavanje glasača po etničkoj pripadnosti prilikom glasanja, niti bi to smio tražiti u 21. vijeku u Evropi. Druga stvar koju ne treba zaboraviti da mnogo građana sa bošnjačkim imenima i prezimenima posjeduje hrvatsku putovnicu - de jure Hrvati.
2. Dalje ne znam u čemu se odražava neravnopravnost? Koliko mogu da dokučim traži se teritorijalna segregacija radi očuvanja demografske čistoće prostora od Bošnjaka, kao i potencijalno označena teritorija koju bi se moglo otcjepiti kada bi i RS pošla tim putem? Sadašnje uređenje putem kantona je jako decentralizovano i nije jasno šta se drugo želi postići daljim djeljenjem, a što već ne postoji?

Stateški interes Bošnjaka je suprotan od ovih tendencija i najbrže ga je opisati kao težnja prijeratnoj SRBiH, s time da je jasno da je neophodan određen stepen decentralizacije države kako bi se ravnopravno razvijali svi njeni dijelovi. Kako je ovo svima jasno, onda imamo situaciju da se HDZ dogovara sa SNSD i SDS za zajednički nastup prema slabljenju države, ali se ni tu interesi baš ne poklapaju.

To razmišljanje da jedan dio BiH pripada jednom narodu je fašističko i protiv toga se treba boriti na svaki mogući način. (da već ne citiram skijaša). Imate li kakav bolji prijedlog, možete li (ne)ravnopravnost Hrvata preciznije definisati kako bi se stvarni problemi mogli zaista i korigovati?
Locked