marsalka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

debela

#1 marsalka

Post by debela »

Parlament BiH odobrio prodaju kasarne u Sarajevu
”Marsalka” ce biti prodata SAD za 13 miliona KM
Kasarna “Marsal Tito” u Sarajevu bice prodata Sjedinjenim Americkim Drzavama za 12 miliona i 868 hiljada maraka, potvrdili su u cetvrtak poslanici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH.

Poslanici su odobrili prodaju “Marsalke” Sjedinjenim Americkim Drzavama, ali se nisu mogli usaglasiti oko toga u sta ce novac od prodaje biti potrosen.

Poslanici Stranke za BiH tako su predlozili da se novac usmjeri za smjestaj Univerziteta u Sarajevu ciji se kompleks danas nalazi u krugu kasarne. Azra Hadziahmetovic, poslanica Stranke za BiH, naglasila je da sarajevski Univerzitet mora imati prioritet u podjeli dobiti od zarade, jer je on titular prava svojine nad zgradom “Marsal Tito”. No, njene navode negirala je Dragica Miletic, drzavni pravobranilac.

Mileticeva je istakla da je Vlada BiH jos 1996. godine donijela odluku kojom se dopusta Univerzitetu koristenje kasarne a da je, prema njenom misljenju, nezakonito Imovinsko-pravna sluzba Opcine Novo Sarajevo upisala sarajevski Univerzitet kao titular prava vlasnistva. Mileticeva je dodala da je takvo rjesenje jula prosle godine ponisteno i da je od tada jedini nosilac prava vlasnistva nad kasarnom drzava BiH.

Ovakav prijedlog nije podrzao Nikola Spiric (SNSD), koji je kazao da novac ne treba dati samo sarajevskom nego i drugim univerzitetima te da su to drzavne pare koje treba rasporediti i na druge subjekte. Spiric je negodovao i zbog toga sto se prodaje imovina za koju on, kako kaze, nije znao da je drzavna, ali i zbog toga sto ne postoji zakon kojim se tretira drzavna imovina.

Fatima Leho, poslanica SDA zalozila se da sav novac od prodaje ide u drzavni budzet, dok Filip Andric iz HDZ smatra da novac treba preusmjeriti na vracanje stare devizne stednje. “Drzava je opljackala narod i sada treba da mu izgubljeno i nadoknadi”, smatra Andric.

Vijece ministara ce odluciti o raspodjeli novca

U prijedlogu odluke o prodaji kasarne, koju je ustvrdilo Vijece ministara BiH, ne spominje se u sta ce biti potrosena novcana sredstva.

Ljerka Maric, drzavna ministrica finansija i trezora, kazala je poslanicima da Vijece ministara “nije htjelo predlagati namjenu tih sredstava”, jer se zeljelo prvo vidjeti hoce li Parlament podrzati prodaju kasarne.

“Mi smo saglasni da se od od ovog novca obestete svi oni koje cemo mi morati delozirati. Dakle, svi oni koji su sada korisnici prostorija kasarne”, rekla je ministrica Maric.

Ona je dodala da ce Vijece ministara naknadno donijeti odluku o nacinu raspodjele ovih sredstava.

V. ZIVAK

Copyright © 2005 OSLOBODJENJE Sarajevo - Kontakt [email protected]

:x :x :x
bug

Post by bug »

ma zar te vise ista moze iznenaditi, prodali bi rodjenu mater
debela

Post by debela »

sve dok postoji reakcija znam da sam ziva.
pitt

Post by pitt »

I guze bi dali za par dolara :(
BigusDickus

Post by BigusDickus »

A koji ce k.... ameri napraviti u sred grada? Nisam nigdje vidio da se to spominje? :x
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

BigusDickus wrote:A koji ce k.... ameri napraviti u sred grada? Nisam nigdje vidio da se to spominje? :x
Veleposlanstvo :) .
debela

Post by debela »

pa nekad davno se pricalo da ce tu premjestiti ambasadu. isto tako se pricalo da ce im se dodijeliti samo dio marsalke, a ostatak ce koristiti univerzitet. no, prevagnuo je bosanski patriotizam sto se vidi iz prilozenog.
pitt

Post by pitt »

Idioti. Sjebat ce vise od pola kampusa radi obezbjedjena ambasade i slicnih fazona. Na kraju ce ameri sve kupiti :(
bug

Post by bug »

ne boli ta opcepoznata cinjenica da se ovdje sve moze kupiti, al' boli *ebena nezainteresovanost studenata za sve sto se desava oko njih, pa cak i kad njih same neko voza na ovaj nacin... k'o stoku
pitt

Post by pitt »

Tacno tako. :(
I sto je najzalosnije, ta nezainteresovanost se duboko ukorjenila u sve slojeve drustva. Pogledajte samo situaciju sa muzejima... zalosno da nemoze biti zalosnije :(
bug

Post by bug »

mislim da jos uvijek negdje u kasarni stoji nakacen plan kampusa koji se tu trebao napraviti... od prije samo par godina... i uzasno je sto se niko nece zacrveniti kad se bude skidao i derao...
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

studenti su stoka... znaju strajkovati kada im se uskrati "socijalni" rok (ekonomija) ili cak gladovati (kao idioti sa medicine) kad je njihova guzica u pitanju...

ali su zato svi redom politicki neopredjeljeni, ne znaju ko im vodi drzavu.. mozes pitati ko je aktuelni predsjednik i pola ih nece znati...
jer to, zaboga, njih ne interesuje.. svi ce oni "preko grane" kad zavrse studije i ovo ovde ih se ne tice... ne d'o bog da ko od njih izadje na izbore... to je previse komplicirano za njihove retardirane glavice...

na ovu pljacku, naravno, niko nece reagovati i imat cemo veleljepnu americku ambasadu sa debelim zidovima i kulama strazarama umjesto univerzitetskog kampusa....

predivno :x :x :x
Pospanko

Post by Pospanko »

Nije problem sto su prodali taj dio imovine, to je povrsine oko 1 fudbalkog stadiona. Veci je problem sto ce se ta sredstva potrositi ne-namjesnki. Da li neko zna koliko kosta 1 Km autoputa? Ako se moze izgraditi 1 Km neka to urade cim dobiju lovu, jer ce inace pare otici raznim Dekanima, provizijama, stelama, donacijama, zajebancijama, na kraju ce studenti dobiti okrecen ulaz i jednu kafeteriju gdje ce moci trositi novac, Slobodna Bosna i Dani ce da pisu par puta o toj aferi i "pojo vuk magarca".
winetou

Post by winetou »

A zašto od tih 13 miliona ne bi napravili kampus? :D
Sasvim ispravna odluka, ne gubi UNSA na tome, ne gube ni studenti.
Naravno nikakav kampus neće biti izgrađen, ali ja im eto dajem ideju kako da potroše pare kad već sami ne znaju :D
Hej ne znaju kako da iskoriste 13 miliona :lol: :-)
Last edited by winetou on 04/02/2005 19:32, edited 1 time in total.
debela

Post by debela »

Pospanko wrote:Nije problem sto su prodali taj dio imovine..
jeste, problem je pa da je povrsina kutije sibica. taj prostor je dodijeljen univerzitetskom kampusu, taj prostor je imovina ove drzave, taj prostor je trebao biti uredjen za omladinu od koje se ocekuje da ovdje ostane, zivi i doprinosi ovom drustvu. em su im dupeta zinula za parama, em su je prodali za smijesnu cifru, jos se i svadjaju na sta ce se pare utrositi.
Pospanko

Post by Pospanko »

bug wrote:mislim da jos uvijek negdje u kasarni stoji nakacen plan kampusa koji se tu trebao napraviti... od prije samo par godina... i uzasno je sto se niko nece zacrveniti kad se bude skidao i derao...
Te table i ti projekti koje si ovdje naveo su vjeruj mi vise nego odlicno placeni, ako imas prijatelja u vlasti a ti si ko fol arhitekta, on ti da posao da napravis studiju, nekakve projekte i to plati par stotina hiljada maraka, okacis tablu i prst u uho, podijelimo dobit i bas nas briga sta ce dalje biti, jer mi smo svoje odradili, mandat se isplati. Da li je neko pratio cirkus koji se vec godinama odvija oko parcele na Marin Dvoru, svake godine neko uradi idejno rjesenje za taj prostor, koji je svaki put isto tako par stotina KM, cak i neke podzemne koncertne dvorane, nebuloza je bilo toliko da mi je muka se sjecati vise toga. Kada sam jednom gledao na TV nekog projektanta koji je donio u studio maketu tog prostora, imao sam osjecaj da se radi o povrsini koja prekriva oblast od Skenderije do Bascarsije, jer je on tamo stavio, jezera, parkova minimalno 10, fontana da bi mogli zalijevati plantaze salate, golf terene... Dok je taj lopov objasnjavao tu maketu, Bakir Izetbegovic je tu sjedio i objasnjavao kako je to od vitalnog interesa za nas grad da se to uradi. Nakon zavrsene prezentacije tog dijela preslo se na podrucje Bentbase, koju su isto tako prestavili sa maketom, i na kraju je bio zakljucak koji je iznio Bakir "gradani ne mogu ocekivati da cemo do kraja ove godine sve ovo realizovati, ali im ja garantujem da ce imati zatvoreni bazen na Bentbasi do pocetka zime". Mislim da ne moram napisati da su za par mjeseci trebali da budu izbori. Od tada su evo prosle pune 4 godine, a ja jos uvijek vidim smece, smece i opet smece.... Od kasarne MT do Bentbase.
Pospanko

Post by Pospanko »

debela wrote:
Pospanko wrote:Nije problem sto su prodali taj dio imovine..
jeste, problem je pa da je povrsina kutije sibica. taj prostor je dodijeljen univerzitetskom kampusu, taj prostor je imovina ove drzave, taj prostor je trebao biti uredjen za omladinu od koje se ocekuje da ovdje ostane, zivi i doprinosi ovom drustvu. em su im dupeta zinula za parama, em su je prodali za smijesnu cifru, jos se i svadjaju na sta ce se pare utrositi.
Ocito nisi pratila zbivanja oko KMT-a, drzava je javno rekla da nema novca koji bi taj projekat realizovao, to je bila izborna laz koja je plasirana u predizborne svrhe. Niti bi se kada taj kampus izgradio niti bi se smece ocistilo na tom prostoru. Da je nasa drzava dovoljno jaka, Kampus bi trebala graditi ne u KMT-u nego na prostoru Sumarske Skole na Ilidzi, gdje su 1000X bolji uslovi za takvo nesto. Cak je i Americki koledz trebao da bude na tom prostu, onaj isti koji je sada u Dubrovniku, ali je neko iz struktura tadasnje vlasti ocito bio previse gladan, pa se nisu uspjeli dogovoriti oko cijene.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ne radi se valjda o cijeloj Marsalci :?

Kako god, ovo je katastrofalan potez. Mislio sam da ce napokon nakon odlaska vojske prostor koji je bio u sred grada, a nikad nije bio njegov dio, napokon integrisati u svoje okruzenje. Sad cemo tu gledati nekog ko ce se jos vise zabetonirati nego predhodni vlasnik :(
debela

Post by debela »

pospanko, zasto mislis da prostor sumarske skole ima bolje uslove za kampus?
u pravu si, ne znam da je drzava javno rekla da nema para za kampus ali bez obzira na to sta su rekli to je laz.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Sramota. Prodali su za SAMO 13 miliona, a u Americi za 1 milion mozes kupiti stan od 150 kvadrata u samom centru grada. Nije bitno vise ni sto su prodali, vec sto su tako bijedno prodali. Ruku na srce ljudi, zar ste mogli ocekivati nesto bolje od nase vlasti? da nesto pametno smisle????
Cisto sumnjam.
Tih 13 miliona ce naceti kupovinom novog audija za Paravaca koji je skrsio svoj prije par dana, onda ce da smjeste porodice onih glaveshina kojima nije mjesto prebivalista u Sarajevu, i shvatice da je jeftinije kupiti im stan nego im davati naknadu za "odvojeni" zivot.
Uostalom, kome je potreban kampus? kome je potreban univerzitet? Ionako nas vole nepismene i neobrazovane. zasto da im ne ugodimo??? :x :x

PS Dabogda se ruka osushila bilo kome ko pokusa da srusi bistu druga Tita!!! :x
Saian

Post by Saian »

13 miliona ma :x :x :x :x :x :x :x :x ma stoka, fukare proklete dabogda im pare za lijekove trebale, pa Ameri ce od tog napraviti Alamo u sred grada stokaaaaaaaaaa, u sred jebenog grada ce biti tvrdjava koju ce se morat u shirokom luku zaobilazit, i ako budesh presporo hodao po tom dijelu tjerat ce te, stoka prokleta :x :x :x :x :x studenti opet van , samo ih seljakaju, al kao sto neko reche niko ne trza od njih, sta je sad od campusa i kakav se to campus za 13 miliona moze napravit moze luksuzniji kamp mozda :x :x :x :x :x stokaaaaaaaaaaaaaaa
papak_eliminator

Saian wrote:13 miliona ma :x :x :x :x :x :x :x :x ma stoka, fukare proklete dabogda im pare za lijekove trebale,
i ne bilo im dovoljno!!!!!
pa Ameri ce od tog napraviti Alamo u sred grada stokaaaaaaaaaa, u sred jebenog grada ce biti tvrdjava koju ce se morat u shirokom luku zaobilazit, i ako budesh presporo hodao po tom dijelu tjerat ce te, stoka prokleta :x :x :x :x :x
Trebamo kupiti pancira (mi koji se svakodnevno krecemo tom relacijom) i paravane za prozore, ne dao Bog da od opranog prozora obasjanog suncem pomisle da je snajper :x
studenti opet van , samo ih seljakaju, al kao sto neko reche niko ne trza od njih, sta je sad od campusa i kakav se to campus za 13 miliona moze napravit moze luksuzniji kamp mozda :x :x :x :x :x stokaaaaaaaaaaaaaaa
studenti su pokazali sta mogu i umiju.....dodushe, niko njih vise ne ye8e ni za pisljiv bobak.......
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Bobi wrote:
BigusDickus wrote:A koji ce k.... ameri napraviti u sred grada? Nisam nigdje vidio da se to spominje? :x
a sta je to??????
papak_eliminator

fadil schtil wrote:
Bobi wrote:
a sta je to??????
to ti bontschaft odnosno ambasada!
pitt

Post by pitt »

Nemojte ljudi tako...sta fali sto cemo mi sada imati finu ambasadu...ko alamo :D:D
Post Reply