Marsalka, sta ciniti???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zzzzz

#1 Marsalka, sta ciniti???

Post by zzzzz »

Post je sa teme o Bosmalu

Druga stvar koju ne mirisem je zahtjev Americke ambasade da
se "usele" u Marsalku. Napokon smo docekali da se rijesimo onog rugla koje je rascijepilo i umrtvilo grad (sjetite se koliko puta ste vidjeli da neko izlazi ili ulazi na onoj tramvajskoj stanici) sad hoce Ameri da se ograde tamo.
Ja sam se nadao da ce neko skontati koliko malo zelenila ima ovaj grad i da ce Sarajevo dobiti svoj "Central Park" kojim bi povezali zeljeznicku/autobusku stanicu s jedne strane i fakultete i srednju skolu s druge strane.
Marsalka i prostor izmedju Marin Dvora, Vrbanje i Skenderije su dva najbitnija pitanja za Sarajevo
Qwert

Post by Qwert »

Koliko znam, amerikanci su sami izjavili da zele ostati. Dobro sad, u oviru nato :roll: . A marsalka idealna.
bug

Post by bug »

marsalka je kampus univerziteta i kao takva ce i ostati, nedavno je otvoren i centar za interdisciplinarni postdiplomski studij. Cak najavljuju da ce se jedan dio rektorata preseliti tu. Ameri ce uzeti dio kasarne koji ionako ne pripada nama.
zzzzz

Post by zzzzz »

bug wrote:marsalka je kampus univerziteta i kao takva ce i ostati, nedavno je otvoren i centar za interdisciplinarni postdiplomski studij. Cak najavljuju da ce se jedan dio rektorata preseliti tu. Ameri ce uzeti dio kasarne koji ionako ne pripada nama.
U redu kampus, ali sta sa prostornim uredjenjem.
Fula je ako ostane onako ogradjeno, mislim da bi prostor trebalo integrisati u okruzenje.
Ovako djeluje kao ostrvo nikakve veze sa okolinom, kamen u cipeli, kost u grlu, ne znam kako da je opisem.
Nadam se da kontas sta pokusavam reci, nije bitna namjena vec sta uciniti da postane dio ovog grada jer mi sad djeluje kao strano tijelo.
bug

Post by bug »

ogradjena je zicanom ogradom zbog talijana koji su se tu ukopali i pustili korijene, ponasaju se kao da je kasarna u najmanju ruku njihova, dabogda da odu ubrzo, sa amerima ili bez, tu se ne moze uciniti mnogo..

a kampus bi, kako je zamisljeno, trebao biti grad u gradu u pravom smislu rijeci, sa otvorenim amfiteatrima, parkovima, studentskim domovima. znam, tebi to sad izgleda kao naucna fantastika, ali nije sarajevski univerzitet americka ambasad pa da to uradi preko noci..
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

O tome sam cuo jos za rata. Nikada vise vojske unutra, cim rat prodje sve ce biti univerzitetsko...i ostale nebuloze. Koliko je proslo od Dejtona? Sta imamo od kasarne? Ni pola zgrada. Nemamo bazen (kazu pravice s ena Otoci, zivi bili pa vidjeli), studenti idu u Zenicu da polazu plivanje.

Samo nam mazu oci mater im jebem u picku vise!!! :x :x :x :x :x
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Super je tema, na stranu shto je puno stvari mistificirano oko iste.

Informacija broj 1: potrebno je 600 miliona KM za izgradnju kompletnog univerzitetskog kampusa

Informacija broj 2: amerikanci hotje da naprave ambasadu, i to im je prvobitno ponudio Zlatko Petrovitj, nekakav faktor za prostorno uredjenje, tako neshto, na nivou Kantona Sarajevo, naravno amerikanci je to ponudjeno, bez da su oni sami zapikali istu lokaciju

Informacija broj 3: dio marsalke, sa strane autobuske stanice, se rushi da bi se tu napravila (radovi su vetj pocheli, za one koji ne znaju) modernija saobratjajnica (chitaj ulica sa chetiri trake, trenutno su samo dvije), koja tje povezati ugao marshalke prema Marin dvoru i ugao kod zgrade Energoinvesta, dalje bi se ta ulica nastavila prema VF-u i Mercatoru, takodjer sa chetiri trake.

Informacija broj 4: ..(nastavit ce se)
Engram::X

Post by Engram::X »

horns&drums wrote:O tome sam cuo jos za rata. Nikada vise vojske unutra, cim rat prodje sve ce biti univerzitetsko...i ostale nebuloze. Koliko je proslo od Dejtona? Sta imamo od kasarne? Ni pola zgrada. Nemamo bazen (kazu pravice s ena Otoci, zivi bili pa vidjeli), studenti idu u Zenicu da polazu plivanje.

Samo nam mazu oci mater im jebem u picku vise!!! :x :x :x :x :x
poDapisujem
...bez majke :oops:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Informacija broj 4: ako i americhka ambasada predje u krug nekadashnje kasarne Marshal Tito, postoje i neka pravila koja bi se morala isposhtovati, izmedju ostalih da je potrebna odredjena fizichka distanca izmedju objekata gdje se skuplja veliki broj ljudi, ovdje Univerzitet.

Informacija broj 5: Najsmijeshnija je izjava Hasana Muratovitja, da se nije dobro zamjerati amerikancima, kada su ga pitali shta on kao budutji rektor namjerava iliti kani uchiniti po pitanju americhke ambasade.

Informacija broj 6: Ruska ambasada je dobila placa povishe Pionirske doline, zashto niko nije ponudio lokaciju pored americhkoj ambasadi??

(to be continued)
Qler

Post by Qler »

Ma nek ameri prave sta hoce, dok god placaju (ako ce placati :? ) taj prostor! Da i mi njih kolko tolko ogulimo, ha ja! A sto se tice ceste, to ce biti extra, smanjit ce se guzve duplo. Jedva cekam da to urade!

H&D nemoj se nervirati kad ne mozes tim nista postici, hebi ih, kad nam je takva vlast, on ce prije sebi napraviti bazen koji nikad nece koristiti nego studentima kojima ce biti od velike korisit, i koji ce biti i za grad dobra investicija. Evo ja prvi se raspitujem ima li ko prosle god. nocno kupanje u aqua-a, jer sam prosle god bio milion puta i extra je. E sad zamisli da to ima i negdje na malti, otoci, m.dvoru ili slicno, gdje se nece skupljati papci koji i ne znaju sta je bazen, a ne kako se pliva!

Da se vratim na pocetak, ako ce ameri placati prostor ili bilo sta, ma nek prave ako hoce WTC, boli mi neka stvar! :x
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Shta je jedan bazen na cijeli grad??

NISHTA!!

Gradu, velichine Sarajeva, potrebno je najmanje 5 bazena, bez da se rachunaju bazeni na Ilidzhi ili Bentbashi ili na DIF-u.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne treba bas 5 bazena, ali tri zatvorena trebaju.

I koji kurac hoce ameri? Nikome nije jasno da ako bude ambasade nece biti univerziteta kakav je zamisljen. Bit' ce ti jarane sve zivo zabranjeno. Ja danas kad prodjem sa foto aparatom pored ambasade ruzno me gledaju one gorile na ullazu. Kazem ti, neces smjet' prnuti.

Pogledajte sta rade djeci u onoj skoli kod unisovih nebodera. Moraju u skolu sa propusnicama, zbog "sigurnosti" OSCE-a. Sramota. Sramota sta rade i sramota sta dopustamo.

A Muratovic...Necu o njemu, tlak mi odmah skace...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Ja mislim da marsalku poklonit Jovanki Broz...

Kad vec vracamo vojne stanove oficirima JNA, i Jove je zasluzila makar jednu razvaljenu kasarnu s par fakulteta, onako u paketu... :D

Ili da je poklonimo Amerima, jest da ce oni vjerovatno napravit kineski zid oko nje, al neka ih, DOBRI su oni... :D
horns&drums

Post by horns&drums »

I meni je Amer dobar, jaro moj najbolji sa Marijin Dvera :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Ja danas kad prodjem sa foto aparatom pored ambasade ruzno me gledaju one gorile na ullazu
ne morash skroz do ambasade itji, uslikaj zgradu vodoprivrede (ako ti ne daju, proslijedim ti ja sliku) kod mosta bratstvo-jedinstvo, i obrati paznju na cuvare i reakciju :D

Ipak sam za 5 bazena, pa tje nestat para za tretjeg, je.. ga, mora i izvodjach radova sebi negdje bazen napraviti, a uvijek su dvojica najmanje u talu, tako da bi bilo tri gradu i dva njima.

To sa shkolom je i vishe nego sramota i samo pokazuje shta se sve mozhe i chemu sluzhi vlast na chelu sa Hamamdzhitjem (najbolji shtos mu je plaketa Hanki Paldum (sjetja l' se tko josh:"Nedime, shta nam ovo rade? Nedime!!"?)).

horns&drums wrote:I koji kurac hoce ameri? Nikome nije jasno da ako bude ambasade nece biti univerziteta kakav je zamisljen. Bit' ce ti jarane sve zivo zabranjeno. Ja danas kad prodjem sa foto aparatom pored ambasade ruzno me gledaju one gorile na ullazu. Kazem ti, neces smjet' prnuti.

dobri moj predlazem solufeImage

A Muratovic...Necu o njemu, tlak mi odmah skace...
da prostis, pritisak Image
The_Fluid

Post by The_Fluid »

da prostis, pritisak
no u prichi o amerima bit tje da je potisak 8-)

nek` se para vrti :-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Engram::X wrote:nek` se para vrti :-)

Je li to reklamirash, svojedobno ultrapopularni GEM Collection, a sada valjda malo posrnuli, barem u BiH, neshto ne chujem da u Neumu ima neshto nedjeljom i srijedom, kao nekada, sad je to valjda preshlo istochnije, jer ni u Primoshtenu nema nishta vishe.
zzzzz

Post by zzzzz »

Dok god je Marsalka ko sto je sad, meni ce Sarajevo biti do Marin Dvora.

Kad ne bi bilo one zgrade preko puta Masinske koja se gotovo vec sama srusila pa da se ukine ograda (veoma bitno) i uredi nekoliko pjesackih staza na potezu z/a stanica pa prema mup-u mislim da bi davala skroz drugi dojam. Nije puno love a ostali zamisljeni projekti, o tom po tom. Kad stanemo na noge :D

Bojim se da ce ostati onako cekajuci konacno rjesenje i tih 600 miliona km.
horns&drums

Post by horns&drums »

Zgrada pored masinske ce se ubrzo rusiti, neki dan slusao na radiju
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

horns&drums wrote:Zgrada pored masinske ce se ubrzo rusiti, neki dan slusao na radiju
Jah...

Ono sto nisu srusili dusmani...

Sad ce da rusi Bakir...

:wink:
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma ne bi Bakir :D :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Sad ce da rusi Bakir...
netje Bakir nego mali Bakirchitji 8-)
admir uzicanin

#25 Re: Marsalka, sta ciniti???

Post by admir uzicanin »

sa dva transportera lijevo i dva desno prekidaju komunikaciju grada.
tako to ja vidim.
Post Reply