Ovu temu sam stavio pod ”priroda i ekologija” jer me zanimaju prakticni detalji marsa , pa ako ima neko da je prepjesacio bujrum pa podjelite vasa iskustva.
Procitao sam na internetu da je dorucak , vecera i spavanje organizovano i da se sam treba pobrinuti za rucak i za vrecu za spavanje. Ali kad sam gledao slike sa prijasnjih marseva vidio sam da ljudi idu bez ikakve opreme, samo sorc, majica , patike i ruke u dzepove. Kako je to moguce ? Prepjesaciti 100 km i 3 dana marsa bez ikakve opreme mi izgleda cudno.Ako ne treba da nosim opremu onda sam planirao da idem u patikama ( vrucine i sl) ali ako je potrebna oprema onda mi trebaju cizme a kako sam stare izgubio moram da kupim nove bas za ovaj mars pa me zato zanima sta treba od opreme. Kako ste vi sredili za rucak ? Da li se treba nositi oprema za pravljenje planinarskog rucka tj posudze i gas za vatru ? Kakav je teren preko koga se ide ? Snadbijevanje sa vodom? Svaki savjet/detalj je dobrodosao.
Mars Tuzla-Srebrenica
Moderator: anex
- awekenings
#2 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
i mene ovo bash zanima ... imam zelju otici jednog dana..sad trenutno ne mogu ...

- awekenings
#3 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
haman da niko nema ideje ...
-
kv99
#4 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
Sta je ovo , niko se ne javlja . Da li to znaci da niko ovdje nije isao na mars ili da niko nece da pomogne barem savjetom ? Sta je zalosnije od ove dvije alternative ?
- Ahmmed
#5 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
kv99 wrote:Ovu temu sam stavio pod ”priroda i ekologija” jer me zanimaju prakticni detalji marsa , pa ako ima neko da je prepjesacio bujrum pa podjelite vasa iskustva.
Procitao sam na internetu da je dorucak , vecera i spavanje organizovano i da se sam treba pobrinuti za rucak i za vrecu za spavanje. Ali kad sam gledao slike sa prijasnjih marseva vidio sam da ljudi idu bez ikakve opreme, samo sorc, majica , patike i ruke u dzepove. Kako je to moguce ? Prepjesaciti 100 km i 3 dana marsa bez ikakve opreme mi izgleda cudno.Ako ne treba da nosim opremu onda sam planirao da idem u patikama ( vrucine i sl) ali ako je potrebna oprema onda mi trebaju cizme a kako sam stare izgubio moram da kupim nove bas za ovaj mars pa me zato zanima sta treba od opreme. Kako ste vi sredili za rucak ? Da li se treba nositi oprema za pravljenje planinarskog rucka tj posudze i gas za vatru ? Kakav je teren preko koga se ide ? Snadbijevanje sa vodom? Svaki savjet/detalj je dobrodosao.
Živ bio, nemoj ići mahajućih šaka
Za ručak....ne znam šta bih ti rekao....Ne mislim da je baš najpametnije nositi opremu za pravljenje planinarskog ručka, a moj ti je savjet da poneseš određen broj energentskih pločica, možeš ih naći u većim tržnim centrima, na policama zdrave hrane. Dobro dođu, u pauzi između doručka i večere. No, kako god, ne brini, nećeš ostati gladan.
Što se terena tiče, nije odveć strašno, ali ima dionica koje su prilično nezgodne. Važno je da se držiš grupe, pogotovo jer ideš prvi put. Bez obzira što postoje putokazi, gledaj da nikada, ni na jednoj od dionica, ne budeš bez nekoga ko je već prolazio tim putem.
Kako god, ako imaš još pitanja, samo reci.
Sretno ti bilo...vidjet ćeš....posebno je to, neprocjenjivo iskustvo....srest ćeš sjajne ljude, iz svih dijelova BiH i svijeta....
-
kv99
#6 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
@ Ahmeed
Hvala na savjetima i drago mi je da ima ljudi koji su to uradili i da im nije mrsko podjeliti savjet.
P.S Idem sad maksuz da kupim cizme pa da ih stignem uhodati prije marsa.
Hvala na savjetima i drago mi je da ima ljudi koji su to uradili i da im nije mrsko podjeliti savjet.
P.S Idem sad maksuz da kupim cizme pa da ih stignem uhodati prije marsa.
- coek
#7 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
Ljudi, kad se krece, odakle i kome se prijavljuje?
-
kv99
#8 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
Ja jos nisam nasao detalje za ovu godinu ali se svake godine krece iz Nezuka ( opstina Sapna) 8 jula tako da se 11 jula dodze u Potocare. Cim budem saznao vise detalja za prijavu javicu.
-
kv99
#9 Re: Mars Tuzla-Srebrenica
@ ahmeed
Da li si nosio podmetac za vrecu za spavanje ? Kako je organizovano za spavanje ?
Da li si nosio podmetac za vrecu za spavanje ? Kako je organizovano za spavanje ?