Nije mi jasno zasto se kacite za golfa i peugeotadottore wrote:Ovo za Golfa 6 ne vazi... Pogledaj malo pik .bashiljak wrote:Recimo da imaju dvije varijante:goran16v wrote:Pitanje iz naslova teme je vrlo neprecizno..
Da li se odnosi na pad vrijednosti izrazen u procentima, ili pad vrijednosti izrazen u novcu, ili obracunski ili kojekakvi knjigovodstveni itd pad vrijednostu.
Auto koji ima vecu nabavnu cijenu prestiznije marke kroz godine moze da ima manji pad vrijednosti u % ali veci u novcu od jeftinijeg auta manje priznate marke i ko tu ima veci pad?
Prva:
Kupis novo auto za 20.000 KM, za 5 godina ga prodas za 10.000 KM (50% pad)
Druga:
Kupis polovno auto za 20.000 KM koje je staro 5 godina, nakon 5 godina prodas ga za 15.000 KM (35% pad)
Zakljucak: Vise ustedis novca na polovnom autu
Primjer 1:
Kupis golfa 7 za 30.000 KM i za 5 godina ga prodas za 25.000 KM.
Kupis pezo novi za 30.000 KM i za 5 godina ga prodas za 20.000 KM
Zakljucak: Bolje uzeti prvi
Primjer 2:
Kupis golfa 7 za 30.000 KM i za 5 godina ga prodas za 20.000 KM.
Kupis pezo novi za 25.000 KM (jer je jeftiniji od golfa, a po specifikacijama isti), i za 5 godina prodas ga za 20.000 KM
Zakljucak: Vise gubis na golfu nego na pezou, jos si pezo manje i platio
evo, malo polovnih, kupljenih u BiH
Vidi ovoCode: Select all
http://www.pik.ba/artikal/4111200/golf-6/ Izgubio 3500 http://www.pik.ba/artikal/3989090/vw-golf-6-1-6-tdi-comfortline-super-cijena/ izgubio vise od 10k za 2god http://www.pik.ba/artikal/3976371/golf-6-1-6-tdi-77-kw/ 5000 za 4 mj,,U BiH se ne isplati kupovati novo, pogotovo ne sa nekim divljim doplatama kao ovaj 308, ali polovno do 4 godine starosti, kupljeno u BiH da...Code: Select all
http://www.pik.ba/artikal/3571963/peugeot-308-1-6-thp-150ks-2008-2009/ Preko 20k za 4 godine http://www.pik.ba/artikal/2017520/peugeot-308-gt-feline-2-0-hdi-automatik/ 15k za 3godine http://www.pik.ba/artikal/4108569/peugeot-308-1-6-hdi-premium12-2008-god/ otprilike 12-15k za 4 godine
Marka automobila - vrijednost kroz godine
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- S4mpion
#26 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
-
goran16v
#27 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Mogao je on navestio vozilo 1 i vozilo 2 i ovako proizvoljno navoditi pad cijene da mu se uklapaju u koncepciju ali cemu onda svrha posta jer je tema pad vrijednosti konkretnih marki.
- drndalo
#28 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Tema jeste tako napisana, ali da te podsjetim kako je pocela:goran16v wrote:Mogao je on navestio vozilo 1 i vozilo 2 i ovako proizvoljno navoditi pad cijene da mu se uklapaju u koncepciju ali cemu onda svrha posta jer je tema pad vrijednosti konkretnih marki.
Dakle, mlatite mrtvog konja... Nema takve statistike, posebno ne tacne, jer to zavisi prvo od pocetne cijene auta, a to zavisi od svakog trzista pojedinacno, a drugo, cijene polovnjaka opet zavise od svakog trzista pojedinacno...Nisam znao kako tacno da naziv stavim
Dakle da li ima neka statistika tipa koliko vrijedi auto kad je tek izaslo i koliko mu poada cijena kroz godine npr. polovna auta. Znam da VW najmanje opada pa mi treba neka statistika za sva auta ?
Probaj u Albaniji npr. reci da VW-u najmanje opada cijena... Ili u Tunisu, Egiptu, Alziru... Vazno je i dal' se pad cijene gleda apsolutno, tj. u parama, ili relativno, tj. u %... Ne mora biti isto...
- shiljak
#29 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Pravimo mi sami "statistiku" na forumu (ako ne postoji vec), a svi smo iz BiH tako da nas samo za BiH zanima. Kad bude jedno 2-5 forumasa reklo koliko su oni platili auto a za koliko su ga prodali (za jednu marku auta), onda cemo izracunati i procenat ili cemo odokativno skontati?Dakle, mlatite mrtvog konja... Nema takve statistike, posebno ne tacne, jer to zavisi prvo od pocetne cijene auta, a to zavisi od svakog trzista pojedinacno, a drugo, cijene polovnjaka opet zavise od svakog trzista pojedinacno...
Probaj u Albaniji npr. reci da VW-u najmanje opada cijena... Ili u Tunisu, Egiptu, Alziru... Vazno je i dal' se pad cijene gleda apsolutno, tj. u parama, ili relativno, tj. u %... Ne mora biti isto...
-
goran16v
#30 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Naravno da ima... Uz predpostavku da se pitanje odnosi na nase trziste samo je problem sa ovom temom sto je pitanje jako neprecizno. Nije napisao da li se radi o knjigovodstvenom, obracunskom i ostalim vidovima administrativnog pada vrijednosti koji je za sva vozila isti ili se radi o prakticnom tj trzisnom padu vrijednosti. Kod tih obr. padova vrijednosti koji vaze za sva vozila isto amortizacija se obracunava po stopi (mislim) od 10% godisnje od novonabavne cijene, kod otkupa 1. godina 20%, 2. godina 16%, 3. godina 10% itd.drndalo wrote:Tema jeste tako napisana, ali da te podsjetim kako je pocela:goran16v wrote:Mogao je on navestio vozilo 1 i vozilo 2 i ovako proizvoljno navoditi pad cijene da mu se uklapaju u koncepciju ali cemu onda svrha posta jer je tema pad vrijednosti konkretnih marki.
Dakle, mlatite mrtvog konja... Nema takve statistike, posebno ne tacne, jer to zavisi prvo od pocetne cijene auta, a to zavisi od svakog trzista pojedinacno, a drugo, cijene polovnjaka opet zavise od svakog trzista pojedinacno...Nisam znao kako tacno da naziv stavim
Dakle da li ima neka statistika tipa koliko vrijedi auto kad je tek izaslo i koliko mu poada cijena kroz godine npr. polovna auta. Znam da VW najmanje opada pa mi treba neka statistika za sva auta ?
I kod trzisnog pada vrijednosti nije napisao da li se radi o padu vrijednosti koji je obracuat u procentima ili u novcu jer na kinezu starom 5 god, koji je placen 15k KM i koji sad realno vrijedi 3k KM gubis svega 12k KM vrijednosti u novcu ali 80% u procentima, dok na mercedesu placenom 90k KM za 5 god gubis u novcu daleko vise, cca 40k KM, ali u % daleko manje odnosno tek nekih 40%. Kad bude precizniji sa pitanjem dobice i precizan odgovor.
- madner
#31 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Ako govorimo o nama, cijena je ono sto ce ti neko dati za to auto. Dakle prava mjera bi trebala biti, moj golf vrijedi kao audi uz moju doplatu i nesto slicno.
Jer love malo ko ima.
Jer love malo ko ima.
-
Melami
#32 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Auto vrijedi onoliko koliko dobijes za njega. Moze on vrijediti 500k al ako ga nece niko da kupi djaba ti.
Vrijednost auta ovako na suho je najteze odrediti. Po meni najmanju ulogu igra godiste auta, a najvecu ulogu stanje auta. Bitnije od godista je ko je to auto vozio, kako, gdje, odrzavanje itd.
Tako da mercedes 2005 godiste e klasa ne vrijedi isto kao drugi mercedes 2005 godiste e klasa.
Mislim da je vecini jasno sta je otvarac teme htio da pita pa se necemo praviti sad budale ovdje i raspravljati se o tome.
Na to pitanje nema odgovora, jer pad cijene zavisi od klase auta.
Mozda vw golf najmanje gubi na vrijednost, tj najsporije, al neki drugi vw brze gubi u odnosu na nekog nissan-a ili sta ja znam, u nekoj drugoj klasi.
Znaci za brend automobila, tj marku, je nemoguce reci koja najmanje gubi kroz godine. Ako bi otvarac teme rekao direktno koja klasa auta onda bi se tu i moglo nesto izracunati.
al mislim da auto ne treba gledati na taj nacin, vec koliko dobijes za svoje pare kad ga kupis jer pad cijene i nije tolko razlicit od brenda do brenda, sve ti ga to tu negdje dodje na kraju.
Vrijednost auta ovako na suho je najteze odrediti. Po meni najmanju ulogu igra godiste auta, a najvecu ulogu stanje auta. Bitnije od godista je ko je to auto vozio, kako, gdje, odrzavanje itd.
Tako da mercedes 2005 godiste e klasa ne vrijedi isto kao drugi mercedes 2005 godiste e klasa.
Mislim da je vecini jasno sta je otvarac teme htio da pita pa se necemo praviti sad budale ovdje i raspravljati se o tome.
Na to pitanje nema odgovora, jer pad cijene zavisi od klase auta.
Mozda vw golf najmanje gubi na vrijednost, tj najsporije, al neki drugi vw brze gubi u odnosu na nekog nissan-a ili sta ja znam, u nekoj drugoj klasi.
Znaci za brend automobila, tj marku, je nemoguce reci koja najmanje gubi kroz godine. Ako bi otvarac teme rekao direktno koja klasa auta onda bi se tu i moglo nesto izracunati.
al mislim da auto ne treba gledati na taj nacin, vec koliko dobijes za svoje pare kad ga kupis jer pad cijene i nije tolko razlicit od brenda do brenda, sve ti ga to tu negdje dodje na kraju.
-
530i
#33 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Ne bih se baš složio...auto vrijedi onoliko koliku funkciju kod vlasnika ima...znam dosta dobrih auta koja nisu popularna na tržištu i ljudima vrijede daleko više nego što mogu da dobiju eventualnom prodajom...Melami wrote:Auto vrijedi onoliko koliko dobijes za njega.
- madner
#34 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
To jeste poenta, ako ga ne mozes prodat za 10 KM onda i ne vrijedi 10 KM.
-
530i
#35 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Poznajem čovjeka koji ima Golf 2 dizel, standardni model, kupio ga novog ovdje '89. godine. Auto je cakum-pakum, održavano, paženo, garažirano...prešao tipa 110.000km sa njim. Dobijao je 5000KM, ali šta da uradi s tim parama? Koje novije i bolje auto da kupi za te pare? Teško da bi ijedno mu bilo bolje, može kupiti polovan auto nepoznatog historijata...i zato ga i neće prodavati. Taj golf nekome vrijedi 5000KM, ali ja bih rekao da vlasniku vrijedi jedno 16000KM koliko je nova fabija npr. Ili koliko košta nov aveo, sandero i slični pristojni automobili...
- madner
#36 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Pa vrijedi dok spava i sanja.
U realnom svijetu ne moze ga zamjeniti za novu Fabiju i opet voza auto iz '89.
U realnom svijetu ne moze ga zamjeniti za novu Fabiju i opet voza auto iz '89.
-
530i
#37 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Auto u tom stanju i te ispravnosti nema za 5000KM...sanjao ili ne.
-
goran16v
#38 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
To koliko auto vrijedi vlasniku, a do te price se uglavnom dodje kad je prodajna cijena niska i u kojoj mjeri je auto bio iskoristen te vrijednost konkurencije, ne pije vode kad dodje do prodaje.
- S4mpion
#39 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Vrijednost i cijena su 2 razlicita pojma,kao nebo i zemlja.
-
goran16v
#40 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Tacno... Zato se pod vrijednost uglavnom misli na vrijednost izrazenu u novcu prilikom kupovine/prodaje tj cijenu...S4mpion wrote:Vrijednost i cijena su 2 razlicita pojma,kao nebo i zemlja.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#41 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Po meni auto vrijedi onoliko koliko je neko spreman ponuditi ili dati za njega. Bio nov ili polovan.
Sve ostalo je trla baba lan.
Sve ostalo je trla baba lan.
-
Muzikjunki
#42 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Da se ne bi svadjali bezveze, a i lupali gluposti, postoji ljudi kojima je posao da se bave procjenom vrijednosti, a postoje i jasni parametri koji se koriste za racunanje takozvanog depreciation. Sami mozete pronaci kako se racuna opadanje vrijednosti auta kroz godine jednostavnim guglanjem.
Evo par linkova gdje je napravljena top lista auta kojima najbrze/najsporije opada vrijednost kroz godine:
http://www.autoexpress.co.uk/car-news/3 ... and-losers
http://www.autocar.co.uk/car-news/motor ... ation-list
http://www.lovemoney.com/news/cars-comp ... hold-value
Liste uglavnom nisu identicne, ali se slicna auta vrte na svim listama. Kako god, VW-a nema na mapi, o Golfu da ne pricam... jedino je kod nas to auto na cijeni zbog mentaliteta ljudi koji ga kupuju i prodaju, ali to je vec neka druga prica.
Evo par linkova gdje je napravljena top lista auta kojima najbrze/najsporije opada vrijednost kroz godine:
http://www.autoexpress.co.uk/car-news/3 ... and-losers
http://www.autocar.co.uk/car-news/motor ... ation-list
http://www.lovemoney.com/news/cars-comp ... hold-value
Liste uglavnom nisu identicne, ali se slicna auta vrte na svim listama. Kako god, VW-a nema na mapi, o Golfu da ne pricam... jedino je kod nas to auto na cijeni zbog mentaliteta ljudi koji ga kupuju i prodaju, ali to je vec neka druga prica.
-
goran16v
#43 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Bez obzira sto se ovdje govori o nasem trzistu ti si dao linkove gdje se racuna pad vrijednosti u UK tako da je ona realna zbog UK mentaliteta koliko i nasa zbog naseg mentaliteta. Na rezultate svakog nacionalnog istrazivanja utice mentalitet, pa zasto onda onda na rezultate istrazivanae u UK ne utice britanski mentalitet (da ne pominjem troskove vlasnista koji u UK u velikoj mjeri odredjuju cijenu polovnog - koje kod nas niko ne obracunava), a kod nas utice???? Toliko o tome koliko je realna tvoja opaska za VW i golfa. Bilo bi dobro kad bi neko ko zna njemacki ili kakav god jos jezik izvuce ovakve liste iz jos nekih zemalja da ih uporedimo.
Korisna stvar iz linkova je da je jasno se pad vrijednosti obracunava iskljucivo u procentima, te da ako na mercedesu koji je nov placen 90k KM u preiodu od 3 god izgubis 45% odnosno 40k KM to znaci da mu MANJE pada vrijednost nego npr na Peugeotu koji je placen nov 36k KM na kojem ukupno izgubis cca 60% ili tek 20k KM.
Korisna stvar iz linkova je da je jasno se pad vrijednosti obracunava iskljucivo u procentima, te da ako na mercedesu koji je nov placen 90k KM u preiodu od 3 god izgubis 45% odnosno 40k KM to znaci da mu MANJE pada vrijednost nego npr na Peugeotu koji je placen nov 36k KM na kojem ukupno izgubis cca 60% ili tek 20k KM.
- Qler
#44 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Ja znam da Mercedes SLK drzi cijenu nevjerovatno. Pogledajte cijene prvih modela.... Mislim da sam cak negdje i citao da je on bio auto koje ubjedljivo najmanje gubi na vrijednosti...
-
Muzikjunki
#45 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Ok, imas pravo, UK trziste je drugacije, ali sam ga naveo kao primjer jer zivim na toj relaciji. Ove podatke sto si naveo za Mercedesa i Peugeota su netacni, jer je dokazano npr. da Mercedes S klasa najvise gubi vrijednost u procentima. Auta srednje klase zapravo najbolje prolaze, a najvise "zagine" visoka klasa.goran16v wrote:Bez obzira sto se ovdje govori o nasem trzistu ti si dao linkove gdje se racuna pad vrijednosti u UK tako da je ona realna zbog UK mentaliteta koliko i nasa zbog naseg mentaliteta. Na rezultate svakog nacionalnog istrazivanja utice mentalitet, pa zasto onda onda na rezultate istrazivanae u UK ne utice britanski mentalitet (da ne pominjem troskove vlasnista koji u UK u velikoj mjeri odredjuju cijenu polovnog - koje kod nas niko ne obracunava), a kod nas utice???? Toliko o tome koliko je realna tvoja opaska za VW i golfa. Bilo bi dobro kad bi neko ko zna njemacki ili kakav god jos jezik izvuce ovakve liste iz jos nekih zemalja da ih uporedimo.
Evo ti neke statistike iz Njemacke:
Na ovom clanku iz Autobilda imas cijenu novog vozila iz 2007. i cijenu istog vozila u 2010, a u obzir su uzeta auta s istom kilometrazom:
http://www.autobild.de/artikel/gebrauch ... 90221.html
Ovdje imas liste auta koja najbolje zadrzavaju svoju vrijednost, kao i liste auta koje najmanje gube vrijednost (ovo drugo je posebno interesantno za nase trziste):
http://www.autobild.de/artikel/wertverl ... 26703.html
Ovdje isto mozes vidjeti poredjenja po klasama:
http://www.focus.de/auto/ratgeber/koste ... 59341.html
Ovdje mozes procitati potvrdu za Mini Coopera, gdje je isti podatak kao i na UK stranicama. Takodjer zanimljivo za Daciu, kao i za BMW, auto koje najbolje zadrzava vrijednost:
http://www.bild.de/auto/2010/auto/autos ... .bild.html
Ima ovih studija milion, samo nemam vremena sad da se bavim tim, nek istrazuje koga zanima.
- ElRe
#46 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Code: Select all
U prvoj polovini 2012. prodato je 6,8 odsto manje novih automobila u poređenju sa prvom polovinom 2011. godine.
Pad prodaje novih automobila u zemljama članicama vrlo dobro ilustruje stanje ekonomije u svakoj od njih.
Nemačka kompanija “Folksvagen” prodala je 2,8 odsto više automobila u odnosu na jun prošle godine, dok je u kompaniji “Dajmler” pala prodaja za 5,7 odsto, a u kompaniji BMW 0,6 odsto.
Francuski proizvođač automobila PSA “Pežo sitroen” prodao je 8,6 odsto manje automobila, a “Reno” 3,8 odsto manje, dok je italijanska kompanija “Fiat” registrovala pad prodaje za 18 odsto.
Kompanije u vlasništvu američke kompanije “Dženeral motors” /”Opel”, “Ševrolet” i druge/ beleže pad od 8,8 odsto, a “Ford” pad od 18,5 odsto.
S druge strane, Japanci ponovno dobro prodaju u Evropi. Kompanija “Tojota” povećala je prodaju novih automobila za 19,8 odsto, a “Honda” 23,2 odsto.
Slično je i sa korejskim proizvođačima – kompanija “Kia” je povećala prodaju za 23,3 odsto, a “Hjundai” za 22,4 odsto.-
530i
#47 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Razna istraživanja pokazat će i različite rezultate. Mislim da je ipak glavna vrijednost automobila - ona koju konkretni automobil ima vlasniku, sad da li će ga prodavati i po kojoj cijeni to je subjektivna stvar. Sva istraživanja, sva dokazivanja, sve ankete baziraju se na debelom uopćavanju tržišta koje je abnormalno široko i raznovrsno...
- S4mpion
#48 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
To da su golfovi kod nas skuplji nego u ostalim zemljama je suplja.U BiH solidna petica ima prosjek od nekih 15000KM,a ista ta petica u Njemackoj je nekih 6500€ i kad se plati porez,dobije se identicna vrijednost.
-
goran16v
#49 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Da ne idemo previse u off ali nigdje dobar auto nije jeftin, pa ni u DE. Drugo je ovo sto nasi nakupci i prevaranti kupe ex sluzbeni ili privatni auto sa 400k km na satu za smijesne pare, vrate kilometrazu malo ga picnu i uvale ga bosnji za pristojne pare. Bosnjo izNiso iz auta starog 25 god pa tu se i takav auto cini k'o space shuttle pa bosnjo likuje kako je dobro pros'o ga je njega njegov golf na cesti izasao 15k KM, a na mobile ista godina, isti motor i kilometraza 7,5k EUR i krene sa mudrovanjem kako su cijene na mobile itd preskupe.S4mpion wrote:To da su golfovi kod nas skuplji nego u ostalim zemljama je suplja.U BiH solidna petica ima prosjek od nekih 15000KM,a ista ta petica u Njemackoj je nekih 6500€ i kad se plati porez,dobije se identicna vrijednost.
- S4mpion
#50 Re: Marka automobila - vrijednost kroz godine
Upravo tako,a namjerno nisam spomenuo to spletkarenje,jer je svaka marka automobila podlozna spletkarenju.goran16v wrote:Da ne idemo previse u off ali nigdje dobar auto nije jeftin, pa ni u DE. Drugo je ovo sto nasi nakupci i prevaranti kupe ex sluzbeni ili privatni auto sa 400k km na satu za smijesne pare, vrate kilometrazu malo ga picnu i uvale ga bosnji za pristojne pare. Bosnjo izNiso iz auta starog 25 god pa tu se i takav auto cini k'o space shuttle pa bosnjo likuje kako je dobro pros'o ga je njega njegov golf na cesti izasao 15k KM, a na mobile ista godina, isti motor i kilometraza 7,5k EUR i krene sa mudrovanjem kako su cijene na mobile itd preskupe.S4mpion wrote:To da su golfovi kod nas skuplji nego u ostalim zemljama je suplja.U BiH solidna petica ima prosjek od nekih 15000KM,a ista ta petica u Njemackoj je nekih 6500€ i kad se plati porez,dobije se identicna vrijednost.