Marindvor će zaokružiti sliku savremenog grada - malo sutra

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Pearl wrote:
budala_mahnita wrote:Laka:
Citat:
oba m. i s., obaju, obama; u ž. rodu obe, obeju, obema (ek.), obje i obije, obiju, objema (ijek.); u primeni se dopunjava sa obojica za m. osobe, oboje za živa bića (za muško i žensko ili uz im. tipa pilad i pilići) i za apstr. pojmove ("oboje mu je na umu, posao i kuća"), oboji, -e, -a (uz imenice u mn., npr. oboji svatovi, oboje čarape); u istom zn. (stilski nešto pojačanom) i var. obadva, obadv(ij)e, obadvojica, obadvoje, obadvoji; primena i gram. promena (za obe varijante) kao dva, dvojica, dvoje, dvoji (v.)

Pravopis srpskoga jezika, ekavsko školsko izdanje, Matica srpska, Novi Sad, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2000. str. 256-257

http://sstk.skole.t-com.hr/tin/Predmeti ... ezik_2.doc
Pojasnjenje na 18 stranici.
Iskreno se nadam da cete mi oprostiti sto nemam izvod iz bosanskog pravopisa (nisam mogla naci online), ali mislim da je i ovo dovoljno.
kod moje profe bosanskog se za "obadva" dobijao kec ko kuca... doduse, koliko puta se pravopis mijenjao, ne bi me cudilo da je ovo sad pravilno...
Ma ja, sada je pravilno reci i obatri, gorikan, dolikan, njiha, hlopta, hajkula i slicno.
Jebemu misha, kamo idemo...!
:)
obuca

Post by obuca »

zaboravio si Hurnebes, Hlupanje, i sl. :lol: :lol: :lol:
laka

Post by laka »

sto ste netolerantni ljudi, budala_mahnita lijepo nasla izvore i podastrla dokaze za svoju tvrdnju....
vi za to vrijeme kopate po memoriji, koja je haman na pola prazna, oliti s rupama, pa vam bas i ne ide... hahaha kopaj dublje!!! defragmentiraj!!!

spavac, ovo je ipak samo razmjena misljenja nema potrebe da se zestis, vrati se, spavaj....

ja se zbilja ne sjecam, cak mi se odnekud javalja informacija :D da mi je svojedobno netko govorio kao pravilo oba ne obadva ... no dokazi su dokazi....
obadva ... to ti je slicno kao kad nasi zurnalisti kazu "postavit cu vam PAR pitanja", misleci nekoliko pitanja, par su dva.... blah ... takvih primjera je tisucu :D
laka

#129 Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by laka »

Evo da ne palamudite bezze :D :

"Područje sadašnjeg Marindvora nekad se zvalo Zagorica. U osmanskom periodu taj dio je nazvan Šejh Magribijina mahala po osnivaču istoimene džamije koja je tu sagrađena.
Dolaskom Austro-Ugarske počela je nagla izgradnja Sarajeva, pa se javila i velika potreba za građevinskim materijalom. Jedan od prvih građevinskih poduzetnika bio je August Braun.

On se obogatio zahvaljujući tvornici cigle koju je sagradio na području današnjeg naselja Ciglane.-Pošto je imao lijepu ženu Mariju, koju je veoma volio, Braun je odlučio da u njenu čast napravi najveću i najljepšu palaču u Sarajevu. Otkupio je zemljište na području današnjeg Marindvora od dva brata Jevreja. Prema predaji, projekt palače napravio je poznati arhitekt Josip Vancaš, a u njegovoj izradi sudjelovao je i sam Braun – objašnjava arhitekt Mufid Garibija.
Gradnja palače završe a je 1912. godine. Zgrada u Secesijskom stilu sastoji se iz tri dijela. Ima podrum i četiri etaže, osam zavojitih stepenica te čak deset ulaza.-Prema ovoj palači čitav taj dio grada je prozvan Marijin dvor, a kasnije je taj načziv narod skratio, pa je ostao Marindvor. Sada su u njenom donjem dijelu smještene radnje, a na spratovima su stanovi. Iako izuzetno vrjedna, palača je danas zapostavljena, prije svega, zbog neugledne fasade koju bi trebalo obnoviti – dodaje Garibija."

M.A., Sarajevo, Dnevni Avaz, 24.09.2007. god.
DaysleepeR

#130 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by DaysleepeR »

laka wrote:Evo da ne palamudite bezze :D :

"Područje sadašnjeg Marindvora nekad se zvalo Zagorica. U osmanskom periodu taj dio je nazvan Šejh Magribijina mahala po osnivaču istoimene džamije koja je tu sagrađena.
Dolaskom Austro-Ugarske počela je nagla izgradnja Sarajeva, pa se javila i velika potreba za građevinskim materijalom. Jedan od prvih građevinskih poduzetnika bio je August Braun.

On se obogatio zahvaljujući tvornici cigle koju je sagradio na području današnjeg naselja Ciglane.-Pošto je imao lijepu ženu Mariju, koju je veoma volio, Braun je odlučio da u njenu čast napravi najveću i najljepšu palaču u Sarajevu. Otkupio je zemljište na području današnjeg Marindvora od dva brata Jevreja. Prema predaji, projekt palače napravio je poznati arhitekt Josip Vancaš, a u njegovoj izradi sudjelovao je i sam Braun – objašnjava arhitekt Mufid Garibija.
Gradnja palače završe a je 1912. godine. Zgrada u Secesijskom stilu sastoji se iz tri dijela. Ima podrum i četiri etaže, osam zavojitih stepenica te čak deset ulaza.-Prema ovoj palači čitav taj dio grada je prozvan Marijin dvor, a kasnije je taj načziv narod skratio, pa je ostao Marindvor. Sada su u njenom donjem dijelu smještene radnje, a na spratovima su stanovi. Iako izuzetno vrjedna, palača je danas zapostavljena, prije svega, zbog neugledne fasade koju bi trebalo obnoviti – dodaje Garibija."

ježim se od termina "narod" ja sam rekao da mi ne smeta izgovor, smeta mi kako se piše.

Ako je dvor bio od Marije, onda je dvor Marijin ili Marijin Dvor.

A nek narod govori kako mu je volja...

Ali svakako nam je pismenost katastrofa
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

dosta ljudi iznad 60 godina starosti kaze APERACIJA pa ga to samim time i ne cini pravilnim...

apAteka takodjer...
sulesavic

Post by sulesavic »

Svi znaju kako se ¹ta pi¹e, kako se klanja, kakav treba biti novinar...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sulesavic wrote:Svi znaju kako se šta piše, kako se klanja, kakav treba biti novinar...
ali niko ne rece odakle pare za gradnju toga necega....
sulesavic

Post by sulesavic »

mIRCerka wrote:
sulesavic wrote:Svi znaju kako se ¹ta pi¹e, kako se klanja, kakav treba biti novinar...
Laza Lazareviæ?
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#135 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by karabaja-x »

DaysleepeR wrote:
laka wrote:Evo da ne palamudite bezze :D :

ježim se od termina "narod" ja sam rekao da mi ne smeta izgovor, smeta mi kako se piše.

Ako je dvor bio od Marije, onda je dvor Marijin ili Marijin Dvor.

A nek narod govori kako mu je volja...

Ali svakako nam je pismenost katastrofa
stuttgart je se nekada zvao stuttengarten, pa sta sad
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sulesavic wrote:
mIRCerka wrote:
sulesavic wrote:Svi znaju kako se šta piše, kako se klanja, kakav treba biti novinar...
Laza Lazarević?
u smislu dr. Nedo Zec?

Iskreno sule, tesko mi je vise slusati o sredstvima svjetske banke, svi se prave budale i nece da kazu narodu da su to krediti...dugorocni...taman za moje unuke da ih otplate...
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

i new york je nekad bio new amsterdam, pa sta sad
chuchumbamayumbe

I Markale su bile Markt Halle. :)
karabaja-x

Post by karabaja-x »

a jebenhausen je nekad bio lebenhausen
http://de.wikipedia.org/wiki/Jebenhausen
chuchumbamayumbe

karabaja-x wrote:a jebenhausen je nekad bio lebenhausen
Sa izrazito poznatom i popularnom Naguzimise Strasse!
karabaja-x

Post by karabaja-x »

chuchumbamayumbe wrote:
karabaja-x wrote:a jebenhausen je nekad bio lebenhausen
Sa izrazito poznatom i popularnom Naguzimise Strasse!

:lol: bitte drken sie nicht hier
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Mali segment Sluzbenog glasnika BiH:

"II.1. VRSTA UGOVORA
Radovi
II.2. DA LI SE NAMJERAVA ZAKLJUČITI OKVIRNI SPORAZUM? (član 32. ZJN)
Ne
II.3. NAZIV/REFERENCA POD KOJIM JE KONKRETAN UGOVOR EVIDENTIRAN KOD UGOVORNOG ORGANA
Rekonstrukcija kolovozne konstrukcije na dionici Marindvor - Vijećnica - Marindvor
II.4. OPIS PREDMETA UGOVORA
Rekonstrukcija afaltnog kolovoza, zamjena oštećenih ivičnjaka, zamjena šahtova i izgradnja horizontalne signalizacije od vruće plastike
II.5. UKUPNA KOLIČINA (BROJ JEDINICA) I/ILI OBIM UGOVORA
Dužina rekonstruisanog asfaltnog kolovoza je cca 5 kilometara
II.6. MJESTO ISPORUKE ROBA ILI LOKACIJA IZVRŠENJA USLUGA ILI RADOVA
Lokacija radova je Marindvor - Baščaršija - Marindvor"...

Pa dio teksta iz Dana:
" U aprilu ove godine na sva zvona je objavljena vijest da ce u Sarajevu biti izgradjen World Trade Center, novi trgovacki centar u lancu ove velike firme sa sjedistem u New Yorku. Za mjesto izgradnje je odredjen Marindvor, neke dnevne novine su objavile makete zamisljenog centra, rasciscene su rusevine na pomenutoj lokaciji i samo je jos falilo da neko odvrne slavinu iz koje ce poteci med, mlijeko i pare. Sedam mjeseci kasnije, WTC je na sastanku odrzanom u Sevilli, "razocaran slabom realizacijom poslova", blokirao kredite namijenjene Sarajevu."

A sve ovo jer nazalost ne mogu naci pravopis online, a ne volim kad me se pravi budalom i ubjedjuje u nesto sto znam da nije tacno!

Ali bice da smo svi mi koji koristimo taj izraz kao ispravan, neobrazovani i zatucani, ubacujemo H gdje stignemo, i nemamo pojma da se oba odnosi na dva, tako da nam je obatrojica sasvim logicna izvedenica.
OAO
fantom slobode

Post by fantom slobode »

budala_mahnita wrote:Mali segment Sluzbenog glasnika BiH:

"II.1. VRSTA UGOVORA
Radovi
II.2. DA LI SE NAMJERAVA ZAKLJUČITI OKVIRNI SPORAZUM? (član 32. ZJN)
Ne
II.3. NAZIV/REFERENCA POD KOJIM JE KONKRETAN UGOVOR EVIDENTIRAN KOD UGOVORNOG ORGANA
Rekonstrukcija kolovozne konstrukcije na dionici Marindvor - Vijećnica - Marindvor
II.4. OPIS PREDMETA UGOVORA
Rekonstrukcija afaltnog kolovoza, zamjena oštećenih ivičnjaka, zamjena šahtova i izgradnja horizontalne signalizacije od vruće plastike
II.5. UKUPNA KOLIČINA (BROJ JEDINICA) I/ILI OBIM UGOVORA
Dužina rekonstruisanog asfaltnog kolovoza je cca 5 kilometara
II.6. MJESTO ISPORUKE ROBA ILI LOKACIJA IZVRŠENJA USLUGA ILI RADOVA
Lokacija radova je Marindvor - Baščaršija - Marindvor"...

Pa dio teksta iz Dana:
" U aprilu ove godine na sva zvona je objavljena vijest da ce u Sarajevu biti izgradjen World Trade Center, novi trgovacki centar u lancu ove velike firme sa sjedistem u New Yorku. Za mjesto izgradnje je odredjen Marindvor, neke dnevne novine su objavile makete zamisljenog centra, rasciscene su rusevine na pomenutoj lokaciji i samo je jos falilo da neko odvrne slavinu iz koje ce poteci med, mlijeko i pare. Sedam mjeseci kasnije, WTC je na sastanku odrzanom u Sevilli, "razocaran slabom realizacijom poslova", blokirao kredite namijenjene Sarajevu."

A sve ovo jer nazalost ne mogu naci pravopis online, a ne volim kad me se pravi budalom i ubjedjuje u nesto sto znam da nije tacno!

Ali bice da smo svi mi koji koristimo taj izraz kao ispravan, neobrazovani i zatucani, ubacujemo H gdje stignemo, i nemamo pojma da se oba odnosi na dva, tako da nam je obatrojica sasvim logicna izvedenica.
OAO
Nemoj tako, samo su pojedinci na forumu pismeni.I znaju kako ce izgledati svaki komentar na njihovu temu i uvijek imaju odgovore.
Inace Bosna i Hercegovina je jedna od najnezaduzenijih zemalja jugoistocne Evrope, neko spomenu da zivimo i gradimo od kredita.Budzet nikada nije bio puniji zbog uvodjenja PDV-a.
A usput, poslije 1945 su neki isto tako zeljeli da naprave savremeni grad, pa su bili u planu da poravnaju carsiju i da izgrade nove zgrade, da nas osavremene.To su bili oni za koje su neki kulturno-istorijski spomenici (naglasak na neki) bili takodje mnogo dekadentna stvar.Ti su i dobri bili, koliko je to razmisljanje o dekadentnosti izrazeno kod onih sto nas zele predstaviti Teheranom.A vjerujem da im nije lako kada vide da se "Teheran" gradi.Zato se ne treba osvrtati na iste, neka se zabave svojim gradjevinskim radovima i uredjenjem svoje okoline.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Dejsliperu, nemoj da se ljutiš, ali ti si samo na ovoj temi napravio desetak kardinalnih pravopisnih grešaka.
Nije ništa zlonamerno, ali ti insistiraš na pismenosti. Prijateljski savet ti je da ih ispraviš. :) Nadam se da ne zameraš.
DaysleepeR wrote:Pa jel mi trebamo da se ugledamo na Balkan
DaysleepeR wrote:Hitna Pomoć vapi za novom zgradom,
DaysleepeR wrote:naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad
DaysleepeR wrote:Nebih više da diskutujem,

nepravilno / pravilno
Jel / je l´
Hitna Pomoć / Hitna pomoć
Nemožemo / Me možemo
Nebih / Ne bih
_BosanaC

Post by _BosanaC »

enes-s wrote:Dejsliperu, nemoj da se ljutiš, ali ti si samo na ovoj temi napravio desetak kardinalnih pravopisnih grešaka.
Nije ništa zlonamerno, ali ti insistiraš na pismenosti. Prijateljski savet ti je da ih ispraviš. :) Nadam se da ne zameraš.
DaysleepeR wrote:Pa jel mi trebamo da se ugledamo na Balkan
DaysleepeR wrote:Hitna Pomoć vapi za novom zgradom,
DaysleepeR wrote:naša tradicija je evropska i nemožemo imati grad
DaysleepeR wrote:Nebih više da diskutujem,

nepravilno / pravilno
Jel / je l´
Hitna Pomoć / Hitna pomoć
Nemožemo / Me možemo
Nebih / Ne bih
:D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Stvarno ima ljudi...

Hajd provjeri još neki post možda ti je nešto promaklo.

Kako god, jedno sam ja drugo je javni službenik ovoga grada.

Inače pravim ja još gore pravopisne greške od tih navedenih
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Da, stvarno ima ljudi. :zzzz:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

fantom slobode wrote: Inace Bosna i Hercegovina je jedna od najnezaduzenijih zemalja jugoistocne Evrope, neko spomenu da zivimo i gradimo od kredita.Budzet nikada nije bio puniji zbog uvodjenja PDV-a.
to pomenuh ja...

Gdje nestaju te pare od PDV? U sta ih ulazu?
Gdje su stanovi za borce, RVI, mlade itd...

Sve mozes KUPITI SATRO POVOLJNO a dobices na koristenje pozamasan penis...
Kao KLAS koji DOBIJE PSENICU pa nama prodaje hljeb...
JokTiSi

Post by JokTiSi »

fantom slobode wrote: Inace Bosna i Hercegovina je jedna od najnezaduzenijih zemalja jugoistocne Evrope, neko spomenu da zivimo i gradimo od kredita.Budzet nikada nije bio puniji zbog uvodjenja PDV-a.
Jeste to je tacno a razlog je zato sto Evropa ne daje tek tako olako pare pogotovo drzavama kojima je slab budzet, negativan izvoz itd... Zato jedna hrvatska je zaduzena 25 milijardi jer te pare ako hoce moze vratiti za par godina jer imaju jaku privredu, a i rejting im je veci jer su haman na pragu evropske unije
mIRCerka wrote:to pomenuh ja...

Gdje nestaju te pare od PDV? U sta ih ulazu?
Gdje su stanovi za borce, RVI, mlade itd...

Sve mozes KUPITI SATRO POVOLJNO a dobices na koristenje pozamasan penis...
Kao KLAS koji DOBIJE PSENICU pa nama prodaje hljeb...
Koliko sam ja upucen za dobar dio tih para se kupuju devize odnosno vracaju se dugovi u prevodu NE KORISTE SE NI ZA STA sto je kretenizam nevidjeni jer ako ulozis u nesto pare imas sansu da uvecas taj kapital ovako samo smanjujes dug koji i nije neki i opet se vrtimo u istom krugu... sve pametni mozgovi :roll: :roll: :x
nexo

#150 Re: Kako je MARINDVOR/MARIJIN DVOR dobio ime

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 18:02, edited 1 time in total.
Post Reply