Manjaca!!
-
BECHO
Da se nikad zaboravi...
Manjaca
Kroz ovaj koncentracioni logor, međutim, prošlo je više desetina hiljada Bošnjaka. Oko 20 imama bilo je zatočeno u ovom mučilistu, gdje su prošli najveća mučenja i poniženja. Kada su razmijenjeni, svi su odreda mokrili krv i imali problema s bubrezima i kičmom. Agresor ih je tukao danonoćno: po genitalijama, bubrezima, glavi i čitavome tijelu. Imam Rešad Jugo, primjerice, samo je prilikom jednog batinanja primio 300 udaraca. Brojao je udarce po svome tijelu nanesene višežilnim kablom, držalom sjekire, šlaufom i pendrekom. "Kada bi udarali pendrekom, mi smo to smatrali šalom. Najgori je bio višezilni kabal koji se obavijao oko nas", pričao je Jugo. Imama Muharema Posavljaka postavljali su na dvije stolice prsima okrenutim prema zemlji, a onda po njemu skakali i pokušavali mu prebiti kičmu. Sve zatočene Bošnjake patili su glađu i žeđu. Aktivirali su i pojedine fizički jače, a psihički nestabilne logoraše da tuku svoje drugove. Dovoljan je bio samo pogled u zabranjenom pravcu da znatiželjni logoraš ostane bez života. "Nismo smjeli ni pogledom odlutati u neželjenom pravcu. Spustiš pogled preda se, ruke na leđa, jer ako ih pomjeriš, dočeka te udarac."
Jedan Bošnjak iz Ključa, zatočenik u jednoj ključkoj školi nekoliko sedmica, zajedno sa svojih jedanaest drugova minibusom je prebačen na Manjaču 25. juna 1992. godine. Na samom ulazu u ovaj zloglasni logor pretučen je dok je prolazio između dva reda srpskih vojnika. Potom su ga svukli do gole kože, pokrali i još ga jednom pretukli; odrezali su mu kosu i zatvorili ga u jednoj od štala logora. Kao i svi ostali zatvorenici, spavao je na golom podu. Jedne noći, deset Bošnjaka "izabranih po prethodno sastavljenom spisku" odvedeno je na ispitivanje u drugu prostoriju. Među njima je bio i pomoćnik gradonačelnika Ključa gosp. Omer Filipović. Uslijedilo je potom zvjersko mučenje ovih nedužnih ljudi. Gosp. Filipović pljuvao je krv, a da mu pri tom niko nije mogao pomoći. Esad Bender nastradao je na isti način. Čuvari su mu više puta skakali po stomaku. Kada je 16. decembra 1992. izašao iz logora Manjača, bio je oslabio 20 kg i bolovao od teškog ingvinalnog prodera.
Drugi logoraš, porijeklom iz Ključa, zatočenik u zatvoru u Staroj Gradišci, nakon što je prebačen na Manjaču, doživio je još teže stradanje: "Čim smo došli, pokrali su nas i rasporedili u razne štale u logoru. Do augusta 1992., srpski su rezervisti odgovorni za logor sproveli većinu ubojstava. U jednoj klanici neki su zatvorenici bili mučeni i zaklani. Jednog dana dovezen je kamion iz Omarske sa zarobljenicima. Nekoliko sati čuli su se krikovi. Ista scena ponovila se kada je doslo šest velikih kamiona iz Sanskog Mosta. Rezervisti koji su ih pratili počeli su sistematski klati civile sve dok ih komandant logora nije zaustavio. Tada je 20 osoba poginulo."
...
http://www.genocid.org/tekst.php?article_id=44
Manjaca
Kroz ovaj koncentracioni logor, međutim, prošlo je više desetina hiljada Bošnjaka. Oko 20 imama bilo je zatočeno u ovom mučilistu, gdje su prošli najveća mučenja i poniženja. Kada su razmijenjeni, svi su odreda mokrili krv i imali problema s bubrezima i kičmom. Agresor ih je tukao danonoćno: po genitalijama, bubrezima, glavi i čitavome tijelu. Imam Rešad Jugo, primjerice, samo je prilikom jednog batinanja primio 300 udaraca. Brojao je udarce po svome tijelu nanesene višežilnim kablom, držalom sjekire, šlaufom i pendrekom. "Kada bi udarali pendrekom, mi smo to smatrali šalom. Najgori je bio višezilni kabal koji se obavijao oko nas", pričao je Jugo. Imama Muharema Posavljaka postavljali su na dvije stolice prsima okrenutim prema zemlji, a onda po njemu skakali i pokušavali mu prebiti kičmu. Sve zatočene Bošnjake patili su glađu i žeđu. Aktivirali su i pojedine fizički jače, a psihički nestabilne logoraše da tuku svoje drugove. Dovoljan je bio samo pogled u zabranjenom pravcu da znatiželjni logoraš ostane bez života. "Nismo smjeli ni pogledom odlutati u neželjenom pravcu. Spustiš pogled preda se, ruke na leđa, jer ako ih pomjeriš, dočeka te udarac."
Jedan Bošnjak iz Ključa, zatočenik u jednoj ključkoj školi nekoliko sedmica, zajedno sa svojih jedanaest drugova minibusom je prebačen na Manjaču 25. juna 1992. godine. Na samom ulazu u ovaj zloglasni logor pretučen je dok je prolazio između dva reda srpskih vojnika. Potom su ga svukli do gole kože, pokrali i još ga jednom pretukli; odrezali su mu kosu i zatvorili ga u jednoj od štala logora. Kao i svi ostali zatvorenici, spavao je na golom podu. Jedne noći, deset Bošnjaka "izabranih po prethodno sastavljenom spisku" odvedeno je na ispitivanje u drugu prostoriju. Među njima je bio i pomoćnik gradonačelnika Ključa gosp. Omer Filipović. Uslijedilo je potom zvjersko mučenje ovih nedužnih ljudi. Gosp. Filipović pljuvao je krv, a da mu pri tom niko nije mogao pomoći. Esad Bender nastradao je na isti način. Čuvari su mu više puta skakali po stomaku. Kada je 16. decembra 1992. izašao iz logora Manjača, bio je oslabio 20 kg i bolovao od teškog ingvinalnog prodera.
Drugi logoraš, porijeklom iz Ključa, zatočenik u zatvoru u Staroj Gradišci, nakon što je prebačen na Manjaču, doživio je još teže stradanje: "Čim smo došli, pokrali su nas i rasporedili u razne štale u logoru. Do augusta 1992., srpski su rezervisti odgovorni za logor sproveli većinu ubojstava. U jednoj klanici neki su zatvorenici bili mučeni i zaklani. Jednog dana dovezen je kamion iz Omarske sa zarobljenicima. Nekoliko sati čuli su se krikovi. Ista scena ponovila se kada je doslo šest velikih kamiona iz Sanskog Mosta. Rezervisti koji su ih pratili počeli su sistematski klati civile sve dok ih komandant logora nije zaustavio. Tada je 20 osoba poginulo."
...
http://www.genocid.org/tekst.php?article_id=44
-
FFK as Lucy01
Upoznala sam dva logorasa. Jednog u ratu ('93), a jednog na jednom Sarajevskom forumu.
Prvi je razmijenjen '93 iz Brckog i nakon razmjene je dosao u Tuzlu. Bio je u logoru Luka, samo zato sto je bio Bosnjak. Primio ga je u stan moj zet (Srbin), zajedno sa porodicom (zena i sin). Bio je mladji covjek (35-38 god.) i veoma sutljiv. Cesto je igrao saha sa mojim zetom i jedna recenica koju je izgovorio je zauvijek ostala u mom sjecanju. Na pitanje mog zeta jesu li ga mucili i tukli, kratko je rekao: "Ljudi nisu". Nije bio ni ljut, ni kivan, ni osvetoljubiv...samo tuzan i zbunjen i razocaran...
Drugog (mog dragog prijatelja koji danas zivi u Australiji) sam upoznala na forumu (ne ovom). Nakon razmjene misljenja o mnogim stvarima, upalo mi je u oci da je stalno propovijedao o miru, toleranciji, ljubavi...pa mi je informacija o njegovom boravku u Manjaci zazvucala cudno. Bio u logoru, mucen (pogubio je sve zube zbog neadekvatne ishrane i nedostatka soli) samo zato sto je, bez vlastitog izbora pripadao ne-srpskom narodu...a prica o ljubavi i toleranciji
. Nama koji to nismo prosli, zvuci nevjerovatno...zar ne zelis da ih sve pobijes, unistis, zametnes im trag? On ne-zeli samo da se ljudi do kraja njegovog vremena vole ili bar tolerisu
.
Dragi S, ako ovo citas, zelim ti sve najbolje....i javi se
Prvi je razmijenjen '93 iz Brckog i nakon razmjene je dosao u Tuzlu. Bio je u logoru Luka, samo zato sto je bio Bosnjak. Primio ga je u stan moj zet (Srbin), zajedno sa porodicom (zena i sin). Bio je mladji covjek (35-38 god.) i veoma sutljiv. Cesto je igrao saha sa mojim zetom i jedna recenica koju je izgovorio je zauvijek ostala u mom sjecanju. Na pitanje mog zeta jesu li ga mucili i tukli, kratko je rekao: "Ljudi nisu". Nije bio ni ljut, ni kivan, ni osvetoljubiv...samo tuzan i zbunjen i razocaran...
Drugog (mog dragog prijatelja koji danas zivi u Australiji) sam upoznala na forumu (ne ovom). Nakon razmjene misljenja o mnogim stvarima, upalo mi je u oci da je stalno propovijedao o miru, toleranciji, ljubavi...pa mi je informacija o njegovom boravku u Manjaci zazvucala cudno. Bio u logoru, mucen (pogubio je sve zube zbog neadekvatne ishrane i nedostatka soli) samo zato sto je, bez vlastitog izbora pripadao ne-srpskom narodu...a prica o ljubavi i toleranciji
Dragi S, ako ovo citas, zelim ti sve najbolje....i javi se
-
Shoshana
Potpuno se slazem sa Lucy...
Ja sam poznavala jednog covjeka, Amir se zvao, preminuo je prije par godina, zdravlja narusenog od cetnickih batina....
Dobrocudnijeg covjeka nikad nisam vidjela...sto 'no rekli kod nas - na ranu privit! A kroz kakve li je samo patnje prosao....
Prezivjelima zaista zelim sve najbolje!
Ja sam poznavala jednog covjeka, Amir se zvao, preminuo je prije par godina, zdravlja narusenog od cetnickih batina....
Dobrocudnijeg covjeka nikad nisam vidjela...sto 'no rekli kod nas - na ranu privit! A kroz kakve li je samo patnje prosao....
Prezivjelima zaista zelim sve najbolje!
-
zlata
Joj Boze dragi...cudne, zalosne sudbine. Da "Bendzelajka" preko noci postane cetnicka kasabaPipiDugaDevetka wrote:Ne bih nikome pozelio sta su Fair, Skljoco i ostali tamo prezivjeli (ako su prezivjeli)...Pricha mi ljetos jedan engleski oficir koji je bio u B.Luci za vrijeme rata...i kaze:Nesferatu wrote:Skoljco veli da fale na listi neke Sandzaklije.....
A ja sad ne znam...
Nice people u Bendzelajku![]()
..., a ja mu odgovorim: O, da fini su, a 30 km dalje konclager...
-
digger
Dobar komentar. I nije ovo Murisno kritika tebe, ali zar je zaista potrebno da Fair "okaci" svoja licna stradanja kako bi njegovi komentari postali znacajniji--ili vrijedniji?Murisno1 wrote:Eh tek sad shavacam neke stvari u vezi Fair life lika! Nisam jarane znao da si bio tamo i to prezivio... sad mi vec idu u glavu mnogi tvoji komentari i shvatam te puno bolje..
vjerovatno ti to ne znaci nesto Bog zna ali sve najbolje
- Fair Life
Kad mrznja preuzme... i kad ona pocinje da signalizira, da odredjuje vrijednosti, stvara pogresne zakljucke izvlaceci iz sopstvene arhive cinjenice... nije dobro.Lucy01 wrote:(...)
...a prica o ljubavi i toleranciji. Nama koji to nismo prosli, zvuci nevjerovatno...zar ne zelis da ih sve pobijes, unistis, zametnes im trag? On ne-zeli samo da se ljudi do kraja njegovog vremena vole ili bar tolerisu
.
(...)
To je pocetak pripreme za jos jedno individualno stradanje... u miru.
-
Kwaheri
Fair Life wrote:Kad mrznja preuzme... i kad ona pocinje da signalizira, da odredjuje vrijednosti, stvara pogresne zakljucke izvlaceci iz sopstvene arhive cinjenice... nije dobro.Lucy01 wrote:(...)
...a prica o ljubavi i toleranciji. Nama koji to nismo prosli, zvuci nevjerovatno...zar ne zelis da ih sve pobijes, unistis, zametnes im trag? On ne-zeli samo da se ljudi do kraja njegovog vremena vole ili bar tolerisu
.
(...)
To je pocetak pripreme za jos jedno individualno stradanje... u miru.
ne daj se care...
...u nocima kao ova...kad mi ozivite sjecanja...molim za vas...i tebe Fair...da vam Bog bude na pomoci
-
wanderer
Ta logika nam je dala i Isusa i Tileta i Alju i Hitlera. Dakle, i torove.digger wrote:Dobar komentar. I nije ovo Murisno kritika tebe, ali zar je zaista potrebno da Fair "okaci" svoja licna stradanja kako bi njegovi komentari postali znacajniji--ili vrijedniji?Murisno1 wrote:Eh tek sad shavacam neke stvari u vezi Fair life lika! Nisam jarane znao da si bio tamo i to prezivio... sad mi vec idu u glavu mnogi tvoji komentari i shvatam te puno bolje..
-
Murisno1
niposto!Dobar komentar. I nije ovo Murisno kritika tebe, ali zar je zaista potrebno da Fair "okaci" svoja licna stradanja kako bi njegovi komentari postali znacajniji--ili vrijedniji?
i nisam rekao nikad da njegovi komentari nisu vrijedni ili znacajni... samo sam reko da ga sad puno bolje razumijem...
znam da dobro zna sta prica u vecini slucajeva
- Fair Life
Murisno1 wrote:Eh tek sad shavacam neke stvari u vezi Fair life lika!
Nisam jarane znao da si bio tamo i to prezivio... sad mi vec idu u glavu
mnogi tvoji komentari i shvatam te puno bolje..

http://--- NO LINKS ---/forum/index.php?topic=2979.15
- Prpa.ba
Fair Life wrote:http://--- NO LINKS ---/forum/index.php?topic=2979.15
Na islambosni ista prica ko' u srba: antibosnjastvo, anti-islamska propaganda, ugrozenost, agresivnost, sveopca paranoja. Samo im je religija razlicita.
- rajvosa^
Mislim da je najbolje da sa-x forumasi ignorisu islambosna, a oni da ignorisu sa-x. Malo gledam toliko mrze sa-x i nazivaju sviju cetnicima, a izmedju ostalog pola forumasa ovdje je bilo u vojsci i borilo se za BiH, ili su bili neka druga zrtva agresora. Dali to njima ista govori?
-
_BosanaC
Neka bolanrajvosa^ wrote:Mislim da je najbolje da sa-x forumasi ignorisu islambosna, a oni da ignorisu sa-x. Malo gledam toliko mrze sa-x i nazivaju sviju cetnicima, a izmedju ostalog pola forumasa ovdje je bilo u vojsci i borilo se za BiH, ili su bili neka druga zrtva agresora. Dali to njima ista govori?
Nisu daleko od Srba odmakli, definitivno.
- Ahmmed
Po čemu je islambosna reprezentativni islamski sajt? Po glasnosti, bučnosti, ovoj temi o sa-x? A i ti, fakat, postaješ.....Ako ništa, svojim stavovima sa-x činiš sve daljim i daljim pristojnom muslimanskom svijetu....kojeg je, ma koliko ti želio da je drugačije,ipak najviše....I u ovoj zemlji i na ovom forumu i na svim drugim forumima....Ide mi na živce stalna tendenca izjednačavanja...Razumijem zbog čega to radiš, ali....mislim da treba naći granicu. Jednom sam zbog tebe , na kratko, otišao sa ovog foruma.Neću opet napraviti istu grešku, ali moram ti reći, mučno je čitati pojedine tvoje postove. Nisi daleko odmakao od onih sa islambosne, koji su komentirali dešavanja na našem forumu._BosanaC wrote:Neka bolanrajvosa^ wrote:Mislim da je najbolje da sa-x forumasi ignorisu islambosna, a oni da ignorisu sa-x. Malo gledam toliko mrze sa-x i nazivaju sviju cetnicima, a izmedju ostalog pola forumasa ovdje je bilo u vojsci i borilo se za BiH, ili su bili neka druga zrtva agresora. Dali to njima ista govori?Kada je islam toliko tolerantan na jednom takvom reprezentativnom BH islamskom sajtu, nista ne moze da me cudi i iznenadi
![]()
-
sure_alma
naje....si sa ovim postom..._BosanaC wrote:Neka bolanrajvosa^ wrote:Mislim da je najbolje da sa-x forumasi ignorisu islambosna, a oni da ignorisu sa-x. Malo gledam toliko mrze sa-x i nazivaju sviju cetnicima, a izmedju ostalog pola forumasa ovdje je bilo u vojsci i borilo se za BiH, ili su bili neka druga zrtva agresora. Dali to njima ista govori?Kada je islam toliko tolerantan na jednom takvom reprezentativnom BH islamskom sajtu, nista ne moze da me cudi i iznenadi
![]()
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
na tom sajtu nit ko razmislja nit ko cita sa-x, nego dodju neki banirani likovi i ispricaju svoju "tuznu pricu"; natracaju forumase i administratore i onda ih javno prozivaju. kada bi jedan, samo jedan ozbiljan medju njima procitao malo bolje i vidio ko su ti ljudi koje optuzuju, kako se ponasaju u virtuelnom svijetu, vidio bi na kakve price nasjedaju...
ali ko im je kriv, to je isto kao kad bismo od Avaza trazili da se bave ozbiljnim novinarstvom.
a ko da i ja znam nesto, cetnikusa u dzihad-revoluciji od nekidan
ali ko im je kriv, to je isto kao kad bismo od Avaza trazili da se bave ozbiljnim novinarstvom.
a ko da i ja znam nesto, cetnikusa u dzihad-revoluciji od nekidan
- Ahmmed
I tek sad pročitah, baš na ovoj temi otvorenoj o sa-x na islambosni, šta je Fair Life napisao.....mene to ne vrijeđa, kao što me nisu vrijeđale ni karikature posljednjeg božijeg Poslanika,hazreti Muhammeda a.s.....
I iako nisam navikao da ovako pišem i govorim, ipak ću reći:
Šta bi bilo da je neko napisao da su Srbi kurac? Da je , recimo, Tito, kojeg iznimno cijenim, pogotovo ono što je učinio upravo za muslimane, kurac? Nisam veliki pristalica "metle", "Banovića", vaspitno-disciplinskih mjera, nego mi samo drago i po volji kad se poštuju principi....
I iako nisam navikao da ovako pišem i govorim, ipak ću reći:
Šta bi bilo da je neko napisao da su Srbi kurac? Da je , recimo, Tito, kojeg iznimno cijenim, pogotovo ono što je učinio upravo za muslimane, kurac? Nisam veliki pristalica "metle", "Banovića", vaspitno-disciplinskih mjera, nego mi samo drago i po volji kad se poštuju principi....
-
_BosanaC
Branitelj i zastitnik... Interesantno kako si nekada tih, nigdje te... A onda se javis... Naravno, samo i iskljucivo kada je u pitanju 'napad' na bracu i sestre, kako ti to vjerovatno shvatas... Ali nema veze Ahmo. Ni ne ocekujem ni bolje ni drugo. Ako ocekujes da se izvinem zbog necega - ne pada mi na pamet. Ako ocekujes da sutim - to jos manje. Mislim da su sve moguce granice predjene, a bas oni poput tebe, od kojih sam ocekivao koliko toliko objektivnosti, nigdje ih kada sam ocekivao te kojih kazes da je najvise. Naravno, pricam o forumu. A kada je situacija ovakva kada su ljudi anonimni, mogu mislit kakva bi bila da ljudi imaju malo vise hrabrosti da svoje stvarne stavove govore i u stvarnom zivotu.Ahmmed wrote:Po čemu je islambosna reprezentativni islamski sajt? Po glasnosti, bučnosti, ovoj temi o sa-x? A i ti, fakat, postaješ.....Ako ništa, svojim stavovima sa-x činiš sve daljim i daljim pristojnom muslimanskom svijetu....kojeg je, ma koliko ti želio da je drugačije,ipak najviše....I u ovoj zemlji i na ovom forumu i na svim drugim forumima....Ide mi na živce stalna tendenca izjednačavanja...Razumijem zbog čega to radiš, ali....mislim da treba naći granicu. Jednom sam zbog tebe , na kratko, otišao sa ovog foruma.Neću opet napraviti istu grešku, ali moram ti reći, mučno je čitati pojedine tvoje postove. Nisi daleko odmakao od onih sa islambosne, koji su komentirali dešavanja na našem forumu._BosanaC wrote:Neka bolanrajvosa^ wrote:Mislim da je najbolje da sa-x forumasi ignorisu islambosna, a oni da ignorisu sa-x. Malo gledam toliko mrze sa-x i nazivaju sviju cetnicima, a izmedju ostalog pola forumasa ovdje je bilo u vojsci i borilo se za BiH, ili su bili neka druga zrtva agresora. Dali to njima ista govori?Kada je islam toliko tolerantan na jednom takvom reprezentativnom BH islamskom sajtu, nista ne moze da me cudi i iznenadi
![]()
Moje ime nije tajna, cak sta vise... A ti vrlo dobro znas i od kada i zasto.
Mislim da je definitivno proslo vrijeme kada je trebalo sutiti o nekim stvarima i ne nacinjati neke teme. Niste nasluzili da se ne nacinju.
U glavnom, kao sto rekoh - Srbi broj dva. I oni su nebeski narod, Boziji miljenici... Ugrozeni od svih... Ne traze puno, samo da svi budu kao oni... I da njihova avlija bude ispunjena samo njima... Zalosno je kada zrtva poprimi osobine svog dzelata, a to se imam osjecaja upravo desava.
- GandalfSivi
Nego sta mislite da otvorite posebnu temu za ovu raspravu, a ne da nastavljamo na temi "Manjaca" o ovome?
- danas
aj nemojte se svadjatAhmmed wrote:
kad svi dobro znaju da su samo ateisti i dijaspora kurac
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
jes valadanas wrote:aj nemojte se svadjatAhmmed wrote:
Šta bi bilo da je neko napisao da su Srbi kurac? Da je , recimo, Tito, kojeg iznimno cijenim, pogotovo ono što je učinio upravo za muslimane, kurac? Nisam veliki pristalica "metle", "Banovića", vaspitno-disciplinskih mjera, nego mi samo drago i po volji kad se poštuju principi....cu srbi i islam kurac
![]()
![]()
kad svi dobro znaju da su samo ateisti i dijaspora kurac![]()
![]()
i Gandalf ima pravo otvarajte temu...