Maltretiranje drzavljana BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

u Fatime vise Jajca

#1 Maltretiranje drzavljana BiH

Post by u Fatime vise Jajca »

Komšić: U Sloveniji građani BiH unaprijed osumnjičeni kao kriminalci
Ivo Komšić uputio je danas otvoreno pismo Adnanu Terziću u kojem traži da Vijeće ministara istraži i utvrdi koliko je građana BiH pogođeno mjerama Slovenija o "brisanju građana iz njenog državljanstva", te svakodnevnih maltretiranja bh. državljana na granicama.

SARAJEVO - Dopredsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU) Ivo Komšić uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću u kojem traži da Vijeće ministara istraži i utvrdi koliko je građana BiH pogođeno mjerama Slovenija o "brisanju građana iz njenog državljanstva", te svakodnevnih maltretiranja bh. državljana na graničnim prijelazima i cestama Slovenije.

Komšić navodi kako do naše javnosti samo sporadično dospiju vijesti o građanima Republike Slovenije koji su izbrisani iz državljanstva te države nakon njenog osamostaljivanja, priopćeno je iz SDU-a, uz tvrdnju "da ima oko 20 tisuća takvih osoba".

Komšić traži da Vijeće ministara utvrdi koliko je građana BiH koji spadaju u te osobe, koje su sada potpuno obespravljene, i da se o tome izvijesti bh. javnost i odgovarajuće institucije EU.

Također, stoji u pismu, postoje informacije da su slovenačke vlasti vršile pritisak na naše građane koji su radili i živjeli u Sloveniji da se odreknu državljanstva BiH, te da su ugrožena ljudska i nacionalna prava onih koji to nisu htjeli. Komšić traži da Vijeće ministara prikupi točne informacije o tome i zaštiti naše građane ukoliko je to točno.

On u pismu ističe da su naši građani koji putuju kroz Sloveniju, od trenutka dolaska na granicu, izloženi neugodnostima ili čak maltretiranju. Tvrdi i to da se svi automobili s oznakama BiH izdvajaju iz kolona i izvrgavaju posebnim kontrolama koje se ne primjenjuje na ostale, “što sugerira da su naši građani već unaprijed osumnjičeni kao lopovi i kriminalci”.

Uz to, navodi Komšić, pri kontrolama na autoputovima naši putnici se bespotrebno zaustavljaju i time usporavaju uz obavezno drastično kažnjavanje.

“Gospodine Terziću, ako je Vlada Slovenije zauzela službeni stav o nepoželjnosti naših građana - putnika kroz Sloveniju, tražim da o tome obavijestite naše građane kako bi izbjegli neugodnosti i poniženje. Tražim, također, da naša Vlada uvede recipročne mjere”, navodi se u Komšićevom pismu.

Komšić dodaje i da je Ljubljanska banka “pokrala i osiromašila naše devizne štediše i da naša država nije još ništa uradila da se taj novac vrati vlasnicima”.

On na kraju pisma ističe da rješavanje ovog životnog problema naših građana treba promatrati i iz perspektive ovog ukupnog poniženja koje naši građani doživljavaju u Sloveniji, bilo kao stanovnici, bilo kao prolaznici.

ovakva sranja su mi dobro poznata,pogotovo na granici..Jednom je slovenec pitao starog koliko para nosi sa sobom,a stari mu rece "boli te kurac " :lol: :lol:
buhtelj

#2 djelomicno istina

Post by buhtelj »

djelomicno istina

To isto vazi i za gradjane SCIG, Makedonije .... itd

Jednostavno si nepozeljan jebiga ............. :x
Fair Life

#3 !

Post by Fair Life »

Jednostavno da jednostavnije ne moze biti... "ONI SU EVROPA !!"
Edin H.

Post by Edin H. »

Ali me zaista onda interesuje pa zasto mi uvozimo toliku robu iz slovenije, pored mnogih drugih drzava.

A jos vise zasto je kupujemo. :?
mostarac

Post by mostarac »

ah pa ljudi moji glasali smo za to
JBL

#6 Re: Maltretiranje drzavljana BiH

Post by JBL »

Koja glupost. Bosna treba i mora sto dalje od te grupe "izbrisanih". To je grupa cetnika koja bi sad da sve "vikend cetnik" dane da naplati drzavi.

jedan od "izbrisanih" je i general Aksentijevic :-) valjda poznat Saralijama
Frutek

Post by Frutek »

Sugavi Slovenci. Gade mi se! To je najodvratnija granica u Europi pa i na sire. Vec praktikuju kao Europu neku, al opet kad pogledamo uvijek su oni bili takvi, sami po strani i ni sa kim i u bivsoj Jugi, mute, skrti do boli, da bog sacuva :x Fuj pa et
privremeni

Post by privremeni »

Frutek wrote:Sugavi Slovenci. Gade mi se! To je najodvratnija granica u Europi pa i na sire. Vec praktikuju kao Europu neku, al opet kad pogledamo uvijek su oni bili takvi, sami po strani i ni sa kim i u bivsoj Jugi, mute, skrti do boli, da bog sacuva :x Fuj pa et
logika gotovana i muktarosa, bolje da ponesto preuzmete od njih. :D
Problem sa drzavljanstvima je prica za sebe, slovenci su, kao mali narod koji je cesto imao gazde koji su negirali njegovo postojanje, razvio uspjesan mehanizam odbrane. Nisu se dali utopiti ni u bivsoj Yu. Jedan od nacina odbrane je politika naseljavanja u Sloveniji. Za razliku od ostalih republika, u Sloveniju se je moglo bez problema doci, raditi, ali prebivaliste (stalan boravak) je bilo tesko dobiti, cak i poslije mnogo godina. Danas su rigorozni kod drzavljanstava. Izgleda da im nije vazan broj vec kvalitet.
A sto se granice tice, nismo bolje ni zasluzili kad mijesamo uzroke i posljedice. Jasta, krivi su slovenci sto smo mi lopuze, sto imamo na desetine hiljada krivotvorenih dokumenata, sto smo bjelosvetskim kriminalcima podijelili drzavljanstva.
Njima je dobro, a ko ne voli sebe ne voli ni druge. Sto se tice nase ljubavi, pokazali smo sve krajnosti.
U svakom slucaju, ne dolaze bas nama, niti se bave nama, vec se mi, po nasoj staroj navadi bavimo njima i mnogim drugima. Mahalamo. Ovog puta sa Komsicem, koji i u rodjenoj zemlji mijenja stranke cesce nego kosulje. A isti prelazi Slovensku granicu sa bosanskim pasosem samo ako je diplomatski.
Imam prijedlog, da se osvetimo Slovencima, koristimo avionski prevoz, prelijecimo ih. :-) :D
Zadig

Post by Zadig »

onoga jutra kada sam se probudio iza resetaka jednog granicnog zatvora, shvatio sam da je moj sljedeci cilj u zivotu promjena pasosa, i dobijanje nekog kulturnijeg drzavljanstva....

Za sada se priblizizavam drugom pasosu...
manijak1

#10 Re: !

Post by manijak1 »

Fair Life wrote:Jednostavno da jednostavnije ne moze biti... "ONI SU EVROPA !!"
Koji ću hurac onda u takvoj Europi :? :?
Da bi me maltretirali :D i omalovažavali jer nisu dobro jebali prethodnu noć ili im krediti remete pristojan život ?
Halooo Fair :D da nisi jednostavno zagazio u blato s tom konstatacijom :?
Fair Life

Post by Fair Life »

Slabom kurcu i dlake smetaju !
alek

Post by alek »

Frutek wrote:Sugavi Slovenci. Gade mi se!
frutek :D v sodelovanju z naravo :D stvari izgledaju drugacije :D :D
Zadig

Post by Zadig »

Sta kukate, dobro nam uopste i daju da putujemo.
Kako vam nije jasno da jedna od poenti EU je da se ovi malo bogatiji zastite od ovih siromasnih?

Pomirite se sa cinjenicom da smo na dnu evrope, ekonomski, politicki, diplomatski.
Ono sto su nekima od nas bili cigani, rumuni, ili sta ja znam, to smo sada mi EU, ako ne i gore...

kraj
gotovo

deal with it!!

Stalno nam je neko drugi kriv, EU, slovenci, srbi, hrvati, amerika, iran...

:roll:
Frutek

Post by Frutek »

alek wrote:
Frutek wrote:Sugavi Slovenci. Gade mi se!
frutek :D v sodelovanju z naravo :D stvari izgledaju drugacije :D :D
Ne pricam slovenacki :D
Prenj

Post by Prenj »

Sta se bunite?
Glasali ste - uzivajte.
korky

Post by korky »

Prenj wrote:Sta se bunite?
Glasali ste - uzivajte.
bas tako :lol: i to jos '92 ste nas izbacili iz Evrope :D:D

sami pali-sami se ubili :D
tempora

Post by tempora »

Fair Life wrote:Slabom kurcu i dlake smetaju !
Ajme, grozomornije replike ne procitah u svome kratkome zivotu ! :roll:
alek

Post by alek »

Frutek wrote:Vec praktikuju kao Europu neku,
al opet kad pogledamo
uvijek su oni bili takvi
ovo mozes prodati pod stih :D nekog slovenca koji ne 'prica' bosanski :D :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Alek, ne maltretiraj :D:D
alek

Post by alek »

...drzavljane BiH :D :D a nisam slovenac, majke mi :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Vi ste slovak :D provaljeni ste :D
alek

Post by alek »

u stvari volim reci samo da sam slaven :D :D juzni :D
Gollum

Post by Gollum »

Sirok je to pojam...presirok... :D:D
novalic

Post by novalic »

sada imaju slovenci i slovenci.. ako cemo o onima po granicama, poslije vise od 20 godina iskustva mogu reci samo jedno.. da su zadnja gamad i drot...
nisam rijetko vidjela na granici nekulturnijeg, nakurcenog, nepismenog i prepotentnijeg naroda nego su oni...

ali, sa druge strane, imam nekoliko poznanstava.. i normalni ljudi...

dakle, ne daj gnjidi vlast, i sve ce biti u redu...
car-x

Post by car-x »

nismo jedini koji trpe nitiotizam slovenskih granicnika..
par jarana iz zagreba, sjeli u auto i posli na skijanje u sloveniju. kako im je to tek nekih sat vremena voznje, spremili se odmah u ski odijela..

na granici, dali pasose, svi onako u skafanderima, na krovu skije, i pita ih granicar, gdje su posli.. i ovaj jaran kaze: pa u rio de zeneiro..

...

poslije 5 sati su im vratili pasose i ovi se vratili u zagreb.. malo je rec da je nastala frke i bezmalo diplomatski incident posto je medju rajom bio i sin nekog politicara i tak..
Post Reply