Maltretiranje djevojke u vezi

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

sarajevoxxxx

#1 Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sarajevoxxxx »

Za maltretiranje žene od strane muškarca u braku čuli smo i manje-više pisalo se o tome. U ovom našem vremenu mnogi mladići i djevojke se ne odlučuju baš lahko uploviti u braćne vode. Mnogi godinama održavaju vezu pa tek onda zaključuju brak (iako lično smatram i dajem prednost onima koji ne odugovlaće sa stupanjem u brak)...život u vezi kao i braku sudeći po onome što ponekad imam priliku vidjeti i čuti zna biti strava za djevojke....

Mnoge od njih i pored svega šta ih snalazi ostaju u vezi iz raznoraznih razloga...ali eto spomenuo bih ovom prilikom da se i na njih, dakle na one koji nisu još stupili u brak a to namjeravaju, odnose sva ona pravila ponašanja i bonton koja se uglavnom spominju u kontekstu muž-žena

Jedna samo mala izreka ili hadis ovom prilikom:''Najbolji među ljudima su oni koji su najbolji i najpažljiviji prema ženama''
ja.neron

#2 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by ja.neron »

sarajevoxxxx

#3 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sarajevoxxxx »

Post sam greskom postavio na podforum religija...sory
sodom

#4 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sodom »

ma ko ih j... kad su glupe i uvjek se ljepe ko muva na govno za neke idiote.
to im je kazna sto su izbjegavale one fine deckice koji su se lozili na njih :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

ako je cura imalo normalna nece sigurno odabrat takvog mulca za brak-mozda sam premlad i naivan al mi to djeluje logicno.
sarajevoxxxx

#5 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sarajevoxxxx »

Ma evo na ovu temu me ponukao frajer koji do mene u nekoj rupi od internet kluba raspravlja svoj neki problem sa djevojkom...pola gostoju je moralo slušati njegove ''kome ti ja te volim j... ti sve'' te neuzubillah Boga te ovo te ono ...nema šta joj nije čovjek rekao... inace ne razumiem zbog cega covjek za iskaljivanje svog bijesa poteze za psovanjem Boga...onda sta te osobe rade sa takvim ljudima, nit' postuju njih, nit' dragog Boga. niti postuje sebe...mislim svaki izbor je boilji od ostanka u vezi sa ljudima ze koje ne postoji nikakva svetinja...
The Silent Man

#6 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by The Silent Man »

Najlakse je reci : sama zasluzila,cim to sebi dopusti...

Musko-zenski odnos generalno se zasniva na samopouzdanju i empatiji.
Samopouzdanju u smislu samopostovanja i sigurnosti u sebe,a empatiji u smislu sposobnosti razumjevanja druge strane i (su)osjecanja sa njom...

Nevjerovatno,ali istinito u slucaju maltretiranja oboje zakazuju i na samopouzdanju i na empatiji.

Zlostavljac jer se u vecini slucajeva radi o muskarcima koji su apsolutno nesigurni u sebe i sve tumace kao upereno protiv njih,osjecaju se "ugrozeni" i kao odgovor na to - psihicki,verbalno (a i fizicki) napadaju (cesto unaprijed) , oni apsolutno nisu u stanju da vide drugu stranu i da se suosjecaju,dozive njenu patnju...

Zlostavljana sa druge strane nema samopostovanja,nesigurna je,boji se napustiti zlostavljaca (cesto se radi o realnim razlozima - finansijska ovisnost) ali takodjer cesto se radi samo o njejoj psihi,nedostatak njene empatije se ogleda u stvari u tome da ona ne vidi da taj lik apsolutno nema dobrih osjecanja ni namjera prema njoj,te da su ta necu vise nikada/ucinit cu sve da popravim - obecanja cista manipulativna laz,koja se obicno iznose kada zlostavljac bude suocen sa posljedicama svog cina ...

i sve se to vrti u nekom zatvorenom krugu...
kenanz

#7 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by kenanz »

jednostavno (NEKE) Djevojke ne zele uz sebe fine decke...to je tako oduvjek bilo...sve ostalo sto dozivljevaju to nije za cuditi se...
metal_rules_cura

#8 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by metal_rules_cura »

Nije mi jasno cemu se pravi distinkcija ovdje izmedju veze i braka? Zar je bitno? Polozaj u vezi i ponasanje je ponasanje nebitno da li postoji papir ili ne.
Irm@

#9 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by Irm@ »

ah moj Boze najlakse je idiotima istresti se na slabije od sebe...
prof je na jednom predavanju pricala kak se zgorzila kad je na sred Ferhadije momak udario djevojku i pri tom viknuo : "jebem ti mater znash da te volim" (da profesorica je uz izvinjenje to zvucno rekla) :-D :D
metal_rules_cura

#10 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Nisam jednom cula takve izljeve ljubavi. I to identicne!
maybelline

#11 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by maybelline »

Ne razumijem muskarce (niti zene,da se razumijemo) koji maltretoraju osobu koju navodno vole. Takve osobe su mi poremecene, nemaju pravih vrijednosti, a vjerovatno nisu imali bas ni neko ugledno djetinjstvo, mada ni to ne bi trebala biti isprika... Ne razumijem zasto zene ostaju u vezama/brakovima gdje su zlostavljane... Mada, uvijek mi naumpadne Merima i njena majka iz predstave "Bice, Bice", kad se Merima zali majci kako je muz tuce. A mati kaze: "A mene babo nije tuk`o?!Ja mogla trpit, a ti ne mozes!" :sad: Zalosna, ali istinita prica naseg podneblja...
metal_rules_cura

#12 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

U psihologiji je posebno tretiran fenomen vezanosti zrtve za zlostavljaca i mislim da ovdje i na to treba obratiti paznju.
sodom

#13 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sodom »

Irm@ wrote:ah moj Boze najlakse je idiotima istresti se na slabije od sebe...
prof je na jednom predavanju pricala kak se zgorzila kad je na sred Ferhadije momak udario djevojku i pri tom viknuo : "jebem ti mater znash da te volim" (da profesorica je uz izvinjenje to zvucno rekla) :-D :D
to je prava ljubav. :evil:
mogu zamisliti kakav im je tek sex... 8-) 8-) 8-)
slavkoimamodilera

#14 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by slavkoimamodilera »

metal_rules_cura wrote:U psihologiji je posebno tretiran fenomen vezanosti zrtve za zlostavljaca i mislim da ovdje i na to treba obratiti paznju.
Zivjeli Svedjani! :mrgreen:
Ima tih pacenika i pacenica na svakom koraku :-)
hejpeople

#15 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by hejpeople »

mislim da zene uglavnom ostanu uz muza koji ih maltretira jer nemaju gdje otici, a i boje se za svoju djecu sta ce kako ce, misli mozda joj je ipak najbolje tu da se nekada moze praviti i da je sve uredu,misli sta ce djeca kad su im rastavljeni roditelji , a djeci je sigurno teze gledat njih takve svaki dan nego zivit razdvojeno. a i uglavnom stid od okoline, to niko ne razumije i ne podrzavaju razvode! a znam i da neke cure ulaze u vezu i brak i smatraju da ih mora cekat malo maltretiranja i modrica da je to tako i drugacije ne moze biti!
neprilagodjena

#16 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by neprilagodjena »

sodom wrote:ma ko ih j... kad su glupe i uvjek se ljepe ko muva na govno za neke idiote.
to im je kazna sto su izbjegavale one fine deckice koji su se lozili na njih :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

ako je cura imalo normalna nece sigurno odabrat takvog mulca za brak-mozda sam premlad i naivan al mi to djeluje logicno.
Ti si garant jedan od tih finih momcica,vidi ti se po rjecniku :roll: :roll: :roll: :roll:

Najgore je to sto ti muskarci koji maltretiraju svoje zene/cure u pocetku nisu takvi.
I oni su fini i bajni i ruze cvjetaju na sve strane,dok odjednom ne pocne :roll: :roll: i onda se zena/cura pita 'sta sam pogresno uradila'.
One uvjek misle da je njihova greska,a i ne mislile to kad im te muskarcine to i govore :roll: :roll: :roll: :roll:

Zao mi je tih zena/cura,pogotovo ako su jos i djeca u pitanju.
Rambo-Amadeus

#17 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by Rambo-Amadeus »

neprilagodjena wrote:
sodom wrote:ma ko ih j... kad su glupe i uvjek se ljepe ko muva na govno za neke idiote.

Ti si garant jedan od tih finih momcica,vidi ti se po rjecniku :roll: :roll: :roll: :roll:
Covjek je rekao sustinu, ali je tebi malo tesko da shvatis neke stvari, vjerovatno si na nivou spunica. Dokle god ne psujes i ne maltretiras i nisi interesantan, prema tome decko samo naprijed, sutaj ih sto vise pa ce te vise cijeniti! :evil:

Ja sam citav svoj zivot bio fin (i sad sam) ali sam tek sad, pod stare dane (29 god) postao malo interesantniji nekim osobama, mrs sad...sto bi rek'o Enes Begovic "Gdje ste bili dok sam bio ja siroce..." :D :-) :skoljka: :run:
neprilagodjena

#18 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by neprilagodjena »

Nije meni tesko da shvatim i za moj nivo se ti ne trebas brinuti ;-) ti se brini za sebe.

Meni samo smeta to psovanje,zar to ne moze sve reci/napisati i na kulturan nacin i bez provanja.
sheilak

#19 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sheilak »

The Silent Man wrote: Zlostavljac jer se u vecini slucajeva radi o muskarcima koji su apsolutno nesigurni u sebe i sve tumace kao upereno protiv njih,osjecaju se "ugrozeni" i kao odgovor na to - psihicki,verbalno (a i fizicki) napadaju (cesto unaprijed) , oni apsolutno nisu u stanju da vide drugu stranu i da se suosjecaju,dozive njenu patnju...
Vrlo cesto se tu radi i o krkanima ( sorry na izrazu ), koji su navikli u se, na se i podase, kojima je djevojka ili zena s kojom su apsolutno nevazne ili imaju vaznost u onolikoj mjeri u kojoj ce njih zadovoljiti. Mislim da jesu u stanju da vide i drugu stranu, ali se brinu za to kao za lanjski snijeg. Radi se u takvim slucajevima i o sadistima, koji se nasladjuju tudjom boli, ali i o primitivcima koji su tako nesto naucili od babe ili mame.

Sto se tice zlostavljanih djevojaka i zena, mislim da tu ima svacega - od stvarnih zrtava, koje u nedostatku samopouzdanja i emancipacije ili zbog straha ili navike ( misleci da je to u redu : " ma, dobar je on kad ne pije", ma, dusa je kad smo sami ", " on me ludo voli " ) nemaju snage da napuste takvu zajednicu, do manipulatora, koji na neki mazohisticki nacin odrzavaju nezdravu vezu. Zaista ne znam sta drugo reci o djevojci koja, nakon sto je decko ponizi, bilo uvredama, udarcima ili kontrolom , ona mu se baca pod noge, dok je on suta, govoreci mu da ga voli, da ce mu roditi sina, itd. ( ovakvoj jednoj sceni sam prisustvovala ).

Smatram da zena ( ili muskarac ) na prvu naznaku manipulativne, ovisne, nezdrave veze moraju istu prekinuti, bez obzira na sve, radi sebe. Tome inace i sluzi period " zabavljanja " - da bi se utvrdilo da li pasu jedno drugom. Cinjenica je, medjutim, da svi ljudi nisu isti i da imaju razlicit prag tolerancije - neki ce vezu sa zlostavljacem / zlostavljacicom ( jer ima i takvih, emocionalnih, ali i fizickih ) smatrati dobrom, nece u njoj vidjeti nista lose. Meni to nije jasno, ali sve nas krase medjusobne razlike.
callmethebreeeze

#20 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by callmethebreeeze »

vecina tih muskaraca je vjerovatno kuci naucila da je ok fizicki zlostavljati zene. mada, ni to ne treba vezati za odredjenu klasu, nasilje nad zenama postoji u svim slojevima drustva. ono sto je meni najnejasnije je da nekada ima zena, obicno je to svekrva, koje to nasilje znaju odobravati i opravdavati. te zene, i one koje kazu "ma zasluzila sam", su mi skroz nejasne. s druge strane i to mora da je neki odbrabeni mehanizam.
:-)
Last edited by callmethebreeeze on 19/04/2009 14:27, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#21 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

zoom66 wrote:
callmethebreeeze wrote:vecina tih muskaraca je vjerovatno kuci naucila da je ok fizicki zlostavljati zene. mada, ni to ne treba vezati za odredjenu klasu, nasilje nad zenama postoji u svim slojevima drustva. ono sto je meni najnejasnije je da nekada ima zena, obicno je to svekrva, koje to nasilje znaju odobravati i opravdavati. te zene, i one koje kazu "ma zasluzila sam", su mi skroz nejasne. s druge strane i to mora da je neki odbranbeni mehanizam.
:-)
ipak mislim da si htio reci nesto drugo a ne boldirano :-) :D
ispravio.
:D
ja mislim. :run:
JThomas

#22 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by JThomas »

iz nekog misterioznog razloga, za ženski ego je puno lakše utripovati "ja sam to zaslužila", nego priznati samoj sebi da je krivo odabrala, da nema snage i odlučnosti da ode, da je tu "donja" u svakom pogledu i tako dalje. zato se to toliko i dešava.
Last edited by JThomas on 19/04/2009 14:30, edited 1 time in total.
weed

#23 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by weed »

Hajde, donekle bi mogao razumjeti kad se radi o mentalnoj torturi, koju svi manje-vise prolazimo u vezama, dok se stvari ne iskristalisu i vidimo gdje smo... je.bi ga, svakakvih nas ima... ali nikako mi nije jasno i nikad necu moci shvatiti cure, koje trpe fizicku torturu zbog, satro, ljubavi...

Isto tako, ne shvatam mentalni skop frajera, koji tuku svoje cure/zene... kakav samo moras biti kreten, da bi je udario... fakat ne kontam... gadi mi se i sama pomisao da na svoju zenu dignem ruku... je.bo majku, ako ne bih radje opalio sakom u zid i polomio sve koske na ruci, nego li udario zenu koju volim...

Ne znam... mislim da i ovi sto tuku cure, ali i cure koje to sve trpe, MORAJU podhitno psihijatru na pregled...
sheilak

#24 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

Post by sheilak »

Ne znam, ali ja nikada ne bih mogla biti s nekim koga ne postujem ili ko mene ne postuje. A udarci, vrijedjanje, ponizavanje znace izmedju ostalog i to - manjak respekta.
callmethebreeeze

#25 Re: Maltretiranje djevojke u vezi

sheilak wrote:Ne znam, ali ja nikada ne bih mogla biti s nekim koga ne postujem ili ko mene ne postuje. A udarci, vrijedjanje, ponizavanje znace izmedju ostalog i to - manjak respekta.
da bog da, pa nikada ne dodjes u takvu situaciju, ali nemoj nikada reci nikad. dosta, naizgled, jakih zena je bilo u takvim vezama i tesko im je bilo izvuci se.
Post Reply