Malo pitanje za računovođe

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
legally try

#1 Malo pitanje za računovođe

Post by legally try »

Pozdrav svima!

Mene (laika :-D ) zanima koji interes ima fima kroz amortizaciju.

Nedavno sam se zadesio u društvu dvije osobe, jedna od njih govori kako je nešto kupila preko firme. Dakle, kupila je neku stvar (nebitno) za svoju ličnu potrošnju, a knjižili su to na firmu i tako zaobišli PDV.
Ta osoba dalje govori kako i firma ima koristi od toga "zbog amortizacije", zbog troškova...
Eh, sad bi tu bilo logično da sam njih pitao za objašnjenje, ali su onako malo "poteški", pa nisam.

Sad pitam vas da mi to pojasnite. Koju to korist ima firma od toga svega, posebno od amortizacije?

I drugo pitanje. Kako se isplati nekoj firmi kupiti osnovno sredstvo (cca 47.000 KM, vrijednost bez PDV-a) i nakon 3-4 mjeseca ga prodati za cca 44.000 KM? Shvatam da se amortizacija obračunava u ovom slučaju 20 %, ali ne vidim u čemu je značaj te amortizacije. Vidim da je to osnovno sredstvo prodato 3.000 ispod nabavne vrijednosti. U čemu je kvaka?

Ja sam, kao što vidite laik za te stvari, ali me interesuju. S tim stvarima se čovjek ne susreće svakodnevno, pa ih ne mogu sve sam dokučiti, ali se nadam da ćete mi vi pomoći.
Ricken

#2 Re: Malo pitanje za računovođe

Post by Ricken »

Malo pitanje, traži i male odgovore, a oni se mogu svesti pod koristi koje proizilaze iz porezne optimizacije poslovanja fizičkih i pravnih subjekata povezanih u vlasništvu i kontroli :-D

To bi bilo u najkraćem.
amarcor

#3 Re: Malo pitanje za računovođe

Post by amarcor »

Laicki:

1. Amortizacijom smanji vrijednost imovine/sredstava pa tako i plati manji porez na prihod.

2. Za 3-4 mjeseca samnji vrijednost osn.sredstva za 3.000 pa je samim tim i PDV manji za 510 KM.
Post Reply