malo o starijim bmw 3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
burekodsira

#1 malo o starijim bmw 3

Post by burekodsira »

e ovako raja, vec neko vrijeme se povrsno informisem opcenito o bmwima izmedju 92-95g, a primjetio sam da ih nenormalno puno ima kilometrazu oko 200hiljada i vise. ima li ko iskustva s njima i inace na sta kod njih treba posebno obratiti paznju sta su im bolne tacke itd...

Image

eto volio bi da cujem sta o njima, ko god mislis da ima sta reci bujrum i hvala :)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ovako...
S obzirom na godište i klasu auta, kilometraža između 150 i 200 hiljada je normalna, a ni preko 200 nije nemoguće. S druge strane, kilomtraža ispod 10 hiljada godišnje je sumnjiva.
BMW trica E36 ima dosta bolnih tačaka, ali je po statistikama kvarova uvijek bila dosta iznad prosjeka u klasi (mislim bolja). Najveća bolna tačka BMW trice bez obzira na model i godinu proizvodnje je prednja osovina. Isto tako, ima problema sa svjetlima, što je više boljka tipična za E36 modele.
Što se tiče motora, svi BMW-ovi motori su osjetljiviji kada se voze "na nož" nezagrijani od ostalih motora. Tako dolazi do popuštanja dihtunga glave (što je najgori slučaj), do popuštanja ostalih dihtunga na motoru (dihtung kartera najčešće). A na BMW-ovim motorima je izuzetno teško raditi, između ostalog zbog izuzetno precizne izrade motora, pa su i popravci skupi. Isto treba obratiti pažnju da elektronika nije "dorađivana" s ciljem povećanja snage. Kod 4-cilindraša dolazi i do kvarova bregaste osovini (kada benzinac radi kao dizelaš kod BMW-a, to je).
Ko gleda compact model, pošto se on proizvodio do 2001. (obična trica E36 do '97.), on je napravljen na osnovi stare trice (E30, popularna "kockica") i s njom dijeli ovjes i unutrašnjost.
Iako to auto zbog starosti ne bih uzeo, kad ne bih imao izbora izbjegavao bih 4-cilindraša i dizelaše (kvarovi na turbu!), pa bih se odučio za 320i, najslabiji 6-cilindraš, i obavezno bih tražio kod nekog djedice. :-)
elvir_32

Post by elvir_32 »

ado-šampion wrote:Ovako...
S obzirom na godište i klasu auta, kilometraža između 150 i 200 hiljada je normalna, a ni preko 200 nije nemoguće. S druge strane, kilomtraža ispod 10 hiljada godišnje je sumnjiva.
BMW trica E36 ima dosta bolnih tačaka, ali je po statistikama kvarova uvijek bila dosta iznad prosjeka u klasi (mislim bolja). Najveća bolna tačka BMW trice bez obzira na model i godinu proizvodnje je prednja osovina. Isto tako, ima problema sa svjetlima, što je više boljka tipična za E36 modele.
Što se tiče motora, svi BMW-ovi motori su osjetljiviji kada se voze "na nož" nezagrijani od ostalih motora. Tako dolazi do popuštanja dihtunga glave (što je najgori slučaj), do popuštanja ostalih dihtunga na motoru (dihtung kartera najčešće). A na BMW-ovim motorima je izuzetno teško raditi, između ostalog zbog izuzetno precizne izrade motora, pa su i popravci skupi. Isto treba obratiti pažnju da elektronika nije "dorađivana" s ciljem povećanja snage. Kod 4-cilindraša dolazi i do kvarova bregaste osovini (kada benzinac radi kao dizelaš kod BMW-a, to je).
Ko gleda compact model, pošto se on proizvodio do 2001. (obična trica E36 do '97.), on je napravljen na osnovi stare trice (E30, popularna "kockica") i s njom dijeli ovjes i unutrašnjost.
Iako to auto zbog starosti ne bih uzeo, kad ne bih imao izbora izbjegavao bih 4-cilindraša i dizelaše (kvarovi na turbu!), pa bih se odučio za 320i, najslabiji 6-cilindraš, i obavezno bih tražio kod nekog djedice. :-)

drug dali se ovo odnosi i na E-46 2000 godina 320 d
i veoma je tesko naci BMW-a kod nekog djedice...
za odgovor havala unaprijed
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ma dobro, za djedicu sam mislio figurativno, htio sam da kažem da je kod BMW-a puno važnije procijeniti vlasnika nego auto.
Za E46 ne znam sve napamet pa sam morao konsultovati literaturu. Dobro je da kod 320d nema zupčastog remena. Kod tog motora problem je turbo-punjač. Zato moraš dobro paziti da motor nije tuniran. Već sam rekao da je prednja osovina problem kod svih trica bez obzira na model, a kod E46 može se javiti i podrhtavanje upravljača pri kočenju, zbog čega su, ako se dobro sjećam, te trice pozivane na doradu koja navodno nije otklonila problem. Navodno je bilo prizužbi vlasnika i na kočenje na mokrom.
Kao što sam rekao, moraš dobro procijeniti vlasnika i dati nekom majstoru da dobro pregleda prednju osovinu, a podrhtava li volan pri kočenju to možeš sam skontat na probnoj vožnji.
elvir_32

Post by elvir_32 »

hvala za savjete
vec sam kupio tog BMW-a 320 d prije par mijeseci i za sada nema nekih problema
hvala jos jednom
Sajo---:

#6 Re: malo o starijim bmw 3

Post by Sajo---: »

burekodsira wrote:e ovako raja, vec neko vrijeme se povrsno informisem opcenito o bmwima izmedju 92-95g, a primjetio sam da ih nenormalno puno ima kilometrazu oko 200hiljada i vise. ima li ko iskustva s njima i inace na sta kod njih treba posebno obratiti paznju sta su im bolne tacke itd...

Image

eto volio bi da cujem sta o njima, ko god mislis da ima sta reci bujrum i hvala :)
eh drug ovako.

Ja posjedujem BMW E36 12.1993.godine, motor je 2.5-litarski TDS sa 143 KS i 260 Nm.
Na satu mu stoji cirka 362.000 pređenih kilometara i to je sigurno tako :D
Ja ga vec posjedujem skoro godinu i pol i trebam ti reci da na sljedece stvari obratis paznju.
Motor, sto se tiče motora, on je jedan od boljih BMW-ovih proizvoda, iako svaki "vergla" pri paljenju (nikada nije rijeseno, čak ni u E39-tkama sa ovim motorom), te mogu reci da je motor izvrstan. Naravno kada kazem izvrstan ne mogu a da ne spomenem potrošnju, jer ona bas i nije izvrsna. Naime, prilikom normalne gradske vožnje u ljetnim danima sa uključenom klimom auto trosi oko 10-11 litara, sto je i podnosljivo. Međutim, ako kazaljka obrtomjera predje 2000 ortaja u minuti, tek tada nastaje "dernek" jer u tom slucaju potrošnja nerijetko prelazo 15 litara. Kada se sva sabere i oduzme, taj motor je odlican, a čak i potrošnja je zanemarljivau odnosu na ono sto pruza.
Što se tiče ostalih dijelova, prevenstveno se treba obratiti pažnja na unutrašnje obloge od vrata, jer je kod svih E36-ica izražen problem "otpadanja" istih. Također manja mana je i centralna rešetka klime koja će vjerovatno pući ako se neoprezno pritisne. Poslije svega mogu reći da sam prezadovoljan automobilom, veoma je izdržljiv, cijene dijelova su većinom kao kod novih automobila iz kompaktne klase (Golf, Megane i sl.), ali to je u potpunosti opravdano jer se u BMW-u bar 4 puta boje voziti i bolje se osjećaš nego u novim automobilima iz te klase. Još jedna mana, koju sam zaboravio reci su seleni, ali uz malo oprezne vožnje i oni ca vam potrajati.

To je sto mogu reci o svom automobilu, naravno mogao bih knjigu napisati ali ovo je dovoljno za sada, ako imas kakvih konkretnih pitanja, pitaj, rado cu odgovoriti.

PS: ada budem nabavljao sljedece auto, naravno nemoras ni sumnjati biće BMW. Ubjedljivo je najbolji.
Post Reply