Malo o grasu i tramvajima
-
Bolonjac
#1 Malo o grasu i tramvajima
Trazeci info kad bi mogli doci tramvaji iz amsterdama naletih na informaciju da su nabavljeni "novi" (proizvedeni 1965) becki tramvaji kojih je 16 po cijeni od 40.000 po komadu.
Vozao sam se neki dan u "beckom" tramvaju i kriza je, fakat su mali no nije ni to vec ne kontam zasto daju 40.000 KM po tramvaju kad od ceskog mogu napraviti SATRA (sarajevski tramvaj) koji je X puta bolji za circa te pare (tj. od starog napraviti onaj dobri novi)
Dal mi se racun ne uklapa ili im treba "veci vozni park" mada ce jos dobiti 16 tramvaja iz amsterdama
Vozao sam se neki dan u "beckom" tramvaju i kriza je, fakat su mali no nije ni to vec ne kontam zasto daju 40.000 KM po tramvaju kad od ceskog mogu napraviti SATRA (sarajevski tramvaj) koji je X puta bolji za circa te pare (tj. od starog napraviti onaj dobri novi)
Dal mi se racun ne uklapa ili im treba "veci vozni park" mada ce jos dobiti 16 tramvaja iz amsterdama
-
beliver
#2 Re: Malo o grasu i tramvajima
Možda ja nisam previše kritičan i sve to, ali ovi tramvaji "novi" što ih ima sve više po gradu, ovi što na srednjim vratima nema stepenica nego ono nisko i oni na taj fazon, znate na koje mislim, su odlični, komforni, udobni, topli..baš europski..
ispravite me ako grješim..
ispravite me ako grješim..
-
Katedra
#3 Re: Malo o grasu i tramvajima
Postovani,
Prica o GRAS-u i tramvajima je jos jedna u nizu tragikomicnih prica o desavanjima u Sarajevu i BiH u cjelini nakon rata. Inventarski park tramvaja GRAS-a je 80 vozila, od koji su SVA bila "zrela" za zamjenu NOVIM tramvajima 2000. godine. Da bi se odgovorilo ovom izazovu, pokrenut je SATRA program u tri faze (SATRA-1, SATRA-2 i SATRA-3; SATRA je skracenica od "sarajevski tramvaj"), koji je podrazumijevao tehnološku transformaciju zastarjelih K-2 tramvaja, koristeći maksimalno mehaničke dijelove i sklopove sa postojećih tramvaja (SATRA-1 i SATRA-2). U posljednjih 10 godina, od navedenih 80, proizvedeno je NOVIH 14 tramvaja, sto je zaista nedopustivo. Tramvajski park "izdise", postojeci zastarjeli tramvaji se "krpe", a kao vrhunac ove "smijurije" uvoze se tramvaji iz Amsterdama kojima je istekao vijek trajanja. Ako je bilo "rezona" prije 10 godina uvoziti stare tramvaje iz Beca, sta je sada problem? Problem je ocit: nesposobnost odgovornih ljudi iz GRAS-a i Kantona da se nose sa ovim problemom, pocev od imenovanja nekompetentnih rukovodecih ljudi u samom GRAS-u do nesposobnih javnih službenika u vladi Kantona Sarajevo, koji nisu u stanju iznaći i pomoći u kreiranju održive finansijske konstrukcije za jedan od strateski vaznih projekata za grad Sarajevo. Oko 50% od ukupnog godisnjeg prijevoza u javnom gradskom saobracaju obavlja se tramvajskim saobracajem. Ne smijem ni zamisliti sta bi se desilo sa korisnicima ovog prijevoza u slucaju kolapsa ovog parka na "izdisaju". Da stvar nije slucajnost nego pravilo, obratite paznju na stanje sa parkom trolejbusa na primjer. Krajnje je vrijeme da se u Skupstini Kantona Sarajevo putem pritiska biraca u javnosti, pokrene zahtjev prema vladi Kantona Sarajevo da se: 1) preispita odgovornost za neefikasnu realizaciju programa SATRA i opravdanost nabavke "polovnjaka" iz Amsterdama; 2) pokrene postupak za iznalazenje dugorocno odrzive finansijske konstrukcije za potpunu revitalizaciju tramvajskog parka GRAS-a, ali i ostalih prijevoznih sredstava GRAS-a.
Prica o GRAS-u i tramvajima je jos jedna u nizu tragikomicnih prica o desavanjima u Sarajevu i BiH u cjelini nakon rata. Inventarski park tramvaja GRAS-a je 80 vozila, od koji su SVA bila "zrela" za zamjenu NOVIM tramvajima 2000. godine. Da bi se odgovorilo ovom izazovu, pokrenut je SATRA program u tri faze (SATRA-1, SATRA-2 i SATRA-3; SATRA je skracenica od "sarajevski tramvaj"), koji je podrazumijevao tehnološku transformaciju zastarjelih K-2 tramvaja, koristeći maksimalno mehaničke dijelove i sklopove sa postojećih tramvaja (SATRA-1 i SATRA-2). U posljednjih 10 godina, od navedenih 80, proizvedeno je NOVIH 14 tramvaja, sto je zaista nedopustivo. Tramvajski park "izdise", postojeci zastarjeli tramvaji se "krpe", a kao vrhunac ove "smijurije" uvoze se tramvaji iz Amsterdama kojima je istekao vijek trajanja. Ako je bilo "rezona" prije 10 godina uvoziti stare tramvaje iz Beca, sta je sada problem? Problem je ocit: nesposobnost odgovornih ljudi iz GRAS-a i Kantona da se nose sa ovim problemom, pocev od imenovanja nekompetentnih rukovodecih ljudi u samom GRAS-u do nesposobnih javnih službenika u vladi Kantona Sarajevo, koji nisu u stanju iznaći i pomoći u kreiranju održive finansijske konstrukcije za jedan od strateski vaznih projekata za grad Sarajevo. Oko 50% od ukupnog godisnjeg prijevoza u javnom gradskom saobracaju obavlja se tramvajskim saobracajem. Ne smijem ni zamisliti sta bi se desilo sa korisnicima ovog prijevoza u slucaju kolapsa ovog parka na "izdisaju". Da stvar nije slucajnost nego pravilo, obratite paznju na stanje sa parkom trolejbusa na primjer. Krajnje je vrijeme da se u Skupstini Kantona Sarajevo putem pritiska biraca u javnosti, pokrene zahtjev prema vladi Kantona Sarajevo da se: 1) preispita odgovornost za neefikasnu realizaciju programa SATRA i opravdanost nabavke "polovnjaka" iz Amsterdama; 2) pokrene postupak za iznalazenje dugorocno odrzive finansijske konstrukcije za potpunu revitalizaciju tramvajskog parka GRAS-a, ali i ostalih prijevoznih sredstava GRAS-a.
- Better Man
#4 Re: Malo o grasu i tramvajima
Umjesto otpada iz Evrope bolje da kupe 2 do 4 nova tramvaja. Lovu koju će spiskati na tih 20 do 30 ili koliko već tramvaja zrelih za otpad bolje dati za par novih.
- strong69
#5 Re: Malo o grasu i tramvajima
Tako to rade pametne drzave. Umjesto da prave otpad u svojoj zemlji posalju ga u drugu zemlju i jos ispadne da su humani i pomazu...
- Adriatic
#6 Re: Malo o grasu i tramvajima
Dok god ih mi finansiramo, neće biti ništa bolje. Samo prošle godine spiskali su 20 miliona KM a da niko ne zna u šta.
U GRAS-u je zaposleno skoro 2.000 radnika ????????????????
Prosječna plata je skoro hiljada.
Bagra vedri i oblači sa parama svih nas.
Najbolje rješenje je privatizacija, pa će se znati gdje ide svaka para a ne da mi još oni vode neke štrajkove. Kao oni su nezadovoljni??????????????
U GRAS-u je zaposleno skoro 2.000 radnika ????????????????
Prosječna plata je skoro hiljada.
Bagra vedri i oblači sa parama svih nas.
Najbolje rješenje je privatizacija, pa će se znati gdje ide svaka para a ne da mi još oni vode neke štrajkove. Kao oni su nezadovoljni??????????????
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Malo o grasu i tramvajima
danas sam imao okršaj s revozorima
kaže što nemaš kartu
reko ne radim u državnoj firmi ko ti
kaže jel te trebamo žaliti..
drugi poče priču odmah prva rečenica... možda imam škole više nego ti
mislim wtf
i onda se čude što ih vrijeđaju za školsku spremu
privatizacija pa ću novom vlasniku odmah plaćati kartu ovim sada neću dokle god mogu ću izbjegavati
kaže što nemaš kartu
drugi poče priču odmah prva rečenica... možda imam škole više nego ti
privatizacija pa ću novom vlasniku odmah plaćati kartu ovim sada neću dokle god mogu ću izbjegavati
- texel
#8 Re: Malo o grasu i tramvajima
SATRA sve redom! 
- potpuni stranac
#9 Re: Malo o grasu i tramvajima
da to nije onaj proćelavi, visoki momak.komi wrote:danas sam imao okršaj s revozorima
kaže što nemaš kartu
drugi poče priču odmah prva rečenica... možda imam škole više nego timislim wtf
![]()
![]()
- karanana
#10 Re: Malo o grasu i tramvajima
procitah naziv teme pa reko da se govori o grasu ali izgleda da sam fulio.
- Truba
#11 Re: Malo o grasu i tramvajima
ne sjećam sepotpuni stranac wrote: da to nije onaj proćelavi, visoki momak.
inače oni izgleda imaju neku spiku pripremljenu ko papagaji
i ako mu odgovoriš kako ne očekuje odmah se zbuni
ja sam bio kriv 100%
nemam kartu
ali ako se ovako ponašaju prema drugima... nije ni čudo što ponekad dobiju po nosu
- zgembo_sa
#12 Re: Malo o grasu i tramvajima
Ja bi ovakima kao tebi zvao policiju. Sta ti mislis? Svi mi koji regularno platimo kartu smo budale, a ti pametan pa se svercas. Ko fol neces da placas dok je ovaj ili onaj vlasnik. Ne placas ti zato sto si papak, nema to veze sa vlasnikom. I jos se hvalis ovim na forumu, mene bi bilo stid reci da sam se blamirao za tih par zutih kovanica.komi wrote:danas sam imao okršaj s revozorima
kaže što nemaš kartu
![]()
![]()
Treba tebi koja vaspito popravna mjera. Ili plati ili se nemoj vozit tramvajem!
- Truba
#13 Re: Malo o grasu i tramvajima
kriv sam priznajem 
-
Aduu
#14 Re: Malo o grasu i tramvajima
zgembo_sa wrote:Ja bi ovakima kao tebi zvao policiju. Sta ti mislis? Svi mi koji regularno platimo kartu smo budale, a ti pametan pa se svercas. Ko fol neces da placas dok je ovaj ili onaj vlasnik. Ne placas ti zato sto si papak, nema to veze sa vlasnikom. I jos se hvalis ovim na forumu, mene bi bilo stid reci da sam se blamirao za tih par zutih kovanica.komi wrote:danas sam imao okršaj s revozorima
kaže što nemaš kartu
![]()
![]()
Treba tebi koja vaspito popravna mjera. Ili plati ili se nemoj vozit tramvajem!
- Jara
#15 Re: Malo o grasu i tramvajima
Uvijek kupim kartu...Imam puno zamjerki na rad Grasa, ali to mi nije opravdanje da se švercujem...
- Truba
#16 Re: Malo o grasu i tramvajima
ja bih se predao policiji odmah nego direktor ne bi imao razumijevanja ipak mi je dao pare za kartu