Malo drukciji WW2

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
8tigar8

#1 Malo drukciji WW2

Post by 8tigar8 »

Vase misljenje sta bi se dogoilio da su nacisti ostali u neutralnim odnosima sa zapadnim saveznicima ili cak u nekom savezenistvu,kako bi se to odrazilo na istocni front?Poznato je da je 80% gubitaka bilo na istocnom frontu ,da li su zapadni saveznici ipak preokrenuli tok rata svojim zracnim napadima na Njemacku i samim tim umanjili proizvodnju i tkd.I da je doslo do tog saveznistva da li bi pobjednici ww2 Njemci ili bi to opet bili Rusi :D
Tacticus

#2 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

da je britanija prihvatila mir kada joj ga je hitler nudio 1940 poslje okupacije francuske onda bi se sovjetski savez suocio sa kompletnim njemackim potencijalom
u tom slucaju njemacka i njena vojna industrija nebi bila konstatno bombardovana, a zbog cega je veci dio njemackog zrakoplostva nebi branio domovinu nego bi se borio na istoku
ali opet sumnjam da bi nacisti pobjedili, samo onda bi se rat razvukao bez jasnog pobjednika sto bi opet dovelo do slabljenja i jednih i drugi, a onda bi mozda britanci podrzani amerikancima mogli dobiti mnogo toga diplomatijom
uglavnom previse ovo ide u sta bi bilo da je bilo
samo da se desilo sto sam gore naveo onda bi mi najvjerovatnije i dalje zivjeli u kraljevini jugoslaviji
karanana

#3 Re: Malo drukciji WW2

Post by karanana »

da je ostavio stallina i ruse na miru i da se pozabavio britanijom, mislim da ju je mogo zauzeti. i onda amerikanci ne bi imali bazu pri evropi a njemci bi drzali pod kontrolom atlantic i ne bi dopustili nikakve dolaske trupa iz amerike koji se ionako ne bi imali gdje iskrcati i grupisati.
ne znam koji je klinac kreno na onoliku rusiju. a sumnjam da bi staljin kreno prvi protiv njega.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Malo drukciji WW2

Post by Truba »

hićo bi išao do kraja... dakle vjerujem indija...ili neke druge zemlje pod dominacijom britanije ili u njezinoj interesnoj zoni
tako da bi ulazak britanije u ponovni sukob bio neizbježan
dragan.s

#5 Re: Malo drukciji WW2

Post by dragan.s »

Teško da se tako nešto moglo desiti nakon 1939-te i napada na Poljsku.
Ali se moglo desiti nešto drugo, a to je da Hitler ne napadne SSSR i da ne dođe do otvaranja Istočnog fronta. U tom slučaju teško da bi zapadni saveznici imali ikakve šanse u Evropi. Da li bi Hitler zauzeo Britaniju je upitno, naročito nakon što je Amerika ušla u rat. Ali bez postojanja Istočnog fronta ameri i britanci teško da bi otvorili Zapadni front. Takođe, sa nepostojanjem Istočnog fronta Wermacht se mogao jače usmjeriti na afrički front i Bliski Istok i oduvati britance iz Egipta, tj. kompletno ovladati Mediteranom i izvorima nafte na B.Istoku.
Moguće je da bi se onda uspotstavio nekakav "status quo" koji bi bio povoljan za Treći rajh. Mđt. takvo stanje ne bi bilo dugog vijeka i prije ili kasnije bi došlo do rata Njemačka -SSSR što bi SSSR odvelo u savez sa britancima i amerima i završilo bi slično kao 1945-te, samo možda 10-tak godina kasnije.
Bez SSSR-a, Wermacht u Evropi nije mogao biti pobijeđen. Uticaj zapadnih saveznika je tu bio minimalan, tj. maltene su došli da se bore sa vojskom koja je već skoro uništena na Istočnom frontu. Naravno ne treba zanemariti ni pomoć saveznika SSSR-u u tehnici, ali bez sovjetskih žrtava Hitler bi još dugo potrajao.
Tacticus

#6 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

dragan.s wrote:Teško da se tako nešto moglo desiti nakon 1939-te i napada na Poljsku.
Ali se moglo desiti nešto drugo, a to je da Hitler ne napadne SSSR i da ne dođe do otvaranja Istočnog fronta. U tom slučaju teško da bi zapadni saveznici imali ikakve šanse u Evropi. Da li bi Hitler zauzeo Britaniju je upitno, naročito nakon što je Amerika ušla u rat. Ali bez postojanja Istočnog fronta ameri i britanci teško da bi otvorili Zapadni front. Takođe, sa nepostojanjem Istočnog fronta Wermacht se mogao jače usmjeriti na afrički front i Bliski Istok i oduvati britance iz Egipta, tj. kompletno ovladati Mediteranom i izvorima nafte na B.Istoku.
Moguće je da bi se onda uspotstavio nekakav "status quo" koji bi bio povoljan za Treći rajh. Mđt. takvo stanje ne bi bilo dugog vijeka i prije ili kasnije bi došlo do rata Njemačka -SSSR što bi SSSR odvelo u savez sa britancima i amerima i završilo bi slično kao 1945-te, samo možda 10-tak godina kasnije.
Bez SSSR-a, Wermacht u Evropi nije mogao biti pobijeđen. Uticaj zapadnih saveznika je tu bio minimalan, tj. maltene su došli da se bore sa vojskom koja je već skoro uništena na Istočnom frontu. Naravno ne treba zanemariti ni pomoć saveznika SSSR-u u tehnici, ali bez sovjetskih žrtava Hitler bi još dugo potrajao.
pa neznam bi li se bas slozio sa boldiranim
da se hitler fokusirao samo na britaniju i tim mislim daljnje jacanje zrakoplovstva, jacanje mornarice, slanje velikih snaga u sjevernu afriku
da je u sjevernu afriku umjesto afrika korpusa, afrika grupa armija, tj. umjesto 35-50 000 ljudi da je otislo 500 - 750 000 ljudi, moga je prvo odsjeci britaniju od kolonija , sto vise da je prisnije saradzivao sa japancima britanija bi najvjerovatnije ostala bez bliskog istoka, znaci nafte, poslje indije i njenog ogromnog ekonomskog i potencijala u sirovinama i ljudstvu, onda bi cak australija bila upitna, a to bi sve mogao uraditi do 1942 tj. prije nekog masovnijeg ulaska USA u rat (prvi masovniji dolasci su poceli u proljece 1942), tako da bi britanija kao otok mozda prezivjela (i to je upitno jer ojacana Luftwaffe je mogla slomiti RAF), ali njeno carstvo nebi i odmah Britanske ratne mogucnosti drasticno opadaju + najvjerovatnije bi izgubili i maltu i gilbratar zajedno sa mediteranskof i dalekoistocnom flotom (flota bi im bila prepolovljena)
onda bi USA trebala izgraditi umjesto 120 divizija koliko je vise manje korstila preko 5-600, a to bi znacilo da bi im trebalo 4-5 godina i opet bi bilo upitno sta bi mogli uraditi protiv tako ojacane osovine njemacka-japan (italijane bi mogli koristiti kao posade u okupiranim zemljama)
karanana

#7 Re: Malo drukciji WW2

Post by karanana »

Ja mislim da je mogao uzeti v. britaniju. Da je nastavio zracnu ofanzivu, mislim da je mogao napraviti teren za iskrcavanje na jugu. Da li je ikad probao iskrcavanje? Nesto ne znam da jeste. Najbitnije mu je trebalo biti da drzi amerikance bez baze i sigurne veze sa evropom.
Tacticus

#8 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

karanana wrote:Ja mislim da je mogao uzeti v. britaniju. Da je nastavio zracnu ofanzivu, mislim da je mogao napraviti teren za iskrcavanje na jugu. Da li je ikad probao iskrcavanje? Nesto ne znam da jeste. Najbitnije mu je trebalo biti da drzi amerikance bez baze i sigurne veze sa evropom.
i ja mislim da je mogao zauzeti britaniju da se samo na nju skocentrisao
npr. vec su u sluzbu ulazili FW-190 lovci koji su 1941-42 bili najbolji lovci u europi, da je sacekao i komplementirao oba bojna broda bizmark i tripiz + nosac aviona graf zepelin sa vec postojecim brodovima mogao se ravnopravno boriti sa biritanskom mornaricom jer dobar dio Royal Nayvi je bio u mediteranu i dalekom istoku i ovi bi bili zauzeti sa italijanima i japancima

paradoksalno je da je bitka za britaniju izgubljena zato sto je Me-109 imao nedovoljan dolet pa je bombarderemogao braniti samo 5-15 minuta i onda su se morali vratiti radi goriva + britanski spitfire ga je mogao izmanevrisati, a njegov saveznik Japan je imao izvaredni (od 1941 do pocetka 1943 najbolji lovac na svjetu) Zero koji je imao borbeni radius od skoro 1200 kilometara + se imao bolje manevarske sposobnosti od spitfire-a, ali radi njihove lose uvezanosti to njemci nisu nikada mogli, a mozda cak nisu i htjeli iskoristiti
dragan.s

#9 Re: Malo drukciji WW2

Post by dragan.s »

karanana wrote:Ja mislim da je mogao uzeti v. britaniju. Da je nastavio zracnu ofanzivu, mislim da je mogao napraviti teren za iskrcavanje na jugu. Da li je ikad probao iskrcavanje? Nesto ne znam da jeste. Najbitnije mu je trebalo biti da drzi amerikance bez baze i sigurne veze sa evropom.
Nisu nikad ni probali iskrcavanje. Britanci su se naročito pribojavali nakon pada Francuske i tragedije kod Denkerka, ali Nijemci naprosto nisu tada bili tehnički spremni. Kasnije su se kao nešto pripremali za invaziju, ali utom su postali aktuelni planovi napada na SSSR i svi resursi su tamo bili usmjereni.
Što se mornarice tiče Nijemci su sve resurse stavili na podmornice, a ne na brodove tako da nisu ni mogli parirati Britancima na moru. A bez toga nema ni invazije.
El_comadante

#10 Re: Malo drukciji WW2

Post by El_comadante »

Hitler se razvukao i naravno da nije mogao dobiti rat, e sad da li bi uspio da nije otvorio dva fronta neznam ali vjerovatno da bi. npr da nije kreno na SSSR vjerovatno bi zauzeo VBr, da nije kreno na VBr vjerovatno bi zauzeo SSSR. ima još jedna stvar što se tiče SSSRa da su ga tu ustvari zeznuli Japanci jer je Staljin povukao svu vojsku sa istoka kad je skontao da ga JApanci neče napasti i sa tom vojskom je zaustavio Njemačku, da su mu na istoku Japanci vezali vojsku neznam bili se SSSR uspio sačuvati.
Haj_Halve

#11 Re: Malo drukciji WW2

Post by Haj_Halve »

Moze se postaviti i pitanje kakav bi ishod rata bio da su Njemci uspjeli masovnije proizvesti ME262 (prvi mlazni avion), i rakete V2, kao jos dosta eksperimentalnog oruzja koje je bilo u razradi, a na cijim principima su kasnije stvorena naucna dostignuca poput americkog svemirskog programa.

Da li bi to dovelo npr do bacanja nuklerane bombe na Berlin?
Truba

#12 Re: Malo drukciji WW2

Post by Truba »

ima i druga teorija... da su francuzi krenuli na njemačku i nije bilo otpora ali stiglo naređenje da se vrate...
ja gledao u nekom dokumentarcu drugi svjetski rat u boji
karanana

#13 Re: Malo drukciji WW2

Post by karanana »

Hehe....francuzi krenuli na berlin. Hehe, je li to neka sala?
Tacticus

#14 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

dragan.s wrote:
Nisu nikad ni probali iskrcavanje. Britanci su se naročito pribojavali nakon pada Francuske i tragedije kod Denkerka, ali Nijemci naprosto nisu tada bili tehnički spremni. Kasnije su se kao nešto pripremali za invaziju, ali utom su postali aktuelni planovi napada na SSSR i svi resursi su tamo bili usmjereni.
Što se mornarice tiče Nijemci su sve resurse stavili na podmornice, a ne na brodove tako da nisu ni mogli parirati Britancima na moru. A bez toga nema ni invazije.
1940 godine Britanija je raspolagala sa 4 bojna broda i 2 bojna krstasa sa kojim je mogla braniti otoke, drugi djelovi flote su bili razbacani po svjetu sa najvecim eskvadrama u mediteranu i dalekom istoku, a jedan bojni brodje bio potopljen

u tom momentu samo dva bojna broda su napravljena poslje 1 svjetskog rata, dok je njemacka dovrsavala 2 u tom momentu najmodernija broda Bismarc i Tripiz

od gore navedenih bojnih brodova 2 Rodney and King George V u sklopu Force-H su cuvali gilbartar i njihovo duze odsustvo ucinilo bi gilbartar izuzteno ranjivim naspram italijanske mornarice

tako da je za duzu borbu Royal Navy raspolagala sa 2 bojna broda i 2 bojeva krstasa i da su njemci sacekali da oba bojna broda budu operativni i da su dovukli (sto su uradili 1942) iz francuske luke brest 2 bojeva krstasa Scharnhorst i Gneisenau (u realnosti manji bojevi brodovi) + Graf Zepelin nosac aviona itekako bi mogli ugroziti britaniju

sto vise mislim da to nije bilo ni potrebno jer da je hitler zadrzao pozornost samo na britaniji Luftwaffe bi mogla uspostaviti vazdusnu premoc pogotovu da su ranije stupili u kontakt sa japancima i dosli do dalekometnog lovca Zero

a kada bi kombinovali zracnu premoc sa gore navedenom mornaricom najvjerovatnije bi izbacili Britaniju iz ige

pored toga mnogi zaboravljaju da poslje Perl Harbur-a USA nije nikada objavila rat njemackoj jer joj to americki izolacionisti nisu i dalje dopustali, nego je Hitler napravio katastrofalnu glupost pa je on objavio rat USA
Tacticus

#15 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

karanana wrote:Hehe....francuzi krenuli na berlin. Hehe, je li to neka sala?
pa i nije
to se desilo 1939 kada je najveci dio njemacke vojske bio u Poljskoj, francuzi su imali premoc 5:1 i umjesto da su odmah udarili na Saar i Rur tj. jezgro njemacke industrije i samim tim mogli su odmah na pocetku toliko obogaljiti njemacku da bi sama njemacka onda trazila mir

EL Comadante, da je njemacka sredila Britaniju i onda se okrenula Sovietskom Savezu fokusirana samo na njih dok bi se isti ovaj put borio sam bez saveznicke pomoci u materijalu, najvjerovatnije ga nebi osvojili, ali sada sigurno nebi nikada nastao mocni sovjetski savez dok bi nacisticka njemacka navjerovatnije zivjela i dalje vjerovatno uvecana za poljsku, dobar dio bjelorusije i ukrajine

Haj_Halve Hitler je toliko bio uvjeren u svoju pobjedu da je poslje osvajanja francuske prekinuo razvoj svog nauruzanja koje nije bilo u finalnoj fazi, tako da su krucijalni projekti koje si ti naveo + MP 43 kasnije nazvan StG 44 Sturmgewehr imali od 10-15 mjeseci pauze, da to nije uradio vecina navedenog nauruzanja bilo bi u upotrebi 1943
a atomski program je bio koro periferan
El_comadante

#16 Re: Malo drukciji WW2

Post by El_comadante »

gledao sam isto dokumentarac u kojem kažu da su se Njemci zeznuli jer nisu znali koliko ide urana u atomskoj bombi odnosno koliko ga trebaju staviti da bi ona bila funkcionalna. onisu misli da treba oko 4 kg a imali su oko 3,2 kg urana. a USA je napravila atomsku sa oko 320 grama urana. dakle d su Njemci znali/skontali ovo onda bi oni sigurno imali atomsku i ko zna kako bi rat onda završio
sema911

#17 Re: Malo drukciji WW2

Post by sema911 »

jedina greska njemacke u 2sv ratu sto ju je vodio hitler tip pod lijekovima drogama i koji nije mogao prdit jer je imao nesto stomak sjeban :lol:
da su se samo na britaniju skoncentrisali staljin bi im cuvao ledja dosta dugo jer ko i danas dosta resursa sirovih doduse dolazi is rusije u njemacku sto je tada ulagano u stvaranje sintetickih goriva i slicnih gluposti nego da ne zavise od istoka isto danas pokusavaju,.,
kod britanije onaj debeli je tako rec zasro ustvari svi vodeci ljudi nacista su po meni bili malo ludi i na drogama jer kave su poteze vukli i koliko su ih se pametniji bojali nekontam ,.
da su te bombardere i lovce malo unaprijedili sacekali britanija bi vrlo brzo pala jel ljudstvo koje ju je branilo em nije bilo naoruzano trening nula bobaka,.
mogao je sacekat zadovoljit se sa francuska poljska i tim manjim provincijama skupit malo vise ljudstva i tehnike i sve polsat odjednom,. samo nacisticka samuvjerenost i ta nadrogirana vjerovanja da su najbolji kostala ih je glave da su samo malo upotrijebili taj mozak danas bismo svi sigurno pricali ich habe,. al na moju zalost jbga
8tigar8

#18 Re: Malo drukciji WW2

Post by 8tigar8 »

Da su Britanija i Njemacka zajedno napale SSSR :D,to bi mnogo gore izgledalo za ove istocne ,jer Njemackoj ne bi bio otezan promet resursa tipa nafta i nekih metala kojih je pred kraj rata skoro pa nestalo te su njemacki tenkovi izgubili na kvaliteti...a imali bi i daleko vise ljudstva (naravno ukljucujuci sad i Britaniju) +fabrike koje ne bi bile ostecene te bi imale maksimalnu proizvodnju...to se cini krajem SSSR-a...I ne treba zaboraviti da je jedan Njemacki visoki zvanicnik (ne znam ime) 1940 krenuo svojim avionom prema Britaniji da ih nagovori da potpisu nekakav sporazum ali su Britanci oborili njegov avion i on je zavrsio negdje u Skotskoj...i u zarobljenistvu se pravio da je lud pravo :D
Truba

#19 Re: Malo drukciji WW2

Post by Truba »

na koji prvi grad bi bacio atomsku bombu u europi?
šta da je skonto kako u libiji ima nafte?
Stojadin

#20 Re: Malo drukciji WW2

Post by Stojadin »

Opet bi izgubili protiv Sovjeta, koji su imali najvece naoruzanje u to vrijeme + najvise ljudi. Kad je Hitler cuo koliko tenkova imaju umalo srcani nije dobio (http://www.youtube.com/watch?v=ClR9tcpKZec) Jos kad tu dodas i zimu.. A Hitlerovo oruzje cim malo kisa padne odma gotovo, ne radi.

E sad, to sto kazes da je Njemacka bila u saveznistvu sa zapadnim drzavama.. E tad bi tek bilo druckije, iako se realno to ne bi dogodilo.
sema911

#21 Re: Malo drukciji WW2

Post by sema911 »

da je ratovao samo sa britanijom i usa mislim da bi neki grada sa istocne obale amerike dobio bombu sa nekom letjelicom cudnog oblika kasnije nazvana delta wing il neki britanski grad ,. mozda bi pri tome sprzio par jevreja u nekom logoru :evil: ,.
prije 39 brojne nazovi naucne njemacke ekspedicije su rovinjale svijetom i nesto trazile od egipta piramida do indije i tih zaboravljenih gradova po juznoj americi mozda ih je zanimala nauka, proslost, zaboravljene civilizacije il su to bili planovi gdje da vojska krene,.
da su dosli do nekih britanskih dokumenata ko sto su ovi dolazili do njihovih mogli su dosta na foru saznat al njemacka obavjestajna sluzba u odnosu na britansku je bila nula,. a i svjet je dugo vec bio pod engleskom krunom i mogli su dosta saznat sta ko gdje radi sta gdje ima a novi spijun kada dodje u razgranatu mrezu spijuna tesko da moze ista saznat osim da ce ubrzo dobit metak,.

mada je onaj ludjak pokusao doci do nekog lorda baten koliko se sjecam koji je zagovarao da se britanija udruzi sa njemackom da obnove to na oko oronulo britansko carstvo jer po njegovom a ima istine britanci vode porijeklo od tih germana mada se nije puno zahebo
Sezam

#22 Re: Malo drukciji WW2

Post by Sezam »

Ovdje ocigledno mnogi jos uvijek ne shvataju Hitlerov plan i program, koji je imao samo dvije tacke:

1) Porobiti Rusiju (Slavene), kako bi ovi radili za Nijemce
2) istrijebiti jevreje

Na ove dvije tacke je zasnovan cijeli treci rajh.

On uopste nije zelio rat sa Britanijom. Oni su mu, sa svojom kolonizacijom Indije, bili veliki uzor.
sema911

#23 Re: Malo drukciji WW2

Post by sema911 »

Sezam wrote:Ovdje ocigledno mnogi jos uvijek ne shvataju Hitlerov plan i program, koji je imao samo dvije tacke:

2) istrijebiti jevreje

On uopste nije zelio rat sa Britanijom. Oni su mu, sa svojom kolonizacijom Indije, bili veliki uzor.
to ste u pravu al sta bi bilo da je biloo

njemacki naraod je vijekovima mastao o tom svom prosirenju na istok isto ko sto srbi sanjaju vliku srbiju, veliku croatiju dzamahiriju tesko izvodljivo,.

rat sa britanijom nije mogao nikako izbjec jer kruna i ministri nisu zeljeli da te kolonije dijele, a i visestoljetnja mrznja ljudi otoka i njemaca,., tesko da bi ikada mogli funkcionisat zajedno,.

a rusi kako god izgledali 45 da im nije bilo saveznika koji su ruhr bombardovali i hitlera nebi se odbranili od nacista

al bila je prije nekoliko serija na discovery il history sta bi bilo da su nacisti pobjedili nesto ovoako je prica tekla:
gestapo prerastao u nesto slicno danasnjoj cia, hitlera je neko zguzio(ubio) njemacka je evropa, sssr nesto malo na sibiru, otoci osvojeni :D osobodjeni, japan zauzeo kinu i citava azija pod njihovom vlasti
u svijetu postoje 3 drzave sile usa, njemacka, japan,.

nema jevreja :mrgreen: taj vojni program prerastao u civilni i svima nam poslije katastrofa rata kofol dobro dobro neko vunder vaffen otjeralo amerikance iz evrope i sssr

ko je malo bolji sa netom naci ce
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#24 Re: Malo drukciji WW2

Post by Domaci izdajnik »

sema911 wrote:ko je malo bolji sa netom naci ce
Evo da ti pomognem iz glave :mrgreen: to je film Otadžbina nije dokumentarac :wink:
http://www.imdb.com/title/tt0109779/
Tacticus

#25 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

sema911 wrote:
Sezam wrote:Ovdje ocigledno mnogi jos uvijek ne shvataju Hitlerov plan i program, koji je imao samo dvije tacke:

2) istrijebiti jevreje

to ste u pravu al sta bi bilo da je biloo

njemacki naraod je vijekovima mastao o tom svom prosirenju na istok isto ko sto srbi sanjaju vliku srbiju, veliku croatiju dzamahiriju tesko izvodljivo,.

rat sa britanijom nije mogao nikako izbjec jer kruna i ministri nisu zeljeli da te kolonije dijele, a i visestoljetnja mrznja ljudi otoka i njemaca,., tesko da bi ikada mogli funkcionisat zajedno,.

a rusi kako god izgledali 45 da im nije bilo saveznika koji su ruhr bombardovali i hitlera nebi se odbranili od nacista

al bila je prije nekoliko serija na discovery il history sta bi bilo da su nacisti pobjedili nesto ovoako je prica tekla:
gestapo prerastao u nesto slicno danasnjoj cia, hitlera je neko zguzio(ubio) njemacka je evropa, sssr nesto malo na sibiru, otoci osvojeni :D osobodjeni, japan zauzeo kinu i citava azija pod njihovom vlasti
u svijetu postoje 3 drzave sile usa, njemacka, japan,.

nema jevreja :mrgreen: taj vojni program prerastao u civilni i svima nam poslije katastrofa rata kofol dobro dobro neko vunder vaffen otjeralo amerikance iz evrope i sssr

ko je malo bolji sa netom naci ce
izvini, ali te ovdje moram ispraviti, ali trenutna dinastija na vlasti vuce korjene iz hanovera (njemacka) koji je dugo bio britanski, a poslje elizabete najveca kraljica pod kojom je britanija dosegla vrhunac je bila polunjemica, a muz prin albert joj je bio njemac iz carske (njemacke) porodice
britanci su imali 500 godina velikog rivaliteta sa francuzima i veliki dio tog perioda su bili u ratovima sa njom (cak je jedan rat trajao preko stotinu godina) i to sve dok u francusko-pruskom ratu (1870-71) prusi tj. tacnije njemacka koalicija nicu francuze totalno slomili i iz tog rata je nastalo njemacko carstvo
tek tada je britanija shvatila da su tada njemci postali njihovi najveci rivali koji bi im mogli ugroziti njihovu svjetsku dominaciju i tek od tada su se poceli zblizavati sa francuzima sto je kolmuniralo pocetkom 20 stoljeca kada su potpisali protokol o Britansko-francusko prijateljstvu i tek tada pocinje otvoreno rivalstvo sa njemackom
Post Reply