malo dodatnih info o ratu u hercegovini

cico x

Post by cico x »

nikad u ovoj jebenoj drzavi nece mira biti,koji k........ sad postavljaju ove slike?
osa

Post by osa »

Strašno je biti zatvoren, pogotovo zatvoren iz razloga zbog kojih su bili zatvoreni ovi ljudi, ali ove slike mi liče na podvalu, na nešto što bi moglo dovesti one koji ih vide u zabludu o prirodi i izgledu nečeg što služi za zatvaranje ljudi. neupućen čovjek koji vidi ove fotografije, prije će pomisliti da se ovdje radi o nekom izbjegličkom kampu, nego o zatvoru ili logoru. ako su ovako izgledali logori onda bi mnogi između ratovanja na prvoj crti ili ovakvog logora izabrali ovu drugu opciju. pričekajmo da se javi netko od ljudi koji su bili zatvoreni u ovakve ili slične izume ljudske pokvarenosti pa da vidimo da li ove fotografije iskazuju realan izgled logora ili je ovo pokušaj da se logori u hercegovini minoriziraju.
vinja

Post by vinja »

cico x wrote:nikad u ovoj jebenoj drzavi nece mira biti,koji k........ sad postavljaju ove slike?
sorry, a zasto ne? :? Hajmo se praviti da se nista nije desilo... :-) Ako ih ne objavis, to ne znaci da ces time izbrisati sto se desilo, ili natjerati ljude da zaborave. Uostalom, neobjavljivanje bilo kakvih fotki koje svjedoce o bilo kakvom i bilo cijem zlocinu, za mene je samo po sebi zlocin - time ustvari skrivas tudje zlocine... O, da, treba ih objavljivati stalno i svuda i na takav nacin izraziti drustvenu osudu istih. Kako ces inace novim generacijama reci da su ti zlocini osudjeni (ne mislim sudski, vec od sirokih narodnih masa)? Tako sto smo ih presutili?

A, za mene ovo sto se vidi na fotkama i nije minorno... Ne treba bas da pljusti krv na sve strane, pa da mi se grci zeludac od bola...dovoljno je vidjeti necije lice iza resetaka...bar meni...
Licno nisam bila u logoru, ali mi je bilo zabranjeno napustanje kuce, uopste. Znaci, odredjeni ljudi su zaprijetili cijeloj mojoj familiji da mora 24 sata biti u kuci, i da ce to oni stalno provjeravati. Ako se jednom desi da nekog od nas ne zateknu, sve ce nas pobiti... I svaki dan su dolazili...vrijedjali, prijetili, do u detalje opisivali kako ce nas poklati...i smijali se. Niko me nije udario. Nikada, u toku cijelog rata. Ali, lakse bi mi bilo da me neko dobro premlatio, nego taj psihicki teror...godinu dana...
Tako, osa, nije bas sve onako kako ti se na prvi pogled cini... mada u sustini kontam sta si htio reci...
kekec

Post by kekec »

osa wrote:Strašno je biti zatvoren, pogotovo zatvoren iz razloga zbog kojih su bili zatvoreni ovi ljudi, ali ove slike mi liče na podvalu, na nešto što bi moglo dovesti one koji ih vide u zabludu o prirodi i izgledu nečeg što služi za zatvaranje ljudi. neupućen čovjek koji vidi ove fotografije, prije će pomisliti da se ovdje radi o nekom izbjegličkom kampu, nego o zatvoru ili logoru. ako su ovako izgledali logori onda bi mnogi između ratovanja na prvoj crti ili ovakvog logora izabrali ovu drugu opciju. pričekajmo da se javi netko od ljudi koji su bili zatvoreni u ovakve ili slične izume ljudske pokvarenosti pa da vidimo da li ove fotografije iskazuju realan izgled logora ili je ovo pokušaj da se logori u hercegovini minoriziraju.
Slike nemaju veze sa logorom. To je neki izbjeglicki kamp/centar, a sigurno i nije u Mostaru.
Neko igra svoju igru.
Dobra ti je konstatacija da bi mnogi izmedju "prve crte i ovakvog logora"izabrali ovu drugu opciju.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

kekec wrote:
osa wrote:Strašno je biti zatvoren, pogotovo zatvoren iz razloga zbog kojih su bili zatvoreni ovi ljudi, ali ove slike mi liče na podvalu, na nešto što bi moglo dovesti one koji ih vide u zabludu o prirodi i izgledu nečeg što služi za zatvaranje ljudi. neupućen čovjek koji vidi ove fotografije, prije će pomisliti da se ovdje radi o nekom izbjegličkom kampu, nego o zatvoru ili logoru. ako su ovako izgledali logori onda bi mnogi između ratovanja na prvoj crti ili ovakvog logora izabrali ovu drugu opciju. pričekajmo da se javi netko od ljudi koji su bili zatvoreni u ovakve ili slične izume ljudske pokvarenosti pa da vidimo da li ove fotografije iskazuju realan izgled logora ili je ovo pokušaj da se logori u hercegovini minoriziraju.
Slike nemaju veze sa logorom. To je neki izbjeglicki kamp/centar, a sigurno i nije u Mostaru.
Neko igra svoju igru.
Dobra ti je konstatacija da bi mnogi izmedju "prve crte i ovakvog logora"izabrali ovu drugu opciju.
:thumbup: ...
photo

Post by photo »

kekec wrote:
Neko igra svoju igru.
sam fotograf je napisao da je u pitanju logor. ti mu ne moras vjerovati. ja mu vjerujem. ne mora svaki logor biti u stilu helodroma ili dretelja ili omarske. ovaj logor je mogao biti samo malo "moderniji". logor ne cine zgrade nego odnos prema onima koji su u njemu. opet kazem, ti ne moras vjerovati.
osa

Post by osa »

photo wrote:
kekec wrote:
Neko igra svoju igru.
sam fotograf je napisao da je u pitanju logor. ti mu ne moras vjerovati. ja mu vjerujem. ne mora svaki logor biti u stilu helodroma ili dretelja ili omarske. ovaj logor je mogao biti samo malo "moderniji". logor ne cine zgrade nego odnos prema onima koji su u njemu. opet kazem, ti ne moras vjerovati.
pa iz ovih fotografija se na neki način vidi i odnos između uniformiranih osoba i civila koji ničim ne odaje da je u pitanju logor, po odjeći ljudi vidiš da životni uvjeti nisu naručito teški, po licima ljudi vidiš da nisu izmučeni, ne znam možda je u pitanju tip zatvora gdje su preventivno zatvarani građani mostara(prvenstveno bošnjaci) u trenutku izbijanja sukoba između hvo i armije bih, ali ono što se podrazumijeva pod riječi logor ovo definitivno nije.
zlatan01

Post by zlatan01 »

Pritvor: Mjesto gdje se zadrzava osumnjicena osoba ograniceno vrijeme dok traje istraga.
Zatvor: Mjesto gdje pravomocno osudjena osoba izdrzava svoju kaznu.
Logor: Mjesto gdje se zadrzavaju ljudi bez pravne osnove, ili prema zakonu koji se kosi sa medjunarodno prihvacenim normama (npr. rasni zakoni).

Logor ne izdvajaju uvjeti boravka nego bespravno zadrzavanje, ali su zbog nedostatka zakonitosti obicno uvjeti u logoru puno, puno tezi...vrlo cesto nepodnosljivi.

Povremeno sam aktivan u Amnesty International u Svedskoj pa ponesto tamo cujem...

E sad da li su na slikama stvarno logori...pa valjda jesu ako autor to tvrdi, a ako neko ima suprotne dokaze, neka to iznese i onda neka tuzi fotografa. Tako to ide u civiliziranim zemljama...
photo

Post by photo »

osa wrote:
photo wrote:
kekec wrote: Slike nemaju veze sa logorom. To je neki izbjeglicki kamp/centar, a sigurno i nije u Mostaru.
Neko igra svoju igru.
pa iz ovih fotografija se na neki način vidi i odnos između uniformiranih osoba i civila koji ničim ne odaje da je u pitanju logor, po odjeći ljudi vidiš da životni uvjeti nisu naručito teški, po licima ljudi vidiš da nisu izmučeni, ne znam možda je u pitanju tip zatvora gdje su preventivno zatvarani građani mostara(prvenstveno bošnjaci) u trenutku izbijanja sukoba između hvo i armije bih, ali ono što se podrazumijeva pod riječi logor ovo definitivno nije.
preventivno zatvoreni?????? de osa, nemoj molim te. ljudi se stite postavljajuci straze po ulici od vojske koja kontrolise taj grad ili dio grada, a ne trpajuci ih u logore/zatvore/pritvore i slicno.
vinja

Post by vinja »

osa wrote: pa iz ovih fotografija se na neki način vidi i odnos između uniformiranih osoba i civila koji ničim ne odaje da je u pitanju logor, po odjeći ljudi vidiš da životni uvjeti nisu naručito teški, po licima ljudi vidiš da nisu izmučeni, ne znam možda je u pitanju tip zatvora gdje su preventivno zatvarani građani mostara(prvenstveno bošnjaci) u trenutku izbijanja sukoba između hvo i armije bih, ali ono što se podrazumijeva pod riječi logor ovo definitivno nije.
preventivno STA? Koja preventiva? Od cega? Od koga? Zbog...???
Mojoj su sestri, kad su je vodili na heliodrom rekli - izmjestamo vas glede vase osobne sigurnosti
Do danas nije skontala kako se za njenu sigurnost tako zustro staraju oni koji su pucali po njoj... Mozes li me ti prosvjetliti...taj dio mi je jos u magli...
Vertigo

Post by Vertigo »

@osa, @kekec, @nostalgicar... mozete li zamisliti ovakve slike sa teritorije pod kontrolom ARBiH npr. Tuzla, Bihac, Zenica...gdje je su uslovi bili mnogo gori nego u zapadnom Mostaru ???
Kada su Bosnjaci u pitanju, onda je sve prihvatljivo i normalno.
Liska

Post by Liska »

Nema onoga koji moze pravdati ove fotografije koje su, nesumnjivo, snimljene na Heliodromu. Zlatan je lijepo objasnio sto je pritvor, zatvor i logor. Registrovani spomenu Zenicu gdje se ovakve slike mogu zamisliti npr. u Muzickoj skoli, ili u Muzeju u Jablanici, ili logoru u Konjicu, ili stadionu u Bugojnu. S obzirom da su tamo pritvarani zene i djeca, i te lokacije spadaju u logore. Na svim tim lokacijama ljudi su pritvarani bez valjanog pravnog razloga.
Fiore

#14 Re: malo dodatnih info o ratu u hercegovini

Post by Fiore »

Mnogi jos izgleda ne znaju gdje zive.. ili su moza zaboravili..

Puna im glava nekek Evrope i njihovih prava.. :x
thron

Post by thron »

zlatan01 wrote:Pritvor: Mjesto gdje se zadrzava osumnjicena osoba ograniceno vrijeme dok traje istraga.
Logor: Mjesto gdje se zadrzavaju ljudi bez pravne osnove, ili prema zakonu koji se kosi sa medjunarodno prihvacenim normama (npr. rasni zakoni).

Logor ne izdvajaju uvjeti boravka nego bespravno zadrzavanje, ali su zbog nedostatka zakonitosti obicno uvjeti u logoru puno, puno tezi...vrlo cesto nepodnosljivi.

Povremeno sam aktivan u Amnesty International u Svedskoj pa ponesto tamo cujem...

E sad da li su na slikama stvarno logori...pa valjda jesu ako autor to tvrdi, a ako neko ima suprotne dokaze, neka to iznese i onda neka tuzi fotografa. Tako to ide u civiliziranim zemljama...
Hehehe baš me tip nasmija koga bolan tužiti. izgleda da ti nemaš dobrog kontakta sa našom stavranošću. Ovdje se ne odgovara ni za ubistva a kamoli za slike na web portalima.
osa

Post by osa »

registrovan wrote:@osa, @kekec, @nostalgicar... mozete li zamisliti ovakve slike sa teritorije pod kontrolom ARBiH npr. Tuzla, Bihac, Zenica...gdje je su uslovi bili mnogo gori nego u zapadnom Mostaru ???
Kada su Bosnjaci u pitanju, onda je sve prihvatljivo i normalno.
naravno da mogu; u bugojnu, jablanici, zenici, travniku, konjicu itd. samo bojim se da niste shvatili intonaciju mog napisa, ja nisam govorio o mom mišljenju ili da li je taj postupak dobar, zakonit i sl. već o faktičnom stanju nečem što je činjeno, a kad bih morao birati radije bih bio u logoru ovakvog tipa nego na stadionu u bugojnu.
osa

Post by osa »

Još malo informacija o ratu u hercegovini, toleranciji i vjekovnoj multikulturalnosti.

U Mostaru predstavljena spomenica pod nazivom "U sjeni križa"

Župni ured Uzdol i udruga "Uzdoljani za svoje poginule" predstavili su sinoć u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru spomenicu pod nazivom "U sjeni križa". Riječ je o spomenici o župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol koja je izdana prigodom obilježavanja 150. obljetnice utemeljenja samostalne kapelanije Uzdol (1856-2006).

Autori su slikom i riječi u spomenici prikazali bogatstvo života uzdolske župe i tog kraja, od povijesti crkve, ljudi, običaja, seljenja i raseljavanja te tragičnih događaja iz posljednjeg Domovinskog rata, kada su stradali nevini župljani Uzdola.

Govoreći o spomenici biskup Ratko Perić je kazao kako je spomenica impozantno djelo koje izaziva pozornost, čuđenje, divljenje, smjeh, ali i žalost.

"Ova spomenica posvećena je onima koji su ljubav prema našem zavičaju posvjedočili vlastitom krvlju u ratovima na ovim područjima, nevino ubijenima iz mržnje što su Hrvati i katolici, ranjenima, majkama u crnom, župnicima, te vojnicima koji su branili Uzdol i svojom žrtvom omogućili proslavu 150 obljetnice na slobodnom hrvatskom Uzdolu", kazalo je Perić.

Biskup Perić se posebno osvrnuo na 14. rujna 1993. godine kada je u Uzdolu ubijeno 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od strane Armije BiH, a za taj zločin još nitko nije odgovarao.

Profesor na Teološkom fakultetu u Sarajevu Ivica Mršo kazao je kako je spomenica u "Sjeni križa" jedna iznimna knjiga neprocjenjive vrijednosti u kojoj je sabrano i, istinom i ljubavlju, ispisano blago jedne župe jednoga kraja.

"Ova spomenica je po mnogo čemu velika knjiga prvenstveno po svom sadržaju jer nakon ove knjige ništa više ne može biti isto, jedni će biti iznenađeni, drugi šokirani i prozvani i razotkriveni, ali vjerujem da će biti ponajviše onih sretnih i zadovoljnih što makar jedna dio istine, dio povijesnog vremena kraja i običaja izlazi na svjetlo dana u obliku spomenice", istaknuo je Mršo.
seln

Post by seln »

@osa, kad citam tvoje komentare, vidim da je i poslije Tudjmana - Tudjman.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:Još malo informacija o ratu u hercegovini, toleranciji i vjekovnoj multikulturalnosti.

U Mostaru predstavljena spomenica pod nazivom "U sjeni križa"

Župni ured Uzdol i udruga "Uzdoljani za svoje poginule" predstavili su sinoć u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru spomenicu pod nazivom "U sjeni križa". Riječ je o spomenici o župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol koja je izdana prigodom obilježavanja 150. obljetnice utemeljenja samostalne kapelanije Uzdol (1856-2006).

Autori su slikom i riječi u spomenici prikazali bogatstvo života uzdolske župe i tog kraja, od povijesti crkve, ljudi, običaja, seljenja i raseljavanja te tragičnih događaja iz posljednjeg Domovinskog rata, kada su stradali nevini župljani Uzdola.

Govoreći o spomenici biskup Ratko Perić je kazao kako je spomenica impozantno djelo koje izaziva pozornost, čuđenje, divljenje, smjeh, ali i žalost.

"Ova spomenica posvećena je onima koji su ljubav prema našem zavičaju posvjedočili vlastitom krvlju u ratovima na ovim područjima, nevino ubijenima iz mržnje što su Hrvati i katolici, ranjenima, majkama u crnom, župnicima, te vojnicima koji su branili Uzdol i svojom žrtvom omogućili proslavu 150 obljetnice na slobodnom hrvatskom Uzdolu", kazalo je Perić.

Biskup Perić se posebno osvrnuo na 14. rujna 1993. godine kada je u Uzdolu ubijeno 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od strane Armije BiH, a za taj zločin još nitko nije odgovarao.

Profesor na Teološkom fakultetu u Sarajevu Ivica Mršo kazao je kako je spomenica u "Sjeni križa" jedna iznimna knjiga neprocjenjive vrijednosti u kojoj je sabrano i, istinom i ljubavlju, ispisano blago jedne župe jednoga kraja.

"Ova spomenica je po mnogo čemu velika knjiga prvenstveno po svom sadržaju jer nakon ove knjige ništa više ne može biti isto, jedni će biti iznenađeni, drugi šokirani i prozvani i razotkriveni, ali vjerujem da će biti ponajviše onih sretnih i zadovoljnih što makar jedna dio istine, dio povijesnog vremena kraja i običaja izlazi na svjetlo dana u obliku spomenice", istaknuo je Mršo.
Kad god cujem za ovaj zlocin, zlo mi dodje kakav su sljam neki ljudi...!
zlatan01

Post by zlatan01 »

thron wrote:
zlatan01 wrote:Pritvor: Mjesto gdje se zadrzava osumnjicena osoba ograniceno vrijeme dok traje istraga.

Hehehe baš me tip nasmija koga bolan tužiti. izgleda da ti nemaš dobrog kontakta sa našom stavranošću. Ovdje se ne odgovara ni za ubistva a kamoli za slike na web portalima.
Vidi boldirani dio uz to jos i crven.
itd

#21 Re: malo dodatnih info o ratu u hercegovini

Post by itd »

ove slike, ako su istina, nisu ni blizu stvarne slike koja bi se trebala opisati i stvarno je smjesno kad se pojave (poslije xx godina).
"sta je pisac sa ovim htjeo reci?" - ovo nije bas pametna tema i moze samo da krene pogresnim putem.
kekec

Post by kekec »

[quote="photo"][quote="kekec"][quote="osa"]Strašno je biti zatvoren, pogotovo zatvoren iz razloga zbog kojih su bili zatvoreni ovi ljudi, ali ove slike mi liče na podvalu, na nešto što bi moglo dovesti one koji ih vide u zabludu o prirodi i izgledu nečeg što služi za zatvaranje ljudi. neupućen čovjek koji vidi ove fotografije, prije će pomisliti da se ovdje radi o nekom izbjegličkom kampu, nego o zatvoru ili logoru. ako su ovako izgledali logori onda bi mnogi između ratovanja na prvoj crti ili ovakvog logora izabrali ovu drugu opciju. pričekajmo da se javi netko od ljudi koji su bili zatvoreni u ovakve ili slične izume ljudske pokvarenosti pa da vidimo da li ove fotografije iskazuju realan izgled logora ili je ovo pokušaj da se logori u hercegovini minoriziraju.[/quote]

Neko igra svoju igru.
Dobra ti je konstatacija da bi mnogi izmedju "prve crte i ovakvog logora"izabrali ovu drugu opciju.[/quote]

sam fotograf je napisao da je u pitanju logor. ti mu ne moras vjerovati. ja mu vjerujem. ne mora svaki logor biti u stilu helodroma ili dretelja ili omarske. ovaj logor je mogao biti samo malo "moderniji". logor ne cine zgrade nego odnos prema onima koji su u njemu. opet kazem, ti ne moras vjerovati.[/quote]

Nisam mislio da ce vise pisati, ali cu ipak odgovoriti.
Dragi photo, prije nego sto nekome povjerujes, dobro bi bilo da malo analiziras ono sto ti se "servira".
Sam naslov "Hrvatski logori u Mostaru (1993)", objavljen u "Vjesniku, a to je vazna cinjenica, je iznenadjujuci. Jedan "hrvatski" list da postavi ovakav naslov je cudna stvar. Jer taj naslov asocira na najruznije stvari vezane za logore, a oni ga ipak postavljaju. Svakom, ko je dozivio i prezivio rat, koji je bar malo upoznat sa nacinima, metodama i ostalim, a vezano za logore, "zazvoniti ce zvono za uzbunu" Zasto? Zato sto je taj naslov i slike koje slijede postavljen sa jasnim ciljem da umanji, obrise, zamagli pravu istinu o patnjama u logorima. I sa ovom postavkom, kao da se zeli reci: "Vidi, mi smo humano postupali sa ...". Na slikama nema lica koja su u modricama, neobrijanih, zapustenih... sto je bila normalna pojava u svim logorima, zatvorima i slicnim mjestima. Vide se zabrinuta lica starijih, dok se na licima mladjih vide i osmjesi.
1993. godine u travnju mjesecu, poceli su otvoreni sukobi izmedju HVO i Armije BiH, u Prozoru ako se ne varam. Ratna dejstva su izazvala val izbjeglica/prognanika, te su isti odlazili na teritorije gdje su "njihovi". Ogromna vecina je uspjela, ali isto tako jedan broj njih nije uspio. Kako im je bilo, to samo oni znaju.
Sto se tice konkretnih slika, malo detaljnijom analizom istih, ja zakljucujem da:
- u pitanju su Hrvati, vjerovatno iz centralne Bosne i/ili iz sjeverne Hercegovine (Konjic, Jablanica, Prozor...).
- zgrada u kojoj su smjesteni je najvjerovatnije bivsa kasarna JNA, a po okolici, pretpostavljam da bi mogla biti Capljina, jer tesko da je Mostar, imajuci u vidu blizinu crte razdvajanja i svakodnevna borbena dejstva.
- pol. starost, garderoba, cebad, ves koji se susi na prozoru, vojnik sa papirom i olovkom, oznake na uniformi, potpisivanje na papiru ... upucuje na neospornu cinjenicu da su u pitanju izbjeglice, privremeno smjestene u kolektivni smjestaj.

Mozda ce neko moci prepoznati zgradu, eventualno i osobe sa slika i dati tacne podatke, a sve zbog ISTINE. Manipulacija, svakakve vrste imamo vec sasvim dovoljno. Ovako, svi cemo imati svoja razmisljanja, zakljucke, a necemo znati da li smo u pravu. Zbog toga, mozda bi trebali privremeno prekinuti nagadjanja, sve dok ne dodju tacni podaci.

I na kraju, bez obzira sta je u pitanju, moram reci, da je ljudima koji su osjetili logor, zatvor, pritvor, izbjeglicki/prognanicki centar, koji su boravili u satorima, koji su napustili ili su protjerani iz svojih kuca itd. najteze. O njihovim sudbinama saznajemo ako smo direktno upoznati ili ako su njihove sudbine interesantne pojedincima ili grupama koji imaju neke svoje licne ili grupne interese.
Porazna je cinjenica da smo ratovali, da smo se ubijali, mucili i proganjali, da bi opet dosli u situaciju da zivimo zajedno, jedni uz druge, uz neizbjezne kontakte i zajednicku sudbinu. Zasto je covjek covjeku vuk ? Ima li kraja ?
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Kao dijete sam bio u hrvatskom logoru u Capljini....

Kasnije su nas prebacili na slobodnu teritoriju.... Kada sam dosao u Jablanicu, zivili smo u muzeju, i imali dva obroka na dan.

Pored nas u istom muzeju su bile i Hrvaske izbjeglice (ne sjecam se odakle) i zivili su u istim uslovima kao i mi, dobijali su kao i mi 2 obroka na dan, a imali isti smjestaj kao i mi.

Zato OSA prestani siriti lazi o HR logorima u Jablanici..

Ispod muzeja, u podrumu je bio zatvor za HVO vojnike.... cesto su izlazili... uvijek su se cuvari fino ponasali prema njima, sto mi je islo na zivce, jer mi je tata u to vrijeme bio u Dretelju, a znao sam kakvi su njima uslovi i kako ih Hrvati tretiraju !
Ahmmed

Post by Ahmmed »

kekec, adresa vjesnika o kojem ti govoriš je http://www.vjesnik.hr

Obrati pažnju na nazive rubrika portala na kojem su postavljene fotografije: fudbal, muzika....
Fair Life

Post by Fair Life »

"Ono" sto se na fotosima vidi... NIJE LOGOR.

Logori su nesto mnogo zajebanije. U logorima nema nasmijanih lica... sto
ovdje nije slucaj.

Ocito Vjesnik laze.
Post Reply