malo agresivnija igra

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
jaca-maca

#1 malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

vec neko vrijeme imam ovaj problem, na pocetku sam mislila da je to samo faza, ali...

imam retrivera, prvih godinu dana se fino igrala sa drugim psima, no negdje ovo ljeto je pocela da se igra malo agresivnije, trci da obori druge pse, rezi na njih, zaljece se na vrat i grize. Nikad nije napala, ujela niti povrijedila drugog psa, i ti psi vole da se igraju s njom. Mnogi mi kazu, pusti je, to je samo igra. Jednom sam je dovela na neko igraliste gdje su bili drugi psi, pustim ja nju, ona skace na psa, rezi, hoce da se igra s njim, covjek mice svog psa, meni crno pa je zavezem. Kasnije taj covjek stoji okrenut mi ledjima i govori "jao jeste ovaj pas agresivan", meni ono krivo, i samo odem, nisam vise nikad tu dosla :sad:

mislila sam da joj treba vise aktivnosti i pocela sam vise da je izvodim, duze i cesce je pustam da se istrci, ali nista se ne mijenja

sad sam je izvela i pustila da se igra s drugim psom i opet je to radila, i covjek govori kao nevalja joj to, desice se da je drugi pas napadne

help
Friesian

#2 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

da, vrlo je moguce da ce je drugi pas zbog pokusaja korekcije ponasanja napasti...konkretno moj nj.o.
uglavnom, ono sto bi pomoglo je da se odlucno postavis u igri kao koordinator.. to ces uspjeti vjezbanjem i odlucnoscu pa ce ti malo trebati i vremena, a ovo podrazumjeva da ti pocnes korigovati takvo ponasanje.. pocinjes je opominjati/hvaliti kad zasluzi.. i to se ne smatra agresivnim ponasanjem vec dominantnim..
moca

#3 Re: malo agresivnija igra

Post by moca »

hmmm.To bi trebalo biti igra,ako grize psa i hrvaju se(naravno ako nije pretjerano).To moras sama znati ocjeniti i odrediti granicu.Ako je trka obostrana i obostrano grizenje mislim da je ok.Ako je pas priblizne snage on ce kad ona predje granicu njoj sam dati do znanja da mu to smeta i tu se najcesce igra zavrsava.Ako je slabiji i ako ne uzvraca i ne bori se(ako ga tvoj pas ugnjetava),onda je trebas sama korigovati.Glasno ne uz kontakt(das joj do znanja da to nije ponasanje koje trazis od nje).

To ko ti je reko da ce je drugi pas napasti to je djelom tacno i na to moras paziti.Ima pasa koji nikako ne tolerisu grubu igru(da ih neko grize skace po njima) i zato uvijek pitaj kakve je pas naravi prije nego pustis da se igraju.Npr mom psu bi taj nacin igre bio super jer je i sama jako ziva i voli da se ganja i grize(kontrolisano).Pozdrav nadam se da sam pomog'o,bar malo...NIsam ni ja neki extra pseci psiholog,ali znam ponesto sto sam naucio kroz skromna iskustva sa psima
jaca-maca

#4 Re: malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

vise voli da se igra s manjim psima, a kad je neki veci pas ili neki manji dominantni, onda nece, voli da je dominantna :D ti mali psi nikad nisu pokazivali da se boje, uzvracali su itekako

ali, kako da je opomenem?

da je zaustavim u igri?
da je povucem?
da je gurnem?
da li da se proderem?
sta da kazem? sta da uradim?
Friesian

#5 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

izbjegavanjem problem se nece nikad rijesiti.. zato se zadas i trazis nekog ko ce biti voljan da ti pomogne a na cijeg psa tvoja reaguje.. od galame nemas nista vec kao sto sam rekao bitna je odlucnost.. zato, najbolje bi bilo na pocetku da je zaustavis u igri i cekas da se smiri.. mozes je isprovocirati i tako sto kad sjedi kazes da taj drugi prodje pored nje i pratis reakciju.. mirna, bez napetosti zasluzuje pohvalu dok na sve ostalo ti moras reagovati.. opet odlucan trzaj za ogrlicu i kazes npr. "mir"..
nakon opominjanja je vrlo moguce da se nece ni htjeti igrati (ne znam koliko je poslusna) vec ce samo setati okolo i njuskati ili ce opet nasrnuti.. ako je prvo u pitanju pusti je.. sve je prihvatljivo dok ne nasrce na ostale pse.. vremenom ce se opustiti, skontati kako se treba ponasati i opet ce se zaigrati..
ako je drugo u pitanju: korekcija dok se ne dostigne prvo navedeno..
Cholina_Lokica

#6 Re: malo agresivnija igra

Post by Cholina_Lokica »

i moja se Happy tako igra... naucila od drugih pasa, jer gdje god smo bili, vecina ih se tako igra :-) poprilicno agresivno, ako je manji pas opomenem je, smiri se, ako je veci i jaci, vecinom sami rijese to kako ce se igrati. uglavnom ova moja sa razlicitim psima se razlicito i igra...
moca

#7 Re: malo agresivnija igra

Post by moca »

Kako je opomenuti??Glasno komandom " Ne " ili nekom drugom rijeci koju koristite uz kontakt(pogledajte kako to cesar milano radi).Kontakt prstom ili rukom,odgurivanje ili bockanje.Bitno je da je pokret energican i da ste odlucni.Bitno je da budete doslijedni.Kada god se tako ponasa da je opomenete.A ne jednom opomenete jednom ne.Jer se i pas zbuni i ne moze da skonta sta trazite od njega.poz
jaca-maca

#8 Re: malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

sta uraditi kada pas pobjegne i nece da dodje?

to mi se cesto desava, pustim je da se istrci, a ona iskoristi priliku i smugne, bude ona u blizini ali kad je zovem nece da dodje. ako krenem prema njoj, ona bjezi jos dalje, tak da uvijek ostanem i cekam da mi se vrati.

ali kad se vrati, da li da je kaznim sto je pobjegla? ili da je ne kaznim jer je ipak dosla?

i kako je uposte kazniti? danas mi je pretrcala preko ceste, i kad je na kraju dosla, nisam znala sta uraditi :sad:
Friesian

#9 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

ukoliko je zoves i kad ti napokon dodje NI SLUCAJNO je ne smijes kazniti.. mozda bi najbolje bilo (kako sam ja radio sa svojim psom) ignorises i krenes u drugom smjeru... posto ce vecina pasa u tom slucaju krenuti za tom ali ti nece prici onda kad se okrenes i napravis par koraka cucnes kao da nesto vadis iz zemlje.. e tu njihova radoznalost izlazi na povrsinu.. pridje ti, uhvatis za ogrlicu, naruzis i kao kaznu zavezes..

ipak naredbu je najbolje vjezbati negdje gdje ste sami i uz salamu.. "svi su ludi za Poli"..
jer da bi dosla ta joj naredba mora biti dobro poznata i povezana s necim lijepim i ukusnim..
jaca-maca

#10 Re: malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

ee svasta sam ja pokusavala, od krekera do salama, ma svu hranu koju voli. nekad dodje, nekad ne dodje, kako vjetar puhne! nekad mi dodje kad je nisam ni zvala, kao danas, sta onda? to ignorisanje i kretanje u drugom smjeru nekad upali, ali ovaj put nije. juce nije htjela ici kuci, cim je skontala da idemo prema zgradi, pobjeze, cim me vidi, trci u suprotnom smjeru. ostavila sam je napolju, i izasla poslije 10 minuta, bila je ispred zgrade, ali kad je zovem nista, bjezi. tek kad sam krenula prema autu, odma je dotrcala.

mislim da zna, da ako dodje, da cu je vezati. prije sam radila sljedece: zvala bih je da dodje, a kad bi dosla, pomazila bih je ili joj dala hranu, i pustila, da ne bi povezala to s povodcem. i sad to nekad radim, ali opet rijetko kad dodje

i kad hodamo, ne voli biti blizu mene. setam ja ulicom, ona po travi nesto njuska, ako joj se malo priblizim, ona se odma odmakne :?
Last edited by jaca-maca on 08/01/2011 19:57, edited 1 time in total.
Friesian

#11 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

ne znam koji povodac koristis ali kad budes radila nasamo sa njom najbolji ti je flexi jer se moze udaljiti od tebe a kad te ne poslusa malo je trznes..

uglavnom, ovo sto kazes da ne voli biti blizu tebe kad setate.. jel' to kad je pustena ili zavezana? ukoliko je zavezana najbolje bi bilo da je jedan period ucis da dok setate hoda iskljucivo pored noge.. nema njuskanja.. na taj nacin ces uspostaviti odredjeno postovanje koje, ocigledno, nema prema tebi.. i naravno, NE prilazis ti njoj (NIKAD) vec ona tebi..
mozda u tome i jeste najveci problem jer ti konstantno nju pratis..
jaca-maca

#12 Re: malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

ma koristim onaj flexi, 5 metara. kada je na povodcu slusa, uz nogu hoda. a kad je pustena...bukvalno "ko s lanca pustena" :lol: pa ne prilazim joj kad tako setamo. ja hodam putem, a ona pored na travi, nekad ode malo dalje, oko zgrada njuska, ali kad vidi da sam daleko, vrati se i sve tako.

kada trebamo ici kuci, ili je zovem i nadam se da ce doci, ili krenem u drugom smjeru i nadam se da ce krenuti prema meni :D
zengi

#13 Re: malo agresivnija igra

Post by zengi »

Jaco, u vezi agresivne igre nemoj da brines. Sve je to dio igre, cak i ako nekad bude i skike i vriske. I ja ponekad zaskicim kad se igram sa svoim psima pa se opet nastavim igrati. Jedino provjeri kakva je osoba vlasnik psa sa koim se ona igra da nebi imala problema sto se toga tice i da je drugi pas dovoljno jak da podnese tezinu tvog psa, tj. da mu nebi nesto iscasila ili slomila.
Onako gledajuci sve skupa izgleda da imas generalni problem krize autoriteta nad njom pa bi morala na tome da radis. To je sasvim normalno da ti se desi narocito u toj dobi. Imao sam ja (a vjerovatno i svi vlasnici pasa) taj problem sa svakim psom, kao ode on a ti se pusi. Mora pas da ima zdravu dozu straha od svog gospodara inace nema tu poslusnosti. Nek prica, ko sta hoce. Eh sad je od psa do psa kako uliti tu zdravu dozu straha. Neke moras samo zaruziti a neke nogama gazati da bi postigao taj efekat.

Ja trenutno imam sasvim suprotan problem. Imam svoju grupu od 4 lutalice koje me prate svuda i nikako ih se nemogu rijesiti. Podjem u granap a oni zamnom i onda imam onaj problem o kojem smo raspravljali u temi brnjica, svi pocnu da paranoisu ujesce mi djete, nosi to odavde. Da stvar bude gora, jedan od tih pasa je neka mjesavina pit bula i stvarno izgleda opako, a nije.
Hajde sto me prate kad idem pjeske ali sad su poceli da trce i za moim autom i trce tako dok god me vide. Neki dan ja krenuo iz vogosce u sarajevo i oni su trcali sve skoro do skretanja za pretis. :skoljka:
cupo_mo

#14 Re: malo agresivnija igra

Post by cupo_mo »

to sto skace po ostalim psima nije agresivnost.to ti je samo razigranost i pozivanje na igru sa njom,jer muzjaci cesto ignorisu zenke (osim kada im treba),pa ona treba da skrene paznju na sebe da ne bude sama.To hvatanje za vrat ,bez ujedanja je njihov nacin igranja tako bi se oni u leglu igrali samo bi im to majka prekinula tako sto bih is kaznila na taj nacin da bih i podigla i protresla pa nakon toga polizala.....
labrador kao pasmina nije predvidjen da ubija,on ti sluzi u lovu da donese plijen lovcu bez ostecenja tj nema zube za unistavanje....Ako se pojavi krv tj pas ti bas izujeda drugoga onda ces imati problema....a sve ostalo je razigranost.......kada sljedeci put budes izvodila psa da se igra sa svojim vrsnjacima prvo ga izvedi barem 30 min u setnju te nakon toga ga dovedi da se igra,i ti moras biti smirena inace ti ovoga nema nista jer je pas ogledalo vlasnika

pozdrav od mene i od moga cupija
Friesian

#15 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

u ovom postu imam nekih neslaganja sa @cupo_mo.. uz duzno postovanje, nije kritika (jer ne govorim da znam bolje) vec jednostavno razmjena misljenja.. nadam se da se neces ljutiti :D

uglavnom, iznijecu svoje misljenje sa onim sto se ne slazem..
1. skakanje po drugim psima ne mora pokazivati agresivnost ali obavezno pokazuje dominaciju ili pokusaj uspostavljanja dominacije.. izazivanje za igru se kod njih postize tako sto pravi odredjene pokrete tijela ispred drugog psa a ne skakanjem na njega..

2. hvatanje za vrat isto tako ne mora znaci agresiju vec upravo igru, ali igru koja je nepozeljna.. jer takva igra moze dovesti do sukoba - u zavisnosti da li to prihvata drugi pas ili to vidi kao prijetnju (ako je nesiguran i nestabilan npr.).. logicno je samo to sto majka ispravlja takvu vrstu igre jer da je to pozeljno ona bi prva ignorisala takvo ponasanje...

3. na osnovu vlastitog iskustva, jer sam dosta vremena proveo sa svojim stencima pravo iz razloga da vidim kako se majka ponasa prema njima jer me interesuje etologija i pravilno uspostavljanje autoriteta, primjetio sam da niti u jednom slucaju nije podigla stene prilikom hvatanja za siju vec kad uhvati vise stisne, malo protrese ukoliko nece stene da popusti, i kad se smiri mali onda ga i ona pusti i polize..

sa ostalim se u potpunosti slazem..

P.S. ovo sto sam napisao nije moje izmisljanje vec ono sto mi je ostalo u iskustvu sa mojim psima i raznim knjigama i emisijama o socijalizaciji i ponasanju pasa..

veliki pozdrav...
cupo_mo

#16 Re: malo agresivnija igra

Post by cupo_mo »

Friesian wrote:u ovom postu imam nekih neslaganja sa @cupo_mo.. uz duzno postovanje, nije kritika (jer ne govorim da znam bolje) vec jednostavno razmjena misljenja.. nadam se da se neces ljutiti :D

uglavnom, iznijecu svoje misljenje sa onim sto se ne slazem..
1. skakanje po drugim psima ne mora pokazivati agresivnost ali obavezno pokazuje dominaciju ili pokusaj uspostavljanja dominacije.. izazivanje za igru se kod njih postize tako sto pravi odredjene pokrete tijela ispred drugog psa a ne skakanjem na njega..

2. hvatanje za vrat isto tako ne mora znaci agresiju vec upravo igru, ali igru koja je nepozeljna.. jer takva igra moze dovesti do sukoba - u zavisnosti da li to prihvata drugi pas ili to vidi kao prijetnju (ako je nesiguran i nestabilan npr.).. logicno je samo to sto majka ispravlja takvu vrstu igre jer da je to pozeljno ona bi prva ignorisala takvo ponasanje...

3. na osnovu vlastitog iskustva, jer sam dosta vremena proveo sa svojim stencima pravo iz razloga da vidim kako se majka ponasa prema njima jer me interesuje etologija i pravilno uspostavljanje autoriteta, primjetio sam da niti u jednom slucaju nije podigla stene prilikom hvatanja za siju vec kad uhvati vise stisne, malo protrese ukoliko nece stene da popusti, i kad se smiri mali onda ga i ona pusti i polize..

sa ostalim se u potpunosti slazem..

P.S. ovo sto sam napisao nije moje izmisljanje vec ono sto mi je ostalo u iskustvu sa mojim psima i raznim knjigama i emisijama o socijalizaciji i ponasanju pasa..

veliki pozdrav...

~~~pozdrav samo da znas ja se ne ljutim jer ne znam ni ja sve tj nisam Cesar Millan :D...ja poznajem nesto iz psece psihologije,,Drzi se ovih pravila kada si sa nepoznatim psom
1. nema govora
2. nema dodira
3.nema kontakta ocima

jer sam imao sustret sa zenkom boksera ,slucajno sam je pogledao u oci i odma je to shvatila kao provokaciju i pocela je razati na mena ,ali sam se sjetio ovih pravila i pas je odmah smirio i sjeo.
ja sam jedanput gledao zenku lovackog psa (cupi se je bio zaljubio u nju) koja se je ostenila.Okotila je oko 7 stenaca,i jedanput su se dva psica igrala znate kako to izgleda davljenje i sve ostalo a ona je dosla pored njih i samo ih rastavila i protresla ih i polizala~~~

da se vratimo na temu
po mom misljenju pas ti ima problema sa viskom energije,on ti preko dana tu energiju skladisi u sebe i na kraju dana mora dobiti ispusni ventil (setnja min 25-30 min za to vrijeme on obavi nuzdu i sve) i nakon toga probaj ga dovesti do ostalih pasa,

P.S.sto vise misljenja to je bolje
Muzikjunki

#17 Re: malo agresivnija igra

Post by Muzikjunki »

Sto rek'o Cesar Millan, moras znati usmjeriti njegovu energiju... :D
Friesian

#18 Re: malo agresivnija igra

Post by Friesian »

svakako.. svaki pas je individua te tako vlasnik najbolje zna koliko pas gubi energije, koliko je uopste ima, sta voli, sta ne voli, .. i kad se to sve sumira onda fino odradis sa njim/njom ovu duzu setnju i sve sto ide uz to da se isprazni akumulirana energija i tek nakon toga u drustvo.. ali mislim da je kobno za svakog psa pa cak i agresivnog ne pokusati ga socijalizirati vec pobjeci od problema sto vecina ljudi i rade tj. idu linijom manjeg otpora..
cupo_mo

#19 Re: malo agresivnija igra

Post by cupo_mo »

Friesian wrote:svakako.. svaki pas je individua te tako vlasnik najbolje zna koliko pas gubi energije, koliko je uopste ima, sta voli, sta ne voli, .. i kad se to sve sumira onda fino odradis sa njim/njom ovu duzu setnju i sve sto ide uz to da se isprazni akumulirana energija i tek nakon toga u drustvo.. ali mislim da je kobno za svakog psa pa cak i agresivnog ne pokusati ga socijalizirati vec pobjeci od problema sto vecina ljudi i rade tj. idu linijom manjeg otpora..
slazem se sa tobom.Glavni je problem sto se mi plasimo kako ce se pas ponasati u drustvu,pa se na psa nekada vrsi psihicki pritisak
jaca-maca

#20 Re: malo agresivnija igra

Post by jaca-maca »

Friesian wrote:svakako.. svaki pas je individua te tako vlasnik najbolje zna koliko pas gubi energije, koliko je uopste ima, sta voli, sta ne voli, .. i kad se to sve sumira onda fino odradis sa njim/njom ovu duzu setnju i sve sto ide uz to da se isprazni akumulirana energija i tek nakon toga u drustvo.. ali mislim da je kobno za svakog psa pa cak i agresivnog ne pokusati ga socijalizirati vec pobjeci od problema sto vecina ljudi i rade tj. idu linijom manjeg otpora..
ja svaki put iskoristim priliku kada naidje neki pas/psi da pustim svoju lujku da se igra. ali uvijek izbjegavam manje pse od nje i one pse odnosno vlasnike koje ne poznajem, jer ne znam kako ce oni reagovati na njenu igru...tri puta dnevno je izvodim, ujutro i navece krace setnje, a preko dana duze
Post Reply