Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Divljanerka

#1 Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by Divljanerka »

Danas je moja Bambi (maca) donijela u kuću malog vrapca koji sigurno još nije ni pokušao letit, još je živ, ali mu je oštetila nogu. Planiram ga oporavit i vratit u prirodu gdje mu je i mjesto. Nemam ga namjeru voditi veterinaru, jer bi me ismijali kao i kad sam odnijela hrčka :-x
Ima li iko ideju čime da ga nahranim, vodu je pio iz kapaljke i šta sad, da pokušam sa mrvicama hljeba, hranom za papagaje ili ili ili :? Kako ga nagovorit da otvori kljun :-)
Hvala puno na pomoći :sax:
pametna_glupost

#2 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by pametna_glupost »

probaj kakvom pincetom odozgo, onako kako majka hrani ptica, poguglaj :?
heckler

#3 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by heckler »

E poserem se na veterinara koji se ljudima smije kad ozlijedjenu zivotinju dovedu.

Ako pricas engleski evo par linkova koje sam nasao o hrani za male vrabce

http://www.webmasterworld.com/forum9/9062.htm

http://www.starlingtalk.com/babycare.htm

Evo i video kako se hrani a ima i u komentarima sta

http://www.youtube.com/watch?v=JedLK3cXwBc

Izgleda da im je potrebna visokoproteinska hrana koju oni obicno kroz insekte dobijaju.

Sa srecom
Divljanerka

#4 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by Divljanerka »

Ili sam negdje pogriješila oko hranjenja (hranila sam pincetom) ili je malac bio previše povrijeđen (kompletna noga mu je visila i kad je pokušao da se pomjeri samo je bolno zacvrkutao) ...nažalost nije preživio :(

Hvala na odgovorima, valjda će neko primijenit, ako nađe malu pticu.

Što se tiče veterinara, izgleda da ne znaju raditi sa malim životinjama (bar ovaj što sam nosila hrčka kod njega više nego očito nije znao), pa se onda smiju sa pitanjem odakle mi ideja da liječim hrčka koji svakako živi maximalno 4 godine.
P.S.-izvinjavam se veterinarima koji znaju svoj posao bez obzira na vrstu životinje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by Truba »

ja nikad nisam uspio malu ptičicu "oživjeti" da se vrati u prirodu
jednostavno neće ništa jesti... i tako dok ne umru
ni goluba...
kad prestane letjeti ili kad ne može ni prvi put poletjeti
to je to
heckler

#6 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by heckler »

Divljanerka wrote:Ili sam negdje pogriješila oko hranjenja (hranila sam pincetom) ili je malac bio previše povrijeđen (kompletna noga mu je visila i kad je pokušao da se pomjeri samo je bolno zacvrkutao) ...nažalost nije preživio :(

Što se tiče veterinara, izgleda da ne znaju raditi sa malim životinjama (bar ovaj što sam nosila hrčka kod njega više nego očito nije znao), pa se onda smiju sa pitanjem odakle mi ideja da liječim hrčka koji svakako živi maximalno 4 godine.
P.S.-izvinjavam se veterinarima koji znaju svoj posao bez obzira na vrstu životinje.

:(
Divljanerka

#7 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by Divljanerka »

Black swan wrote:ja nikad nisam uspio malu ptičicu "oživjeti" da se vrati u prirodu
jednostavno neće ništa jesti... i tako dok ne umru
ni goluba...
kad prestane letjeti ili kad ne može ni prvi put poletjeti
to je to
Vrijedilo je pokušati i ako stvarno nisam imala puno nade, ipak je cijela noga visila na koži...sve dok se nije pomjerio bio je ok. Vodu je odmah popio/la, sa hranom je išlo malo teže, ali uspješno...
pametna_glupost

#8 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by pametna_glupost »

E jebga...
zengi

#9 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by zengi »

Divljanerka wrote:Ili sam negdje pogriješila oko hranjenja (hranila sam pincetom) ili je malac bio previše povrijeđen (kompletna noga mu je visila i kad je pokušao da se pomjeri samo je bolno zacvrkutao) ...nažalost nije preživio :(

Nema potrebe da se izvinjavas, nema tih kod nas.
Fino od tebe da si pokusala da ga spasis al sta ces, nije mu bilo sudjeno.
Sigurno nije tvoja greska sto nije prezivio i ne bih rekao da ima veze sa hranjenjem nego sa tim sto ga je ujela maca.

Koliko ja znam, koga maca samo malo ogrebe, nema mu pomoci bez neke intervencije dobrog veterinara a kod nas nema dobrih veterinara. Ovo su mi rekli golubari koji kazu da kad soko raznese goluba na komade on obicno prezivi, ali ako ga maca makar malo zagrebe, sigurno umire. Vjerovatno sepsa.
Ja sam prije neki dan nasao malog goluba. Bio je zdrav i citav koliko sam ja mogao primjetiti ali slijedece jutro je bio pravo bolestan i tokom dana je umro. :( A zvao sam ga Živko, jer sam htio da zivi... :(

Sto se tice veterinara, oni ne znaju raditi ni sa malim, ni sa vilikim, a ni sa srednjim zivotinjama. Oni ne znaju kako se hrani vrabac, ne znaju kako se hrani jež (a ima na AP svaki bogovetni dan), nemaju pojma kako uraditi carski rez na kravi ili nekoj drugoj zivotinji... itd. itd.
Posto je lista predugacka, zamolio bih forumase da u buduce govore sta njihovi veterinari u stvari znaju raditi jer bi to drasticno skratilo listu. Umjesto da nabrajas 1750 stvari, imas listu od samo 3-4. Recimo, moj veterinar zna reci dobar dan, ili zna koliko je sati kad ga pitas. Ali ovo, moj veterinar ne zna sta je vrabac, nema pojma koliko nogu ima vrana, to mozes nabrajati do sudnjeg dana.
Jasno mi je kad covjek zavrsi na nekom radnom mjestu igrom slucaja, nedostatkom opcije, silom prilika, itd. pa onda nije bas najbolji u tom poslu. Ali, kako covjek svjesno izabere profesiju, ganja prosjek u srednjoj skoli, sprema se za prijemni, studira tolike godine i na kraju poslije godina prakse i dalje NEMA BLAGE VEZE ALI BAS NI O CEMU U TOJ PROFESIJI mi je fakat misterija.
Najjaca mi je izjava dekana (ženka) Vet fakulteta kad su je pitali kako to da vam studenti i veterinari nemaju pojma o psima?
Mi se vise koncentrisemo na prezivare. :lol: :lol: :lol: :lol:
A ne da pojma nemaju o prezivarima, ne znaju ih cak ni nabrojati. Pola ih misli da je i pastrmka prezivar.
Treba ovaj fakultet zatvoriti i to pod hitno.
heckler

#10 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by heckler »

Moj prvi i zadnji susret sa vetiranorom bi birvaktile jos davno prije rata. Nekakav avlijaner mi brata ugrizao. Prvo sam se otelio dok sam ga uhvatio i onda po Pe eSu odveo veterinaru da ga pregleda za bjesnilo (pasce, ne brata :) )

Helem dodjoh do tog idiota. On se sage i rece "cuko cuko cuko". Dize se, i rece mi da drzim tog avlijanera kod sebe mjesec dana i pratim hoce li dobiti siptome bjesnila, a burazer nek mi se sopa nekakvim injekcijama!?

Kad ga nisam na mjestu ubio.

jos ko budala drzah to pasce u avliji heftu dvije dok jedno jutro nije nestao, valjda se uspio otrgnuti gdje je bio vezan. Bem ti kralja i veterinu u Bosni
zengi

#11 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by zengi »

Dobro ti nije rekao da svezes i brata negdje na sigurno u slucaju da je dobio bjesnilo.
Ma isto glupi kao i doktori, samo sto je ovo za zivotinje.
Nedavno se neka forumasica zalila da je pitala 5-6 veterinara kako se hrani mali jez i naravno nisu imali pojma. Na programu Nature, svaki u boga dan oni englezi hrane nekog malog jeza zamjenskim mlijekom za macke na spricu. Meni vise pukao film od malih jezeva, te kako piske, te kako kake, ta kako jedu.... ali izgleda da niko od nasih veterinara ne gleda te programe. Ocito je da ih pravo zanima nauka i strucno usavrsavanje.
Mojoj nećaki je veterinar rekao da pokusa da izlijeci psa pa ako ne uspije da zove njega da ga uspava. :shock: :shock: :-) :-) :? :? Pa nije jarane problem ubiti, to svako zna, problem je izlijeciti. :run:
bizet

#12 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by bizet »

u cijeloj ovoj muci od price da se nasmijem
moj veterinar zna uraditi carski rez
kad smo vodili kujicu na sterilizaciju njemu bi zao da je sterilise pa me nagovarao da odustanem jer ako bi doslo do skotnosti on je uvijek moze poroditi na carski rez
zvucalo je primamljivo, ali odluku smo bili donijeli i nismo je htjeli mijenjati...pas je mali avlijaner koji je prije sterilizacije vec 2 puta bio pod narkozom zbog odstranjivanja tumora na nozi, te zbog loma karlice...jednostavno nisam htjela da rizikujem njen zivot ...a druga stvar su mladi koje niko ne bi htio...danas narod nema novaca da uzme rasnog psa, a o avlijanerima, ma kako bili lijepi, da ne pricam
takodje konsultuje oftalmologa (i to najboljeg u gradu) kad treba
primjetim jedan dan tackicu u njenom oku...pokusam izvuci tu tackicu i nakon par minuta shvatim da nije u pitanju strano tijelo, nego je to tackica na sarenici...naravno odmah veterinaru...on je pregledao i kaze pa nisam ja ocni ljekar najbolje bi bilo da zovemo Brunu da on pogleda...nazva ga ali ovaj na godisnjem...ja taj dan dobijem neke kapi (zaboravila sam koje) i ako joj od njih ne prodje ta tackca kad se ovaj vrati sa godisnjeg zakazace da je i on pregleda jer je to ipak njegovo polje

jedini minus naseg veterinara je taj sto to radi iz hobija i ljubavi prema zivotinjama, pa nije uvijek dostupan...covjek ima posao i lhecenjem kucnih ljubimaca se bavi u slibodno vrijeme...mislim veterinar je po struci, nije neki nadri doktor :)
Divljanerka

#13 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by Divljanerka »

Prošle godine sam zvala dežurnog veterinara iz ambulante na Stupu, maca povraćala i imala proliv, pa reko samo da vidim radi li i mogu li je donijet. Međutim, dobila sam samo savjet da joj dam Reglan sirup protiv povraćanja i ako preživi do sutra da je onda donesem. Naravno struka mi nije dozvolila da joj dam navedeno, jer se čak ni djeci ispod 12 godina ne preporučuje isti, pa nisam odolila da mu to ne kažem sa naznakom da sam ga nešto naučila, bar će znati da mu je bolje zaobići taj lijek kad mu je dijete u pitanju. Maci sam špricom davala prokuhanu kašiku soli u pola litra vode (klasični infuzioni rastvor da ne bi dehidrirala) i oko 5 mg Gentamicin rastvora, maca živa zdrava, a tog veterinara nije nikad srela niti će!!!!
zengi

#14 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by zengi »

Uh, sreca ti je da si rekla da si doktorica, ja bas mislio da opalim po njima..... al necu zato sto si pokusala spasiti vrapca. :)
zlo zlo

#15 Re: Mali vrabac povrijedjen-POMOĆ

Post by zlo zlo »

prije 6-7 god sam odhranila malog vrapca, davala mu kuhano jaje na cackalici i vodu mi je pio s prsta, mali prst umocit u vodu i dat mu u usta, i fino pio tako, ako imalo ovo pomogne autorici teme za inace :) kasnije mi je doslovno jeo iz usta , doduše bio je mali koji ispo iz gnjezda i nije bio baš nešto ozljeđen pa je uspio naucit letit, druzio se pomalo s vrapcima na prozorskoj dasci, malo letjeo s njima, i jedno vrijeme se vraco svakodnevno a kasnije rijeđe i rijeđe :D
Post Reply