Mali trikovi za odrzavanje auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

trinitrotoluol

#1 Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by trinitrotoluol »

Pozdrav svim ljubiteljima automobila :) Odlucio sam da postavim temu u kojoj bi svi dali mali doprinos i iznijeli svoja iskustva vezano za odrzavanje i uljepsavanje vozila.
Za pocetak dajem dva skromna savjeta :D
1. Kako skinuti ostatke ljepila nakon sto ste skinuli naljepnicu sa vozila? Ovo zna biti prava nocna mora, a odgovor koji rjesava problem u minuti je: nanesete WD 40 i mekanom krpicom jednostavno uklonite ostatke ljepila.
2. Kako ispolirati hromirane dijelove? Nevjerovatno ali istinito: najjednostavniji nacin je Coca Colom i krpicom :lol:
Nadam se da cete svojim saznanjima temu uciniti interesantnom i korisnom sto i jeste njen cilj :thumbup:
Idemo dalje....
Sarajevski

#2 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Sarajevski »

naljepnicu je laske skinuti fenom, samo dobro zagrij i otpast ce sama, nema ostataka ljepila ili tragova
trinitrotoluol

#3 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by trinitrotoluol »

Mislio sam da ces biti konstruktivniji.To sa fenom svi znaju ali nije tako jednostavno kao sto mislis,uz to valja vuci produzni kabl do auta sto nije jednostavno zar ne?
Sarajevski

#4 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Sarajevski »

probaoo. dosadno al vrlo ujednostavno. tako ti se sredjuju fiat punto iz italije, skidaju se naljepnice, ubacuju sjeista i prodaju za osam milja ovdje
Hook

#5 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Hook »

Joj trikova :D

Zanima me ako neko zna nacin kako dotegnuti malo plastiku u autu, ono cockpit cijeli itd. skripi, trese se, nervira i tako to, posebno na leru i pri kretanju je izrazeno.
Qler

#6 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Qler »

skines i stavis one spuzvice sto se lijepi oko prozora da nema propuha :)
Hook

#7 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Hook »

Qler wrote:skines i stavis one spuzvice sto se lijepi oko prozora da nema propuha :)
ima logike :D

probacu pa vam javim jel upalilo :D
simbabimba

#8 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by simbabimba »

Ej ljudi svake godine ista prica: smola sa borovine mi se razljepila po autu. Osusena je skorena, moze li se cime efikasno skinuti i sa stakla, i sa limarije?
dottore

#9 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by dottore »

simbabimba wrote:Ej ljudi svake godine ista prica: smola sa borovine mi se razljepila po autu. Osusena je skorena, moze li se cime efikasno skinuti i sa stakla, i sa limarije?
alkohol medicinski
a ima i mafra ono za skidanje katrana
ako skine katran, mora i smolu :razz:
drekalica28

#10 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by drekalica28 »

trinitrotoluol wrote:Pozdrav svim ljubiteljima automobila :) Odlucio sam da postavim temu u kojoj bi svi dali mali doprinos i iznijeli svoja iskustva vezano za odrzavanje i uljepsavanje vozila.
Za pocetak dajem dva skromna savjeta :D
1. Kako skinuti ostatke ljepila nakon sto ste skinuli naljepnicu sa vozila? Ovo zna biti prava nocna mora, a odgovor koji rjesava problem u minuti je: nanesete WD 40 i mekanom krpicom jednostavno uklonite ostatke ljepila.
2. Kako ispolirati hromirane dijelove? Nevjerovatno ali istinito: najjednostavniji nacin je Coca Colom i krpicom :lol:
Nadam se da cete svojim saznanjima temu uciniti interesantnom i korisnom sto i jeste njen cilj :thumbup:
Idemo dalje....
Ja recimo imam ovaj problemčić sa svojim autom. Naime, ostalo je nešto naljepnica od prijašnjeg vlasnika sa unutrašnje strane šoferšajbe.
Ja bih rado probala sa tim WD 40, ali ne znam šta je to.
Pa da li bi neko bio tako ljubazan pa meni, "neiskusnoj neznalici" objasnio šta je WD 40.
Hvala unaprijed. :D
Hook

#11 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Hook »

^ WD 40 je cudo :D Visenamjensko cudo! Znaci dolazi u spreju u plavoj boci.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#12 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by corolla02 »

Garaza je SPAS za auto!
Jos nesto.. katran sa lima najbolje se skida sa obicnim jestivim uljem, namze se - ostavi na nekoliko pa potom ocisti suhom krpom. Nisam se susretao sa smolom, ali kako vec neko rece ako vazi za katran trebalo bi vaziti i za smolu takodjer.
neko iz mase

#13 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by neko iz mase »

cudo svih cuda, radi sve od podmazivanja do razvijanja jufki
Image
trinitrotoluol

#14 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by trinitrotoluol »

simbabimba wrote:Ej ljudi svake godine ista prica: smola sa borovine mi se razljepila po autu. Osusena je skorena, moze li se cime efikasno skinuti i sa stakla, i sa limarije?
Limunov sok :D Efikasna i sigurna metoda, probaj i javi kako je ispalo :-)
trinitrotoluol

#15 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by trinitrotoluol »

Hook wrote:Joj trikova :D

Zanima me ako neko zna nacin kako dotegnuti malo plastiku u autu, ono cockpit cijeli itd. skripi, trese se, nervira i tako to, posebno na leru i pri kretanju je izrazeno.
Joj tebi ne mogu pomoci ni pomocu trikova :lol: . Savjet: vozi trulju na otpad i kupi nesto sto ne trese ;-)
iceman ze

#16 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by iceman ze »

ima li kakav savjet za skidanje folije sa stakala, cuo sam da ih je tesko skinuti, zavisno od ljepila i sl, a posebno je tesko zadnju zbog grijaca skinuti..... :-)
drekalica28

#17 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by drekalica28 »

neko iz mase wrote:cudo svih cuda, radi sve od podmazivanja do razvijanja jufki
Image
Mislim da ovo imam već :D
whow

#18 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by whow »

@ iceman ,
Pa nije neki trik ali funkcionira , uzme se zilet i krpica i lagano se struze .Meni je trebalo oko 2 sata da skinem tint sa prednjih prozora .
mirzasila

#19 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by mirzasila »

Ja sam smolu ocistio uz pomoc vlaznih maramica. Treba se malo potruditi i trljati dok ne spadne ali djeluje.Konkretno se radilo o vlaznim maramicama violeta
Bullet Tooth Tony

#20 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Bullet Tooth Tony »

trinitrotoluol wrote:

Joj tebi ne mogu pomoci ni pomocu trikova :lol: . Savjet: vozi trulju na otpad i kupi nesto sto ne trese ;-)
Ne mozes ti prijatelju sebi pomoc a kamoli drugom...fol ti dao savjet...hos mu ti kupiti nesto sto ne trese, pa nisu svi u mogucnosti da kupe sebi neko dobro auto.....furac.... :x :x
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#21 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by corolla02 »

Beg_Babic wrote:
trinitrotoluol wrote:

Ne mozes ti prijatelju sebi pomoc a kamoli drugom...fol ti dao savjet...hos mu ti kupiti nesto sto ne trese, pa nisu svi u mogucnosti da kupe sebi neko dobro auto.....furac.... :x :x
E cuj jos u leru da trese, onda je to auto prezivjelo tri svijetska rata!
trinitrotoluol

#22 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by trinitrotoluol »

Beg_Babic wrote:
trinitrotoluol wrote:

Koji je tvoj problem babicu :lol: :lol: :lol: Uzmi apaurin smiri malo. Naravno da treba smece odvesti na otpad jer u protivnom izlaze svoj a boga mi i moj zivot opasnosti. Ako se nema para za nesto pristojno,skromno ali tehnicki ispravno onda neka se voza biciklo. Vjeruj mi nije ponizavajuce jer sam i ja isto to radio.Pa ni Caritas ne kupuje nekome auta pa zasto bih ja :lol: ali cu tebi kupiti kutiju apaurina da se malo smiris :mrgreen: Pozdrav beze :thumbup:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#23 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

iceman ze wrote:ima li kakav savjet za skidanje folije sa stakala, cuo sam da ih je tesko skinuti, zavisno od ljepila i sl, a posebno je tesko zadnju zbog grijaca skinuti..... :-)

Alkohol...
Bullet Tooth Tony

#24 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Bullet Tooth Tony »

Koji je tvoj problem babicu :lol: :lol: :lol: Uzmi apaurin smiri malo. Naravno da treba smece odvesti na otpad jer u protivnom izlaze svoj a boga mi i moj zivot opasnosti. Ako se nema para za nesto pristojno,skromno ali tehnicki ispravno onda neka se voza biciklo. Vjeruj mi nije ponizavajuce jer sam i ja isto to radio.Pa ni Caritas ne kupuje nekome auta pa zasto bih ja :lol: ali cu tebi kupiti kutiju apaurina da se malo smiris :mrgreen: Pozdrav beze :thumbup:
Problem su mi jarane ljudi ko ti,sto se smiju ljudima u lice, i nastoje da nesto dokazu time sto ce uputiti recenicu samo njima duhovitu tipa "Joj tebi ne mogu pomoci ni pomocu trikova" ha ha ha grohotom se smijem,strasan fazon,i sve je to nama tako u ovom gradu,sve takvi likovi sto misle da su najpametniji...Gledam komsiju neki dan,ima Yugu i on sam zna da mu nije tehnicki mozda naj ispravnije auto,zato valjda i ne koristi cesto,ali situacija ga natjerala ,djete mora u bolnicu,krenem da se ponudim da ja odvezem,medjutim dok sam sisao on je vec otisao....sta sad ??? , gledam stoji Golf ispred kuce 84-to godiste,jos malo pa oldtimer,otvorio covjek haubu ,motor se cakli,sve novo na njemu,gledam kocnice ,svjeze,kartonska kutija od amortizera ,na zadnjem sjedistu,kaze meni covjek "Sta cu,ulozio sam,ali volim..." ,sjednem ja,okrenem kljuc i naravno u leru tabla malo treska,jel to tehnicki neispravno vozilo ????..............A to za apaurine ,nisam vala uzeo nesto slicno od kako me snajper gadjao,a da ti iskreno kazem ,vidis kakva je situacija trebat ce nam svima ,i ti nosi u djepu uvijek tablu ako budes mislio da ljudi konverzaciju sa tobom vode
Raz

#25 Re: Mali trikovi za odrzavanje auta

Post by Raz »

De ostavite ovu temu da se fakat mogu pronaci neki korisni savjeti, a ako vam je do prepirke otvorite fino "ZaHebancija na racun onih kojima se treska plastika u autu" i sve ok :thumbup:

Inace to treskanje i mene pravo nervira, renault laguna, auto star 3 godine, nekad se desi da se cuje ta plastika, kad stavim ruku na instrument tablu sve ok, prestane, pa sam kontao mozda neke spuzvice ugurati na spojevima?

Inace, pod obavezno stavljajte one kartonske/aluminijumske zastite od sunca preko kokpita il' na sofersajbu, na proslom autu mi se iskrivio dio ispred suvozaca, bio lijen pa nisam stavljao te zastite :sad: (btw auto bio star 4 godine)
Post Reply