Mali predznaci sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

stella_k wrote:Ja samo imam pitanja na koja trazim odgovore...a ne znam...mozda je to zabranjeno?
Nesto me ovo podsjeti na komunizam. U istom nisi mogao pitati i traziti odgovore. Nema sta diskutovati. Inace, podozrenje, optuzbe, pa i UDB-a...

U religiji, isto. Nema sta da pitas i da trazis odgovore jer ti je sve vec servirano. Tako je i ne mere biti drugacije. Inace, podozrenje, optuzbe, pa i (kao nekada) inkvizicija...
stella_k

Post by stella_k »

digger wrote:
stella_k wrote:Ja samo imam pitanja na koja trazim odgovore...a ne znam...mozda je to zabranjeno?
Nesto me ovo podsjeti na komunizam. U istom nisi mogao pitati i traziti odgovore. Nema sta diskutovati. Inace, podozrenje, optuzbe, pa i UDB-a...

U religiji, isto. Nema sta da pitas i da trazis odgovore jer ti je sve vec servirano. Tako je i ne mere biti drugacije. Inace, podozrenje, optuzbe, pa i (kao nekada) inkvizicija...
Digger, cuj kao nekada...... :D
Qwert

Post by Qwert »

Stella, ti ovdje ko na tajnom zadatku :-) :D :roll: Samo se ubacujes u prve redove. 8-)
hananah

Post by hananah »

cuj ti nine :lol: :lol: :lol: :lol: pa bona ne bila bas ti i tebi slicni ne koristite mozak vec mislite ono sto vam se reklo da mislite :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
stella_k

Post by stella_k »

Qwert wrote:Stella, ti ovdje ko na tajnom zadatku :-) :D :roll: Samo se ubacujes u prve redove. 8-)
O, pozzz dobri covjece...
:-D
Qwert

Post by Qwert »

Cuuuj. 8)
stella_k

Post by stella_k »

Qwert wrote:Cuuuj. 8)
Aha. (kod mene su drugacije naocale 8-) )
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

stella_k wrote:Allah, dž.š., je stvorio dva Mesiha, kao antonima. Tako je Isaa, a.s., Mesih upute, liječi slijepog i gubavog, oživljava mrtvog, a sve uz dozvolu Allaha, s.w.t. A Dedždžal, Allah ga prokleo, je Mesih stranputice; iskušaće ljude svojim moćima: spuštanjem kiše, rastom bilja i drugim neprirodnostima. Doći će iz pravca istoka, iz Horosana, od ishafanskih jevreja, a onda će hodati zemljom.
To je zato što će mu Allah, s.w.t., dati veličanstvenu moć nadnaravnosti koja će zapanjiti i zateći zdrav razum.
....slučaj Dedždžala bezvrijedan da bi ga Uzvišeni spomenuo, ali su poslanici upozorili na njega da bi ukazali na opasnost od njega i iskušenja.

Allah je stvorio dva Mesiha, jednog pravog, ako se ne varam, i jednog laznog. Kako to da mu ovaj lazni nije vrijedan spomena, a On ga je stvorio i poslao medju ljude?

Od kada su kisa i rast biljaka neprirodnost?

... sve dok drvo i kamen ne progovore: "Muslimanu, Allahov robe, evo jevreja iza mene, dođi i ubij ga", osim drveta garkad, doista je ono jevrejsko drvo.

Antisemitizam?

"Zato sačekaj dan kada će im se činiti da prema nebu vide vidljiv dim koji će ljude prekriti. Ovo je neizdrživa patnja!"
Da li ce se ljudima CINITI da vide dim ili ce on zaista postojati? Jer ako se ljudima samo cini, onda dima nema i to nije predznak; a ko dim ZAISTA bude postojao, onda se nikom nece CINITI da ga vidi.

IZLAZAK ŽIVOTINJE IZ ZEMLJE
Ovim se misli na ZVIJER?

Vjernike će obilježiti tako da im lica svjetle, to će biti znak njihovog imana. A nevjerniku će utisnuti pečat na nos, i to će biti znak njegovog nevjerovanja.

Ako je rijec o zvijeri, ona nikako nece moci obiljeziti vjernike licima koja svijetle...iz svima poznatih razloga...Zvijer moze samo svoje obiljeziti...

Ovdje ima jako mnogo nejasnoca.....molim Cazinjanina za objasnjenje..
Ovako, odgovoricu ti opet ajetom, nadam se da mi neces zamjeriti! Dakle, u Kur anu uzvisenom pise:

[4.88] Pa šta vam je? O munaficima ste (podijeljeni u) dvije skupine, a
Allah ih je povratio zbog onog šta su zaradili. Zar želite da uputite onog
koga je zabludio Allah?
A koga zabludi Allah, pa nećeš mu naći puta.

Kur an je jasna uputa za razumom obdarene. A, koga Allah zabludi, kako da ga ja uputim na pravi put? -i, jos da ti kazem, za sve te ajete imas objasnjenja u Tefsirima. Sve i jedan ajet je objavljivan s nekim povodom. A, sve je to lijepo i jasno objasnjeno u tefsirima.

[7.186] Koga zabludi Allah, pa nema za njega upućivača; a ostavlja ih da u pretjeranosti svojoj lutaju.
margo

Post by margo »

:) Koji je ovo prevod Kur'ana Cazinjanin - ako nije tajna?

Potpis Krajiskinja :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

margo wrote::) Koji je ovo prevod Kur'ana Cazinjanin - ako nije tajna?

Potpis Krajiskinja :)
Prijevod: Mustafa Mlivo.

Krajiskinjo margo, odakle si iz Krajine, kolko imas godina i bil se udala? :D
margo

Post by margo »

Ne bi se udala - jos sam zaljubljena :)

Zasto Mlivo, zasto ne Korkut i njegova ljepota Allah mu dao - i tebi isto :) ??

:D
hananah

Post by hananah »

Da li vi zaista vjerujete u sudnji dan, ali ono zaista, kad sjednete pa logicki razmislite, pa osluhnete svoje sesto culo, pa osluhnete svoje srce - da li zbilja vjerujete u takvo nesto :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

...
Last edited by Cazinjanin on 06/11/2005 01:12, edited 1 time in total.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

margo wrote:Ne bi se udala - jos sam zaljubljena :)

steta za udaju :)

Ne znam, znas li koji link na kojem bih mogao skinuti s Interneta Korkutov prevod? I, nisi mi rekla, odakle si iz Krajine!?
bolje_grob_nego_rob

Post by bolje_grob_nego_rob »

hananah wrote:Da li vi zaista vjerujete u sudnji dan, ali ono zaista, kad sjednete pa logicki razmislite, pa osluhnete svoje sesto culo, pa osluhnete svoje srce - da li zbilja vjerujete u takvo nesto :)
Ne, nego ovdje pismo jer nam je plaho ceif udarat po tipkovnici u gluho doba noci !

Allah Uzviseni je dao oci za vid, razum za shvatanje , mozak za razmisljanje !

Ali je i obavijestio da ce uvijek biti onih koji nijedno od tih stvari nece znati koristiti !

Kao ti npr.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

margo wrote:Ne bi se udala - jos sam zaljubljena :)

steta za udaju :)

Ne znam, znas li koji link na kojem bih mogao skinuti s Interneta Korkutov prevod? I, nisi mi rekla, odakle si iz Krajine!?
hananah

Post by hananah »

Allah Uzviseni je dao oci za vid, razum za shvatanje , mozak za razmisljanje !
pa sto ti onda ne razmisljas, je li te tako ona sa velikim P naucila :roll:
margo

Post by margo »

... moj brat "bolje grob nego rob" ce vam sigurno znati reci gdje cete naci Korkutov prevod. Selam
Last edited by margo on 06/11/2005 01:19, edited 1 time in total.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Da li vi zaista vjerujete u sudnji dan, ali ono zaista, kad sjednete pa logicki razmislite, pa osluhnete svoje sesto culo, pa osluhnete svoje srce - da li zbilja vjerujete u takvo nesto :)
hananah, upotrijebi malo logike, cak i da nebude sudnjeg dana, pogledaj sunce, to je zvijezda koja gori, ona gori i izgara... jednog dana sunce ce potpuno izgorjeti. Naucnici iz NASA-e kazu da ce se to desiti u roku od cini mi se desetak hiljada godina a sigurno i prije. I, kad nebude sunca, sta mislis kako ce onda fotosinteza, odakle ce biljke uzimati energiju i sta mislis sta ce biti sa zivotom na zemlji?

jes ikad citala astrologiju, znas li da se svaki dan u svemiru ugasi po bog samo zna koliko zvijezda u svemiru, a jedan dan ce doci i sunce na red. I, ovo u tvojoj verziji nije ni blizo sudnjem danu? -halo, probudi se!
Zlikavac

Post by Zlikavac »

Cazinjanin wrote: Ne znam, znas li koji link na kojem bih mogao skinuti s Interneta Korkutov prevod? I, nisi mi rekla, odakle si iz Krajine!?
http://www.bhmed.org/islam/musaf/index1.htm

;)
margo

Post by margo »

:) :wink: :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Zlikavac wrote:
Cazinjanin wrote: Ne znam, znas li koji link na kojem bih mogao skinuti s Interneta Korkutov prevod? I, nisi mi rekla, odakle si iz Krajine!?
http://www.bhmed.org/islam/musaf/index1.htm

;)
a, odakle si iz krajine?
Zlikavac

Post by Zlikavac »

medzadza ...gornja :oops:
hananah

Post by hananah »

Cazinjanin, sve to stoji sto si napisao, ali u sudnji dan ne vjerujem, iz prostog razloga jer ne vjerujem u drugi svijet i ustajanje dusa iz grobova, da ce svijet jednom nestati hoce ali tad ce samo nastati nistavilo, nikakvi redovi ljudi sa tefterima dobrih i losih djela koji cekaju na "presudu" i kartu za raj ili pakao :roll:
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hananah wrote:Cazinjanin, sve to stoji sto si napisao, ali u sudnji dan ne vjerujem, iz prostog razloga jer ne vjerujem u drugi svijet i ustajanje dusa iz grobova, da ce svijet jednom nestati hoce ali tad ce samo nastati nistavilo, nikakvi redovi ljudi sa tefterima dobrih i losih djela koji cekaju na "presudu" i kartu za raj ili pakao :roll:
ok, zivi bili pa vidjeli... al, kad sunce izadje sa zapada bit ce kasno! Cak i kad svi postanu muslimani, bit ce kasno...

i, po toj tvojoj logici da ce svijet jedan dan nestati svi ti poslanici boziji Muhamed a.s., Isa a.s., Nuh a.s., Adem a.s... i svi ostali boziji poslanici, inace svi do reda po zanimanju il ovcari il koji nisu cak ni znali citati ni pisati su znali da ce se sunce jednom ugasiti i da ce prestati zivot na zemlji. Kako su oni to mogli znati kad su svi sinovi pustinje, nepismeni i sve ostalo? -dzaba da ja tebi dam sve dokaze...
Post Reply