Mali i veliki reziseri - male i velike teme

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...
Post Reply
dibidus
Posts: 266
Joined: 15/02/2011 11:06

Mali i veliki reziseri - male i velike teme

Post by dibidus » 28/07/2011 10:49

Nicim izazvan odgledah ponovo prije par veceri (bio na TV) Jasmilin film NA PUTU.

Nije mi taj film legao ni u prvom gledanju, ali sad me je bas izivcirao.

Tu se radi o nevjerovatnoj banalizaciji VELIKE TEME koja je tim filmom zapravo upropastena. Trebace puno vremena da se neki PRAVI REZISER prihvati ove veoma vazne price nakon ovakvog njenog skrnavljenja.

Zaista su nevjerovatne banalizacije ucinjene u ovom filmu: "moderne" cure su stjuardese i svo svoje slobodno vrijeme provode u kafani i diskoklubu, "normalni" muslimani ljustre rakiju, a vehabije uglavnom kampuju, meditiraju i nista ne rade!

Nama koji zivimo ovdje ovo sve moze biti, blago receno, nezanimljivo. Ali ja znam koliko je ova tema interesantna svima izvan Bosne, svaki put kad odem vani sturim se da ispravno prikazem ovaj metez i onda se pojavi ovakav film koji nam sve to "objasni"!

Dodje mi na moment neki diktatorski nagon da zabranim malim (i neprovjerenim :-) ) umjetnicima da se hvataju velikih tema.

Jasmila je najbolji primjer takvog umjetnika. I ovim i svojim prethodnim "velikim" filmom samo pokazuje jos jedanput kako sve male umjetnike prati jedna zajednicka karakteristika - drska samouvjerenost.

Ako je to jedan agresivan put ka brzem sazrijevanju koji meni, ovako konzervativnom, ne pase, pomirit cu se s tim i sve joj oprostiti jednog dana kada Jasmila izbaci zreo film.

Ali bih radije sacekao da takav film, ako ga zdravlje posluzi, napravi nas najbolji reziser Pjer Zalica koji se, mada bi Jasmili mogao otac biti, jos uvjek smatra nespremnim za tako velike stvari pa se jos uvijek vjezba na "obicnim" filmovima!


User avatar
irvinx1
Posts: 1581
Joined: 22/07/2010 18:25

Re: Mali i veliki reziseri - male i velike teme

Post by irvinx1 » 29/07/2011 00:58

Jel se ti zajebavas?

Pjer Zalica nas najveci reziser? Na osnovu cega?

A ne da mi se da vazim o Jasmili. Sa jedne strane, njene price imaju dobru prodju na festivalima zahvaljujuci tematici koju obradjuje, eventualnoj tzv. "pol. korektnosti", kao i sastavima zirija koji vole taj emotional impact. S druge strane, Jasmila je u tehnickom smislu grozan reziser i to nije nikakava nepoznanica. Ne kruzi djaba prica za nju da joj filmovi izgledaju kao studentska vjezba za cas rezije. Ali, nije najgora.

Post Reply