Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HAVANA

#76 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

pemanapemani wrote:BiH slatkiš- pakovanje od nekoliko ručno rađenih slatkiša (bombone, čokoladice, peciva). Nemamo prepoznatljiv BiH slatki proizvod. Za početak, desetak različitih slatkiša zapakovano u kesicama koje bi prodavali po bagatelnoj cijeni, jer želimo podržati domaću proizvodnju. Ono, pun nam je kofer raznoraznih preparatskih slatkih proizvoda, pa smo odlučili sami praviti slatkiše i prodavati ih po pristupačnim cijenama, a ljudima omogućiti da kupe čokoladicu zaslađenu stevijom i bombone od domaćih jagoda.
Ne bi to bila industrijska proizvodnja, nego domaća radinost, samo treba neki štand u centru većih gradova BiH i mašina za "varenje" najlonskih vrećica.
Zdravlje na adresu- dostava organskog povrća na adresu naručioca. Poljoprivrednik proizvodi povrće bez tretiranja pesticidima i umjetnim gnojivom. Čovjeku treba biljka za objed. Dolazi ekipa i dostavlja mu povrće ubrano prije nekoliko sati.

Super tema.
:thumbup:
Vrtim slican film u glavi vec par godina dok jedem domaca jaja zbog kojih moram otici u semizovac,mlijeko na vratnik,med cekam da mi dostave iz konjica,sir mlijeko...cekam iz breze...kozije mlijeko...kome treba?Haj ga nadji...Ima li brzi nacin da dodjem do toga?Nema?Zasto nema? Musterija za kvalitetno i ukusno uvijek ima...
Plus sto je to oblast u kojoj postoji ogromna mogucnost sirenja trgovine,proizvodnje,djelatnosti...Neki proizvodi ce biti i skuplji zbog troskova,kolicina,kao i svugdje u svijetu ali sigurno ima trziste za te proizvode...
Sve sto je u vezi domaceg proizvoda,hrane...hocu ,VAZDA...
Fantasticna stvar koja sigurno ima prolaz ako se pametno organizuje...sa kvalitetnim i ukusnim proizvodima,mnostvom potrebnih informacija gdje, sta i kako,malim kapitalom...moze se nesto poceti.Pogotovo ako se rijesi i brza dostava raznolikih proizvoda...Samo oko mene, za pocetak, 3-4 familije sigurnih musterija...A o mogucnosti interneta i sirenja informacija i prodaje, nema potrebe ni govoriti.Sigurno se moze nesto napraviti uz par vrijednih ljudi i vrijedi pokusati...Ako nista bar cemo nekoga zaposliti a mi jednostavnije dolaziti do ukusne i zdrave hrane.Za sirenje ima bezbroj mogucnosti zavisno od volje,truda i vizije onih koji se ukljuce u takvo nesto.Dostava,reklama,pakovanje...sve se to na forumu moze super osmisliti...Dostava skupa...ima biciklo...
Nego, ima li ko soka od ruze?Domaceg mlijeka?Nestaje mi i meda?

Ako ce se sad javiti neko da prdi kako ne vjeruje,kako to ne moze,kako je zemlja u qurcu,kako je ovde sve tesko...nemoj ziv bio...haj na dodikovu i reisovu temu pa prdi do mile volje. :roll:
Ovo je zemlja sa jeftinom i neobradjenom zemljom,bogata svim i svacim,sa viskom radne snage,jeftine,potrosackim mentalitetom,vole u se, na se i podase... :D
Ako ce kurty voditi finansije ,od mene 1000km, odmah...za pocetak :bih:
Wind

#77 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

skyhs0168 wrote:Zao mi je ali ja vam nevjerujem :)
Zao je i meni. Nema razloga da nam ne vjerujes. Nisam siguran koliko si upucen o onoj famoznoj humanitarnoj akciji forumasa, pogledaj malo ste se napravilo...čudo. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Niko nikoga ne tjera.
sarajovaz wrote:Ja vam mogu nabaviti jeftino energy pica iz eu nesto poput red bull u tom rangu na veliko 40feninga a vi prodajite po marku. Toliko se i na zapadu prodaje. Minimalna narudzba je 5000kom. :)
Takodje mogu Vam nabaviti jeftino maslinovog ulja ili obicnog ulja..
Nutella je kod nas jako skupa a na zapadu je duplo jeftinija.
Dostava ce ici preko buseva a soferi ce obaviti carinske obaveze :D

Eto nekoliko moji ideja da vam dam energije za dalju diskusiju. :D
To legendo! O tome govorim. MIRKO ekonomija. Markica po markica...napokon me neko razumije... :D

@Toto...da te sad ne citiram...

Nismo na istoj frekvenciji...mada to sto govoris sve stoji i tacno je ali to je nesto drugo. To je na malo duze staze i treba ozbiljan pristup.

Ja imam firmu, cak dvije. Privatnik sam od kako znam za sebe. Meni pare od ovoga ne trebaju. Kao sto sam vec ranije rekao osnovni je cilj druzenje forumasa, razmjena ideja, i uz "igru" zaradjivati pare. Ne mislim bas da se igramo bukvalno, nismo djeca, ali bez osvajanja svemira....bar za pocetak... :mrgreen:

@Ostali forumasi....

Hvala na podrsci, hvala na idejama, idemo jos malo diskutovat...
talić

#78 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

RtrnOfSalisbury wrote:ova ideja gospon talic-a izgleda dobro na papiru: ali u praksi nemerem zamislit da kupim(o) 1000 istih cipela,
1000 ljudi 1000 ukusa i potreba a i mogucnosti. isto tako bilo bi gadno narucivat jedne cipele 43 marke **** i boje ****
a druge 38X10 (visina stikle) i boje ***, jedino izracunat prosjecnu velicinu i naruciti 500 pari. propisi skladistenja, porezi, kamate... cini se da bi pocetni kapital brzo nestao, tako nekako je i yugovina propala: prodavali sami sebi.
postoje uvoznici i zastupnici raznih brendova, napravili bi web stranicu i kupovali bi kataloški ali naravno preko naše firme. Biraš obuću koju želiš (od ponuđenih npr. 500 modela) tako i po pitanju skladištenja, ne bi nabavljali kvarljivu robu koja zahtjeva hladnjake nego robu tipa brašno, ulje šećer, deterdženti,... za početak par stotina artikala koji idu dobro.
vjesticanametli

#79 Re: Mali biznis forumaša

Post by vjesticanametli »

i am in :) ako doĐŽe do realizacije icega :thumbup: kurty u finansije def. :) interesantna tema.........meni se sviĐŽa da sadimo one zacine u skasijicama pa fino prodajemo :) mozemo i kolace da pravimo i isporucujemo..........fine su nam slike na temi o kuhanju.......Company SA-X
sandra01

#80 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

vjesticanametli wrote:i am in :) ako doĐŽe do realizacije icega :thumbup: kurty u finansije def. :) interesantna tema.........meni se sviĐŽa da sadimo one zacine u skasijicama pa fino prodajemo :) mozemo i kolace da pravimo i isporucujemo..........fine su nam slike na temi o kuhanju.......Company SA-X
Pametnica :-D
terra_incognita

#81 Re: Mali biznis forumaša

Post by terra_incognita »

Wind wrote:
skyhs0168 wrote:Zao mi je ali ja vam nevjerujem :)
Zao je i meni. Nema razloga da nam ne vjerujes. Nisam siguran koliko si upucen o onoj famoznoj humanitarnoj akciji forumasa, pogledaj malo ste se napravilo...čudo. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Niko nikoga ne tjera.
sarajovaz wrote:Ja vam mogu nabaviti jeftino energy pica iz eu nesto poput red bull u tom rangu na veliko 40feninga a vi prodajite po marku. Toliko se i na zapadu prodaje. Minimalna narudzba je 5000kom. :)
Takodje mogu Vam nabaviti jeftino maslinovog ulja ili obicnog ulja..
Nutella je kod nas jako skupa a na zapadu je duplo jeftinija.
Dostava ce ici preko buseva a soferi ce obaviti carinske obaveze :D

Eto nekoliko moji ideja da vam dam energije za dalju diskusiju. :D
To legendo! O tome govorim. MIRKO ekonomija. Markica po markica...napokon me neko razumije... :D

mikroekonomija ne znaci da se zaradjuju male vrijednosti, kao sto ni makro ne bi znacila da se vrte milioni
mikroekonomija- mala privreda (plus domacinstva)

mikroekonomija proučava svako tržište za svaku robu i pruža šansu za razumijevanje cjelokupnog repro ciklusa proizvodnje, raspodjele i potrošnje u pojedinoj privredi u određenom momentu
Wutkica

#82 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wutkica »

citam i pratim dok ne usvojimo ideju...i razmisljam sta je najisplativije :-D
burekodsira

#83 Re: Mali biznis forumaša

Post by burekodsira »

samo da dodam da i mene imate na umu kad se budu pare skupljale :D al bez zeze
elvirbej

#84 Re: Mali biznis forumaša

Post by elvirbej »

ideja...uzgajanje Borovnice... ulazem 100 dunuma (recimo da se 70% te zemlje moze iskoristiti).
ChataDodajStaHoces

#85 Re: Mali biznis forumaša

Post by ChataDodajStaHoces »

Toto wrote:U prethodnom postu sam pokusao da ukazem na jedan od nacina kako da mladi, nezaposleni dodju do ovih vrsta vjestina, znanja i posla. Ako budete cekali: nacekat ce te se.
Mi imamo jako puno NVO organizacije koji nemaju strucne i sposobne kadrove u sektorima fundraisinga, koji ne znaju prepoznati potrebe i pronaci izvore finansiranja. Sa druge strane imas donatore koji nose vrece para a nemju kome da ih daju, jer nema projektnih predloga. Projekata nema jer u takvium projektima ima jako malo mogucnosti za reket ili proviziju, a i nasi project manageri ne razumiju modele i metode koje se moraju koristiti kod prevljenja takvih projekata.

Ni ja nisam iz poljoprivrednog esnafa, jedino sto sam genetski "seljak" pa u dedinu cast pisem o poljoprivredi.
Pozitivno je sto ti kao mlad IT manager prepoznajes potencijale ostalih privrednih grana, jer ces tako moci naci jako mnogo posla za sebe.
Trenutno je u zemljama koje konkurisu za EU aktuelan IPARD Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development projekat gdje je maksimum grant/bespovratnih/ sredstava do 3 000 000 eura .. Kad se pogleda struktura izdataka koji su dozvoljeni (koje EU finansira/dozvoljava iz granta) odmah se vidi da su to samo izdaci za izgradnju/rekonstrukciju objekata i nabavku opreme. Dakle, iz tih sredstava mozes napraviti/rekonstruisati stalu za smjestaj stoke i nabavku raznovrsne opreme, ali ne mozes nabaviti stoku. U opremu spada i kompjuterska oprema, pripadajuci softveti za procesnu opremu a takodje se finansira obuka.
Iako se grantovi dodjeljuju poljoprivrednim firmama EU svjesno daje grant samo za gradjevinski dio projekta-koju izvodi lokalci a procesna oprema se ionako moze nabaviti samo u EU, pa tako EU finansira i samu sebe. Na ovaj nacin EU planski finansira tri privredne grane.
Tako da ni ti ni @Kurty ne morate imati veze sa nama "seljacima" :D, ali se mozete dobro opariti na poljoprivredi i EU grantovima.
Ti bi trebao da procjenis koja ce se poljoprivredna grana najvise razvijati pa da recimo sa nekom EU firmom - koja proizvodi opremu za poljoprivredu i preradjivacku industrijeu- sklopis ugovor za IT izenjering, servisiranje, odrzavanje njihovih softvera za upravljanje procesima, sistemima.

@Kurti bi mogao da analizira EU standarde za gradjevinske objekte: stale, farme, vinarije, destilerije.. ostale objekte iz preradjivacke industrije, skladista, hladnjace.
Masinska industrija bi mogla da odrzava opremu uredjaje masine, i da u sklopu takvih koperacija pokrene proizvodnju nekih rezervnih djelova ili da i samo proizvodi raznu opremu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: hvala na iscrpnom i jako jako korisnom odgovoru, iako nije direktno vezan za temu, nema veze :)))
ermin_man

#86 Re: Mali biznis forumaša

Post by ermin_man »

talic a ko bi organizovao 1000 ljudi po 100KM :-) lakse i bolje bi bilo obrnuto 8)
napravit web-shop: odjeca, obuca, tehnika, mobiteli...
jos uposlit 1000 ljudi da rade na procenat, napravit im kataloge i neka prodaju po narudzbi na poslu, mahali, pijaci.... gdje god hoce
i ovaj pemanapemani (ja mu imena jbt, jedva napisa) nije lose napiso samo treba tu vremena, para, radnika da se proizvede a za otkup od seljaka i svercanje pa to je ziva zahebancija i plus dostava. ne vrijedi ni para ni truda
ema_

#87 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

I ja glasam za kolače, neko ih već spomenu :thumbup:

Uvijek ima slavlja bilo kakve vrste, a ljudi većinom izbjegavaju margarin-kolače, a i ne daje im se 3-4 km za komad naručen iz slastičarne.

Znači, par forumašica pravi kad zatreba, ulog u jednu tepsiju kolača malo kad prelazi 20 km, a dođe ih hrpa, pogotovo onih koji nisu okruglog oblika u finalu. Nek ide po komadu 1.5-2 km, znači zarada po kolaču je više nego dupla. :)
ermin_man

#88 Re: Mali biznis forumaša

Post by ermin_man »

s obzirom da ovo sto od sportskih media imamo je pomnozi s nulom, jednostavniji i bolji posao bi bio napraviti neki sportski portal s ciljem da preraste u neke radio, TV vijesti, magazin... a vremenom i u eurosport :-D pa kupimo prava na Bundesligu, Premiership, BH Premier ligu (hahahaha)......
salu na stranu, za pocetak kupovat agencijske vijesti, promovisat se facebookom, posebnu paznju obratit na stranicu za mob, ne bi trebalo puno para, programera na forumu ima.....
od mene vizuelni izgled, graficki dizajn, domena i nesto kesha :thumbup:
:bih:
O'zone
Globalni moderator

#89 Re: Mali biznis forumaša

Post by O'zone »

I am in,

Jes da sam se prijavio na početku teme ali nije opet zgorega :mrgreen:

Propala mi ideja sa krematorijem :( :mrgreen:

Ako ćemo kakve poljoprivrede imamo puževe, jagode, maline, kupine, neko je već spomenuo borovnice pa čak i nojeve :D

@talić-eva ideja nije loša jer marže stvarno jesu velike na sve proizvode u maloprodaji i ovo bi se moglo pokrenuti na principu ekupona da se ponude proizvodi po nižoj cijeni ali da se mora imati minimalno cca 10 kupaca kako bi se narudžba određenog proizvoda isplatila.

Za ovo nam je potrebna stranica na kojoj bi postavili ponudu, ne znam... 10 artikala i ostavili je otvorenom sedam dana ukoliko se za neki od artikala javi 10 ili više kupaca robu naručujemo i isporučujemo ukoliko ne nikom ništa ili ostaviti artikala na ponudi dok se ne nakupi dovoljan broj kupaca i onda praviti narudžbu jer neko če pričekati 15 pa čak i 30 dana ako nešto može dobiti 30-50-100 maraka jeftinije.
O'zone
Globalni moderator

#90 Re: Mali biznis forumaša

Post by O'zone »

Sad se sjetih nečega to je bila moja želja ako ikad dobijem Bingo :mrgreen:

Naime Bosna i Hercegovina ima veoma talentirane ljude koji se zovu BH Inovatori i svake godine donose dosta medalja u ovu našu napaćenu zemlju.

Moja ideja je bila pomoći tim ljudima da im se proizvodi nađu na tržištu, da li na način da ih finansiram u proizvodnji ili da otvorim fabriku u kojoj bi se mogli proizvoditi proizvodi na koje neko ima patent.

Evo sad ideja da skupimo lovu eventulano pokušamo uložiti u neku hrabru inovaciju i onda da tražimo kupce za istu ili da dignemo novac od prodaje prava ili patenta
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#91 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

HAVANA wrote: :thumbup:
Vrtim slican film u glavi vec par godina dok jedem domaca jaja zbog kojih moram otici u semizovac,mlijeko na vratnik,med cekam da mi dostave iz konjica,sir mlijeko...cekam iz breze...kozije mlijeko...kome treba?Haj ga nadji...Ima li brzi nacin da dodjem do toga?Nema?Zasto nema? Musterija za kvalitetno i ukusno uvijek ima...
Plus sto je to oblast u kojoj postoji ogromna mogucnost sirenja trgovine,proizvodnje,djelatnosti...Neki proizvodi ce biti i skuplji zbog troskova,kolicina,kao i svugdje u svijetu ali sigurno ima trziste za te proizvode...
Fantasticna stvar koja sigurno ima prolaz ako se pametno organizuje...sa kvalitetnim i ukusnim proizvodima,mnostvom potrebnih informacija gdje, sta i kako,malim kapitalom...moze se nesto poceti.Pogotovo ako se rijesi i brza dostava raznolikih proizvoda...Samo oko mene, za pocetak, 3-4 familije sigurnih musterija...A o mogucnosti interneta i sirenja informacija i prodaje, nema potrebe ni govoriti.Sigurno se moze nesto napraviti uz par vrijednih ljudi i vrijedi pokusati...Ako nista bar cemo nekoga zaposliti a mi jednostavnije dolaziti do ukusne i zdrave hrane.Za sirenje ima bezbroj mogucnosti zavisno od volje,truda i vizije onih koji se ukljuce u takvo nesto.Dostava,reklama,pakovanje...sve se to na forumu moze super osmisliti...Dostava skupa...ima biciklo...
Ako ce se sad javiti neko da prdi kako ne vjeruje,kako to ne moze,kako je zemlja u qurcu,kako je ovde sve tesko...nemoj ziv bio...haj na dodikovu i reisovu temu pa prdi do mile volje. :roll:
Ovo je zemlja sa jeftinom i neobradjenom zemljom,bogata svim i svacim,sa viskom radne snage,jeftine,potrosackim mentalitetom,vole u se, na se i podase... :D
ZA ovaj tvoj film bi ti predlozio da analiziras rad sljedecih organizacionih modela koji su razvijeni u svijetu upravo na scenariju ovoga tvoga filma:
* CSA Comuniti Suported Agriculture
* Association pour le maintien de l'paysanne poljoprivreda (AMAP) u Francuskoj
* Poljoprivreda soutenue par la communauté (ASC) u Québec
* Teikei u Japanu
* Reciproco u Portugalu
* Landwirtschaftsgemeinschaftshof u Njemačkoj

nesto vise o CSA Comuniti Suported Agriculture (agrikultura podržana od zajednice) USA, Kanada
na ovom domacoj stranici:
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... p=599#p599

O komaptibilnosti ovih modela sa tvojim filmom, pa i sa ovom temom mogu posvjedociti na dva nacina:
-kao studen -jos u proslom stoljecu :D - sam i sam zaradjivao solidan honorar na slicnom filmu.
Po povratku u zavicaj, roditelji su obnovili njihovu djedovinu (kuce,vocnjake, baste, staje) i kao vikend hobi se posvetili proizvodnji hrane za vlastitet potrebe.
Tada su se preferirale tradicionalne metode uzgoja, jer se i tad znalo da primjena hemijskog djubriva i presticida daje veci prinos, ali umanjuje kvalitet hrane. Sponatno se posao prosirio, tako sto su se viskovi- kojih je uvjek bilo- distribuirali medju rodbinom i prijeteljima. Kad smo nas tri dangalaka ojacali -da smo mogli hamalit, posao smo prosirili, vidjeci u tome priliku da zaradimo solidan honorar.
A bogme je bilo i druge hairli nafake. Tremodinamicke analize za eksperimentalnu solarnu susnicu u kojoj se susilo voce i povrce za hosafa, visnjaba i pirjana od suhih patlidzana su uradjene na katedri za termodinamiku lokalnog fakulteta, a za taj strucni rad se dobila i solidna nagrada -7 dana Mediterana na masinijadi u Umagu.

Vecina posla se odvijala u krugu porodice i kucnih prijetelja koji su se ionako druzili sa roditeljima u vikendici i vocnjacima ili su vikendom navracali da kod nas pokupe ugovorene proizvode. Oni su uvjek mogli uci u vocnjake i baste i provjeriti ima li crva u jabukama, zlatice u krompiri i kako raste paradajz. Znali su kako radimo i imali su povjerenje u nas, znajuci da koristimo tradicionalne metode-organic sto bi se danaske reklo.
Kad samo prosirivali obim nismo mogli sve sami proizvesti, pa sam ja posredovao i kupovao u ime familije kod komsija i familije sa sela. Znao sam ko proizvodi za trziste a ko proizvodi samo za sebe i ima nekih viskova. Ja sam uzimao proviziju i svi su imali interes, a gotovo uvijek sam imao i baksis - jer su svi bili zadovoljni: Kupci u kvalitetu a proizvodjaci u zaradi. Ovo je bio jako sitan biznis sa stanovista nekog obima i profita, jer smo opsluzivali desetak porodica. Ali, kad se skonta: koliko hrane potrosi desetak familija (oko cetrdesetak clanova), kad se tome doda da se jede dozivotno, onda se moze lako iz toga izvesti i ideja za poduzetnicki poduhvati i unosna biznisa. takodje nije samo moja familija ovako radila, nego su skoro svi imali "rodjake sa sela" pa su skoro svi nesto slicno "deverali"
KLjuc uspjeha ovakvog poduztnickog poduhvata je u tome: da za kvalitetnu robu -a posabno tradicionalnu hranu-uvjek ima kvalitetnih musterije i tacka.

-sad zivim u "seljackoj" velesili koja je od poljoprivrede napravili drugu najunosniju stratesku privrednu granu. Clan sam jedne od tih CSA zadruga -Comuniti Suported/shared Agriculture (agrikultura podržana od zajednice).
Razlog zasto sam se uclanio je bio taj da sam skontao da je to ono isto sto sam ja radio kao student u krugu porodice, samo je to organizovano kao biznis.
Na starobosanski se to najednostavnije se moze objasnoti kao jedna zadruga koja ima klub potrosaca i klub proizvodjaca( povrtlar, pcelar i uzgajivac koka nosilja) koji medjusobno ugovaraju biznis na proizvodnji, distribuciji i potrosnji povrtlarskih kultura i nekih drugih prehrambenih proizvoda (jaja, med, lokalno voce) tako da nema posrednika na potu od njive do trpeze.
Klub potrosaca na pocetku povrtlarske godine ugovori sa povrtlarima kolicine i asortiman povrtlarskih kultura, koje povrtlari proizvode u toku 18-20 sedmica i distribuiraju jednom sedmicno na kucnu adresu potrosaca. Potrosac unaprijed plati avanse ili cijeli iznos a proizvodjaci su ugovorom obavezani da proizvedu ugovoreni kvalitet i kolicinu.
Clanovi oba kluba medjusobno komuniciraju preko klubskih web stranica, foruma mail, mob. U svakom trenutku se moze izvrsiti manja korekcija ugovorenih roba. Clanovi klubiva medjusobno razvijaju i druge poslovne aktivnosti. Web master stranice, knjigovodja, mehanicar za poljomasine, porodicni doktor, advokat su poslovno vezani za piljara.
Nekoliko familija sa malom djecom i vegetarijanaca se organizovalo i zajedno svake dvije sedmice prave hapice i domace sokove za bebice na farmi. Zajedno su kupili nekoliko masina (autoklav -presure cooker, sokovnike itd). kako pristize koje sezonsko povrce ili voce ono se na farmi bere i odmah procesira u hranu za beba i djecu. Dok se pravi hrana potomstvo se zatvori u jedna mali "tor" sa zecovina, kucicima, jaricima i przinom i imas "olimpijadu u pelenama".

http://lagunafarm.csaware.com/store/
http://www.orchard-farms.com/index.htm

@havana, pokusao sama na vrlo konkretnim primjerima potvrditi sve ovo sto ti navodis i da podrzim tvoje procjene koje si iznio.
Takodje mislim da je i ovo u skladu sa temom, jer se sve moze organizovati u krugu sa-x forumasa.
derion

#92 Re: Mali biznis forumaša

Post by derion »

Ja se pravo zagrijao na ovu temu, koju bih rado podržao i volio biti dio, ali onda pokretač ideje spominje, možda u zezi, da bi eventualnu dobiti mogli popiti i shandriti ili šta već. S obzirom da se svakom projektu uvijek posvetim potpuno profesionalno, ovakva komunikacija, bila zajebancija ili ne, uvijek "ohladi" jer osim novca, ovdje treba trošiti energiju, znanje i vrijeme. Unaprijed se izvinjavam Wind-u ako sam pregrub ili pogrešno protumačio njegove riječi i smajlije. :)

Kao prvo, volio bih znati da li pokretač i drugi zainteresirani smatraju da učesnici ovog projekta trebaju da budu isključivo iz Sarajeva i okoline ili bi "akcionari" mogli biti i iz drugih djelova zemlje i, recimo, Evrope?

Kao drugo, tri ključne riječi u ovom eventualnom poduzetništvu su: ORGANIZACIJA, OZBILJNOST i ODLUČNOST.

Ako ćemo se handriti oko neozbiljnih prijedloga, pišite propala inicijativa (iako je za svaku pohvalu).

Toto mi zvuči kao izuzetno ozbiljan momak (ili čiko) i imao je izuzetno zanimljivih prijedloga u domeni poljoprivrede, i svakako bih podržao neke od njegovih prethodno predlaganih ideja. Ali alfa i omega ovog projekta je uključiti ozbiljne, poštene i poduzetne ljude koji će znati iskoristiti svoje sposobnosti i energiju u podizanju projekta na noge.
sandra01

#93 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Toto wrote:
HAVANA wrote: :thumbup:
ZA ovaj tvoj film bi ti predlozio da analiziras rad sljedecih organizacionih modela koji su razvijeni u svijetu upravo na scenariju ovoga tvoga filma:
* CSA Comuniti Suported Agriculture
* MAssociation pour le maintien de l'paysanne poljoprivreda (AAP) u Francuskoj
* Poljoprivreda soutenue par la communauté (ASC) u Québec
* Teikei u Japanu
* Reciproco u Portugalu
* Landwirtschaftsgemeinschaftshof u Njemačkoj

nesto vise o CSA Comuniti Suported Agriculture (agrikultura podržana od zajednice) USA, Kanada
na ovom domacoj stranici:
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... p=599#p599

O komaptibilnosti ovih modela sa tvojim filmom, pa i sa ovom temom mogu posvjedociti na dva nacina:
-kao studen -jos u proslom stoljecu :D - sam i sam zaradjivao solidan honorar na slicnom filmu.
Po povratku u zavicaj, roditelji su obnovili njihovu djedovinu (kuce,vocnjake, baste, staje) i kao vikend hobi se posvetili proizvodnji hrane za vlastitet potrebe.
Tada su se preferirale tradicionalne metode uzgoja, jer se i tad znalo da primjena hemijskog djubriva i presticida daje veci prinos, ali umanjuje kvalitet hrane. Sponatno se posao prosirio, tako sto su se viskovi- kojih je uvjek bilo- distribuirali medju rodbinom i prijeteljima. Kad smo nas tri dangalaka ojacali -da smo mogli hamalit, posao smo prosirili, vidjeci u tome priliku da zaradimo solidan honorar.
A bogme je bilo i druge hairli nafake. Tremodinamicke analize za eksperimentalnu solarnu susnicu u kojoj se susilo voce i povrce za hosafa, visnjaba i pirjana od suhih patlidzana su uradjene na katedri za termodinamiku lokalnog fakulteta, a za taj strucni rad se dobila i solidna nagrada -7 dana Mediterana na masinijadi u Umagu.

Vecina posla se odvijala u krugu porodice i kucnih prijetelja koji su se ionako druzili sa roditeljima u vikendici i vocnjacima ili su vikendom navracali da kod nas pokupe ugovorene proizvode. Oni su uvjek mogli uci u vocnjake i baste i provjeriti ima li crva u jabukama, zlatice u krompiri i kako raste paradajz. Znali su kako radimo i imali su povjerenje u nas, znajuci da koristimo tradicionalne metode-organic sto bi se danaske reklo.
Kad samo prosirivali obim nismo mogli sve sami proizvesti, pa sam ja posredovao i kupovao u ime familije kod komsija i familije sa sela. Znao sam ko proizvodi za trziste a ko proizvodi samo za sebe i ima nekih viskova. Ja sam uzimao proviziju i svi su imali interes, a gotovo uvijek sam imao i baksis - jer su svi bili zadovoljni: Kupci u kvalitetu a proizvodjaci u zaradi. Ovo je bio jako sitan biznis sa stanovista nekog obima i profita, jer smo opsluzivali desetak porodica. Ali, kad se skonta: koliko hrane potrosi desetak familija (oko cetrdesetak clanova), kad se tome doda da se jede dozivotno, onda se moze lako iz toga izvesti i ideja za poduzetnicki poduhvati i unosna biznisa. takodje nije samo moja familija ovako radila, nego su skoro svi imali "rodjake sa sela" pa su skoro svi nesto slicno "deverali"
KLjuc uspjeha ovakvog poduztnickog poduhvata je u tome: da za kvalitetnu robu -a posabno tradicionalnu hranu-uvjek ima kvalitetnih musterije i tacka.

-sad zivim u "seljackoj" velesili koja je od poljoprivrede napravili drugu najunosniju stratesku privrednu granu. Clan sam jedne od tih CSA zadruga -Comuniti Suported/shared Agriculture (agrikultura podržana od zajednice).
Razlog zasto sam se uclanio je bio taj da sam skontao da je to ono isto sto sam ja radio kao student u krugu porodice, samo je to organizovano kao biznis.
Na starobosanski se to najednostavnije se moze objasnoti kao jedna zadruga koja ima klub potrosaca i klub proizvodjaca( povrtlar, pcelar i uzgajivac koka nosilja) koji medjusobno ugovaraju biznis na proizvodnji, distribuciji i potrosnji povrtlarskih kultura i nekih drugih prehrambenih proizvoda (jaja, med, lokalno voce) tako da nema posrednika na potu od njive do trpeze.
Klub potrosaca na pocetku povrtlarske godine ugovori sa povrtlarima kolicine i asortiman povrtlarskih kultura, koje povrtlari proizvode u toku 18-20 sedmica i distribuiraju jednom sedmicno na kucnu adresu potrosaca. Potrosac unaprijed plati avanse ili cijeli iznos a proizvodjaci su ugovorom obavezani da proizvedu ugovoreni kvalitet i kolicinu.
Clanovi oba kluba medjusobno komuniciraju preko klubskih web stranica, foruma mail, mob. U svakom trenutku se moze izvrsiti manja korekcija ugovorenih roba. Clanovi klubiva medjusobno razvijaju i druge poslovne aktivnosti. Web master stranice, knjigovodja, mehanicar za poljomasine, porodicni doktor, advokat su poslovno vezani za piljara.
Nekoliko familija sa malom djecom i vegetarijanaca se organizovalo i zajedno svake dvije sedmice prave hapice i domace sokove za bebice na farmi. Zajedno su kupili nekoliko masina (autoklav -presure cooker, sokovnike itd). kako pristize koje sezonsko povrce ili voce ono se na farmi bere i odmah procesira u hranu za beba i djecu. Dok se pravi hrana potomstvo se zatvori u jedna mali "tor" sa zecovina, kucicima, jaricima i przinom i imas "olimpijadu u pelenama".

http://lagunafarm.csaware.com/store/
http://www.orchard-farms.com/index.htm

@havana, pokusao sama na vrlo konkretnim primjerima potvrditi sve ovo sto ti navodis i da podrzim tvoje procjene koje si iznio.
Takodje mislim da je i ovo u skladu sa temom, jer se sve moze organizovati u krugu sa-x forumasa.
Mislim da se pise:
L'agriculture soutenue par la communauté (ASC) u Québec :-D
Toto za ovaj projekat DRZAVA mora da potegne ne pojedinac.Mi kontamo da oranizujemo nesto bez njihove pomoci ,za pocetak.Vjerujem da ovde pricas o onim farmama po Quebecu ,gdje ljudi uzgajaju jagode i ostalo povrce i sama sam ih obilazila i tamo kupovala ,sistem je da vlasnik zemljista posadi voce i povrce ti dodjes uzmes kesu naberes sebi sta ti treba odneses u kucicu izvagaju ti ti platis i to je to.Posao zemljoposjednika je samo da posadi i odrzava bastu a ljudi dolaze i sami sebi beru.Meni je recimo smetalo sto su cijene vise puta bile vise nego u zelenarama :x ali ja sam to vise radila iz rekreacije.Ovo je dobro zato sto ne moras kao proizvodjac da beres usjev i da ga prodajes na pijaci ,da placas za mjesta na pijacama i ostalo umjesto da ti ides i nudis usjev ljudi tebi dolaze.Meni se tqamo isto svidjelo ono gradsko uzgajanje hrane mada je mene podsjecalo na rat ovde kada smo parkove podjelili u parcelice i sadili salatu i spinat :cry: i nikada nisam ni otisla da trazim parcelu za sebe mada volim da ceprkam po zemlji iako sam rodjena i odrasla na asfaltu :lol: :lol: :lol: .
@HAVANA
druze ako ti treba pomoc oko ovih stranica sto ti je Toto preporucio slobodno se javi :dance:
Ja i dalje ostajem za posao sa staklenicima i zacinima .Nije losa ideja da idemo u okolinu sarajeva da skupljamo puzeve ali ja ne znam gdje ima otkupna stanica u okolini Sarajeva?Ovo sa borovnicama nije lose ali je to sezonski posao ,sta ce mo raditi ostali dio godine?Ah znam staklenike!!!! :dance: :dance: :dance:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#94 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

@sandra
francuski sam ucio u "diplomatskoj" skoli, pa se izvinjavamo na faulovima :D

CSA model ima jako puno varijanti ... Ovdje su potpuno privatni i drzava nema nista sa time, jedino sto su labaratorije koje izdaju ateste, certifikate i povremene kontrole vecinom drzavne ili savezne a i njihove usluge se placaju.
U ovom slucaju koji ja spominjem se radi o kucnoj dostavi. Povrtlar jednom sedmicno dostavlja svjeze ubrano sezonsko povrce na kucnu adresu. jedan od uslova je da se unaprijed ugovori i plati naruceno. Kod nekog se placa na mjesecnom a kod nekog na tromjesecnom nivou. Povrtlar proizvodi oko 30 povrtlarskih i zacinskih kultura i iz toga mozes dogovoriti sa njima asortiman i kolicinu. To ovdje traje oko 20 sedmica. Isti povrtlar u vecoj carsiji u komsiluku ima distributivni centar gdje clanovi dodju i pokupe kontejner sa svojm narudzabom.
na vrlo slican nacin on dostavlja svjeze povrce nekim boljim restoranima, ima cak i manjih porodicnih firmi gdje dostavlja vise kontejnera odjednom.
Cijene su uvjek nesto vece nego u klasicnoj trgovini a priblizno su iste sa organic prodavnicama, jer se radi o garantovanom organic programu koji ima certifikate drzavnih institucija a i clanovi praticipiraju u kontroli kvaliteta tako sto uvjek mozes doci na farmu i traziti certifikate i vrsiti kontrolu. Narudzbu i placanje mozes uraditi i preko web sajta.

Na slican nacin dobavljamo vino od jednog naseg covjeka. ZA ovdasnje uslove je vinarija mala, ali on svo vino proda u sklopu svoga kluba i preko interneta. Nista ne isporucuje trgovcima.
http://www.suncewinery.com/
Na nacin koji si ti opisala ja nabavljam lokalno voce. razlog je taj sto se za trgovine voce bere nedozrelo, da bi izdrazlo transport i trgovci imali manje kalo. U velikim trgovackim lancima je gotovo nemoguce kupiti slatke jagode ili dinje/pipun lubenica itd. Zato ja odem u jagodnjak ili bostanluk pa naberem
kurty

#95 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

za pocetak mozda najbolja opcija "dobijete frisko na vrata"... sjetva prosla... mlijecni proizvodi, voce, povrce, hrana...

po manjim mjestima je to jeftinije nego u Sarajevu... i laganini...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#96 Re: Mali biznis forumaša

Post by Entropio »

Ja sam zainteresovan, definitivno. Bilo bi dobro kad ovo ne bi završilo kao zezancija.
Magarece_godine

#97 Re: Mali biznis forumaša

Post by Magarece_godine »

kurty wrote:za pocetak mozda najbolja opcija "dobijete frisko na vrata"... sjetva prosla... mlijecni proizvodi, voce, povrce, hrana...

ovo ne bi bilo lose ... na internetu kupiti svjeza jaja, sir, kajmak, krompir ....
Ja_Ja

#98 Re: Mali biznis forumaša

Post by Ja_Ja »

HAVANA wrote:
pemanapemani wrote:BiH slatkiš- pakovanje od nekoliko ručno rađenih slatkiša (bombone, čokoladice, peciva). Nemamo prepoznatljiv BiH slatki proizvod. Za početak, desetak različitih slatkiša zapakovano u kesicama koje bi prodavali po bagatelnoj cijeni, jer želimo podržati domaću proizvodnju. Ono, pun nam je kofer raznoraznih preparatskih slatkih proizvoda, pa smo odlučili sami praviti slatkiše i prodavati ih po pristupačnim cijenama, a ljudima omogućiti da kupe čokoladicu zaslađenu stevijom i bombone od domaćih jagoda.
Ne bi to bila industrijska proizvodnja, nego domaća radinost, samo treba neki štand u centru većih gradova BiH i mašina za "varenje" najlonskih vrećica.
Zdravlje na adresu- dostava organskog povrća na adresu naručioca. Poljoprivrednik proizvodi povrće bez tretiranja pesticidima i umjetnim gnojivom. Čovjeku treba biljka za objed. Dolazi ekipa i dostavlja mu povrće ubrano prije nekoliko sati.

Super tema.

Evo jos jedan se investitor javlja. Pratim temu redovno i ako sta odlucite brojite me IN :)

Samo jos da napomenem da mogu da postavim e-commerce soluciju bez problema za bilo koju vrstu biznisa :)...Znaci internet prodaja NEMA PROBLEMA.
smak

#99 Re: Mali biznis forumaša

Post by smak »

Magarece_godine wrote:
kurty wrote:za pocetak mozda najbolja opcija "dobijete frisko na vrata"... sjetva prosla... mlijecni proizvodi, voce, povrce, hrana...

ovo ne bi bilo lose ... na internetu kupiti svjeza jaja, sir, kajmak, krompir ....
ma ovi sto imaju svjeza jaja, sir, mlijeko... oni vec dodju u grad i parkiraju se u neku prometnu ulicu i prodaju iz gepeka...
to sam vidjao na dobrinji... skoro svaki dan dodje... nema tu para...
Eborg

#100 Re: Mali biznis forumaša

Post by Eborg »

Evo još jedna ideja.

Ako je neko gledao film "The 40-year-old virgin" (a vjerovatno većina jeste, sjajan film :D ) mogao je vidjeti firmu koja prodaje tuđe stvari preko eBaya. Princip je da osobe koje nemaju vremena/znanja da prodaju neke svoje stvari ili proizvode online donesu u tu firmu koja to proda i pošalje a sebi zadrži manji procenat od transakcije. Uglavnom, ide na masovnost.

S obzirom da je kod nas Paypal krenuo a poštarina ubija možda bi se ovdje moglo nešto slično pokrenuti. Potrebna su eventualno dva radnika - jedan na biciklu koji će prikupljati u Sarajevu stvari koje želite prodati (stare kompjuterske komponente, knjige na stranim jezicima, ručno rađeni nakit, lokalni suveniri - fesovi, fildžani i sl. , CD-ovi, odjeća itd.) i drugi koji će to sve obavljati na računaru. Ovo mogu obavljati dva srednjoškolca/studenta za džeparac od 200-300 KM a posao se može obavljati od kuće. Tu bi i početni kapital od 1000 KM bio dovoljan. Odgovorno lice može biti mladi nazaposleni ekonomista koji će održavati web-stranicu i raditi promociju i guerilla marketing (aktivira se po forumima i oglasima i ponudi da proda recimo kompjuterske komponente online).

Dakle, bilo bi okrenuto isključivo na izvoz (eBay) tih stvari koje bi se prodavale od nekih 5 do 150 KM.

Još ako bi se sa poštom napravio dogovor o nekom partnerstvu za jeftinije poštanske usluge divota. Doduše, mislim da bi firma trebala imati niže tarife od fizičkih osoba.

Malo sam smorio, no dobro. :-)
Post Reply