HAVANA wrote:
Vrtim slican film u glavi vec par godina dok jedem domaca jaja zbog kojih moram otici u semizovac,mlijeko na vratnik,med cekam da mi dostave iz konjica,sir mlijeko...cekam iz breze...kozije mlijeko...kome treba?Haj ga nadji...Ima li brzi nacin da dodjem do toga?Nema?Zasto nema? Musterija za kvalitetno i ukusno uvijek ima...
Plus sto je to oblast u kojoj postoji ogromna mogucnost sirenja trgovine,proizvodnje,djelatnosti...Neki proizvodi ce biti i skuplji zbog troskova,kolicina,kao i svugdje u svijetu ali sigurno ima trziste za te proizvode...
Sve sto je u vezi domaceg proizvoda,hrane...hocu ,VAZDA...
Fantasticna stvar koja sigurno ima prolaz ako se pametno organizuje...sa kvalitetnim i ukusnim proizvodima,mnostvom potrebnih informacija gdje, sta i kako,malim kapitalom...moze se nesto poceti.Pogotovo ako se rijesi i brza dostava raznolikih proizvoda...Samo oko mene, za pocetak, 3-4 familije sigurnih musterija...A o mogucnosti interneta i sirenja informacija i prodaje, nema potrebe ni govoriti.Sigurno se moze nesto napraviti uz par vrijednih ljudi i vrijedi pokusati...Ako nista bar cemo nekoga zaposliti a mi jednostavnije dolaziti do ukusne i zdrave hrane.Za sirenje ima bezbroj mogucnosti zavisno od volje,truda i vizije onih koji se ukljuce u takvo nesto.Dostava,reklama,pakovanje...sve se to na forumu moze super osmisliti...Dostava skupa...ima biciklo...
Nego, ima li ko soka od ruze?Domaceg mlijeka?Nestaje mi i meda?
Ako ce se sad javiti neko da prdi kako ne vjeruje,kako to ne moze,kako je zemlja u qurcu,kako je ovde sve tesko...nemoj ziv bio...haj na dodikovu i reisovu temu pa prdi do mile volje.
Ovo je zemlja sa jeftinom i neobradjenom zemljom,bogata svim i svacim,sa viskom radne snage,jeftine,potrosackim mentalitetom,vole u se, na se i podase...

Ako ce kurty voditi finansije ,od mene 1000km, odmah...za pocetak

ZA ovaj tvoj film bi ti predlozio da analiziras rad sljedecih organizacionih modela koji su razvijeni u svijetu upravo na scenariju ovoga tvoga filma:
* CSA Comuniti Suported Agriculture
* Association pour le maintien de l'paysanne poljoprivreda (AMAP) u Francuskoj
* Poljoprivreda soutenue par la communauté (ASC) u Québec
* Teikei u Japanu
* Reciproco u Portugalu
* Landwirtschaftsgemeinschaftshof u Njemačkoj
nesto vise o CSA Comuniti Suported Agriculture (agrikultura podržana od zajednice) USA, Kanada
na ovom domacoj stranici:
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... p=599#p599
O komaptibilnosti ovih modela sa tvojim filmom, pa i sa ovom temom mogu posvjedociti na dva nacina:
-kao studen -jos u proslom stoljecu

- sam i sam zaradjivao solidan honorar na slicnom filmu.
Po povratku u zavicaj, roditelji su obnovili njihovu djedovinu (kuce,vocnjake, baste, staje) i kao vikend hobi se posvetili proizvodnji hrane za vlastitet potrebe.
Tada su se preferirale tradicionalne metode uzgoja, jer se i tad znalo da primjena hemijskog djubriva i presticida daje veci prinos, ali umanjuje kvalitet hrane. Sponatno se posao prosirio, tako sto su se viskovi- kojih je uvjek bilo- distribuirali medju rodbinom i prijeteljima. Kad smo nas tri dangalaka ojacali -da smo mogli hamalit, posao smo prosirili, vidjeci u tome priliku da zaradimo solidan honorar.
A bogme je bilo i druge hairli nafake. Tremodinamicke analize za eksperimentalnu solarnu susnicu u kojoj se susilo voce i povrce za hosafa, visnjaba i pirjana od suhih patlidzana su uradjene na katedri za termodinamiku lokalnog fakulteta, a za taj strucni rad se dobila i solidna nagrada -7 dana Mediterana na masinijadi u Umagu.
Vecina posla se odvijala u krugu porodice i kucnih prijetelja koji su se ionako druzili sa roditeljima u vikendici i vocnjacima ili su vikendom navracali da kod nas pokupe ugovorene proizvode. Oni su uvjek mogli uci u vocnjake i baste i provjeriti ima li crva u jabukama, zlatice u krompiri i kako raste paradajz. Znali su kako radimo i imali su povjerenje u nas, znajuci da koristimo tradicionalne metode-organic sto bi se danaske reklo.
Kad samo prosirivali obim nismo mogli sve sami proizvesti, pa sam ja posredovao i kupovao u ime familije kod komsija i familije sa sela. Znao sam ko proizvodi za trziste a ko proizvodi samo za sebe i ima nekih viskova. Ja sam uzimao proviziju i svi su imali interes, a gotovo uvijek sam imao i baksis - jer su svi bili zadovoljni: Kupci u kvalitetu a proizvodjaci u zaradi. Ovo je bio jako sitan biznis sa stanovista nekog obima i profita, jer smo opsluzivali desetak porodica. Ali, kad se skonta: koliko hrane potrosi desetak familija (oko cetrdesetak clanova), kad se tome doda da se jede dozivotno, onda se moze lako iz toga izvesti i ideja za poduzetnicki poduhvati i unosna biznisa. takodje nije samo moja familija ovako radila, nego su skoro svi imali "rodjake sa sela" pa su skoro svi nesto slicno "deverali"
KLjuc uspjeha ovakvog poduztnickog poduhvata je u tome: da za kvalitetnu robu -a posabno tradicionalnu hranu-uvjek ima kvalitetnih musterije i tacka.
-sad zivim u "seljackoj" velesili koja je od poljoprivrede napravili drugu najunosniju stratesku privrednu granu. Clan sam jedne od tih CSA zadruga -Comuniti Suported/shared Agriculture (agrikultura podržana od zajednice).
Razlog zasto sam se uclanio je bio taj da sam skontao da je to ono isto sto sam ja radio kao student u krugu porodice, samo je to organizovano kao biznis.
Na starobosanski se to najednostavnije se moze objasnoti kao jedna zadruga koja ima klub potrosaca i klub proizvodjaca( povrtlar, pcelar i uzgajivac koka nosilja) koji medjusobno ugovaraju biznis na proizvodnji, distribuciji i potrosnji povrtlarskih kultura i nekih drugih prehrambenih proizvoda (jaja, med, lokalno voce) tako da nema posrednika na potu od njive do trpeze.
Klub potrosaca na pocetku povrtlarske godine ugovori sa povrtlarima kolicine i asortiman povrtlarskih kultura, koje povrtlari proizvode u toku 18-20 sedmica i distribuiraju jednom sedmicno na kucnu adresu potrosaca. Potrosac unaprijed plati avanse ili cijeli iznos a proizvodjaci su ugovorom obavezani da proizvedu ugovoreni kvalitet i kolicinu.
Clanovi oba kluba medjusobno komuniciraju preko klubskih web stranica, foruma mail, mob. U svakom trenutku se moze izvrsiti manja korekcija ugovorenih roba. Clanovi klubiva medjusobno razvijaju i druge poslovne aktivnosti. Web master stranice, knjigovodja, mehanicar za poljomasine, porodicni doktor, advokat su poslovno vezani za piljara.
Nekoliko familija sa malom djecom i vegetarijanaca se organizovalo i zajedno svake dvije sedmice prave hapice i domace sokove za bebice na farmi. Zajedno su kupili nekoliko masina (autoklav -presure cooker, sokovnike itd). kako pristize koje sezonsko povrce ili voce ono se na farmi bere i odmah procesira u hranu za beba i djecu. Dok se pravi hrana potomstvo se zatvori u jedna mali "tor" sa zecovina, kucicima, jaricima i przinom i imas "olimpijadu u pelenama".
http://lagunafarm.csaware.com/store/
http://www.orchard-farms.com/index.htm
@havana, pokusao sama na vrlo konkretnim primjerima potvrditi sve ovo sto ti navodis i da podrzim tvoje procjene koje si iznio.
Takodje mislim da je i ovo u skladu sa temom, jer se sve moze organizovati u krugu sa-x forumasa.