Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HAVANA

#51 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

Eh evo ga i ovaj...kurty...i on svasta zna...i hoce...i vrijedan...rodi ga majka...
kurty

#52 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

HAVANA wrote:Eh evo ga i ovaj...kurty...i on svasta zna...i hoce...i vrijedan...rodi ga majka...

da ja tebe i na ekonomiji jednom cokim...

ovako

:kiss:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Skyfox

#53 Re: Mali biznis forumaša

Post by Skyfox »

zanimljiva ideja
skyhs0168

#54 Re: Mali biznis forumaša

Post by skyhs0168 »

vrlo zanimljiva tema.....

ali je pitanje koliko nas je ozbiljnih ljudi.

1. bit ce i zeznuto zakonski... 10 ili vise ljudi da ulazu pare? to znaci da moramo firmu praviti (d.o.o) jer bez firme nemas nikakvih ugovora. A ugovori su potrebni jer, tko ce ti dati 100~300KM , bez ugovora, tko ce ti vjerovat?

2. za d.o.o ti treba vec 3000KM... sto nisu male pare za neku zezanciju

3. Kako cemo se dogovoriti ko ce biti direktor? tko ce biti lider? A nas 10.... svi ce govoriti da su najpametniji...

Evo sto se tice moje ideje:

Vidim svake godine bude sajam meda... Pa sto nebi otkupili sve medove i izvozili ih u neku zemlju gdje su oni skupi.

Eto toliko od mene za sad
Dr.medicine

#55 Re: Mali biznis forumaša

Post by Dr.medicine »

Hajd kad se složite i raradite strategiju dođite direktoru u kancelariju.

p.s. kucajte tiho ne volim da me uznemiravaju :lol:
ChataDodajStaHoces

#56 Re: Mali biznis forumaša

Post by ChataDodajStaHoces »

Toto da ti budem iskren ja veze nemam s poljoprivredom (it managementom bih se za godinu trebao baviti ) ali mislim da su ti nacini iskoristavanja znanja koje visokoobrazovani kadar ima i razumijevanja uputa/nacrta/taktika za pisanje tih projektnih dokumentacija ogromna prednost. Poljoprivredu kao primjer sam uzeo zato sto se svi osvrcu na neke totalno nebitne usluzne djelatnosti a u poljoprivredi lezi pravo bogatstvo za BiH.

Nedavno je bila informacija da je bih iskoristila nekih sitnih 8% (20tak mil) od ukupno 200-300 koliko nam IPA fondovi i ostali EU fondovi nude, a najslabiji smo u regionu.

Steta sto se malo vise ove konsultantske kuce ne fokusiraju na te seminare i edukaciju nas mladog kadra kako bi mogli izvuci te novce. Svi pritom dobri :))
HAVANA

#57 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

njonjica wrote:
talić wrote:Bavio sam se komercijalom, trgovinom na veliko i malo i znam kakve su marže (bezobrazno visoke) i da se kreću između 20% (na hranu) i 400% (na odjeću).
Evo ideje:
-1000 članova po 100 KM osnivačkog kapitala.
-osnujemo društvo za trgovinu na veliko i malo robama široke potrošnje
-uposlimo za početak direktora i dva radnika
- zakupimo prostor
i počnemo sa radom.
Nas 1000 smo kupci i sve što nam treba nabavlja nam naša firma, računar, TV, veš mašinu, cipele, patike, ulje, brašno, šećer,... itd.
Troškovi takvog društva su 7 do 10 hiljada KM mjesečno i ako nas hiljadu tu pazari samo po 100 KM mjesečno promet će biti 100.000 sa maržom od 10% pokrivamo troškove društva (možda ostane nešto i dobiti) Tako da bi dobre cipele platili 50 KM umjesto 150, brašno, šećer, ulje,... za 15 do 20% ispod cijena koje sad plaćamo u trgovinama. Mislim da bi prvo imali uštede u kućnom budžetu, drugo mogli bi se i kreditirati kod kupovine kućanskih aparata (u ograničenim količinama) a društvo bi vrlo brzo raslo pa bi pod sličnim uslovima ponudili robu i širem krugu ljudi.

Meni je ova ideja super ....mogla bi se razraditi :thumbup:

Ima materijala ovde :D naravno uz mnogo varijacija na temu...
Evo recimo ja sam prvi spreman kupovati na ovaj nacin dosta stvari...I do sada sam uvijek pitao kada mi nesto treba i svaki put sam bio zadovoljan...samo od tog nekog posrednistva uz mnogo informacija i na obostranu korist moze se napraviti razlika u cijeni...Primjer...gradnja,materijal,opravka vozila,dio,majstor...
Evo ja recimo imam rabate i dobre cijene na neke gradjevinske materijale,alate,dijelove za vozila,imam prste i u turizmu,rentanju,zemljistu,nekretninama...kurty gradjevina...preko mlade jos stosta...toto zna sve u vezi poljoprivrede...fakat covjek poznaje materiju...thomas pravnik...ima i ljudi sa carine,spedicija,ministarstva,notarskih ureda,opstine...sandra,talic...i svi dalje redom...sve oblasti,puno informacija na jednom mjestu...Puno znanja i informacija ,brza realizacija...
Wind

#58 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

skyhs0168 wrote:vrlo zanimljiva tema.....

1. bit ce i zeznuto zakonski... 10 ili vise ljudi da ulazu pare? to znaci da moramo firmu praviti (d.o.o) jer bez firme nemas nikakvih ugovora. A ugovori su potrebni jer, tko ce ti dati 100~300KM , bez ugovora, tko ce ti vjerovat?

3. Kako cemo se dogovoriti ko ce biti direktor? tko ce biti lider? A nas 10.... svi ce govoriti da su najpametniji...

Vidim svake godine bude sajam meda... Pa sto nebi otkupili sve medove i izvozili ih u neku zemlju gdje su oni skupi.

1. Pa zato sam i rekao....male pare (10, 20...50 KM) da se uplate, da ne bude nekih zavala...NE i NE...nikakve d.o.o. ne dolazi u obzir. Mislio sam da skupimo pare kao onda za humanitarnu akciju (za onog momka i kupili motokultivator) i nikakvih problema nije bilo. Nisam rekao da pare budu kod mene. Sve treba da bude transparentno i sve promjene i stanje objavljivati na forumu.

3. Nema direktora, glasanjem i prijedlozima ulagaca odlucivat. Samo argumenti prolaze. Predlozis ideju, svi je razmatramo, diskutujemo i donosimo odluku da li da je pokrenemo ili ne.

Znaci, samo mali ulozi, kapital koji skupimo ili koji dogovorimo i male ideje kako svaki put okrenuti novac i malo zaraditi. I tako u krug.

Sav novac ostaje u igri, recimo godinu dana, onda odlucujemo sta dalje.

(napravimo dernek i sve srokamo :lol: )
spree

#59 Re: Mali biznis forumaša

Post by spree »

ima dobrih ideja. i'm in (ako bude para :roll: ).
skyhs0168

#60 Re: Mali biznis forumaša

Post by skyhs0168 »

Wind wrote:

1. Pa zato sam i rekao....male pare (10, 20...50 KM) da se uplate, da ne bude nekih zavala...NE i NE...nikakve d.o.o. ne dolazi u obzir. Mislio sam da skupimo pare kao onda za humanitarnu akciju (za onog momka i kupili motokultivator) i nikakvih problema nije bilo. Nisam rekao da pare budu kod mene. Sve treba da bude transparentno i sve promjene i stanje objavljivati na forumu.

3. Nema direktora, glasanjem i prijedlozima ulagaca odlucivat. Samo argumenti prolaze. Predlozis ideju, svi je razmatramo, diskutujemo i donosimo odluku da li da je pokrenemo ili ne.

Znaci, samo mali ulozi, kapital koji skupimo ili koji dogovorimo i male ideje kako svaki put okrenuti novac i malo zaraditi. I tako u krug.

A kako cemo znati da onaj ko bude direktno radio s tim parama nece nas izraditi? :-D
kurty

#61 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

skyhs0168 wrote:

A kako cemo znati da onaj ko bude direktno radio s tim parama nece nas izraditi? :-D

ja vas necu izraditi 8-)
Wind

#62 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

sad sam mislio da te spomenem.... :thumbup:

pa nisu svi lopovi....evo ti ziv primjer postenog celjadeta.... :D

Dakle, sastavni dio svakog posala je i RIZIK. Na tebi je da procijenis.

PS
Jel ti je jos ziv onaj racun?
Last edited by Wind on 11/05/2011 23:42, edited 1 time in total.
Magarece_godine

#63 Re: Mali biznis forumaša

Post by Magarece_godine »

Uz normalne ideje i normalne ljude, spreman sam za prvi ulog do stojanke :D
Wind

#64 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

Magarece_godine wrote:Uz normalne ideje i normalne ljude, spreman sam za prvi ulog do stojanke :D
E to se zove pristup ili ti nastup! :thumbup:
kurty

#65 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

Wind wrote:sad sam mislio da te spomenem.... :thumbup:

pa nisu svi lopovi....evo ti ziv primjer postenog celjadeta.... :D

Dakle, sastavni dio svakog posala je i RIZIK. Na tebi je da procijenis.

PS
Jel ti je jos ziv onaj racun?

jeste...moram ga provjeriti, ali mislim da jeste... zadnje sto sam skupljao je bilo oko nove godine i tad je radio...
HAVANA

#66 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

skyhs0168 wrote:
Wind wrote:

Kurty :thumbup:

OBRAZ:On se ne uci. On se ne stice. To nije ispit koji spremas. On se ne
pere. Ne pozajmljuje. Ili ga imas ili ga nemas. Tvoja je slika. On te
odaje. Slika je majke i oca tvog. Ne kupuje se i ne prodaje. Kad se izgubi,ne vraca se. Nekom nagrada,a nekom kazna. Poneko,tako,bez njega zivi,a da ga nema i ne sazna...
skyhs0168

#67 Re: Mali biznis forumaša

Post by skyhs0168 »

Zao mi je ali ja vam nevjerujem :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#68 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

sandra01 wrote:
Nedavno je u Sarajevu bio seminar oko pristupa Evropskim fondovima,ja htjela da idem ali je to bilo rezervisano samo ako ti kompanija to uplati. :sad:
Ja bih ti predlozio da okupis neformalnu grupu nezaposlenih; (20-30) clanova i da u pismenoj formi izrazite interes/potrebu za neformalnom edukacijom iz oblasti pisanja projektnih prijedloga, grantova, poslovnih planova, case study za EU fondove. Sa potrebom/idejom se obratite nekoj NVO organizaciji koja se bavi edukacijom i razvojem lokalnih resursa da ona napravi projektni zahtjev u vase ime i da organizuje edukaciju za vas.

Bilo bi jako dobro da ova grupa bude multidisciplinarna (pravo, ekonomija, gradjevinrstvo, arhitektura, sociologija, filozofija, tehnika/tehnologija, ugostiteljstvo, informatika, poljoprivreda, primjenjena umjetnost, itd )
I sad postoje grantovi za ove oblike edukacije a mislim da je sarajevo puno NVO organziacija (resursni centri), koje se u programskim aktivnostima bave edukacijom lokalne zajednice i koje mogu apalicirati za grantove ovoga tipa i svakako biti konkurentni.
Edukacija je konkurentna projektna aktivnost i postoje jako izdasni fondovi za ovu oblast. Mozda bi mogli ici i preko biroa za zaposaljavanje, ali mislim da je bolje da idete preko neke NVO organizacije, koji imaju dobre referense iz ove oblasti.

Projekat napravite tako da osim edukativne faze ima i fazu prakticne implementacije stecenog znaja, na nacin: da uz mentora uradite nekoliko prakticnih projekata. Donatori mogu da vam finasiraju projektne troskove (mentora, najam prostor za vrijeme trajanja projekta itd), ako bi vi na volonterskoj osnovi uradili nekoliko projekata iz razlicitih programskih podrucja i onda ih donirali. Projekte mozete ustupiti donatoru a neka ih on onda donira nekom.

Cak bi mogli projekat prosiriti i tako da na kraju ove prve dvije faze registrujete neko vasu djelatnost ( udruzenje, agenciju ili nesto trece) i da onda nastavite radititi, tako sto ce te sami za sebe praviti projekte i zaposljavati se.
U pocetku mozete raditi volonterski u reginalnim razvojnim agencijama, kao podrska ugrozenim grupama i lokalnoj zajednici, dok ne steknete iskustvo i uvid u ovaj oblik angazmana.
Fondacije i donatori trebaju pouzdane i kvalitetne implementig partnere i spremni su da ih finansiraju, sto moze biti sansa za vas.
Last edited by Toto on 12/05/2011 05:47, edited 2 times in total.
Toto

#69 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

HAVANA wrote:
Ako ikad pocnem ista u vezi poljoprivrede... rado bih, al nemam vremena,ovog covjeka cu upeglati sa pitanjima :lol: :thumbup:
zar bi smio sa seljacima u zadrugu :D :D
ema_

#70 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

skyhs0168 wrote:Zao mi je ali ja vam nevjerujem :)

Onda fino razliguš sa teme i svima dobro ;-)
madtv

#71 Re: Mali biznis forumaša

Post by madtv »

nastavite, nastavite...
Magarece_godine

#72 Re: Mali biznis forumaša

Post by Magarece_godine »

Duhan ?
sarajovaz

#73 Re: Mali biznis forumaša

Post by sarajovaz »

Ja vam mogu nabaviti jeftino energy pica iz eu nesto poput red bull u tom rangu na veliko 40feninga a vi prodajite po marku. Toliko se i na zapadu prodaje. Minimalna narudzba je 5000kom. :)
Takodje mogu Vam nabaviti jeftino maslinovog ulja ili obicnog ulja..
Nutella je kod nas jako skupa a na zapadu je duplo jeftinija.
Dostava ce ici preko buseva a soferi ce obaviti carinske obaveze :D

Eto nekoliko moji ideja da vam dam energije za dalju diskusiju. :D
pemanapemani

#74 Re: Mali biznis forumaša

Post by pemanapemani »

BiH slatkiš- pakovanje od nekoliko ručno rađenih slatkiša (bombone, čokoladice, peciva). Nemamo prepoznatljiv BiH slatki proizvod. Za početak, desetak različitih slatkiša zapakovano u kesicama koje bi prodavali po bagatelnoj cijeni, jer želimo podržati domaću proizvodnju. Ono, pun nam je kofer raznoraznih preparatskih slatkih proizvoda, pa smo odlučili sami praviti slatkiše i prodavati ih po pristupačnim cijenama, a ljudima omogućiti da kupe čokoladicu zaslađenu stevijom i bombone od domaćih jagoda.
Ne bi to bila industrijska proizvodnja, nego domaća radinost, samo treba neki štand u centru većih gradova BiH i mašina za "varenje" najlonskih vrećica.
Zdravlje na adresu- dostava organskog povrća na adresu naručioca. Poljoprivrednik proizvodi povrće bez tretiranja pesticidima i umjetnim gnojivom. Čovjeku treba biljka za objed. Dolazi ekipa i dostavlja mu povrće ubrano prije nekoliko sati.

Super tema.
Toto

#75 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

Chata87 wrote:Toto da ti budem iskren ja veze nemam s poljoprivredom (it managementom bih se za godinu trebao baviti ) ali mislim da su ti nacini iskoristavanja znanja koje visokoobrazovani kadar ima i razumijevanja uputa/nacrta/taktika za pisanje tih projektnih dokumentacija ogromna prednost. Poljoprivredu kao primjer sam uzeo zato sto se svi osvrcu na neke totalno nebitne usluzne djelatnosti a u poljoprivredi lezi pravo bogatstvo za BiH.

Nedavno je bila informacija da je bih iskoristila nekih sitnih 8% (20tak mil) od ukupno 200-300 koliko nam IPA fondovi i ostali EU fondovi nude, a najslabiji smo u regionu.

Steta sto se malo vise ove konsultantske kuce ne fokusiraju na te seminare i edukaciju nas mladog kadra kako bi mogli izvuci te novce. Svi pritom dobri :))
U prethodnom postu sam pokusao da ukazem na jedan od nacina kako da mladi, nezaposleni dodju do ovih vrsta vjestina, znanja i posla. Ako budete cekali: nacekat ce te se.
Mi imamo jako puno NVO organizacije koji nemaju strucne i sposobne kadrove u sektorima fundraisinga, koji ne znaju prepoznati potrebe i pronaci izvore finansiranja. Sa druge strane imas donatore koji nose vrece para a nemju kome da ih daju, jer nema projektnih predloga. Projekata nema jer u takvium projektima ima jako malo mogucnosti za reket ili proviziju, a i nasi project manageri ne razumiju modele i metode koje se moraju koristiti kod prevljenja takvih projekata.

Ni ja nisam iz poljoprivrednog esnafa, jedino sto sam genetski "seljak" pa u dedinu cast pisem o poljoprivredi.
Pozitivno je sto ti kao mlad IT manager prepoznajes potencijale ostalih privrednih grana, jer ces tako moci naci jako mnogo posla za sebe.
Trenutno je u zemljama koje konkurisu za EU aktuelan IPARD Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development projekat gdje je maksimum grant/bespovratnih/ sredstava do 3 000 000 eura .. Kad se pogleda struktura izdataka koji su dozvoljeni (koje EU finansira/dozvoljava iz granta) odmah se vidi da su to samo izdaci za izgradnju/rekonstrukciju objekata i nabavku opreme. Dakle, iz tih sredstava mozes napraviti/rekonstruisati stalu za smjestaj stoke i nabavku raznovrsne opreme, ali ne mozes nabaviti stoku. U opremu spada i kompjuterska oprema, pripadajuci softveti za procesnu opremu a takodje se finansira obuka.
Iako se grantovi dodjeljuju poljoprivrednim firmama EU svjesno daje grant samo za gradjevinski dio projekta-koju izvodi lokalci a procesna oprema se ionako moze nabaviti samo u EU, pa tako EU finansira i samu sebe. Na ovaj nacin EU planski finansira tri privredne grane.
Tako da ni ti ni @Kurty ne morate imati veze sa nama "seljacima" :D, ali se mozete dobro opariti na poljoprivredi i EU grantovima.
Ti bi trebao da procjenis koja ce se poljoprivredna grana najvise razvijati pa da recimo sa nekom EU firmom - koja proizvodi opremu za poljoprivredu i preradjivacku industrijeu- sklopis ugovor za IT izenjering, servisiranje, odrzavanje njihovih softvera za upravljanje procesima, sistemima.

@Kurti bi mogao da analizira EU standarde za gradjevinske objekte: stale, farme, vinarije, destilerije.. ostale objekte iz preradjivacke industrije, skladista, hladnjace.
Masinska industrija bi mogla da odrzava opremu uredjaje masine, i da u sklopu takvih koperacija pokrene proizvodnju nekih rezervnih djelova ili da i samo proizvodi raznu opremu.
Post Reply