Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
burekodsira

#326 Re: Mali biznis forumaša

Post by burekodsira »

ja se iz principa necu javiti, jbg ako smo rekli idemo preko foruma, idemo transparentno :D
tipicno naski, odmah neka izdvajanja :-) :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#327 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

burekodsira wrote:ja se iz principa necu javiti, jbg ako smo rekli idemo preko foruma, idemo transparentno :D

dusa podzemlje :D :D
njonjica

#328 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

burekodsira wrote:ja se iz principa necu javiti, jbg ako smo rekli idemo preko foruma, idemo transparentno :D

Joj bolan bureČe, kakvi bakraci, kakva izdvajanja....nije nista tajno, ko hoce da zna znat ce....jok, morebit' da je bolje sve 'vako transparentno da mogu svi iznijeti svoje cijenjeno misljenje, malkice il' malkice vise popljuvati i na kraju zakljuciti kako je ideja s*anje, nist ne valja i i dalje uzivati u zabokrecini.

Pokretac ove teme se vise uopste ne javlja...na zalost.
njonjica

#329 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Toto wrote:

dusa podzemlje :D :D
Ma prije da je neka zavjera u pitanju :lol:

Sta je curke, sto se ne javljate.....nije valjda da sam ja ovdje jedino zensko sa (eheheheh) da ne "lajem" :lol:
wels

#330 Re: Mali biznis forumaša

Post by wels »

RENT-a-BIKE Primjer:
1 dan 10 KM
2 dana 12 KM
3 dana 15 KM
4 dana 30 KM
.....
.....
.....
10 dana 100 KM

I vec imate jednog musteriju
wels

#331 Re: Mali biznis forumaša

Post by wels »

dupli
burekodsira

#332 Re: Mali biznis forumaša

Post by burekodsira »

wels wrote:RENT-a-BIKE Primjer:
1 dan 10 KM
2 dana 12 KM
3 dana 15 KM
4 dana 30 KM
.....
.....
.....
10 dana 100 KM

ma brate zamisli kad bi ti se to isplatilo sa tim cjenama? ja bi reko nikad. da je 30-50 dan onda ok ipak tu imas i radnika i rezervne djelove i popravke, sem ako mislis iznajmljivati robotova bicikla od 50KM vrijednosti. al i tu si nagrabusio kad neki stranac bez vilice opali tuzbu :dance:
a na to dodaj i da bic ne mozes cjelu godinu iznajmljivati a i da ti u startu treba dosta love kako za bicikla tako i za registraciju firme i reklamu i dadzbine dok ne krene poso. po mom misljenju za nase uslove/podrucje je neisplativo

a i to je onda neki biznis za zivotarenja, znaci usitno
robert_nozick

#333 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

Registrovao sam se samo zbog ove teme i mislim da je jedna od najproduktivnijih i najkorisnijih na ovom forumu, ako ni zbog čeg drugog onda zbog razmjene ideja i dokaza da u ovoj Bosni ima itekako poduzetnih ljudi sa idejama i vizijama, kojima samo fali okvir i mogućnost da ostvare svoj naum. No, dobra ideja je osnov svakog nauma.

Ja lično imam nekoliko poslovnih ideja, čija je jedina "mana" što ipak zahtijevaju malo veću finansijsku podršku za realizaciju, a početnog kapitala ja lično nemam. Kako mi se već jednom desila situacija da je moja poslovna ideja bila zloupotrebljena i ukradena, samo ću ugrubo iznijeti projekte za koje mislim da bi bili vrlo profitabilni i korisni društvu.

1. Lanac prodavnica prehrambene robe, ali koji bi imali jedan specifikum po kome bi se razlikovala od svih ostalih lanaca supermarketa. Samo ću navesti da bi ovo ideju bez sumnje podržali domaći proizvođači i da bi išla direktno na ruku domaćoj privredi. Naravno, za početak bi trebalo početi od jedne.

2. Kino u Mostaru i Tuzli. Treba li ovo posebno objašnjavati? Dva grada u BiH od preko 100 000 stanovnika koja nemaju kino. Naravno, ovo je vrlo skup i zahtjevan projekt, a zarada isključivo od prodaje ulaznica nije pretjerano isplativa, tako da bi poželjno bilo da uz kina budu uključeni i popratni sadržaji poput kafića, sale za konferencije, itd...

3. Etno selo na nekoj od planina iznad Sarajeva koje bi se koristile kao turistička atrakcija. Činjenica je da nam blago naših olimpijskih planina propada, i da sve planine oko Sarajeva osim možda Jahorine izgledaju kao totalno ruglo.

Ukoliko je neko zainteresovan za ove prijedloge i zanima ga više detalja može mi se obratiti na PP.
robert_nozick

#334 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

wels wrote:RENT-a-BIKE Primjer:
1 dan 10 KM
2 dana 12 KM
3 dana 15 KM
4 dana 30 KM
.....
.....
.....
10 dana 100 KM

U Sarajevo jedino strancima možeš iznajmljivati bicikle, a s obzirom da u ovom gradu nema ni biciklističke staze, a kamoli da imaš kuda voziti ovo mislim da i nije previše isplativ posao. Domaće pučanstvo teško da bi iznajmljivali, jer oni koje to interesuje već imaju vlastite bajkove. Uzmi u obzir da ćeš neki kvalitetan bicikl teško naći ispod 200-300 km po fabričkoj cijeni, pa sračunaj koliko je to (ne)isplativo.
Eborg

#335 Re: Mali biznis forumaša

Post by Eborg »

robert_nozick wrote:1. Lanac prodavnica prehrambene robe, ali koji bi imali jedan specifikum po kome bi se razlikovala od svih ostalih lanaca supermarketa. Samo ću navesti da bi ovo ideju bez sumnje podržali domaći proizvođači i da bi išla direktno na ruku domaćoj privredi. Naravno, za početak bi trebalo početi od jedne.
Pretpostavljam da misliš na radnju u kojoj bi se prodavali samo proizvodi proizvedeni u BiH. Ipak, takvo nešto je već otvoreno u Sarajevu, ne znam je li o(p)stalo.

U suštini, to je nešto što jako jako podržavam i htio sam da idem kupovati u toj prodavnici ali nisam saznao gdje se nalazi(la), čini mi se na Dobrinji ali nisam siguran.
robert_nozick

#336 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

Eborg wrote:
robert_nozick wrote:1. Lanac prodavnica prehrambene robe, ali koji bi imali jedan specifikum po kome bi se razlikovala od svih ostalih lanaca supermarketa. Samo ću navesti da bi ovo ideju bez sumnje podržali domaći proizvođači i da bi išla direktno na ruku domaćoj privredi. Naravno, za početak bi trebalo početi od jedne.
Pretpostavljam da misliš na radnju u kojoj bi se prodavali samo proizvodi proizvedeni u BiH. Ipak, takvo nešto je već otvoreno u Sarajevu, ne znam je li o(p)stalo.

U suštini, to je nešto što jako jako podržavam i htio sam da idem kupovati u toj prodavnici ali nisam saznao gdje se nalazi(la), čini mi se na Dobrinji ali nisam siguran.
Tačno, upravo sam na to mislio. Ta ideja je prvi put predložena prije 2-3 godine na Ekonomskom fakultetu od strane jednog od profesora, ja sam bio jedan od njenih glavnih protagonista među studentima, međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava odustalo se od nje, iako je početni kapital koji je bio potreban bio minoran, a i neke osobe su krajnje neozbiljno pristupile svemu.

Ja nisam čuo za tu radnju na Dobrinji, ako i postoji onda je očito vođena je uz katastrofalan marketing i PR, jer sam siguran da 70% građana u Sarajevu a kamoli šire pojma nema o njoj. Takvu ideju treba maksimalno ispromovisati, koristiti sve raspoložive medije i pokrenuti agresivnu kampanju u kojoj će se ponajviše igrati na patriotski osjećaj, zašto da ne.
robert_nozick

#337 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

Još jedan prijedlog za biznis.

Zašto ne bismo napravili listu najkvalitetnijih prijedloga za biznis sa ove teme, okupili ljude koji su ih predlagali, razradili i napravili opsešnu analizu svih ideja, zatim napravili anketu na nešto većem uzorku recimo oko 1-2 hiljade ljudi u kojoj bismo istražili koje usluge ili proizvodi građanima najviše nedostaju i odgovaraju od predloženih, analizirali javno mnijenje, izabrali finansijski najisplativiji projekat od koga bi se moglo dobro profitirati i krenuli sa realizacijom.
clansman

#338 Re: Mali biznis forumaša

Post by clansman »

e hocu i ja da se prijavim.
ne mogu investirati puno novca, ali mislim da je projekat super, nisam sve procitao, pozurio sam se prijaviti, ali procitat cu, pa da vidim sta mi se svidja, sta mislim da je dobro itd...
enez

#339 Re: Mali biznis forumaša

Post by enez »

Stvarno mi je zao ali nisam jos stigao procitati sve stranice na temu (14). Citat cu kod kuce.
...dok ja procitam prodje ljeto a sa ljetom i turisti u Sarajevu.

Znate kako oni na moru prodaju razne gluposti po plazi...? Ideja je :
-Skupiti pare (nesto sitno)
-kupiti dvije tradicionalne narodne nosnje
-naci dva studenta
-dogovoriti sa lokalnim pekarima da prave neka lokalana peciva (prepoznatljiva) (da nisu "kvarna") i dogovoriti otkup.
-kupiti dvije pletene korpe
-i da svaki dan u udarnim terminima prodaju koliko mogu.
-plate se pekari
-plate se studenti
-dobit se investira

Da skratim i da kazem jos malo sta... Svidja mi se tema.
Imam i vecih ideja al o tome kad obrenmo para.

P.S. : "Hvala" Kurty sto sto si zvao na temu... :x
clansman

#340 Re: Mali biznis forumaša

Post by clansman »

robert_nozick wrote:Još jedan prijedlog za biznis.

Zašto ne bismo napravili listu najkvalitetnijih prijedloga za biznis sa ove teme, okupili ljude koji su ih predlagali, razradili i napravili opsešnu analizu svih ideja, zatim napravili anketu na nešto većem uzorku recimo oko 1-2 hiljade ljudi u kojoj bismo istražili koje usluge ili proizvodi građanima najviše nedostaju i odgovaraju od predloženih, analizirali javno mnijenje, izabrali finansijski najisplativiji projekat od koga bi se moglo dobro profitirati i krenuli sa realizacijom.
eh da i ja dam svoju cijenjenu ideju.
za ideju je potrebno:
1. jedan ili dva komercijalista, koji se razumiju u veleprodajne cijene orahove jezgre kod ovih marketa (bingo, konzum itd)
2. neko ko zna gdje mozemo nabaviti orah u ljusci ili ko bi nam prodao neki (x) br stabala oraha da ih oberemo.
3.da se skupi nas kolko nas ima, da dadnemo do max 100 KM (da se ne bi zalijetali, ako propadne da ne placemo puno, besparica je itd)
4. ako treba obrat orahe, oberemo, ima forumasa sa autima, kombijima, prenesemo to na jedno mjesto, dogovorimo se, potucamo i onda prodamo jezgru pred Bajram, ili malo ranije. Ako htjednemo prodavati marketima onda ćemo morati ranije i cijena ce biti manja, a pojedinacno da prodajemo poznanicima, prijateljima i sl., cijena ce biti veca, sporije ce to ici, logistika problem, al bi trebalo sve otici.
5. kapital ponovo uloziti u neku drugu ideju, a prije kurban bajrama sve ponoviti.
6. ako nema oraha na drvetu jos, a nema, onda kupiti, naci negdje oraha koji nisu potucani, koji nisu u jezgri, sastat se, potucat, rastat se, prodat, ulagat pare dalje, podijeliti, sta vec.

podrzavam gorecitirano, da se da opis ideje, da se glasa za ideje. mislim da je prednost moje ideje sto se sve desava brzo, brza je oplodnja kapitala, naravno postoji rizik da ne prodamo, al u svakom poslu rizik postoji. mozemo proati i po pijacama, eo ja sam spreman sam prodavati po zgradama licno, na fb-u, na marketu, na piku, po malim trgovinama, milion mogucnosti. podrzavam ideju da se sastanemo prije ulaganja, da malo popricamo i sl.
sandra01

#341 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

clansman wrote:

za ideju je potrebno:
1. jedan ili dva komercijalista, koji se razumiju u veleprodajne cijene orahove jezgre kod ovih marketa (bingo, konzum itd)
2. neko ko zna gdje mozemo nabaviti orah u ljusci ili ko bi nam prodao neki (x) br stabala oraha da ih oberemo.
3.da se skupi nas kolko nas ima, da dadnemo do max 100 KM (da se ne bi zalijetali, ako propadne da ne placemo puno, besparica je itd)
4. ako treba obrat orahe, oberemo, ima forumasa sa autima, kombijima, prenesemo to na jedno mjesto, dogovorimo se, potucamo i onda prodamo jezgru pred Bajram, ili malo ranije. Ako htjednemo prodavati marketima onda ćemo morati ranije i cijena ce biti manja, a pojedinacno da prodajemo poznanicima, prijateljima i sl., cijena ce biti veca, sporije ce to ici, logistika problem, al bi trebalo sve otici.
5. kapital ponovo uloziti u neku drugu ideju, a prije kurban bajrama sve ponoviti.
6. ako nema oraha na drvetu jos, a nema, onda kupiti, naci negdje oraha koji nisu potucani, koji nisu u jezgri, sastat se, potucat, rastat se, prodat, ulagat pare dalje, podijeliti, sta vec.

podrzavam gorecitirano, da se da opis ideje, da se glasa za ideje. mislim da je prednost moje ideje sto se sve desava brzo, brza je oplodnja kapitala, naravno postoji rizik da ne prodamo, al u svakom poslu rizik postoji. mozemo proati i po pijacama, eo ja sam spreman sam prodavati po zgradama licno, na fb-u, na marketu, na piku, po malim trgovinama, milion mogucnosti. podrzavam ideju da se sastanemo prije ulaganja, da malo popricamo i sl.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ili jos bolje.Sto moramo traziti od nekoga da mu oberemo orah.Ajmo u sumu kupiti ljesnike i bademe ili sta god,to nam je dzaba i to prodamo ha ja,ja sam za zovite ako treba radna snaga :bih:
kurty

#342 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

enez wrote:Stvarno mi je zao ali nisam jos stigao procitati sve stranice na temu (14). Citat cu kod kuce.

-naci dva studenta
-dogovoriti sa lokalnim pekarima da prave neka lokalana peciva (prepoznatljiva) (da nisu "kvarna") i dogovoriti otkup.
-plate se pekari
-plate se studenti
-dobit se investira

jel ovo greska, ili sam ja nesto pogrijesio???
clansman

#343 Re: Mali biznis forumaša

Post by clansman »

pa dobro sandra, to mozemo i bez ikakvih para, al mislim da je ovo sa orasima, ako cemo vec ulagati pare, za nijansu ozbiljnije. al za nijansu, znaci vrloooooooo malo. treba definitivno napraviti neki spisak, koliko ko moze uloziti, i kada, i da se sa tim krene...
robert_nozick

#344 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

Najbolje rješenje bi bilo sastati se na nekom diskretnom mjestu gdje možemo biti sami, najbolje nekoj učionici ili nečemu sličnom (neko je već predlagao da sjednemo na kafu što bi bio loš potez, o poslu se u kafanama ne razgovara), nek svaka osoba dođe sa prezentacijom svog projketa koga će detaljno osmisliti i pojasniti, učesnici će izabrati najbolji i najprihvatljiviji na osnovu objektivnih parametara, tom će se posvetiti i krenuti u njegovu razradu, a svi ostali će naravno biti stavljeni na zajednički papir i držani u "rezervi". Na forumu rasprave možemo voditi u nedogled, ali od toga rezultata nema. Maksimum koji možemo postići ovako preko foruma je prikupljanje svih prijedloga i pravljenje selekcije.
robert_nozick

#345 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

clansman wrote:

za ideju je potrebno:

Prijedlog je vrlo dobar, ali se moraju ispuniti prije svega ova dva uslova:

1. Prije svega naravno pronaći stabla oraha koja bismo obrali.

2. Dogovoranje posla sa supermarketima ili tezgarošima na pijaci o kupovini jer bez toga ne bi imalo smisla ni brati.

Princip prodaje od vrata do vrata ili prodaj prijateljima je neisplativ.
clansman

#346 Re: Mali biznis forumaša

Post by clansman »

pa dobro, zato imamo ove komercijaliste sa foruma pa bujrum... a tezgarosi na pijacama ce to uvijek htjeti potusiti, mislim da nije problem. ovo prvo jest problem, kada orasi dozrijevaju? ako ne stignemo naci do Bajrama neobrane, gdje mozemo naci obrane al neistucane, i da uvijek imamo popravni ispit tacno 2 mjeseca i 15 dana poslije prvog ispita.
sandra01

#347 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Zna li neko gdje u okolini Sarajeva ima otkupna stanica gljiva?.Odemo i naberemo i sve sto prodamo bude nam pocetni kapital za dalje ulaganje.Ili neko voce.Tako mozemo skupiti vise para za dalja ulaganja. ;-)
robert_nozick

#348 Re: Mali biznis forumaša

Post by robert_nozick »

clansman wrote:pa dobro, zato imamo ove komercijaliste sa foruma pa bujrum... a tezgarosi na pijacama ce to uvijek htjeti potusiti, mislim da nije problem. ovo prvo jest problem, kada orasi dozrijevaju? ako ne stignemo naci do Bajrama neobrane, gdje mozemo naci obrane al neistucane, i da uvijek imamo popravni ispit tacno 2 mjeseca i 15 dana poslije prvog ispita.

Inače tvoj prijedlog me podsjetio na jedan primjer uspješnog malog biznisa negdje u SAD-u tokom 70-tih godina prošlog stoljeća. Elem, jedan student je uporedo sa studiranjem radio u grilu i dok su mušterije nestrpljivo čekale na svoja jela , on se patio sa sjeckanjem luka kojeg kao da se nikad nije moglo dovoljno isjeći . Tada mu je šef rekao: "E zašto niko ne prodaje gotov sjeckan luk, stvarno više ne mogu da trpim tvoju sporost". I upravo ove riječi će momku dati odličnu ideju za biznis. Napravio je anketu sa vlasnicima grilova i restorana o tome da li bi oni bile zainteresirani da umjesto glavica kupuju gotov isjeckan luk, čime automatski štede na vremenu. Reakcije su mahom potvrdne, a student je odmah krenuo u posao. Prvo je od gazdarice kod koje je stanovao tražio da mu da podrum na korištenje, što je ona odbila, ali kada je objasnio šta je u pitanju pristala je uz uslov da zaradu dijele :D. I tako je po danu bio na predavanjima, a naveče sjeckao luk kojeg bi ujutro prije predavanjima na biciklu raznosio po restoranima. Ubrzo su se i pare počele zarađivati, pa je kupio neke mašinice koje su mu olakšavale rezanje, počeo je i radnike zapošljavati, posao je prošitio izvan grada u kome je boravio.... a kraju je naNpravio vrlo profitabilnu firmu koju je prodao i sebi umjesto toga otvorio vinariju i na kraju postao milioner.

Primjer kako se na naizgled krajnje banalnim stvarima može dobar posao napraviti.

P.S. Samo mi nije jasno kakav je bio kvalitet tog luka, jer meni jedan ćevabdžija reče da sjeckani luk koji odstoji više od sata možeš baciti :D.
enez

#349 Re: Mali biznis forumaša

Post by enez »

kurty wrote:
enez wrote:Stvarno mi je zao ali nisam jos stigao procitati sve stranice na temu (14). Citat cu kod kuce.

-naci dva studenta
-plate se pekari
-plate se studenti
-dobit se investira

jel ovo greska, ili sam ja nesto pogrijesio???
Ma nisi pogrijesio samo nisi ni zvao...
----------------------------------------------
Ljudi citao sam do 10 temeljno i onda sam poceo preskakati i vidim da nesto opet fali... Krenulo je od rekreativne teme za one koji imaju kapital a zele kreativno druzenje i zezanciju. Iskreno sam otvoren i za ozbiljnije prijedloge.
1)Neko je spominjao dionice -Ja sam za, ali uz dodatnu edukaciju jer nema bas para na brzinu.
2)Zacinsko bilje - Dok imaprostora u stanu za saksije, dogovorimo se sta se isplati i rekreativno svako zasije sta se dogovorimo i kad prispje , ja'l ga jedemo ,ja'l ga prodamo.
3)Torte i slatko - zena mi prestaje sa volontiranjem u Augustu a pravi odlicne torte.
4)Stocarstvo -tesko za zaposlenu raju ali imam i tu ideju. Skupimo para. Kupimo kravu i damo nekome ko ima uslove za to a treba mu. On prodaje nekoliko (po dogovoru teladi) i vraca nam malo vise para a mi idemo sa novim kravama(malo mozda glupo ali je rekreativno).
5)Za bicikla - vidio sam vani (ali sam skeptican za nasu sredinu) gradski servis za iznajmljivanje (treba malo istraziti). Bicikla se iznajmljuju na vise mjesta u gradu a korisnik parkira gdje mu je najblize. Obicno pored drugih gradskih prevoza.

Obradovao sam se kad je Kurty predlozio sastanak... pa se razdocarao kada sam vidio da je prosao datum....pa se obradovao kada je potvrdjeno da je zezancija... pa sad posto sam novi kolac cekam da neko od verifikovanih forumasa zakaze neku kahvu pa ako mognem da dodjem a ako ne poslao bi ideje i novce po nekome.
njonjica

#350 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Na moj pp se javio mislim sasvim dovoljan broj forumasa tako da mozemo kaficu piti vec ove sedmice ( na koju su naravno dobro dosli i oni koji se nisu javili).

Eto, javljajte kad mozete i gdje cemo...
:sax:

PS Ovo je ozbiljno :mrgreen:
Post Reply