Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zambaklija

#26 Re: Mali biznis forumaša

Post by zambaklija »

sandra01 wrote:Ja sam za :bih:
Koliki je ulog???
Moja ideja je da nadjemo dobrog programera i da nam on napravi e mail program u koji ce osoba koja ima recimo 3 mail adrese sve poruke primati na jedan mail a kad ih salje bice poslane sa accounta na koji ih je dobio.
Npr imas yahoo,google,fb accounte.E sad da ne bi otvarao svaki account posebno ti fino otvoris [email protected] account i tamo vidis sve poruke koje si dobio na sva tri maila i kada odgovoris na poruku primalac poruke vidi originalni account(google,yahoo,fb itd).
Eto :dance:

pa ima za to thunderbird,siguran,pozdan i lahak :D :D :D :D :D
ChataDodajStaHoces

#27 Re: Mali biznis forumaša

Post by ChataDodajStaHoces »

Pisati razvojne projekte za poljoprivredu i uzimati procenat od dobijenog iznosa kroz projekt. Nismo ni svjesni koliko ima onih razvojnih sredstava i nekih kredita (u kojima se dio glavnice ne vraca).

Stocar ili farmer sigurno ne zna napisati kvalitetnu projektnu dokumentaciju za razvoj svoje firme, posla ili sta vec, aplicirati za neki grant, tako da osobe koje su sposobne i znaju, pokusaju sto kvalitetnije uraditi za odredjeni procenat od dobijenih sredstava i svima bude super :)

Sa-x forum consulting :D
talić

#28 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

malo sam razmišljao i došao sam do po meni dosta dobre ideje. Hvala ti na pokrenutoj temi, ;-)
Wind

#29 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

Posto je interesovanje za ovakav vid saradnje forumasa ocigledan pokusacu da malo pojasnim pocetnu misao.
Smanjite apetite, neka ovo bude zabava, druzenje i eksperiment.

Ima interesantnih ideja ali neke izlaze iz zamisljenog okvira. Posto ovdje ima dosta raje cije se znanje o ekonomiji i poduzetnistvu svodi samo na odlazak u trgovinu po namirnice (bez uvrede ikom, mala sala :D ) trebalo bi malo usmjeriti i suziti razmisljanja na slijedece:

1. skupiti odredjen broj zainteresovanih forumasa za projekat

2. kroz novcane uloge obezbijediti pocetni kapital
(na koji nacin i koliko, to cemo dogovoriti)

3. za pocetak radimo ISKLJUCIVO u sivoj zoni, hocu reci da koristimo sive mozdane celije :D
(npr. skupimo 1000 KM nesto skontamo sa tim, zaradimo 50-100 KM, uvecamo kapital pa ponovo u slijedeci projekat)

4. nije realno u ovoj fazi ici na osnivanje neke firme jer su to veliki troskovi i obaveze a i nema toliko kapitala
(nije to iskljuceno nekad kasnije, ali otom-potom)

5. Razno

Konstruktivni prijedlozi dobrodosli....
ema_

#30 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

I ja bih da se prijavim :thumbup:
sandra01

#31 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Joj gdje je onaj Havana :?: :?: :?:
On ima super ideja 8-)
njonjica

#32 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

Wind wrote:Posto je interesovanje za ovakav vid saradnje forumasa ocigledan pokusacu da malo pojasnim pocetnu misao.
Smanjite apetite, neka ovo bude zabava, druzenje i eksperiment.

Ima interesantnih ideja ali neke izlaze iz zamisljenog okvira. Posto ovdje ima dosta raje cije se znanje o ekonomiji i poduzetnistvu svodi samo na odlazak u trgovinu po namirnice (bez uvrede ikom, mala sala :D ) trebalo bi malo usmjeriti i suziti razmisljanja na slijedece:

1. skupiti odredjen broj zainteresovanih forumasa za projekat

2. kroz novcane uloge obezbijediti pocetni kapital
(na koji nacin i koliko, to cemo dogovoriti)

3. za pocetak radimo ISKLJUCIVO u sivoj zoni, hocu reci da koristimo sive mozdane celije :D
(npr. skupimo 1000 KM nesto skontamo sa tim, zaradimo 50-100 KM, uvecamo kapital pa ponovo u slijedeci projekat)

4. nije realno u ovoj fazi ici na osnivanje neke firme jer su to veliki troskovi i obaveze a i nema toliko kapitala
(nije to iskljuceno nekad kasnije, ali otom-potom)

5. Razno

Konstruktivni prijedlozi dobrodosli....

1. Za moju ideju, za pocetak treba 10ak forumasa (moze i vise ali i manje, nije presudno)
2. Pocetni (finansijski) kapital je vrlo mali, ideja treba malo mooooreee
3. Moze, a moze i kao udruzenje gradjana
4. Vidi pod tri (za osnivanje nam treba 100 km najvise)
5. Nellington mora biti ukljucen :mrgreen:

Kud ces konstruktivnije....a ostatak cim mi odobre patent u zavodu za intelektualno vlasnistvo.

I naravno...zabava je ZAGARANTOVANA 8-)
sandra01

#33 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Evo jos jedna ideja:
Uzgajanje zacina .Uzgajamo svjeze zacine,pakujemo ih u plasticne saksijice i tako svjeze prodajemo .To nema nigdje da se kupi ovde ,ja dok sam zivjela vani stalno sam to kupovala u samoposlugama jer volim da kad mi zacin zatreba da ga uberem svjezeg.
Treba nam jedno pet velikih staklenika,nek muski razvoze po samoposlugama i pijacama,zenske nek se brinu o uzgoju.Djubrenje radimo na smjenu :D .Treba organizovati komercijalu to mozemo zvati prodajne lance i sve ostale koji se bave prodajom hrane i pogadjati poslove.
talić

#34 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

Bavio sam se komercijalom, trgovinom na veliko i malo i znam kakve su marže (bezobrazno visoke) i da se kreću između 20% (na hranu) i 400% (na odjeću).
Evo ideje:
-1000 članova po 100 KM osnivačkog kapitala.
-osnujemo društvo za trgovinu na veliko i malo robama široke potrošnje
-uposlimo za početak direktora i dva radnika
- zakupimo prostor
i počnemo sa radom.
Nas 1000 smo kupci i sve što nam treba nabavlja nam naša firma, računar, TV, veš mašinu, cipele, patike, ulje, brašno, šećer,... itd.
Troškovi takvog društva su 7 do 10 hiljada KM mjesečno i ako nas hiljadu tu pazari samo po 100 KM mjesečno promet će biti 100.000 sa maržom od 10% pokrivamo troškove društva (možda ostane nešto i dobiti) Tako da bi dobre cipele platili 50 KM umjesto 150, brašno, šećer, ulje,... za 15 do 20% ispod cijena koje sad plaćamo u trgovinama. Mislim da bi prvo imali uštede u kućnom budžetu, drugo mogli bi se i kreditirati kod kupovine kućanskih aparata (u ograničenim količinama) a društvo bi vrlo brzo raslo pa bi pod sličnim uslovima ponudili robu i širem krugu ljudi.
njonjica

#35 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

talić wrote:Bavio sam se komercijalom, trgovinom na veliko i malo i znam kakve su marže (bezobrazno visoke) i da se kreću između 20% (na hranu) i 400% (na odjeću).
Evo ideje:
-1000 članova po 100 KM osnivačkog kapitala.
-osnujemo društvo za trgovinu na veliko i malo robama široke potrošnje
-uposlimo za početak direktora i dva radnika
- zakupimo prostor
i počnemo sa radom.
Nas 1000 smo kupci i sve što nam treba nabavlja nam naša firma, računar, TV, veš mašinu, cipele, patike, ulje, brašno, šećer,... itd.
Troškovi takvog društva su 7 do 10 hiljada KM mjesečno i ako nas hiljadu tu pazari samo po 100 KM mjesečno promet će biti 100.000 sa maržom od 10% pokrivamo troškove društva (možda ostane nešto i dobiti) Tako da bi dobre cipele platili 50 KM umjesto 150, brašno, šećer, ulje,... za 15 do 20% ispod cijena koje sad plaćamo u trgovinama. Mislim da bi prvo imali uštede u kućnom budžetu, drugo mogli bi se i kreditirati kod kupovine kućanskih aparata (u ograničenim količinama) a društvo bi vrlo brzo raslo pa bi pod sličnim uslovima ponudili robu i širem krugu ljudi.

Meni je ova ideja super ....mogla bi se razraditi :thumbup:
Last edited by njonjica on 11/05/2011 21:45, edited 1 time in total.
ema_

#36 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

@Talić

Odakle ti 1000 članova :?: Riječ je o, za prvu ruku, pokretanju manjeg biznisa, manjeg broja učesnika, manjeg kapitala, manje zarade.... :wink:
talić

#37 Re: Mali biznis forumaša

Post by talić »

ema_ wrote:@Talić

Odakle ti 1000 članova :?: Riječ je o, za prvu ruku, pokretanju manjeg biznisa, manjeg broja učesnika, manjeg kapitala, manje zarade.... :wink:
može i 50 po 1000 maraka a u krug kupaca uvući familije a vrlo brzo bi bio problem nabaviti dovoljno robe jer bi išlo ko halva.
njonjica

#38 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

pazi ovo:
sarajevo-x forum
68104 korisnika/ca • Stranica: 1/1363. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 1363

Ako ima neaktivnih 50% ostaje 34.052 korisnika
Ako je od ovog 50% klonova ostaje 17.026 korisnika...itd...
smak

#39 Re: Mali biznis forumaša

Post by smak »

zanimljiva tema :)
ema_

#40 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

njonjica wrote:

pazi ovo:
sarajevo-x forum
68104 korisnika/ca • Stranica: 1/1363. • 1, 2, 3, 4, 5 ... 1363

Ako ima neaktivnih 50% ostaje 34.052 korisnika
Ako je od ovog 50% klonova ostaje 17.026 korisnika...itd...

Stoji to, naravno ;-) Ali realno, koliko od njih bi uložilo 100 km? :)
Duhovni Vođa

#41 Re: Mali biznis forumaša

Post by Duhovni Vođa »

puno baba - djeca kilava
fatality

#42 Re: Mali biznis forumaša

Post by fatality »

zambaklija wrote:
sandra01 wrote:Ja sam za :bih:
Koliki je ulog???
Moja ideja je da nadjemo dobrog programera i da nam on napravi e mail program u koji ce osoba koja ima recimo 3 mail adrese sve poruke primati na jedan mail a kad ih salje bice poslane sa accounta na koji ih je dobio.
Npr imas yahoo,google,fb accounte.E sad da ne bi otvarao svaki account posebno ti fino otvoris [email protected] account i tamo vidis sve poruke koje si dobio na sva tri maila i kada odgovoris na poruku primalac poruke vidi originalni account(google,yahoo,fb itd).
Eto :dance:

pa ima za to thunderbird,siguran,pozdan i lahak :D :D :D :D :D
ima i najpoznatiji e-mail client, Outlook :D
Wind

#43 Re: Mali biznis forumaša

Post by Wind »

Duhovni Vođa wrote:puno baba - djeca kilava
:lol:

Ma frcaju ideje na sve strane, nemerem ih obuzdati....druze @Talicu, respekt za ideju ali de da krenemo na malo....pa cemo na veliko...

Da se autocitiram:
"Smanjite apetite, neka ovo bude zabava, druzenje i eksperiment."
HAVANA

#44 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

Samo da se prijavim. :D
Obzirom da sam upoznao jako puno forumasa i dobio jako puno vaznih informacija i savjeta vezanih za posao,gradnju,pravnih,poreznih,uvoznih,izvoznih,trgovackih...forum vjerujte mi nije za podcijeniti...
Samo na par savjeta u vezi necega sto radim sam ustedio dosta novaca...
Informacija je novac...a forum je pun informacija...

Mada...tesko i dva brata u talu rade...
Uostalom sta fali...ako krene kroz neko druzenje i zajebanciju,nema se sta izgubiti...
Znam sigurno da ima jako puno strucnih ljudi,ideja...a moze li se sta napraviti...nemam pojma.Al,jebaji ga,nisu kakve pare... :D
A ako hocete mozete i meni skupiti jedno 100 000 km, vratim vam za godinu 120000 :lol:
Ne daju mi banke vise ni marke :twisted:
sandra01

#45 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

HAVANA wrote:Samo da se prijavim. :D
Obzirom da sam upoznao jako puno forumasa i dobio jako puno vaznih informacija i savjeta vezanih za posao,gradnju,pravnih,poreznih,uvoznih,izvoznih,trgovackih...forum vjerujte mi nije za podcijeniti...
Samo na par savjeta u vezi necega sto radim sam ustedio dosta novaca...
Informacija je novac...a forum je pun informacija...

Mada...tesko i dva brata u talu rade...
Uostalom sta fali...ako krene kroz neko druzenje i zajebanciju,nema se sta izgubiti...
Znam sigurno da ima jako puno strucnih ljudi,ideja...a moze li se sta napraviti...nemam pojma.Al,jebaji ga,nisu kakve pare... :D
A ako hocete mozete i meni skupiti jedno 100 000 km, vratim vam za godinu 120000 :lol:
Ne daju mi banke vise ni marke :twisted:
Jesam Vam rekla!!!! :dance:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#46 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

Chata87 wrote:Pisati razvojne projekte za poljoprivredu i uzimati procenat od dobijenog iznosa kroz projekt. Nismo ni svjesni koliko ima onih razvojnih sredstava i nekih kredita (u kojima se dio glavnice ne vraca).

Stocar ili farmer sigurno ne zna napisati kvalitetnu projektnu dokumentaciju za razvoj svoje firme, posla ili sta vec, aplicirati za neki grant, tako da osobe koje su sposobne i znaju, pokusaju sto kvalitetnije uraditi za odredjeni procenat od dobijenih sredstava i svima bude super :)

To bi mogao biti posao buducnosti za mnoge nezaposlene visokoobrazovane kadrove. Ne samo iz oblasti poljoprivrede, vec i drugih privrednih i usluznih djelatnosti.

Posebno ce biti obiman posao oko dostizanja standarda EU i tu ce trebati dosta transfera znanja, tehnologija i domacih strucnjaka koji ce to .

Ako mislis na fondove EU, intersuje me: gdje mislis nauciti EU metodologiju pisanja grantova i projektnih prijedloga. Tenderdi i uslovi koji se postavljaju za grantove su kompleksni, tako da se projektni prijedlozi za grantove u izvjesnoj mjeri razlikuju od poslovnih planova.
Ja mislim: da nikako ne bi mogao sam to raditi i da bi trebao napraviti agenciju, koja bi osim agronoma i veterinara trebala imati i ekonomiste, gradjevince/arhitekte, pravnike, tehnologe, masince. Morate biti uigran tim i dobro pripremljeni.
sandra01

#47 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Toto wrote:
Chata87 wrote:Pisati razvojne projekte za poljoprivredu i uzimati procenat od dobijenog iznosa kroz projekt. Nismo ni svjesni koliko ima onih razvojnih sredstava i nekih kredita (u kojima se dio glavnice ne vraca).

To bi mogao biti posao buducnosti za mnoge nezaposlene visokoobrazovane kadrove. Ne samo iz oblasti poljoprivrede, vec i drugih privrednih i usluznih djelatnosti.

Posebno ce biti obiman posao oko dostizanja standarda EU i tu ce trebati dosta transfera znanja, tehnologija i domacih strucnjaka koji ce to .

Ako mislis na fondove EU, intersuje me: gdje mislis nauciti EU metodologiju pisanja grantova i projektnih prijedloga. Tenderdi i uslovi koji se postavljaju za grantove su kompleksni, tako da se projektni prijedlozi za grantove u izvjesnoj mjeri razlikuju od poslovnih planova.
Ja mislim: da nikako ne bi mogao sam to raditi i da bi trebao napraviti agenciju, koja bi osim agronoma i veterinara trebala imati i ekonomiste, gradjevince/arhitekte, pravnike, tehnologe, masince. Morate biti uigran tim i dobro pripremljeni.
Nedavno je u Sarajevu bio seminar oko pristupa Evropskim fondovima,ja htjela da idem ali je to bilo rezervisano samo ako ti kompanija to uplati. :sad:
RtrnOfSalisbury

#48 Re: Mali biznis forumaša

Post by RtrnOfSalisbury »

ova ideja gospon talic-a izgleda dobro na papiru: ali u praksi nemerem zamislit da kupim(o) 1000 istih cipela,
1000 ljudi 1000 ukusa i potreba a i mogucnosti. isto tako bilo bi gadno narucivat jedne cipele 43 marke **** i boje ****
a druge 38X10 (visina stikle) i boje ***, jedino izracunat prosjecnu velicinu i naruciti 500 pari. propisi skladistenja, porezi, kamate... cini se da bi pocetni kapital brzo nestao, tako nekako je i yugovina propala: prodavali sami sebi.
kurty

#49 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

tuspas mene i svihu nas :D

salim se..

tuspas mene
HAVANA

#50 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

Toto wrote:

Ako ikad pocnem ista u vezi poljoprivrede... rado bih, al nemam vremena,ovog covjeka cu upeglati sa pitanjima :lol: :thumbup:
Post Reply