Mali biznis forumaša
Moderator: anex
-
talić
#101 Re: Mali biznis forumaša
želim da ponovo naglasim da nema potrebe tražiti tržište van ovog foruma. Potencijal je tu, svako od nas potroši par stotina maraka mjesečno za hranu, odjeću i tehniku i kad to pomnožimo sa npr. 1000 to je 300 do 500 hiljada pa je to za godinu dana minimalno 5 miliona.
- nosara
#102 Re: Mali biznis forumaša
Samo da se pojavim, tuspasim i stavim na raspolaganje u svezi s tehnickom pripremom promo-materijala... 
Da dodam... Jedna od boljih tema na forumu... Ako igdje ima potencijala da se nesto zavrsi ima ovdje...
Da dodam... Jedna od boljih tema na forumu... Ako igdje ima potencijala da se nesto zavrsi ima ovdje...
- zli_hordas
#103 Re: Mali biznis forumaša
Racunajte i na mene.
-
YOSMA
#104 Re: Mali biznis forumaša
Samo vi i dalje postavljajte ideje
Jedan dio mene,koji je daaavno zaboravljen,a koji se htjeo baviti privatnim biznisom je ponovo probudjen,a koji je bio zgažen depresivnim stanjem ekonomije u ovoj državi.
Jedna od najboljih tema u zadnje vrijeme,i imate i moju podršku,naravno,ako primate ostale kantone u Sax zadrugu:)
Jedan dio mene,koji je daaavno zaboravljen,a koji se htjeo baviti privatnim biznisom je ponovo probudjen,a koji je bio zgažen depresivnim stanjem ekonomije u ovoj državi.
Jedna od najboljih tema u zadnje vrijeme,i imate i moju podršku,naravno,ako primate ostale kantone u Sax zadrugu:)
-
Wind
#105 Re: Mali biznis forumaša
Samo da se kazem da pratim sta predlazete ali malo sam u guzvi ovih dana pa ne stignem aktivno da diskutujem...
Jos jednom se zahvaljujem svima na prijedlozima i ucescu na temi. U predhodim postovima pojavile su se razne ideje ali kako sam ja shvatio cini mi se da se formiraju dvije struje.
Jedni su prihvatili moju pocetnu ideju o udruzivanju kapitala i pokretanju nekih akcija kako bi taj kapital postepeno uvecavali a druga struja zagovara pokretanje ozbiljnijeg posla ukljucujuci djelovanje pravnog lica ili ti firme.
Ja nisam za ovu drugu opciju jer smatram da to nije realno organizovati na ovakvom nivou. Imam firmu i znam o cemu govorim.
Ukoliko mi dokazete da nije tako, nema problema idemo i u to ali za sada...
Dakle, ovdje nema nikakve prisile, radimo ono sto hocemo i ono sto mislimo da ce biti dobro. Znaci trebamo ici redom pa da prvo utvrdimo na koji nacin da se organizujemo, a onda cemo razaradjivati ideje.
@derion
Hvala na komentaru. Nema nikakve ljutnje, naravno. Moje posalice samo pokazuju da se moze raditi bez stresa, lagano sa finim druzenjem forumasa. Inace, svaki posao treba prihvatiti ozbiljno i tu se slazemo.
Sto se tice geo lokacije ucesnika....mislim da tu nema nikavih prepreka da bilo ko uzme ucesce u projektu, bez obzira gdje se nalazi, cak sta vise, sira mreza saradnika na raznim lokacijama moze samo obogatiti saradnju. Ako i bude kakvih problemcica....uz malo volje sve se da napraviti.
Jos jednom se zahvaljujem svima na prijedlozima i ucescu na temi. U predhodim postovima pojavile su se razne ideje ali kako sam ja shvatio cini mi se da se formiraju dvije struje.
Jedni su prihvatili moju pocetnu ideju o udruzivanju kapitala i pokretanju nekih akcija kako bi taj kapital postepeno uvecavali a druga struja zagovara pokretanje ozbiljnijeg posla ukljucujuci djelovanje pravnog lica ili ti firme.
Ja nisam za ovu drugu opciju jer smatram da to nije realno organizovati na ovakvom nivou. Imam firmu i znam o cemu govorim.
Ukoliko mi dokazete da nije tako, nema problema idemo i u to ali za sada...
Dakle, ovdje nema nikakve prisile, radimo ono sto hocemo i ono sto mislimo da ce biti dobro. Znaci trebamo ici redom pa da prvo utvrdimo na koji nacin da se organizujemo, a onda cemo razaradjivati ideje.
@derion
Hvala na komentaru. Nema nikakve ljutnje, naravno. Moje posalice samo pokazuju da se moze raditi bez stresa, lagano sa finim druzenjem forumasa. Inace, svaki posao treba prihvatiti ozbiljno i tu se slazemo.
Sto se tice geo lokacije ucesnika....mislim da tu nema nikavih prepreka da bilo ko uzme ucesce u projektu, bez obzira gdje se nalazi, cak sta vise, sira mreza saradnika na raznim lokacijama moze samo obogatiti saradnju. Ako i bude kakvih problemcica....uz malo volje sve se da napraviti.
-
Eborg
#106 Re: Mali biznis forumaša
E onda okupiti sve pare na kamaru, odigrati dvicu na Olimpic u kladionici i dobijenu sumu uložiti u dionice BH Telecoma. 
Pa evo ima ovih wannabe-poljoprivrednika po forumu. Poguramo njih ili nekoga za koga znamo da će vrijedno raditi sa 1000 KM forumaških para i usput kupimo i njegovu prvu turu proizvoda da ga podržimo (paradajz, paprike, šta već bude). I onda ukoliko zadovolji kvalitetom preporučimo ga prijateljima, poguramo sa kakvim projektom ako ima raspoloživih sredstava za to (ima ovdje ljudi koji se razumiju u fondove i pisanje projekata)i sl. Vala da nam vrati onoliko koliko je i uloženo za godinu-dvije ja bih bio zadovoljan, važnije je zaposliti nekog čovjeka ovako nego zaraditi 10 KM na uloženih 100 KM.
A usput smo se i zabavili malo pokretanjem mini-biznisa. Nakon što bi se vratila lova opet se izabere neko sa interesantnim projektom proizvodnje i tako redom.
Ja sam uvijek alergičan na ove humanitarne akcije po forumu i TV-u, da mi ko ne zamjeri. Bolje mu kupiti motiku i sjeme nego tri kese tjestenine, brašna i šećera.
Pa evo ima ovih wannabe-poljoprivrednika po forumu. Poguramo njih ili nekoga za koga znamo da će vrijedno raditi sa 1000 KM forumaških para i usput kupimo i njegovu prvu turu proizvoda da ga podržimo (paradajz, paprike, šta već bude). I onda ukoliko zadovolji kvalitetom preporučimo ga prijateljima, poguramo sa kakvim projektom ako ima raspoloživih sredstava za to (ima ovdje ljudi koji se razumiju u fondove i pisanje projekata)i sl. Vala da nam vrati onoliko koliko je i uloženo za godinu-dvije ja bih bio zadovoljan, važnije je zaposliti nekog čovjeka ovako nego zaraditi 10 KM na uloženih 100 KM.
Ja sam uvijek alergičan na ove humanitarne akcije po forumu i TV-u, da mi ko ne zamjeri. Bolje mu kupiti motiku i sjeme nego tri kese tjestenine, brašna i šećera.
-
talić
#107 Re: Mali biznis forumaša
@Wind,
kažeš baviš se biznisom. Sjeti se da u poslu nema bavljenja "Onako", ili si zagazio duboko i plivaš ili su u pličaku bez ikakvih izgleda da naučiš plivati.
Ja sam naveo jednu od ozbiljnih opcija bavljenja trgovinom sa relativno poznatim tržištem.
Evo pokušat ću sa još jednom idejom u kojoj bi "Naše društvo" bilo registrirano kao udruženje građana pa bi uzimalo neku sitnu proviziju (npr. 1 ili 2%) od prometa koji bi ostvarili ponuđači robe koju bi nam nudili.
Dakle napravimo portal tipa: "prodajnam.ba" ili "ponudinam.ba" na kojem bi svi trgovci mogli da nam nude robe široke potrošnje, po nekim nama prihvatljivim cijenama uz proviziju od 1 ili 2%.
Druga opcija je da se igramo berze pa da sakupimo nešto kapitala. Min. 3000 maraka i da kupujemo i prodajemo dionice.Zbog troškova kupovine i prodaje ne isplati se ispod tog iznosa od 3000 KM.
kažeš baviš se biznisom. Sjeti se da u poslu nema bavljenja "Onako", ili si zagazio duboko i plivaš ili su u pličaku bez ikakvih izgleda da naučiš plivati.
Ja sam naveo jednu od ozbiljnih opcija bavljenja trgovinom sa relativno poznatim tržištem.
Evo pokušat ću sa još jednom idejom u kojoj bi "Naše društvo" bilo registrirano kao udruženje građana pa bi uzimalo neku sitnu proviziju (npr. 1 ili 2%) od prometa koji bi ostvarili ponuđači robe koju bi nam nudili.
Dakle napravimo portal tipa: "prodajnam.ba" ili "ponudinam.ba" na kojem bi svi trgovci mogli da nam nude robe široke potrošnje, po nekim nama prihvatljivim cijenama uz proviziju od 1 ili 2%.
Druga opcija je da se igramo berze pa da sakupimo nešto kapitala. Min. 3000 maraka i da kupujemo i prodajemo dionice.Zbog troškova kupovine i prodaje ne isplati se ispod tog iznosa od 3000 KM.
- bavi
#108 Re: Mali biznis forumaša
Računajte i na mene, ideja nemam, ali koju stoju mogu odvojit 
- zli_hordas
#109 Re: Mali biznis forumaša
Po meni je nekako najbolje otvoriti farmu krava,jer ima puno proizvoda za distribuciju npr,masni sir,mladi sir ,sirutka mlijeko,sirutka plus telad,a hrana je svakom potrebna.
-
Eborg
#110 Re: Mali biznis forumaša
Dionice, dionice! 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#111 Re: Mali biznis forumaša
Ma kakve dionice... Naša berza je dno dna. Nemaš čime trgovati.
-
Wind
#112 Re: Mali biznis forumaša
@Eborg
Vrlo si blizu, nije lose...samo za pocetak preferiram i manju zaradu samo da se pare brze vrte. Ulog od 1000 KM na nekog poljoprivrednika nece donijeti oplodnju kapitala, jedino da svu proizvodnju plasiramo na trziste. Ali onda moramo da cekamo godinu dana na rezultate.
@talic
Slazem se, nema "labavo". Uporan si svojom idejom samo tu neke stvari nisu poslozene kako treba. Dionice ne dolaze u obzir. Prvo jer su prosla ta vremena, sada se radi preko brokerskih kuca, berzu samo sto ne zatvore koliko dobro radi i 50000 KM je min za te stvari.
@zli hordas
Slicno kao @Eborg, ali vrlo konkretan prijedlog!
Vrlo si blizu, nije lose...samo za pocetak preferiram i manju zaradu samo da se pare brze vrte. Ulog od 1000 KM na nekog poljoprivrednika nece donijeti oplodnju kapitala, jedino da svu proizvodnju plasiramo na trziste. Ali onda moramo da cekamo godinu dana na rezultate.
@talic
Slazem se, nema "labavo". Uporan si svojom idejom samo tu neke stvari nisu poslozene kako treba. Dionice ne dolaze u obzir. Prvo jer su prosla ta vremena, sada se radi preko brokerskih kuca, berzu samo sto ne zatvore koliko dobro radi i 50000 KM je min za te stvari.
@zli hordas
Slicno kao @Eborg, ali vrlo konkretan prijedlog!
-
Eborg
#113 Re: Mali biznis forumaša
Treba nešto ekstremno maleno, tako se kreće. Kao što rekoh, bolje da gledamo na to da u početku vratimo uloženi novac a ne da zaradimo, makar ćemo nekoga zaposliti. Iluzorno je razmišljati da će ovdje nas cca. 100 investitora sve to koordinirati, mi dajemo lovu a neko drugi šljaka i organizuje. Zato i spominjem to oko poljoprivrede, bruka ljudi ovdje želi probati da radi sa puževima i sličnim poluegzotičnim radinostima a nema hrabrosti za investiciju od nekoliko hiljada KM.
Koliko vidim u Sarajevu stranci često žele iznajmiti bicikle i sa vodičem na biciklu obići grad i njegovu okolicu. Već se može iznajmiti bicikl ali to nije dovoljno promovirano i ne nude se vodiči koji poznaju te rute oko grada. Eto, možda nešto tako, treba 5-6 bicikala i jedan zaposleni čovjek + eventualno neki kombi kasnije.
Koliko vidim u Sarajevu stranci često žele iznajmiti bicikle i sa vodičem na biciklu obići grad i njegovu okolicu. Već se može iznajmiti bicikl ali to nije dovoljno promovirano i ne nude se vodiči koji poznaju te rute oko grada. Eto, možda nešto tako, treba 5-6 bicikala i jedan zaposleni čovjek + eventualno neki kombi kasnije.
Last edited by Eborg on 14/05/2011 17:24, edited 1 time in total.
- Entropio
#114 Re: Mali biznis forumaša
I ja sam za poljoprivredu, definitivno. Tu je budućnost.
- O'zone
- Globalni moderator
#115 Re: Mali biznis forumaša
Poljoprivreda je super stvar ali...
Mi imamo hiljade i hiljade hektara obradive površine u državi koju niko ne obrađuje, malo sam skeptik da se može nači neko ko će se baviti poljoprivredom i što kaže @Eborg da zaposlimo nekoga a ako bi već išli na to ja bih rado predložio stakleničku proizvodnju povrća: krastavice, paradajz, paprike,patliđani, mladi luk i slata etc.. a ne nešto mega sega tipa krava, koza i ovaca, pšenice, kukuruza što zahtjeva i velika ulaganja i poprilične troškove održavanja odnosno sjetve.
Mi imamo hiljade i hiljade hektara obradive površine u državi koju niko ne obrađuje, malo sam skeptik da se može nači neko ko će se baviti poljoprivredom i što kaže @Eborg da zaposlimo nekoga a ako bi već išli na to ja bih rado predložio stakleničku proizvodnju povrća: krastavice, paradajz, paprike,patliđani, mladi luk i slata etc.. a ne nešto mega sega tipa krava, koza i ovaca, pšenice, kukuruza što zahtjeva i velika ulaganja i poprilične troškove održavanja odnosno sjetve.
- Entropio
#116 Re: Mali biznis forumaša
Pa i ja sam na to mislio, jer ipak bi investicija za krave i to bila velika. A ovo s povrćem i slično je mislim manja investicija.O'zone wrote:Poljoprivreda je super stvar ali...
-
Eborg
#117 Re: Mali biznis forumaša
Otac mog prijatelja je zaposlen ali ono radi na smjene, svaki drugi dan radi ili tako nekako. Čovjek u godinama ali ono iz zezancije i "sporta" iza kuće posadi paradajz i zabavlja se time u te dane kada je slobodan. Komotno uzme oko 7000 KM na "zezanciju" i to ga prodaje ispod cijene (mislim da je oko 1 ili 1,5 KM kilogram). I onda ovi pijačari dođu kod njega, otkupe nekoliko gajbi i na pijaci prodaju za 3-4 KM.
E ako ovaj čovjek iz zezancije zaradi 6000-7000 KM onda ne znam kako ovi silni nezaposleni malo ne mućnu glavom.
Na takve bi stvari trebalo ciljati.
E ako ovaj čovjek iz zezancije zaradi 6000-7000 KM onda ne znam kako ovi silni nezaposleni malo ne mućnu glavom.
- Entropio
#118 Re: Mali biznis forumaša
Super zvuči. E sad bi trebalo vidjeti kolika investicija je potrebna i šta je sve potrebno da se tako nešto pokrene.Eborg wrote:Otac mog prijatelja je zaposlen ali ono radi na smjene, svaki drugi dan radi ili tako nekako. Čovjek u godinama ali ono iz zezancije i "sporta" iza kuće posadi paradajz i zabavlja se time u te dane kada je slobodan. Komotno uzme oko 7000 KM na "zezanciju" i to ga prodaje ispod cijene (mislim da je oko 1 ili 1,5 KM kilogram). I onda ovi pijačari dođu kod njega, otkupe nekoliko gajbi i na pijaci prodaju za 3-4 KM.
-
Eborg
#119 Re: Mali biznis forumaša
Mladice, lopata i nekih 200-300 KM za iznajmljivanje traktora. I deri.
Ja sam gradski čovjek, ne razumijem se u te stvari, ali ako on to može iz hobija ne znam zašto drugi ne mogu iz profesije kada ionako ništa ne rade.
Ja sam gradski čovjek, ne razumijem se u te stvari, ali ako on to može iz hobija ne znam zašto drugi ne mogu iz profesije kada ionako ništa ne rade.
- Entropio
#120 Re: Mali biznis forumaša
A zemlja? Ne treba staklenik za to?
- O'zone
- Globalni moderator
#121 Re: Mali biznis forumaša
Slažem se ja u potpunosti sa tobom i znam ljudi koji se bave sa tim i mogu fino da zarade, ali nadam se da me shvataš kad kažem da sam skeptik da se može nači neko ko će to raditi kako treba jer "j... ga đe ću ja kopati"Eborg wrote:Otac mog prijatelja je zaposlen ali ono radi na smjene, svaki drugi dan radi ili tako nekako. Čovjek u godinama ali ono iz zezancije i "sporta" iza kuće posadi paradajz i zabavlja se time u te dane kada je slobodan. Komotno uzme oko 7000 KM na "zezanciju" i to ga prodaje ispod cijene (mislim da je oko 1 ili 1,5 KM kilogram). I onda ovi pijačari dođu kod njega, otkupe nekoliko gajbi i na pijaci prodaju za 3-4 KM.
Nedavno sam bio svjedok gdje je čovjek tipu davao 100 Eura da mu samo položi cijevi od kolektora do septičke jame, sve iskopano samo da mu probuši rupu na betonskom obrubu septičke i spoji cijev kaže tip "ih da ti ja septičku bušim nepada mi na pamet" i ode, kasnije dođe pametniji čovjek i završi posao za 40 minuta uze 100 Eura i ode nije se ni isprljao.
Ljudi su kod nas čudni.
-
Wind
#122 Re: Mali biznis forumaša
@Eborg, rekao sam da si blizu...
vidis kako se ideje kristaliziraju...ali smanji malo te KM-ove od paradajza...
Znaci, da nadjemo nekoga ko ima zemlju i raspolozen je da radi pa da mu napravimo staklenik...jel to?
Sta dalje? Kako vracamo novac? Prodajemo prozvode?
Znaci, da nadjemo nekoga ko ima zemlju i raspolozen je da radi pa da mu napravimo staklenik...jel to?
- MyCore
#123 Re: Mali biznis forumaša
Evo ovako od ponedjeljka startujem sa popravkom visko ventilatora, pa eto , ocekujem da rasirite glas 
- O'zone
- Globalni moderator
#124 Re: Mali biznis forumaša
Pa možemo ih mi otkupiti svakom treba povrće nešto se prodati pijačarima i povratiti dio sredstava koja su uložena pa lagano dalje u razvoj Sa-x zadrugeWind wrote:@Eborg, rekao sam da si blizu...vidis kako se ideje kristaliziraju...ali smanji malo te KM-ove od paradajza...
![]()
-
Wind
#125 Re: Mali biznis forumaša
Sretno! Samo ovo nije tema "Predstavimo svoj biznis".
Jel imamo popust?
Jel imamo popust?